Niet de auto van Oma Duck: Brasier stadscoupé


Ja, het lijkt een beetje op de auto van Oma Duck, maar dat is het toch net niet. De Brasier stadscoupé was een van de eerste auto‘s waar de bestuurder binnen kon zitten, achter glas en beschermd voor wind en weer. Deze bouwwijze noemde men dus op Duits toen „Innenlenker“ (van binnen bestuurbaar). Dit was toen nogal ongebruikelijk vanwege hun grote gewicht en wordt pas na de eerste wereldoorlog de norm. Het model werd vanaf 1904 gebouwd en deze specifieke auto in 1908. De bouwer, Henrie Brasier was eerst een partner in het bedrijf „Mors“, voordat hij zich in 1902 bij het bedrijf van Georges Richard aansloot. Toen deze zich terugtrok, nam Brasier het bedrijf over en produceerde tot 1926 auto‘s onder de naam „Brasier“. Het auto heeft 11 pk, een motorinhoud van 1.700 cc en vier cilinders.


Tekst: Hanna Laun

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *