Beste Babette: rochelen als een aftandse Scania (deel 28)


Beste Babette, na een druk raceweekend begon de maandag met waarschuwingen voor files. De treinen zouden 66 minuten niet rijden en daarna zouden politie- en ambulancevoertuigen met 66 km/h naar Den Haag rijden, om te protesteren tegen het steeds verder ophogen van de pensioenleeftijd. Met 66 jaar is het mooi geweest, en ik kan ze geen ongelijk geven. Tijdens het staken van de treinen had het trouwens weinig zin om een Ubertaxi te bestellen, want ook die hielden een demonstratie. In Amsterdam zouden ze gaan verzamelen voor het hoofdkantoor om te protesteren tegen de absurd lange werktijden en het hoge percentage dat Uber van hun inkomen afschraapt. En ik kan ze geen gelijk geven. Om bij Uber te mogen werken, moet je zelf je taxipapieren halen en zowel een vergunning als een auto regelen die aan de taxiwet voldoen. Ze zouden dus ook gewoon als taxichauffeur kunnen gaan werken, zonder de Uber ervoor. En die lange werktijden maken ze zelf, want je moet via een app op je telefoon aangeven wanneer je beschikbaar bent, dus je hebt echt de vrijheid om te werken wanneer je zelf wil. Voordat we daarover in discussie konden raken, werd het land echter opgeschrikt door een schietpartij ergens in Utrecht in een tram. De acties in Den Haag werden afgeblazen omdat er veel extra eenheden nodig waren om Utrecht dicht te zetten. De snelweg werd deels afgesloten om ruimte te maken voor de calamiteitendiensten, elk kwartier was er een update op de radio. Waren er nu wel of geen doden? Waar zijn de dader of daders heen gegaan? Wat heeft de rode Renault Clio ermee te maken? Was het een terreuractie, omdat alle moskeeën werden opgeroepen hun deuren te sluiten? Wat ik dan weer vreemd vond, want die dader(s) zou(den) dus gewoon een kerk of synagoge binnen kunnen lopen, ofwel om te verstoppen ofwel om hun terreuractie verder uit te breiden. Er werden persconferenties gehouden, de minister president reageerde op het hele gebeuren, alle campagnes voor de verkiezingen werden stilgelegd, we luisterden naar de herhalingen van de persconferenties, er werd een foto verspreid van een man die misschien de schutter zou kunnen zijn maar wat niemand wilde zeggen aangezien je pas een dader bent wanneer de rechter dat zegt. Ondertussen reden wij stoïcijns onze rondjes van Schagen naar het windmolenpark rondom Slootdorp, de hele wereld rondom Utrecht stond stil maar in de rest van het land draaide alles gewoon door.

Dinsdag begon frisjes, Wingman moest zelfs krabben voordat hij met zijn auto naar het werk kon rijden. Gelukkig waren jouw ramen nog doorzichtig en konden we zonder problemen weer naar Schagen rijden om verder te gaan met het bekende rondje. Op de radio ging het weer veel over Utrecht. De man van de foto die was verspreid, was gisteravond opgepakt, net als 2 andere verdachten. De politie bevestigde dat er 3 doden en 5 gewonden waren, waarvan 3 in kritieke toestand, maar wilde verder niet teveel over de identiteiten vertellen. Dan waren de journalisten een stuk sneller, want elk halfuur werd in het nieuws verteld over een 19-jarige vrouw en een vader van 3 kinderen die waren overleden. Volgens verslaggevers ter plekke ging het gewone leven in Utrecht weer door. Nadat gisteren mensen urenlang binnen hadden gezeten, omdat er werd aangeraden binnen te blijven voor de eigen veiligheid, was het nu weer druk op straat. Bloemen leggen maar ook de gewone dagelijkse dingen zoals boodschappen doen en de vuilniswagens die het rondje dat gisteren werd verstoord nu af moest maken, de wereld begon weer langzaam te draaien in Utrecht. In Den Haag was alles gewoon doorgegaan, wat betekende dat de verkiezingen morgen gewoon doorgaan. Gisteren hadden alle partijen de boel stil gelegd, behalve Forum voor Democratie. Daar werd nu in de Tweede Kamer wat over gekissebist, want is het wel zo netjes om zieltjes te winnen terwijl er net zoiets heftigs is gebeurd? Regelrechte ruzie was er over de hoofdverdachte, een man die maandag nog met voor- en achternaam werd genoemd, maar nu hij officieel verdachte was, werd zijn achternaam afgekort tot T. Hij had al eens een moord begaan en iemand verkracht, zaken waarvoor hij eigenlijk vast had moeten zitten maar omdat hij de rechter had kunnen overtuigen van zijn spijt en goede wil mocht hij los rondlopen. De minister die justitie in zijn portefeuille had werd ter plekke bijna gekielhaald onder het spreekgestoelte door. Iets wat door sommigen een ‘katheter’ word genoemd, maar dat lijkt me niet fijn, om met een slangetje in de plasbuis voor een groep mensen te moeten spreken. Voordeel van een beetje nachtvorst is wel dat het eindelijk knap weer was. Na weken van woei en regen was het vandaag een stuk prettiger werken en liep ik ’s middags in het zonnetje naar huis toe.

Om woensdag weer terug te gaan naar het rondje Schagen – Slootdorp. Net als gisteren weer achteruit de zandbaan in. Zoals je weet probeer ik het de machinist altijd zo gemakkelijk mogelijk te maken, door zo ver mogelijk achteruit te rijden en de vracht over het randje te kiepen. Helaas hingen we nu bijna op 1 oor in de zachte baan. Net te scheef om te kunnen kiepen, op slechts een klein stukje voorbij de laatste rijplaat. De rupskraan stond een dagje stil, de shovel lukte het niet om die 50 ton schoon aan de haak uit het zand te trekken, er zat niets anders op dan een mobiele kraan erbij te roepen om de bak leeg te scheppen *smiley die staat te stampvoeten* verdomme, altijd vervelend als het zo moet gaan. Om de tijd te doden en in een poging te helpen begon ik samen met de grondwerker alvast wat zand tussen je wielen vandaan te scheppen. De andere collega’s kwamen ondertussen alweer terug voor het volgende rondje en konden hun vracht schuin voor onze neus kiepen om een beetje ruimte maken voor de mobiele kraan, zodat ie naast ons kon staan *smiley die met z’n ogen rolt* met de megabak van de rupskraan aan het uiteinde van zijn giek. Uiteindelijk lukte het de shovel om ons na een uurtje kutten, kloten en afwachten weer los te trekken. Snel het laatste beetje kiepen en volgas naar de keet voor een korte schaft, om daarna weer aan te sluiten in het rondje. De rest van de dag verliep beter, niet helemaal meer naar achteren gereden en veilig rechtstandig kunnen kiepen. Na het werk was het natuurlijk tijd om te stemmen. De vrouw voor mij wilde ook voor haar man stemmen, maar omdat hij zijn krabbeltje niet op de stempas had gezet, kon dat niet doorgaan. In plaats van een ‘oke’ kwam er een heel verhaal over dat hij een halfjaar in het buitenland zit *smiley die begint te tandenknarsen* hallo mevrouw! We staan hier in een muffe bijzaal van de lokale kroeg, er staat geen krabbel dus je kan niet voor hem stemmen, zielige verhalen vertellen doe je maar aan de tap, doorlopen want er willen nog meer mensen een goede daad verrichten! Eindelijk kon ik dan een krabbeltje zetten bij 2 vrouwennamen, de ene is iemand uit de kennissenkring, de andere stond op de lijst bij Code Oranje. Ja wel doorgaan met het vergroenen van de energie maar hopelijk zonder er in door te slaan zoals bij Groen Links lijkt te gebeuren, ruimte voor natuurgebieden al dan niet met recreatiemogelijkheden en ook het OV verder uitbreiden tussen de dorpen, in plaats van het steeds meer uit te kleden waardoor al die oudjes zelf de weg op gaan en ons voor de voeten rijden. Het enige wat ik nu nog kon doen was afwachten en duimen dat alles goed zou aflopen.

In de nacht van woensdag op donderdag was de astrologische lente begonnen *smiley die aan z’n kin krabt* of meteorologische? In ieder geval waait er straks ook een frisse nieuwe wind door de provinciale en daarna landelijke politiek, want Forum voor Democratie had na het tellen van 96% van de stemmen al 12 zetels te pakken. Van 0 naar 12 is ongekend hoog voor een nieuwe partij. Het laat zien dat een hoop mensen klaar zijn met die klimaathysterie en niet zitten te wachten op nog meer buitenlanders in ons al zo krapbevolkte landje. Het zou echter ook een storm in een glas water kunnen zijn. De verkiezingen waren namelijk voor de Provinciale Staten, die pas later in het jaar meetellen voor de Eerste Kamer. Veel partijen hadden zich in hun campagnes gericht op provinciale problemen, of landelijke problemen die ook provinciaal te regelen zijn. FvD mikte echter meteen op de Eerste Kamer, geen van de provinciaaltjes van andere partijen die werden gebeld door de radio, hadden dan ook al contact gehad met FvD. Een foto op de website hadden ze wel gezien, maar handen schudden of zelfs een praatje maken was nog niet mogelijk geweest. Komt hoogmoed voor de val en leid dit straks tot een gigantische tegenvaller? Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar de situatie in Noord Holland, de VVD zakte terug naar 9 zetels, maar zowel GroenLinks als FvD groeiden naar, jawel, 9 zetels *smiley die bijna extatisch word en z’n adem inhoud tot ie paars begint te worden* een duidelijk teken dat een grote groep voor groen gaat, terwijl een vrijwel evenzo grote groep voor blank gaat. Voor de afwisseling kwam er nu gelukkig ook nog wat ander nieuws. Uber komt na de taxidienst namelijk ook met een vrachtdienst. Opdrachtgevers en chauffeurs kunnen zich aanmelden via een applicatie, waarna je makkelijk kunt zien wat voor ritjes er zijn met wat voor vrachten en waar chauffeurs in de buurt rijden. Echt überefficiënt natuurlijk want zo worden er een stuk minder lege kilometers gemaakt. Winst voor vrachtverstuurders, voor chauffeurs en voor de filedruk en het milieu *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* waar bij de taxidienst een vast percentage word afgedragen aan de onzichtbare poppetjes achter de app, word er in dit model onderhandeld met de opdrachtgever en de chauffeur over de prijs die ze willen betalen en vragen. Het verschil daartussen is de winst voor Uber. Er ook partijen die het anders zien, na de prijsdaling in de taxisector is men nu bang voor het nog kleiner worden van de marges in de transportsector. En dat met een stijgende lijn in het loon en vakantiegeld wat uitbetaald moet worden. Gelukkig heb jij geen laadklep en hoef ik niet bang te zijn dat de planner ons met een omweggetje naar de zaak laat komen om nog even een paar pallets van het een of ander te kunnen laden onderweg, na het lossen verandert alles bij jou in een mozaïek.

Ondertussen loopt het thuis niet zo lekker, Wingman zit in een moeilijke periode die tot slapeloze nachten leidt. Sinds een paar dagen ben ik bezig met het ontwikkelen van een verkoudheid of een griep, heel slordig maar ik haal ze altijd door elkaar. Heb ik een paar borreltjes gehad, dan denkt Wingman dat ie in een bos ligt te slapen waar de houthakkers bezig zijn. Een paar weken terug had ik last van m’n keel, overdag klonk ik als een zwoele jazzzangeres maar ’s nachts lag ik te blaffen als een kettingrokende zeehond die zich verslikte in een dubbele whisky. Nu beginnen mijn neus en voorhoofd langzaam dicht te slibben, op het werk lijk-dut alsof ik dogal door me deus praat, ’s nachts lig ik te grommen en te rochelen als een aftandse Scania op een truckshow. Niet dat hij iets tegen Scania’s heeft, al die vogels op de weg maakt het ook wel gezellig, maar Wingman was nu zo klaar met de roffel van een sportuitlaat op een Euro2-motor, dat hij voor het slapen gaan oordopjes in deed.

Vrijdag werd hij dan ook een stuk uitgeruster wakker. In tegenstelling tot mij, want de druk in mijn voorhoofd en het lekken uit de neus werd nog niet echt minder. Al een paar dagen was het wat mistig in het koppie, nu veranderde ook de omgeving in een grijze waas. Nog steeds reden we van Schagen van Slootdorp voor het windmolenpark, deze ochtend werden we verrast door een groepje mannen die al naast de keet stonden te wachten op de eerste auto *smiley met opengesperde ogen* en dat voor 7 uur! De machinist en uitvoerder wilden eerst even naar het zand kijken. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we al een paar weken bezig zijn met vochtig zand. Misschien iets te vochtig voor het mooie, zeker gezien we na die week zomer in februari nogal veel regen hebben gehad, waardoor de ondergrond ook nat is. De boten varen in zo’n hoog tempo vanaf zee naar Schagen, dat er amper tijd is om de boel te ontzilten (het zout eruit spoelen omdat anders de inlandse gronden te zout worden) en het daarna droog te pompen. Reden waarom we over glooiende zandbanen rijden en af en toe nogal scheef in de natte smurrie staan. Nu kwam zelfs de shovel er niet meer doorheen en werd het werk afgeblazen. De tweede vracht mochten we nog in het depot bij een ander werkvak kiepen, maar daarna was het klaar. De planner stuurde ons terug naar Schagen, waar we konden laden voor Schermerhorn. Achteruit het erf op, langzaam manouvreren tussen de schuur en het paardenstalletje door, daarna laden in Alkmaar voor het tuincentrum in Hoogwoud om vervolgens naar de zaak terug te rijden *smiley die een kushandje doet* de planner had me al zielig horen praten over de mobilofoon en mijn verzoek om niet teveel van die klussies te verzinnen voor ons, werd dan ook snel ingewilligd. Jij stond al op tijd in de hoek en ik kon thuis op de bank mijn lunch nuttigen. Met een prikkende neus die constant lijkt te twijfelen of er nu wel of niet geniest moet worden, fietste ik nog even naar de supermarkt. Daarna kon de was opgehangen worden en ben ik vervolgens op de bank gekropen met een boekie op schoot. Lekker lezen, uitrusten en een tukje doen in de hoop dat ik straks niet meer rond hoef te lopen met een opgevouwen tissue in m’n neus.

Zaterdag werd ik wakker terwijl de 7 nog in de klok zat. Even naar het toilet en daarna snel weer terug tussen de warme lakens om nog een paar uurtjes te grommen. Wingman en ik hadden afgesproken om in de loop van de ochtend naar Vader en Moeder te gaan, met terugwerkende kracht Vaders verjaardag vieren en een beetje te studderen op het erf. Tegen de tijd dat ik weer op de wekker keek, was het kwart voor 12 *smiley die wit wegtrekt* iets later dan verwacht… Snel aankleden, nog even langs de bakker want je kunt een verjaardag pas echt vieren als er ook gebak is, en daarna door naar Moeders eettafel, waar we aardappels met witlofsalade en een gehaktballetje hadden als ontbijt. Ook Oom was op visite en later schoven Zusje en Zwager nog aan, het was een drukke middag. Gelukkig hadden we genoeg gebakjes meegenomen. In het kader van ‘uitrusten en uitzieken’ kropen we ’s avonds thuis weer lekker op de bank voor de tv.

Om zondag weer een klein beetje uit te slapen. Wingman ging op ziekenbezoek bij zijn Vader, ik bleef thuis achter met nog steeds een dichte neus en een laptop. Zodrekt de fruitschaal maar eens plunderen voor wat vitamientjes, dan kunnen we morgen weer op pad met een chauffeur die meer herrie maakt dan de vrachtwagen zelf. Fijne zonnigdag allemaal, kleed je ondanks het zonnetje een beetje warm aan en geniet van alle vitamine D die gratis word uitgedeeld.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *