Een dijk van een Deere High Speed Dozer


Onlangs spotte ik dit opvallende apparaat bij de werkzaamheden aan de dijk bij Lauwersoog. Ik kon er maar niet achter komen wat het was, dus restte mij niets anders dan de hulp van Roger van Nispen in te schakelen. Die zag direct dat het hier om een Deere (inderdaad de bouwmachinetak van John) High Speed Dozer gaat.

Het merk Deere is niet leverbaar in Europa. Bepaalde producten worden hier wel onder andere namen verkocht, maar de High Speed Dozer is nooit officieel bij ons leverbaar geweest. Een aantal enthousiaste gebruikers heeft zelf exemplaren naar de oostkant van de Atlantische Oceaan gehaald, zodat we ze hier toch zo nu en dan tegen kunnen komen. De machine is enorm sterk, maar dat heeft ook zijn nadelen, de rupsen kunnen de brute kracht niet helemaal goed aan. Een uur inzet kost al 20 euro aan rups-slijtage, als ze knappen ben je nog verder van huis. Een uitgebreid artikel over dit type dozer verscheen in het blad BouwMachines.

2 Comments

  1. Matthijs 28 augustus 2019 Reply
    • Alex Miedema 29 augustus 2019 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *