[video] Terugblik dag 2 Morocco Desert Challenge 2019

Jammerlijk ongeval voor de start van MDC2019
De Morocco Desert Challenge 2019 startte met een proloog op zaterdag 13 april op Plage Blanche, 400 kilometer ten zuiden van Agadir. De 1051 deelnemers streken de voorbije dagen neer in Marokko voor de technische en administratieve keuring. Helaas werd de rally nog vóór de start overschaduwd door een menselijk drama. De ochtend van zaterdag 13 april 2019 omstreeks 10 uur raakte de Nederlandse deelnemer #513 Twan Verkooyen op weg naar de startplaats in Plage Blanche betrokken bij een verkeersongeval ter hoogte van de stad Tiznit. De racetruck van Verkooyen raakte de controle over het stuur kwijt en kwam frontaal in botsing met een lokale tegenligger. Een inzittende van Marokkaanse origine van de bestelwagen raakte hierbij dodelijk gewond. De lokale hulpdiensten kwamen meteen ter plaatse, maar hulp kon niet meer baten. De leden van Team Verkooyen zijn zwaar onder de indruk van het gebeuren, maar ongedeerd. De organisatie van de Morocco Desert Challenge houdt eraan zijn medeleven met de familie en de nabestaanden van de betrokkene te betuigen. Uit respect werd er in het eerste bivak in Abetteh een minuut stilte gehouden.

Klapband levert Gerrit van Werven een zere teen op
Een klapband op topsnelheid leverde een hachelijk moment op voor de Rainbow-equipe van Gerrit van Werven in de tweede etappe van de Morocco Desert Challenge. Toen de band zich niet zonder slag of stoot liet wisselen, probeerde Van Werven ‘m los te krijgen door er een flinke schop tegen te geven. “Gewoonlijk draag ik schoenen met stalen neuzen. Ik was even vergeten dat ik nu raceschoentjes aan had. Nu doet mijn grote teen zoveel pijn dat ik zo maar eventjes langs de dokter ga.”

De klapband en later ook nog een langzaam leeglopende achterband maakten dat Van Werven op iets lagere snelheid door het grootste deel van de 400 kilometer lange etappe reed. Dat leverde toch nog een voorlopig 23ste plaats op. Teamgenoot Gerrit Zuurmond reed zonder noemenswaardige problemen naar de vijftiende tijd.
Door wat probleempjes op de eerste dag startte Van Werven wat verder naar achter, maar op het snelle terrein boekte hij flink vooruitgang. “Binnen de kortste keren hadden we vier trucks en een stuk of vijftien jeeps te pakken”, vertelt Van Werven. “Na een goede 120 kilometer klapte de band rechtsvoor. We reden op topsnelheid, maar ik kon de Ginaf gelukkig overeind houden en voorkomen dat ie op zijn kant ging.”

Het wisselen van de band ging niet van harte en eenmaal weer onderweg bleek de band rechtsachter langzaam leeg te lopen. “We moesten nog 60 kilometer tot de stop voor de lunch. Dat hebben we gered door de band rijdend bij te pompen, maar op volle snelheid kon ik natuurlijk niet meer.”
Ook in de laatste 180 kilometer, na de ravitaillering, durfde Van Werven niet harder dan 100, 110 kilometer te rijden. “Ik had geen reservebanden meer, dus dan neem ik ook geen risico’s meer. Veilig aankomen in het bivak is dan het belangrijkste.”

Van Loon geniet van perfect dagje in Marokko
Het is nog niet vaak voorgekomen in de Cross Country carrière van Erik van Loon dat hij echt de sporen moet uitzetten op een proef. Met slechts een paar motoren voor hem en Wouter Rosegaar zetten ze de eerste sporen. Het lukt tevens om de stage te winnen met een voorsprong van veertien minuten.

“Ja, daar word je wel even blij van,” vertelt Van Loon. “De etappe openen en winnen is het lastigste wat er is. Wat het nog mooier maakt, is dat we de tijdstraf van gisteren daarmee teniet doen. Ferreira was voor ons gestart, maar voor de neutralisatie waren we daar al voorbij. Het was een erg snelle proef, we hebben de 191 aangetikt. Geweldig!”

De tijdstraf gisteren werd veroorzaakt doordat ze te snel hebben gereden in een speedzone. Rosegaar is het niet helemaal eens met de organisatie: “Het was na een checkpoint, dus als het gevaar al is geweken. Daar kregen we één piepje en zijn we meteen van het gas gegaan. In Dakar krijg je daar hooguit een minuut straf voor, en na de situatie laten ze hem ook regelmatig varen. Dus dan is tien minuten wel erg zwaar bestraft. Daar gaan we het nog wel over hebben met de organisatie, maar eerst even genieten van vandaag.”

Mammoet Rallysport geeft terrein prijs in Marokko
In de tweede etappe van Morocco Desert Challenge heeft Mammoet Rallysport een pas op de plaats moeten maken. Martin van den Brink eindigde in de special naar Smara als tiende. ,,We hebben de meeste tijd verloren door twee klapbanden. Maar ook dat hoort bij de rally. We hebben verder een prima dag gehad. De achterstand is beperkt. De rally is nog lang.’’

In de 402 kilometer tellende klassementsproef van Abetteh naar Smara gingen Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky voortvarend van start. Na de etappezege in de openingsrit moest de equipe van Mammoet Rallysport het bal openen. Martin en zijn co-piloten reden in de beginfase in een strak tempo en de eerste tussentijden waren vergelijkbaar met de eerste concurrenten.

,,We kregen daarna te maken met twee lekke banden. Een keer heb ik een steen geraakt. De andere kapotte band kan ik niet zo maar verklaren. Maar je weet dat op dit parcours een lekke band geen uitzondering is. Na de tweede kapotte band hebben we geen risico meer genomen en zijn we op safe naar de finish gereden.’’

Voor Martin en zijn manschappen in de Renault truck is het belangrijker zich te richten op de techniek en het opbouwen van het ritme dan puur naar de resultaten te kijken. ,,We doen ons best om een goede klassering te behalen. We kijken uit naar de komende dagen. Er komen nog voldoende etappes om ons weer te mengen in de strijd om de dagzege. Ik ben tevreden over onze manier van rijden tot nu toe.’’

De mannen van Mammoet Rallysport werden in de tweede etappe als tiende gerangschikt. De overwinning was Siarhei Viazovich (MAZ). De winnaar had 4 uur 6 minuten en 53 seconden nodig voor de 402 kilometer. Roeland Voerman (MAN) gaf 9 minuten toe en Peter Versluis eindigde 6 minuten daarachter als derde. Martin en zijn manschappen deden ruim 37 minuten langer over de special van vandaag.

Maandag gaat de derde etappe van Smara naar Assa. De special is dan 372 kilometer lang. De proef bestaat dan uit snelle, harde stukken maar ook zanderige delen. De deelnemers komen bovendien door valleien vol bomen en dieren en staan er slingerende paden en opgedroogde zoutmeren op het menu.

Tweede etappe te snel naar de zin van Ton van Genugten
De tweede etappe van de Morocco Desert Challenge was een snelle. Te snel naar de zin van Ton van Genugten. 4 uur en 31 minuten had de rijder van Petronas Team De Rooy Iveco nodig voor de 401 kilometer van Abetteh naar Smara in het uiterste zuiden van Marokko. Daarmee reed hij de (voorlopig) zevende tijd.

De gemiddelde snelheid (88,5 km/u) van Van Genugten werd in de laatste 90 kilometer van de etappe ook nog eens flink gedrukt door een klapband en een onheilspellende rubberlucht die tot in de cabine te ruiken was. “Dat is niet fijn, zeker niet als je net op snelheid een klapband hebt gehad”, vertelde Van Genugten. Die klapband was rechtsachter en had al de platen aan de zijkant van de Iveco Powerstar weggeslagen. Na het vervangen van de kapotte band bleef de bemanning verbrand rubber ruiken en besloot Van Genugten om het tempo terug te schroeven tot 70, 80 procent. “De auto trilde helemaal, dus we wisten dat er iets niet goed was.” Aan de finish bleek dat ook de binnenkant van de band linksachter kapot was.
Ton van Genugten, Anton van Limpt en Ramon Peters waren juist goed op weg na de toch wat teleurstellende eerste etappe. De start van etappe 2 was lastig vanwege de dichte mist aan de kust. In die mist bleef het stof lang hangen waardoor het zicht nog slechter was. Toen de mist na een uurtje rijden was opgetrokken en het zonnetje doorbrak, was dat een wereld van verschil. “Maar het was wel heel snel”, zei Van Genugten. “Pas het laatste stukje tot de tussenstop – geweldig idee trouwens, verplicht even stoppen voor een broodje – was het wat technischer. Dat ligt mij goed, daar kun je verschil maken. Op die snelle stukken niet.”
Na de lunch was het nog 180 kilometer tot de finish en halverwege dat laatste deel klapte de achterband. “Verder hebben we geen issues gehad vandaag. Het zijn van die dagen waar je doorheen moet, het is niet anders. Maar ik vind het wel een prettig idee dat het vanaf morgen wat technischer wordt, want daar kan ik tijd op winnen.”

Credits: openingsfilmpje Morocco Desert Challenge; teksten persberichten MDC en teams; foto 1 Tim Buitenhuis / Ralymaniacs; foto’s 2 & 3 Robin Verheggen; foto 4 Mammoet Rallysport; foto 5 Rallymaniacs

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *