Beste Babette (deel 26): hypocriete klimaatgoeroe’s


Beste Babette, zondag was er al veel regen gevallen, maar niet genoeg om het maandag droog te laten zijn. Het waaide ook nog pittig, waardoor de paraplu sneuvelde voordat ik bij jou was. Broek, sokken, zelfs mijn onderbroek was nat van de regen. Na de zomer 2 weken geleden, zitten we nu in begin maart alweer in het herfstseizoen. Terwijl jij druk bezig was met het ontwasemen van de ramen, hoorde ik dat wij niet de enige waren die last hadden van het weer. Het KNMI had vandaag tot code geel gebombardeerd, er stonden veel files en er waren veel vluchten uitgesteld of afgezegd op Schiphol. Gelukkig reden wij ons rondje van Schagen naar Slootdorp, hoefden we niet aan te sluiten in een rijtje op een snelweg en al helemaal niet in een vliegtuig te stappen. Wel grappig om in die stevige woei weer bezig te zijn met windmolens, al is het niet te hopen dat het gedurende het hele werk zo blijft waaien, daar hebben we later pas wat aan. Vorige week vertelde ik al over de campagne van Slachtofferhulp, dat we geen gemene reacties meer onder berichten moeten zetten. Afgelopen vrijdag was het complimentendag. Misschien om in de aardige flow te blijven zitten, lanceerde SIRE vandaag de campagne doe ‘es lief. Met een hesjtek erbij natuurlijk, anders is het geen echte campagne. Het is ze opgevallen dat we ons steeds hufteriger gaan gedragen. We zijn asociaal, schelden mensen uit, bespugen ze, bedreigen ze, en dat was alleen nog maar omdat we in een failliete speelgoedwinkel een tegoedbon van 7,50 wilden inleveren en het allemaal niet snel genoeg ging. Ja als je de berichten soms hoort, denk je wel eens in een ander land te wonen. Maar goed, doe ‘es lief dus, niet alleen in de winkel, ook in het verkeer, de sociale media en het openbaar vervoer. Afgelopen zaterdag zat ik op de bank nog een artikel te lezen over individualisme. De mens is van nature een groepsdier, omdat een mens alleen niet kon overleven in de tijd dat we nog in grotten en boomhutten woonden. Met het uitvinden van de industrialisatie, geld als ruilmiddel, woningbouw zoals we dat nu kennen, is het voor mensen niet meer nodig om in groepen te leven. Je werkt in je eentje, krijgt centjes, gaat in je eentje boodschappen doen en als je thuis komt hoeft er niemand voor de opening van de grot te waken, je trekt gewoon de deur dicht en doet die op slot. Alles is gericht op enkelingen, er word geen pot koffie meer gezet maar je pakt 1 cup of pad om 1 kopje te zetten, het bedrijf met de appel in het logo (was er niet iets met 2 mensen die door het eten van een appel van het paradijs naar de hel en verdoemenis werden gelokt?) kwam met producten als de i(k)Phone en i(k)Pad, auto’s worden steeds groter maar we zien ze steeds meer met maar 1 inzittende rondrijden. Misschien was het vroeger dan inderdaad wel beter, toen we nog massaal naar de kerk gingen. Niet om te geloven, maar om samen te zijn met een groep gelijkgestemden, waarin je een vaste plek had. Al was het maar om je reptielenbrein gerust te stellen dat je veilig was in de groep, en het niet nodig zou zijn om met een onbewust onveilig en opgejaagd gevoel als individualist naar een veels te drukke omgeving te gaan om tussen allemaal andere eenlingen volledig uit je slof te schieten in een overdreven ‘vecht of vlucht’-reactie.

Dinsdag weer naar het windmolenpark. De groep bij de loswal in Schagen verandert soms een beetje, maar met een paar vaste klanten erbij word het al een aardig kliekje. Goed voor de saamhorigheid en het onbewuste gevoel van veiligheid in het reptielenbrein. Die veiligheid was ook wel nodig, want op de radio was een lichte paniek te horen. Na de recessie van een paar jaar geleden, groeide de economie elk jaar met dik 2%. De verwachting is dat de economie het komende jaar slechts 1,5% groeit *smiley die wit wegtrekt* een groei van 1,5%? Dat is al 1,4% meer dan het spaargeld groeit! Geen reden tot paniek dus, volgens een deskundige. Na jaren van enorme groei is Nederland nu weer aan het stabiliseren. Volgens een andere deskundige betekent dit echter dat er een volgende recessie aankomt. Afzwakking van de groei leidt tot afzwakking zonder groei, waarna we in een volgende crisis wegzakken. Totale paniek dus *smiley die in de gordijnen hangt* inmiddels ben ik oud genoeg om te kunnen zeggen dat ik een recessie heb meegemaakt, dus even een paar tips om de komende financiële crisis te kunnen overleven:
– Zorg dat je huis niet onder water staat. Sowieso een goed advies, maar in dit geval word iets bedoeld in de trant van ‘dat je hypotheek lager is dan de waarde van het huis’. Dat kun je oplossen door je huis meer waard te maken, maar in een recessie worden de huizen vaak minder waard. Extra aflossen zou ook kunnen helpen. En ga je eerdaags voor een koophuis kijken, sluit dan ook geen hypotheek af op basis van je inkomen met overuren. Er schijnen nogal wat mensen geweest te zijn die er een baantje bij moesten nemen om de boel te kunnen blijven betalen, omdat ze opeens geen overuren meer konden maken.
– Zorg dat je genoeg spaargeld achter de hand hebt. Het NIBUD raad aan om ongeveer 2 maandlonen op je spaarrekening te hebben, voor het geval dat… Denk bijvoorbeeld aan een auto die kapot gaat, tegelijkertijd met de CV-ketel, gevolgd door een zichzelf ontdooiende vriezer. Of je raakt je baan kwijt en het duurt even voordat het UWV je rekeningnummer heeft gevonden, wel zo fijn dat je dan toch boodschappen kunt doen. Sparen levert te weinig op zeg je? Ga eens geld lenen, dan betaal je 10 tot 15% rente. Alles wat je vanuit je spaarpot kunt betalen, scheelt je dus 10 tot 15% in de kosten.
– In de vorige recessie spoorde de premier ons aan om toch vooral nieuwe auto’s en caravans te kopen. Dat hoeft van mij niet perse, een oudere auto kan nog steeds lekker rijden en in een caravan van het vorige model kun je ook heel lekker slapen. Wat ik je wel op het hart wil drukken, is om niet op onderhoud te besparen. Mensen die besparen op een garage door zelf te gaan sleutelen terwijl ze dat niet kunnen, die rare geluiden of brandende lampjes negeren omdat ze bang zijn voor een hoge rekening *smiley die z’n nagels uitslaat* en die paar mensen die in de recessie nog wel mogen werken staan dan steeds in de file omdat de ANWB overuren draait om al die Flintstone-auto’s te repareren langs de kant van de weg? Nee dankje.
– Oude of nieuwe auto, besparen kan altijd. Rijd op de snelweg niet harder dan 100, dan is je auto zuiniger en heb je minder kans op boetes. En laat je 3 jaar oude telefoon lekker in je vorig-seizoen-handtas zitten, want vanaf 1 juli is het wettelijk toegestaan om mensen via flitspalen en foto’s te bekeuren voor het telefoongebruik tijdens het rijden. Dus je word niet meer aan de kant gezet, maar een paar dagen later volgt er evengoed een rekening. En in een recessie heb je al genoeg rekeningen te betalen, dus voorkom deze extraatjes.
– Volgens de statistieken hebben ZZP’ers meer kans om in armoede te geraken dan mensen die in loondienst zijn. Voorkom dat je ZZP’er word, het makkelijkste advies. Word je ontslagen en dwingt je baas je om ZZP’er te worden zodat ie je goedkoper kan inhuren? Dan is het sowieso een eikel. Kijk of je ergens anders wel in loondienst kunt blijven. Bezorgers van Deliveroo worden gezien als ZZP’ers, bezorgers van Thuisbezorgd zijn in loondienst, zelfde werk, andere constructie. Ook hoorde ik een rekensommetje op de radio, als je voor je eigen werkt en je wilt 2000 euro netto in de maand verdienen met een 40urige werkweek, dan moet je zorgen dat er ongeveer 5000 euro elke maand binnenkomt. Na afdrachten aan de belasting, verzekering en pensioen, vergoeding voor de uren dat je zit te factureren of met potentiële nieuwe opdrachtgevers aan tafel gaat, een extraatje voor het vakantiegeld wat loonslaven ook krijgen, houd je dan ongeveer 2000 klinkende eipootjes over. Dus dan weet je een beetje wat je als uurtarief kan vragen…
– Zorg dat je geldzaken goed op orde zijn, kijk regelmatig wat er op je rekening staat en/of houd een ouderwets huishoudboekje bij (kan tegenwoordig ook digitaal). Zo zorg je ervoor dat je niet meer uitgeeft dan dat er binnenkomt, weet je wat je achter de hand hebt voor het geval dat, en misschien nog wel belangrijker: houd je ruimte over in je hoofd. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat als er geld bij komt kijken (of je nu in de schulden zit of dat je voor een onderzoek word gevraagd om rekensommetjes te maken die worden beloond met geld) mensen ‘dommer’ worden. Zodra het over geld gaat, zijn je hersenen daar zo krampachtig mee bezig dat ze maar weinig capaciteit overhouden voor andere dingen. Aan de ene kant ben je druk bezig met de schulden waar je in zit, aan de andere kant reageren je hersenen simpel en kortzichtig wanneer je nieuwe maar onnodige spulletjes in een etalage ziet liggen. Kijk tvprogramma’s als ‘een dubbeltje op z’n kant’ er maar eens op na.
– Je auto is tot daar aan toe, maar beknibbel zeker niet op je eigen onderhoud. Blijf naar de tandarts gaan, geef iets meer uit aan de boodschappen maar kies dan wel voor vers fruit en veel groente. Wandelen is de goedkoopste sport die er is, kun je een hele recessie volhouden. Negatieve berichten en geldzorgen leiden tot stress, en als je maar lang genoeg stress hebt, word je er vanzelf ziek van. Ongezond eten en sikkeneurig op de bank blijven zitten zorgen dan voor een neerwaartse spiraal, waardoor je alleen maar beroerder word. Geen fijn vooruitzicht met die op handen zijnde recessie, dus bespaar op een hoop dingen, zodat je genoeg budget overhoud om jezelf te goed kunnen blijven verzorgen.
Of de volgende recessie er ook echt komt? De vorige zagen we pas achteraf aankomen, hopelijk heeft iedereen iets geleerd van wat er toen is gebeurd, van de mensen op straat tot de grote bazen in het bankwezen, en blijft dit keer bij een simpele afvlakking van de economische groei, zoals sommige deskundigen al zeiden.

Woensdag wederom laden in Schagen en lossen ergens in een weiland in de omgeving van Slootdorp. Voor de afwisseling stuurde de planner ons tussendoor ook nog even Schagen in. Na dagenlang over ruime boerenwegen te hebben gezworven, was het wel weer eens grappig om in een woonwijk rond te dartelen. Tussen geparkeerde auto’s door achteruit een straat in waar de mannen druk bezig waren met wroeten in de grond, een tijd geleden dat we in zoveel drukte hebben gestaan. Op de radio werd verteld dat we wat te krampachtig met asbest omgaan. Er zijn zoveel veiligheidsvoorschriften en regeltjes, terwijl het eigenlijk wel meevalt hoe gevaarlijk het spul is. Zoals het in de nieuwsbulletins werd gesteld, is werken met asbest stukken beter voor de gezondheid dan groentechips eten. Die chips gemaakt van wortels en bietjes bevatten namelijk veel meer akrielamiede dan eigenlijk goed voor je is. Dat stofje vergroot namelijk de kans op het krijgen van kanker, en komt vrij wanneer etenswaren die van nature veel zetmeel bevatten, aan te hoge verhitting worden blootgesteld. De aardappeltjes voortaan dus koud frituren, en groente even stomen voordat je er aan gaat zitten knagen. Nog een reden om niet teveel te frituren was de uitkomst van een ander onderzoek, dat liet zien dat gezond eten en veel bewegen goed is voor je sexleven *smiley die met z’n ogen rolt* kijk naar een willekeurig afvalprogramma (niet The Voice Of An Idol Who Sings On Ice, maar een programma waarin dikke mensen gewicht verliezen) en je ziet dat hoe meer de deelnemers afvallen, hoe verliefder ze weer naar mekaar gaan kijken. Wanneer je jezelf de hele dag van suikerkik naar suikerdip sleept, je geslachtsorgaan is verstopt onder een vierde buikje en er naast je in bed iemand ligt die er niet alleen uitziet maar ook klinkt als een varkentje, is het wel te begrijpen dat je ’s avonds geen puf meer hebt om nog even een lekker potje te bonkeren. Nog zo’n voor de hand liggende uitkomst was er bij een onderzoek naar telefoongebruik bij kinderen en pubers. Wanneer die voor het slapen gaan nog een tijdje met hun telefoon liggen te pielen, slapen ze korter *smiley die z’n handen in de lucht gooit* *smiley die diep zucht* je verwacht het niet he?! Toch was ik wel blij met alle onderzoeken van Stichting Open Deur, want verder werd het nieuws nogal gedomineerd door voetbal. In het kader van ‘doe ‘es lief’ is het beter voor mijn omgeving als ik berichten over dat suffe spelletje zo veel mogelijk vermijd.

Er word wel eens gezegd dat Duitse auto’s met zoveel kroentligkeit in elkaar zijn gezet, dat ze geen emotie en karakter meer hebben, iets wat Italianen en Engelsen in overvloed lijken te hebben. Nadat ik donderdag weer door de regen naar jou toe was gebanjerd, werd ik helaas wel met jouw karakter geconfronteerd. Een zeer hardnekkige karaktertrek, iets wat in de familie zit aangezien jouw 2 voorgangsters het ook hadden, is het beslaan van de ramen. Laat een natte scheet en het beeld naar buiten word al wazig. Kun je nagaan hoe de ramen eruit zien als je met een druppende paraplu en soppende schoenen instapt. Dan moet ik het vooral niet in mijn hoofd halen om de luchtblazers ook maar 2 tellen op mijn koude voeten te richten, want jij hijgt zo alle ramen weer dicht. Met regen rijden is bijna nog gevaarlijker dan wanneer je met ongekrabte en aangevroren ramen rond rijdt. Wederom reden we naar het windmolenpark, we hoefden niet bang te zijn dat het zou gaan stuiven, maar met alle zand en grond dat ergens heen spoelt is het wel een beetje uitkijken waar je rijd. En als ik de radioberichten mag geloven, wil je zeker niet in een vieze sloot eindigen, tussen de pesticiden, medicijnen en etensresten. Er word zoveel via het riool weggegooid, van ongebruikte pillen tot wattenstaafjes tot frituurvet, dat de rioolwaterzuivering het water niet meer knap schoon krijgt, waardoor er vervuild water daarna doorstroomt naar sloten en rivieren, waarna het op sommige plekken doorstroomt naar het leidingwater. Gaven we eerst vooral landbouwers de schuld, met hun gespuit en gekunstmeststrooi de hele tijd, nu blijkt de grootste vervuiling juist bij de niet-agrariërs vandaan te komen. Pesticiden die onkruid langs de weg en het spoor weg moeten houden, burgers die niet de moeite nemen hun ongebruikte medicijnen terug te brengen naar de apotheek, veehouders die de mest op een waterdichte vloer opslaan op straffe van een bekeuring terwijl hobbyboertjes ongestoord de stro en keutels van hun paard en 3 geitjes gewoon langs de slootkant op een bult kunnen gooien. Eigenlijk was ik van plan om me er druk om te maken, tot ik hoorde dat mensen die zich het meeste druk maken over het klimaat, er juist het minste aan doen om het te verbeteren. Mensen die zeggen dat het zo echt niet langer kan met de wereld, maar ondertussen wel lang douchen en op verre vliegvakanties gaan *smiley met het schaamrood op de kaken* heel herkenbaar. Ik probeer iedereen zonnepanelen en electrische auto’s aan te smeren, terwijl het me niet lukt om korter dan een halfuur te douchen. Ja ik woon op 5 minuten fietsen van het werk, maar de auto en motor doe ik niet weg, want daarmee ga ik graag rondjes toeren en op vakantie. Een vakantie die word betaald doordat ik urenlang met een grote vrachtwagen rond rij, die word aangedreven door een enorme motor, waar aan de ene kant elke kilometer een halve liter diesel in gaat terwijl er aan de andere kant bijna onzichtbare roetpluimen uitkomen die worden schoongebrand met een blauw goedje dat nog erger stinkt dan een stal vol incontinente varkens. Het spijt me, het duurde even voordat ik het zelf doorhad, maar mijn hypocrisie is bijna van politieke afmetingen. Voortaan bestook ik je alleen nog met nieuws over het klimaat en het milieu als ik er zelf ook echt wat aan doe.

Vrijdag, moet ik het nog zeggen? Je weet het ondertussen wel he. Het was Internationale Vrouwendag, en dus moest er weer gepraat worden over hoe weinig vrouwen er in topfuncties in het bedrijfsleven zitten. Toevallig had ik het er laatst nog over met een topvrouw, een directrice van een bedrijf dat ze zelf had opgericht. Ja er zijn nog weinig vrouwen aan de top, maar voor onze moeders was het nog heel normaal om te minderen of helemaal te stoppen met werken als er kinderen kwamen. Hun moeders werden direct na het trouwen al ontslagen, daar keek niemand vreemd van op. De kinderen naar opa en oma brengen? Gezinnen waren toentertijd zo groot, als de oudste met haar eerste kindje kwam, zat oma zelf nog in de luiers en aan de borstvoeding met haar jongste kindje. Het was 100 jaar geleden dat vrouwen het recht kregen om te stemmen, het duurde daarna nog een hele tijd eer het normaal werd dat vrouwen, zelfs als ze getrouwd en bevallen waren, bleven werken. Nu kunnen vrouwen al zelf een hypotheek afsluiten en een bedrijf beginnen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we in het Franse model zitten, waarbij de kinderen de hele week lange dagen in de opvang zitten en de moeders voltijd kunnen doorstomen, dwars door het glazen plafond heen. Beseffen we dat wel eens, dat er in een paar generaties tijd eigenlijk al heel veel is veranderd? In Den Haag waren trouwens ook wat veranderingen gaande. Afgelopen dinsdag werden er invallen gedaan in meerdere woningen in Den Haag, omdat er wel werd gewoond maar er niemand stond geregistreerd. Ook in Amsterdam gingen al stemmen op om dat soort illegale en niet-nette manieren van onderverhuur tegen te gaan, want er is een enorm woningtekort en de wachttijd voor een huurwoning is inmiddels al 14 jaar. In Den Haag bleek het dan ook nog eens te gaan om de criminaliteit aan te pakken, om onder te radar te kunnen blijven en toch in een gewoon huis te kunnen wonen, huurden ‘bekenden van de politie’ onder van mensen zonder strafblad. Er werd veel contant geld gevonden in de woningen, maar ook wapens en drugs, en er werden mensen gearresteerd. Dat criminelen, van bekende topcrimineel tot draaideurkruimeldieven die om de zoveel tijd weer ergens opduiken, vaak worden omschreven in nieuwsberichten als ‘een bekende van de politie’, was in dit geval wel heel erg op z’n plek. Onder de arrestanten bevond zich namelijk ook een politiefunctionaris uit het hogere segment. Iemand die zich veel bezig houd met het oppakken van criminelen, bleek ondertussen te bemiddelen tussen diezelfde criminelen en de huisjesmelkers die zich wel voor dat soort praktijken wilden lenen. Misschien bekijk ik het een beetje door een roze bril, omdat het Internationale Vrouwendag was en er bij zo’n beetje elk bericht wel een vrouwelijk tintje aan zat, maar de kans dat dit was gebeurd als de politiefunctionaris een vrouw zou zijn geweest, acht ik toch een stuk kleiner.

Zaterdag was het tijd om uit te slapen, tot de telefoon rinkelde en niet lang daarna het huis werd overspoeld door vrouwen. Zusje kwam met de Nichtjes even op visite. De meiden hadden het thuis wel gezien en wilden nu bij hun oom en tante op visite. Vooral om met het konijn te kunnen spelen *smiley die achter de bank kruipt* die zich snel uit de voeten maakte toen ie dat doorkreeg. Bijkletsen, kapstertje spelen, nog een keer proberen het konijn te aaien en weer naar huis toe, het was een drukke ochtend. Gelukkig had ik ’s middags alle tijd om tot rust te komen, want Wingman was lekker in de oude garage-die-nu-werkplaats-is aan het studderen *smiley die zich nog eens uitrekt* kon ik ongestoord de was ophangen, het huishoudboekje bijwerken, alvast de vakantie betalen, nog wat kaarsjes aansteken omdat het toch wel frisjes is en daarna eindelijk met een kop thee op de bank kruipen. Meestal is dat het moment dat Wingman besluit om naar binnen te komen en de tv aan te zetten, nu was ie zo lekker bezig dat ik zelfs nog een tijdje heb kunnen lezen.

Iets waar ik zondag weinig tijd voor heb. We gaan straks ontbijten en dan op pad om bij vrienden weer eens gezellig bij te kletsen, dus dat zal wel een lange middag worden. Fijne zonnigdag allemaal, en mocht je vandaag niets te doen hebben, beschikken over netfliks en Formule 1 fan zijn: er is sinds kort een nieuwe serie beschikbaar op de betaalzender, over het verloop van vorig seizoen. Leuke interviews en veel oja!-momenten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *