Beste Babette (deel 47) met een niqab op een alcoholvrij terras zitten roken


Beste Babette, afgelopen zondag stond net het stukje onlijn, toen Wingman veilig en wel thuis kwam van zijn gezellige weekendje met de mannen. Hij had niks meegekregen van het hele Formule 1 weekend en omdat Vriendin alleen had gezegd dat het ‘spectaculair’ was, zijn we toch nog maar even gaan kijken. De kwalificatie had ik dan wel weer gezien, zodoende wist ik dat Hamilton vanaf pole position startte, ondanks dat ie een beetje ziekig was *smiley die achter z’n oor krabt* volgens mij had ie last van diarree, als je hem zo uit de auto zag stappen. De Ferrari’s hadden wat technische problemen, zodoende startte Vettel vanaf de laatste plaats en Leclerc, wiens Steigerende Paard pas tijdens Q3 haperde, vanaf plek 10. Verstappen stond met zijn Rode Stier op plek 2, tussen de Zilveren Pijlen van Hamilton en Bottas. Voor zaterdag was regen voorspeld, maar dat viel pas op zondag, waardoor de race werd gestart op de regenbanden. Na een formation lap die 4 rondjes duurde kwam er dan toch een staande start waarbij Hamilton en Bottas zoals gewoonlijk er meteen vandoor gingen, terwijl Verstappen en zijn teamgenoot Gasly maar slecht weg kwamen en daardoor een plaatsen verloren. Ondanks dat er meer spray van de auto’s af kwam dan van vrachtwagens, waren er in de eerste ronden geen ongelukken, afgezien van een klein tikje hier en daar. Na een ronde 4 was Perez de eerste uitvaller, hij dook de muur in, de safety car dook de baan op en de coureurs doken achter mekaar aan de pits in om van regenbanden naar intermediates (vierseizoensbanden) te wisselen. Vriendin had gewaarschuwd om een dik kladblok bij de hand te houden, maar ik kon het allemaal niet bijhouden, zoveel werd er van plek en van banden gewisseld. Elk rondje gebeurde er wel iets. Niet lang na de massale bandenwissel, was er een enkeling die toch overstapte op slicks. We konden zien dat de baan hier en daar al opdroogde, met lichtgrijze strepen tussen het nog donkere natte asfalt *smiley die in z’n handen wrijft* maar er kwam meer show aan, want de regen kwam terug. Coureurs maakten zo nu en dan en een uitstapje buiten de baan en wisselden dan toch weer terug naar ‘inters’ of ‘wets’. Bij Ricciardo waren de banden geen probleem, de motor wel, die plofte. Leclerc schoof de bocht uit en reed ironisch genoeg een reclamebord van Mercedes omver. Norris viel uit met technisch malheur. Hulkenberg reed op een podiumplaats, er werd al voor hem gejuicht als Duitser zijnde op een Duits circuit, helaas crashte hij ook. Net als Bottas trouwens. Gasly reed bij een inhaalpoging zijn voorvleugel stuk en die vrat meteen een voorband op, waardoor hij zijn Rode Stier aan de kant mocht parkeren. Ondertussen reed Verstappen op de eerste plaats en was Vettel een flink eind naar voren gekomen vanaf zijn 20e startplek. Oja dan was er nog die herstart waarbij Bottas achter Verstappen reed en vroeg wat ie moest doen om te winnen. “Bij de herstart hoef je alleen maar Verstappen in te halen”, was het antwoord. Terwijl de safety car weer naar binnen ging en Verstappen het gas intrapte, zat Bottas nog vlinders te tellen. Een paar ronden later crashte hij dus. Hamilton had duidelijk nog steeds last van diarree, hij maakte wat foutjes hier en daar en raakte zelfs van de baan, waarbij hij de neus van zijn Zilveren Pijl beschadigde. Naar aanleiding van zijn actie vorig jaar, waarbij hij de pits in zou rijden maar toch buiten bleef door via het grasstrookje weer terug de baan op te komen, is er in het reglement opgenomen dat je wel via de goede kant van het paaltje de pits in moet rijden, anders kan je straf krijgen *smiley die grinnikt in z’n knuistje* het zat Hamilton duidelijk niet mee toen hij ter hoogte van de pits-afrit van de baan raakte. Een rondje doorrijden met een kapotte neus was geen optie, dus stak hij de baan over en reed via het gras, aan de verkeerde kant van het paaltje, de pits in. De monteurs hadden hem nog niet verwacht en het werd een Benny Hill sketch van een minuut lang, waarbij mensen over mekaar heen struikelden, banden over de grond rolden, iemand klaar stond met een nieuwe neus, te wachten tot iemand het sleuteltje had gevonden om de kapotte los te schroeven. Oja en toen ie de baan op ging, ver verwijderd van een podiumplaats, kwam daar ook 5 seconden straf bij. Na een laatste pitstop eindigde hij daardoor nog achter de Williams’ op de baan, een memorabel moment. Ook al duurde het maar even en finishte hij uiteindelijk als elfde, net buiten de punten en voor Kubica en Russell. Verstappen had de eerste plaats weten veilig te stellen, Vettel had 19 plaatsen winst gemaakt en Kvyat had de dag na de geboorte van zijn dochter de derde plaats op het podium te pakken. Ergens tussen de uitzwaaironde en de podiumceremonie was het genoeg geweest, en zakten mijn ogen dicht.

Maandag hoefden we gelukkig niet heel vroeg op. Eerst naar Schagen, zand laden voor Microsoft, daarna verder in het bekende rondje van het datacenter naar de grondbank van Winkel. Wat niet heel vlot begon, want dit keer stond er geen file van vrachtwagens langs de weg, maar wel een file van machinisten en grondwerkers bij de portier. Na het boekie lezen ging het wel vlot, 3 kranen laadden 4 vrachtwagens en 4 trekkers met kiepers, die een nog korter rondje hadden dan ons. We toerden weer langs de koeien en schapen, langs de hondenkennel met Dalmatiërs, langs de boerderette met een paard, Alpaca en klein stiertje in de tuin. Tijd genoeg om te kijken want op diverse plekken waren mannen bezig om een kabel in te graven in de berm, waardoor er overal borden stonden die een maximumsnelheid aangaven van 50 km/h. Het was zo druk met bermwerkers, dat we tussendoor niet eens op de 80 km/h kwamen. Na zo’n dag zwoegen waren we blij dat we weer naar huis konden. Vooral ook omdat ik die ochtend halverwege een gesprek op een radiozender terecht kwam, waar werd verteld dat Hamilton en Kubica hierdoor toch wel punten hadden gekregen. Leuk voor Kubica natuurlijk, al was het voornamelijk dankzij de vele uitvallers *smiley die aan z’n kin krabt* welke 2 coureurs waren er dan nog uitgevallen? ’s Avonds moesten we dus de nabeschouwing kijken. Even de race doorspoelen, de laatste 5 rondjes nog eens kijken *smiley met opengesperde ogen* echt in elk rondje gebeurde er wel iets. Was het geen uitglijer op de baan, dan was het wel een unsafe release in de pits. Oja zelfs Verstappen was nog een keer gespind, gelukkig met genoeg ruimte achter hem en zonder iets te raken, maar toch gaf het wel aan dat alle chauffeurs hier of daar even de fout in gingen, dat deze race vooral draaide om het minst aantal fouten. We keken nog eens naar de podiumceremonie waarbij de coureurs een tijgerkop kregen die een 1, 2, 3 of ‘constructeur’ tussen z’n tanden geklemd had. Dat was blijkbaar een stukje waarbij ik aandachtig zat te luisteren. Met de ogen dicht. Op sociale media was de pitstop van Hamilton al vaak voorbij gekomen, met een sfeervol muziekje eronder, in de nabeschouwing werd er nog eens naar gekeken. Waarschijnlijk was er zoveel te doen op sociale media dat Van Gameren er letterlijk onder bedolven was, want hij was niet aanwezig om grappige filmpjes en opvallende boordradio’s met ons door te nemen. Hoe het nu zit met dat punt voor Kubica, daar werd geen woord over gesproken, maar wat maakt het ook uit, Verstappen heeft weer gewonnen en heel Duitsland kon even genieten van de grappen over ’40-’45 en hoe het nu was omgedraaid.

Dinsdag mochten we weer uitslapen, we hoefden pas om 7:15 bij Microsoft te zijn. Met 4 auto’s stonden we klaar, kleppen open en zwaailampen aan, begeleidingsformulieren netjes ingevuld *smiley die in z’n handen wrijft* maar na een uurtje gingen we toch maar eens bellen naar de uitvoerder. De machinist begint alle dagen met een toolboxmeeting, nu was het een uitgebreide toolboxmeeting die een beetje uitliep. Zowel in het Engels als in het Nederlands moest er gepraat worden, waardoor om stipt 8:57 de eerste hap grond in de bak werd gegooid *smiley die achter z’n oor krabt* als de computerprogramma’s van Microsoft net zo traag draaien als het uitvoerende apparaat op dit werk, dan zouden we wel kunnen stoppen en de bestaande gebouwen ombouwen tot Polenhotel, want niemand die dan nog op zo’n computer zit te wachten. Maar goed, de machinist had natuurlijk al een hele ochtend gewerkt, dus na het laden van die ene auto en het stoeien met een stukje drainage was tijd om te schaften. Na de schaft bleek er iets niet goed te zijn met een vergunning, oftewel: boekie op het stuur. Nadat er 1 auto geladen was, moest eerst de kraan getankt worden en weer een stukje drainage gelegd worden. Om half 1 mochten we als vierde en laatste auto in het rijtje dan eindelijk onze eerste vracht laden. Waarna we meteen door konden rijden naar de schaftkeet. Na een dag zwoegen hadden we een totaal van 3 vrachten op de bon staan. Op de korte stukjes dat ik even geen boekie op het stuur had liggen, werd er op de radio iets verteld over rookvrije terrassen. Niet-rokers zijn jarenlang bezig geweest om rokers de restaurants en cafees uit te jagen, nu mag je op 113 terrassen ook al niet meer buiten zitten roken. Er staan wel duizenden terrassen tegenover waar je nog wel mag roken, maar toch vond ik het iets om me over op te winden. Komen er nu ook alcoholvrije terrassen dan? Roken mag niet, want het geeft overlast. Maar die rooklucht is na een paar minuten weg, in tegenstelling tot de aangeschoten mensen die iets te luid zitten te praten en naarmate de dag vordert alleen maar harder gaan praten en vaker over stoelen struikelen wanneer ze naar het toilet zwalken. En dan de gezondheid, want roken is slecht voor je. Maar alcohol is ook vergif voor je lichaam. Er gaan mensen dood aan zowel tabak als alcohol. Bij de tabaksdoden zijn het voornamelijk de mensen die zelf hebben gerookt, bij de alcoholdoden zijn het voornamelijk mensen die worden aangereden of in de auto zaten bij een dronken persoon. Nee hoor, doe mij maar een alcoholvrij-terras. Na een half pakkie peuken en een paar mocktails (cocktail zonder alcohol) zijn mensen beter in staat om hun huis te vinden dan wanneer ze een half kratje bier op hebben en niks hebben gerookt.

Woensdag kon ik gelukkig uitslapen na 2 dagen flink zwoegen. Het was ideaal weer om het huishouden te doen, eindelijk eens onder de 25 graden *smileys die confetti strooien* lekker wat opruimen, stofzuigen, met Zusje, Zwager en de nichtjes babbelen die op visite kwamen, en weer verder met de keuken boenen. Het scheelde dat ik niet naar buiten hoefde om de tuin te sproeien, dat werd al voor me gedaan. Alhoewel ik om die reden ook de boodschappen nog even een dag opschoof.

Donderdag kon ik precies tussen de buitjes door bij jou komen. We mochten weer verder met grond rijden van Microsoft naar de crossbaan onder aan de dijk. Het was heerlijke werken, de temperatuur kwam niet boven de 22 graden en de regen ging op z’n Duits: een stevige bui, asfalt dat weer opdroogt en vervolgens weer een buitje. Beter! Hoefde ik vandaag weer niet de graszaadjes in de konijnenren water te geven! Dinsdag ging het over rookvrije terrassen, vandaag was er weer nieuws uit de horeca. De verwachting is dat een bezoek aan een hotel, restaurant of café een stuk duurder gaat worden. De prijzen waren al gestegen omdat het belastingtarief een paar procenten omhoog ging, nu is er weer een wet die flexwerkers moet gaan beschermen. Omdat voor mensen in vaste dienst allerlei afdrachten worden gedaan voor pensioenen en vergoeding bij ziekte en dergelijke, maar dat voor flexwerkers een stuk minder of helemaal niet gebeurd, word het nu zo (als ik het goed heb begrepen) dat de afdrachten voor flexwerkers een stuk hoger worden voor de werkgever, waardoor het goedkoper zou zijn om die persoon in vaste dienst te nemen. Heel leuk natuurlijk, iedereen een vaste baan en het hele jaar door werken, kijk eens hoe de economie begint te groeien *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* maar hoe moet dat met strandtenten? Hotels en restaurants in kleine toeristische plekjes rondom de Keukenhof, die maar 2 maanden per jaar open is? Uitbaters van rookvrije terrassen, waar ’s winters niemand gek genoeg is om buiten te zitten? Eigenaren van dat soort bedrijven moeten nu dus kiezen tussen personeel aannemen en die de hele winter door laten ‘werken’ terwijl er niks te doen is, of hele dure flexwerkers op tijdelijke basis aannemen. Komt erop neer: het prijsverschil tussen thuis eten en drinken of buitenshuis, word weer groter. Straks word het zo rustig in de horeca dat zelfs rokers weer welkom zijn *smiley die een sigaar in de fik steekt* dat zijn nog de enige mensen die geld overhebben voor iets wat verder weinig toevoegt aan het leven, dus kunnen vast ook wel een paar euro missen voor een veels te dure mocktail op een winters terras bij een strandtent die alleen nog open is om het personeel bezig te houden.

Vrijdag zelfde rondje, weinig nieuws. Alhoewel het deze dag even duurde voordat we doorhadden bij welke kraan we eigenlijk moesten laden. De ene kraan was druk bezig met trekkers en kiepers vol te laden met knappe grond, in een andere hoek van het terrein stond nog een andere kraan op een bultje met grond dat van iets mindere kwaliteit was. Op de radio werd nog wat gepraat over het boerkaverbod dat op 1 augustus is ingegaan. Dat houd in dat je vanaf nu niet meer met een burka, niqab, bivakmuts of integraal helm op een openbaar gebouw of openbaar vervoer in mag. Een paar maanden geleden was de wet ingevoerd die zegt dat je niet meer met een mobiel apparaat in de hand mag fietsen. Een telefoon, tablet of navigatiesysteem vasthouden terwijl je fietst, word bestraft met een boete. Toch lappen veel jongeren die regel nog aan hun laars. Dat is wat er waarschijnlijk ook met de 200 tot 400 vrouwen gaat gebeuren die ook echt een niqab dragen in Nederland, want er werd meteen al bij verteld dat handhaving nogal onpraktisch gaat worden en dat de politie het al druk genoeg heeft *smiley die met z’n ogen rolt* de wereld is langzaam aan het vergaan, mensen kunnen grapjes zoals ‘Allahs Afbakbar’ op de Zwarte Cross niet eens meer waarderen, en nu gaan we ons druk maken over een paar vrouwen die een gewaad dragen waarbij je alleen de ogen kan zien? Ja, want zonder gezicht erbij kun je lastig communiceren *smiley die aan z’n kin krabt* vraag eens aan een blinde hoe die dat ervaart. En luisteren we niet massaal naar de radio, met oncommuniceerbare muziek, of een luisterboek waar we dus niks van snappen omdat we de verteller niet zien? Ja, want we moeten vrouwen beschermen omdat zij worden onderdrukt en van hun man dat moeten dragen. Waarom geven we dan de vrouw een bekeuring en niet de man? Het schijnt mensen een ongemakkelijk gevoel te geven. Ik voel me ongemakkelijk bij iets te stevige mannen in iets te strakke hemden met iets te stijve tepels. Ik voel me ongemakkelijk bij kinderen die een heel verhaal vertellen en eigenlijk alleen maar onduidelijk brabbelen. En ook in de drogisterij als ik wat moet vragen omdat ik het niet kan vinden, vooral wanneer ik dan het goedkoopste wil pakken terwijl degene die mij zojuist vanalles heeft uitgelegd over de goede werking van het duurdere product mij op de vingers staat te kijken. Mijn voorstel is om al die mannen, hemden, kinderen en uitgebreide uitleg bij de drogisterij te verbieden. Kan ik ongestoord met een niqab-dragende vrouw op een alcoholvrij terras een mocktail drinken en een sigaartje roken. Al was het alleen al omdat ik benieuwd ben hoe ze dat zal doen.

Alle gekkigheid daargelaten, vrijdag was natuurlijk ook de Dag van het Bier. Dus dat heb ik dan ook gevierd. Eerst bij een collega in de tuin die druk aan het straten was geweest en heel toevallig (ongeveer) op de route naar huis woont, daarna vierden Wingman en ik verder thuis op de bank met een kapsalon erbij, en vervolgens viel ik in slaap bij de derde aflevering van Casa de Papel, de hitserie van netfliks die wij als enige nog niet hadden gezien. Omdat ik mezelf daar nogal ongemakkelijk bij voelde, ging ik voor straf alvast naar boven, kon Wingman zonder mijn gesnurk verder kijken.

Voor de tv in slaap vallen, het klinkt alsof je oud begint te worden *smiley die diep zucht* zaterdag werd ik als volleerd oudere wakker zo rond de tijd dat de wekker doordeweeks ging. Even naar beneden voor een plasje en daarna weer onder de warme lakens kruipen. Het resulteerde in 2 uur lang woelen waarbij ik ondertussen ook nog een mug dood sloeg (bijna in 1 keer, maar die blauwe plek op Wingmans gezicht zal maandag wel weer weggetrokken zijn). Dus ging ik weer naar beneden, alvast een stukje typen. Om ’s middags voor de tv, tijdens een van de belangrijkste kwalificaties in Neerlands racegeschiedenis ooit, in slaap te vallen. Bij de herhaling van het Formule 1 Café van vrijdagavond werd er wel eindelijk bevestigd wat ik maandag op de radio hoorde, dat Hamilton en Kubica toch punten hebben gekregen. Raikkonen en Giovinazzi hebben allebei 30 seconden straf gekregen omdat ze ervan worden verdacht dat ze (of eigenlijk de engineers) met de koppeling hebben geknoeid. Zoals ze bij de start wegreden, leek het met een soort van ouderwetse slippende koppeling te gaan, zodat de banden niet meteen zouden spinnen op het natte asfalt waardoor ze sneller van het plek konden komen. Dat is iets wat in de computer aangepast kan worden, maar wat niet mag. Het gekke is dat Alfa Romeo het heeft aangevochten en dat er pas in september uitspraak over komt of de straf misschien weer word terug gedraaid. Dus Kubica kan zijn punt over een paar maanden ook weer kwijt raken. Na het Café kwam de derde vrije training, en de zware ogen. Ik schrok wakker van Wingmans gejuich toen Verstappen niet alleen op pole positie stond met een nieuw track record op de baan van Hongarije, maar vervolgens die tijd ook nog eens verbeterde met vele fracties van seconden *smiley met lucifers tussen z’n oogleden* het gebeurt dit seizoen met enige regelmaat dat er o,o en-een-beetje seconden tussen de nummer 1 en 2 zitten, dat de hele top 10 binnen een seconden van mekaar zit. Nu was het Verstappen die een groot gat reed tussen zijn pole positie en de nummer 2, ik geloof dat het Hamilton en Bottas waren die schuin naast hem stonden op de baan voor het kwalificatie-interview. Ik sleepte mezelf naar boven, eerst even wakker worden met een paar grote plensen koud water in m’n gezicht, en daarna in de schmink, want we gingen die avond weer eens ouderwets op stap. Met de fiets naar Schagen voor het popweekend, een soort Paasvee maar dan zonder koeien erbij. Er was bier, we kwamen bekenden van het werk tegen, we vonden wat vrienden, we verloren een kind maar net voordat er huilend naar de politie gebeld moest worden, dook hij weer op. Er was pizza, er was patat, er was een massasprint van het ene naar het andere podium waarbij je bier kon morsen zonder dat het de grond raakte. Gewoon weer eens ouderwets op stap. En daarna samen via donkere weggetjes met slecht verlichte fietsen weer naar huis trappen, zonder in een sloot of onder een taxi te eindigen.

En dan zondag lekker uitslapen. Een stapeltje wasgoed met lichte bierwalm word intussen opgefrist in de wasmachine, straks zelf nog even opfrissen en weer in de steigers, want Oma viert haar verjaardag vanmiddag. Hoe de race gaat verlopen, kunnen we niet zien, dus alstublieft ook niets verklappen! Fijne zonnigdag!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *