Het Digitaal Museum: White Model D stoomauto (1904)

White onbekend/overig
De in Cleveland, Ohio gevestigde White autofabriek ontwikkelde zich aan het begin van de twintigste eeuw tot een vooraanstaande fabrikant van luxe stoomauto’s. De fabriek gebruikte het bestaande netwerk van distributeurs van White naaimachines om de White stoomvoertuigen zowel nationaal als internationaal te verkopen.

White bouwde vanaf 1904 in totaal 719 met stoom aangedreven Model D automobielen. Eén van deze voertuigen werd uitgerust met elektrisch licht en opgehangen aan het plafond tijdens de Cleveland Automobile Show in 1904. De exposant gaf witte anjers en revers-speldjes in de vorm van de “1904 White Model D” aan alle vrouwelijke bezoekers aan de show.
White onbekend/overig
Uiteindelijk schakelde White over op benzine aangedreven auto’s. Deze brandstof won sterk aan populariteit. Zowel stoom- als elektrisch aangedreven auto’s raakten langzaamaan uit de gratie. Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kwam de focus van White te liggen op de productie van vrachtauto’s. In 1980 ging White failliet. De fabriek en het merk White werden overgenomen door Volvo AB.
White onbekend/overig
De White Model D kon comfortabel plaats bieden aan 4 tot 5 passagiers. De Model D White’s uit 1904 waren langer en zwaarder dan de eerdere door de fabriek gebouwde stoommodellen. Het 1904 model kreeg enkele bijzondere details mee, zoals een luchthoorn met voetschakelaar, gespaakte houten wielen en een dubbel stuurwiel dat zowel het stuur als de gashendel combineerde. Met een goede afstelling en bediening kan de auto een snelheid bereiken van 53 km/u. De rieten manden aan de zijkant droegen zeer waarschijnlijk schootovertrekken (om passagiers warm te houden), gereedschap, picknick-lunches of andere benodigdheden. De ‘radiator’ aan de voorkant van de auto is eigenlijk de condensor, die de stoom omzet naar water. Dit water vloeit terug naar in de stoomgenerator van de auto.
White onbekend/overig
De White Model D is uitgerust met messing Rushmore-koplampen en Dietz-zijlampen. De optielijst kende bijvoorbeeld aan de zijkant gemonteerde rieten tonneau-manden. De brander en 2-cilinder ketel leveren een aandrijfvermogen van ongeveer 10 pk. De auto heeft een handgeschakelde vierversnellingsbak en mechanische trommelremmen op twee wielen.
White onbekend/overig
Een vergelijkbare White Type D werd in 2009 te koop aangeboden op de veiling van Gooding & Company in Pebble Beach. Het perceel werd geschat op een veilingbedrag van $ 125.000 tot $ 175.000. Toen het bieden ten einde liep, was het lot verkocht voor de som van $ 132.000, inclusief koperspremie.
White onbekend/overig
De foto’s van deze bijzondere White Model D maakte ik tijdens Dordt in Stoom op 26 mei 2018.

Tekst en foto’s Jaco Terlouw.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *