Uniknick UK 52: een mog voor de bosbouw

Uniknick UK 52Tijdens mijn bezoek aan Zagro stonden daar diverse bijzondere Unimog-varianten op het terrein, waaronder ook deze Uniknick UK 52. Helaas ontbrak de tijd om er meer (detail)foto’s van de te maken, want dit is een wel heel bijzondere machine. Zoals de naam al suggereert is hij knikgestuurd. Daimler leverde de meeste onderdelen van deze machine: de cabine, OM 616 motor, aandrijving en de assen (uiteraard twee achterassen!) stammen van de Unimog U421. De Uniknick UK 52 had de 52 pk versie van de motor, er was ook nog een UK 60, die naast een 8 pk sterkere motor nog wat verschillen had; zo is het chassis anders, en zitten de assen bij de UK 60 onder dat chassis geschroefd, terwijl die er bij de UK 52 op zitten. De UK 52 heeft geen mogelijkheid tot een aanhangerkoppeling, de UK 60 wel.

De Uniknick werd niet door Daimler gebouwd, maar door Werner uit Trier. Exacte productie-aantallen zijn er niet bekend, maar dat moeten rond de 120 geweest zijn. In de truck trial werd minstens één Uniknick ingezet, zie bovenstaand filmpje vanaf 5:08.
Uniknick UK 52

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *