[video] De Tatra Phoenix 8×8 van Van der Wiel in actie


Onlangs stuurde Iep van der Meer een persbericht over de door ESA afgeleverde Tatra Phoenix van Van der Wiel uit Drachten. Erg leuk natuurlijk, maar verreweg het leukst is het natuurlijk de truck in kwestie in het echt te zien. Eerder deze week was het zover. Hieronder vind je het officiële persbericht, vergezeld door mijn eigen beelden.
Tatra Phoenix
Van der Wiel Transport in Drachten heeft de eerste Tatra in gebruik genomen. De Tatra Phoenix PR4446 530 pk 8×8 kipper werd volledig in de Van der Wiel specificatie afgeleverd door Tatra dealer ESA in Drachten. De nieuwe Tatra is voorzien van een Gijsbertsen kipper opbouw met kunststof milieukleppen, een overdruksysteem en diverse klant specifieke aanpassingen.
Tatra Phoenix
Van der Wiel Transport heeft een uiteenlopende vloot voor verschillende transport specialismes. Bouw en grondverzet voertuigen nemen een belangrijke plaats in en daarvoor zet het bedrijf verschillende types voertuigen in. In het wagenpark vinden 8×4, 6×6, 10×4 en voor het echte zware terreinwerk 8×8 kippers. Directeur Klaas van der Wiel: ,,Voor het echt zware werk in de zandbanen maakten we van oudsher gebruik van Ginaf 8×8 trucks. Aangezien dat merk gestopt is met de productie van 8×8 trucks zochten we een alternatief. Onze DAF en Ginaf dealer ESA, waarmee we al jaren een uitstekende relatie hebben, kwam toen met Tatra op de proppen. Een merk met veel historie, maar wij hadden er nog geen ervaring mee. We hebben eerst twee weken intensief test gereden met deze Tatra 8×8. De chauffeurs waren unaniem positief over de truck. Deze positieve reacties en de al meer dan 40 jarige vertrouwens relatie met ESA, waren van doorslaggevende reden om over te gaan tot de aanschaf van een nieuwe Tatra.’’
Tatra Phoenix
Paccar componenten
ESA Trucks Nederland met vestigingen in Groningen, Veendam, Marum en Drachten is geautoriseerd Tatra dealer voor de provincies Groningen en Friesland. Een gebied waar veel gewerkt wordt met zware terreinvoertuigen en dus een ideale markt voor het Tsjechische truckmerk Tatra. Met het beproefde concept van onafhankelijke wielophanging, het unieke chassis met de centrale koker en de grote terreinvaardigheid vormt de Tatra een uitstekend alternatief voor de bekende merken. Uniek is het lage eigen gewicht van de Tatra. De Phoenix 8×8 met de Gijsbertsen kipper is goed voor een GVW van 46 ton. Bij een eigen gewicht van slechts 17.180 kilo resteert een uniek hoog laadvermogen van bijna 29 ton. Doordat Tatra gebruik maakt van Paccar componenten, waaronder de cabine, de elektronica en de MX13 krachtbron in combinatie met de ZF Traxon transmissie past Tatra perfect binnen het leveringsprogramma van ESA.
Tatra Phoenix
Jubileumtruck
De Tatra is uitgerust met 445/75R22,5 banden die rondom als enkellucht zijn gemonteerd. Daarmee wordt gewicht bespaard, maar in het terrein betekent het ook dat de wielen in elkaars spoor lopen. Dat betekent minder weerstand in het zand. Dankzij de onafhankelijke wielophanging met hydraulisch ondersteunde luchtvering heeft de Tatra Phoenix een onovertroffen weggedrag. De vier-asser is uitermate stabiel en blijkt enorm comfortabel. Ook op slechte wegen met dwarsribbels blijft het comfort op een bijzonder hoog niveau, zo ondervond chauffeur Tjalling de Vries inmiddels. Tjalling verruilde zijn Ginaf 8×8 na krap een miljoen kilometers voor de nieuwe Tatra, exact op de dag dat hij 20 jaar in dienst was bij Van der Wiel Transport. “Een mooier jubileum cadeau had ik mezelf niet kunnen wensen” aldus de gelukkige verse Tatra rijder.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *