Beste Babette (deel 83): DRAMA


Beste Babette, afgelopen weekend was de klok weer een uur verzet. Een uur minder lang last van corona, maar wel een uur waar je rekening mee moet houden *smiley die met z’n ogen rolt* want jouw tachograaf geeft niet automatisch de nieuwe tijd aan, en dus schrok ik best wel toen we halverwege de rit naar Amsterdam waren, en ik de 4 nog in jouw klok zag staan. Na het laden en het kwartiertje maken, toerden we naar Hoofddorp, naar een nieuwbouwplan dat Tudorpark heet. Het was duidelijk te zien dat we nog in de buurt van Amsterdam waren, dat woningen daar wat meer mogen kosten. Nu we zonder files van Amsterdam naar Hoofddorp toerden, was er genoeg tijd om radio te luisteren. Op het moment hoor je er niet zoveel meer over, maar het probleem is er nog wel: laag water. Ondanks alle regen die we hebben gehad, zijn de rivieren nog niet op peil. Normaal gesproken werkt de grond ook als een soort van spons, maar door jaar achter jaar dezelfde gewassen te planten en het land te bewerken met steeds zwaardere machines, is de grond in elkaar gedrukt en word er minder water vastgehouden. En ik weet niet hoe de winters waren in de skigebieden, maar het lijkt erop dat er straks ook minder gesmolten sneeuw onze kant op stroomt. Iets om in de gaten te houden dus, want het moet niet zo zijn dat als we straks weer naar buiten kunnen om te recreëren, alle sloepen en zeilboten-zonder-zeil vastlopen in ondiepe rivieren.

Ja sorry, ik kon niet om corona-nieuws heen, maar in dit geval vond ik het wel interessant. Want volgens onofficiële berichten zijn het vooral mensen met overgewicht die op de IC’s liggen *smiley die op een selderijstengel zit te knagen* en ga nu niet massaal diëten mensen! Want bij de meeste (crash)diëten worden er alleen calorieën geteld, waardoor je een stuk minder gaat eten, maar daardoor ook minder van de goede voedingsstoffen binnen krijgt. Dat wil je niet hebben, want die goede voedingsstoffen zorgen er ook weer voor dat je immuunsysteem blijft werken. Het laatste wat je wilt is nu je weerstand omlaag brengen *smiley die grinnikt in z’n knuistje* hoe ironisch, dan lig je straks met je slanke lijf honger te lijden in het ziekenhuis, omdat je lichaam werd getroffen door een griep, en niet eens door corona. Ben je aan de stevige kant en wil je genoeg weerstand opbouwen zonder nog dikker te worden? Meer groentes eten. Brood met kokosbrood? Waarom maak je er geen bordje gegrilde of gestoomde groenten van. Heb je pasta gehamsterd? Niet teveel tegelijk in de pan gooien, dat spul is jaren houdbaar. Wel lekker veel groentes erbij gooien. Kijk eens op het etiket van een kant-en-klare pastasaus, en zoek die ingrediënten zelf bij elkaar. Heb je meer groentes en minder toegevoegde suikers en zouten.

Daarop voortbordurend was ook het bericht van een zorgverzekeraar wel interessant. Je zou denken dat met het thuiswerken iedereen baggervet word. Op de bank hangen, laptop op schoot en uit verveeldheid nog maar eens wat snaaiwerk naar binnen werken. Niets is echter minder waar, de thuiswerkers zijn juist 20% gezonder gaan leven. Er is meer tijd en meer energie, er is overal veel aandacht voor hygiëne en gezondheid, bewust of onbewust gaan mensen dan toch gezonder koken. En nu het eigenlijk niet mag, juist wel elke dag een rondje lopen. Als we dit langere tijd volhouden, dan word het vanzelf een vaste routine. En als we die routine nog een tijdje volhouden, dan zou volgens de woordvoerder van de verzekeraar in de toekomst zelfs de premie omlaag kunnen *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* zie je wel dat ik niet de enige ben die gek genoeg om te denken dat zoiets zou kunnen! Ja er zijn dit jaar wat extra kosten gemaakt in de zorg, maar als iedereen die niet getroffen is, een beetje gezonder is gaan leven, en dat volgend jaar ook nog blijft doen, dan ziet het rekensommetje in de zorg er toch wat anders uit.

Omdat het zand opraakte bij de loswal, mochten we bij de granietboer in Amsterdam nog een vrachtje speciaal zand laden voor de sierbestrating in Winkel. Een ritje richting de zaak, zodat we niet leeg hoefden te rijden. Helaas werd er die middag alsnog weinig verdiend, want er stond file op de A7 *smiley die met z’n ogen rolt* en puur uit gewoonte sloten we daarin aan. Meestal was het een beetje rommelig op het eerste stukje, door de bocht heen zou het wel weer gaan rijden. Nog 2 keer van de cruise control af en voorbij Purmerend niks meer aan de hand. Omrijden zou weinig zin hebben omdat het op de andere routes net zo druk is. Echter zaten we nu in een andere situatie. De dagelijkse files zijn verdwenen, als er een rij van glimmend blik staat, dan is er echt iets aan de hand. En dat bleek wel toen we na een paar kilometers file aan de andere kant wat beschadigde auto’s zagen staan *smiley die aan het stuur knaagt* niet op onze baan, nee, wij rolden al die tijd in de file omdat mensen uitgebreid van het gas af moesten om naar het ongeluk te kijken. Even onthouden voor de volgende keer: als er file staat, dan meteen een andere route kiezen.

Dinsdag mochten we weer naar Amsterdam, weer laden voor Hoofddorp. Dezelfde tijd als gisteren, maar eigenlijk dus een uur later *smiley die achter z’n oor krabt* misschien dat ik daarom wat meer ontspannen zat, ik had natuurlijk een uur langer kunnen slapen. Het leek nu ook wel wat drukker te zijn, maar dat kan ook komen omdat er tegenwoordig niet meer mag worden gecarpoold. Tenzij je een hele brede bouwvakkersbus hebt, dan kan je wel 1,5 meter afstand houden. Of dat je op hetzelfde adres staat ingeschreven, dan mag je ook nog bij elkaar in de auto zitten, als ik het goed heb begrepen. Dus moeten alle bouwvakkers nu in aparte auto’s naar het werk rijden.

Terwijl we met een paar auto’s druk bezig waren om een vers uitgegraven gat vol te rijden met zand, was verderop in de wijk een collega bezig met het afleveren van een paar wanden. Mooie samenwerking tussen de kiepautootjes en de trailers, gezellig op hetzelfde werk. Eerder had ik al eens gehoord dat er veel collega’s met wanden naar het Tudorpark reden, en dat er een beetje in ouderwetse Engelse stijl werd gebouwd. Maar zo in het echt, zag het er wel heel leuk uit allemaal. Hoe de uitstraling al kan veranderen met het gebruik van een ander soort steen en de optische illusie dat het huis een basis heeft van houten balken. Uiteindelijk zijn het ook gewoon rijtjeshuizen, maar het voelt net even anders wanneer je de straat in rijd.

Natuurlijk was er al veel gezegd en geschreven over de eindexamens die niet door gaan. Afhankelijk van de cijfers die leerlingen in het laatste jaar hebben gehaald, zijn ze geslaagd of kunnen ze nog in de herkansing gaan. Voor veel jongeren voelde het niet ‘echt’, ze hadden niet in een muffe gymzaal zitten zwoegen op wiskundige berekeningen in het Engels, terwijl bij het dierenasiel aan de overkant de honden werden gevoerd. Er kunnen geen feesten georganiseerd worden, geen reisjes gemaakt worden. En word zo’n makkelijk weggegeven diploma wel als volwaardig gezien? Het Instituut voor Briljante Mislukkingen vond het wel een mooie basis voor een onderzoek. Want zal nu niet gaan blijken dat Het Examen en Het Diploma eigenlijk niet zoveel voorstellen? Dat de ontwikkeling die mensen hebben meegemaakt in de 4 tot 6 jaar op de middelbare school, niet alleen met leerstof uit boeken maar ook op sociaal gebied, dat die belangrijker is dan een papiertje dat laat zien dat je goede antwoorden kan geven op vragen, terwijl er ondertussen mensen met piepende schoenen en rammelde sleutelbossen in de broekzakken langs je tafel lopen? Door de crisis is alles al anders geworden, wat zou het dan mooi zijn dat we leerlingen straks ook niet meer afrekenen op keiharde cijfers, maar op hoe ze zijn gegroeid en de inzet die ze hebben getoond. Want daarmee kom je toch verder in het leven?

Over verder komen gesproken: we zagen vandaag ook een Ferrari rijden, een zwarte Straciatella met zonder dak. Maar nog unieker dan dat, waren 2 McLarens die verdeeld over de dag opeens voorbij kwamen. Een witte met groene platen, en later een oranje met zwarte accenten *smiley die over z’n stuur heen kwijlt* wat een gruwelijk dikke machines zijn dat toch. Daar heb ik wel een weekje ruzie met de Kadett voor over, om eens met zo’n auto een mooi toerritje aan te kunnen vallen.

Na 9 vrachten in de Britse stijl, was de dag alweer om. Dit keer geen vrachtje richting huis, dus toerden we leeg terug naar het noorden. Niet via de A7, maar via de A9. Voorheen probeerde ik die te mijden, omdat het altijd opstroopte bij de Leeghwaterbrug *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* nu zijn de werkzaamheden eindelijk afgerond, en kan er weer doorgereden worden. En dat hebben we gedaan, netjes 80 km/h op de cruise, op de allerlinkse van 3 banen, en doorrrrr…. Veel mensen vonden het toch nog wat spannend, of waren zo gewend aan de 50 km/h dat ze heel kalmpjes dicht langs de rechter vangrail reden. Maar het verhaal gaat dat het nieuwe brugdeel wat er als eerste in is gehangen, eigenlijk ook niet helemaal goed is. En dat er misschien nog wel wat werkzaamheden komen om die nog een keer te vervangen. Dus zolang alle banen nog open zijn: pak die ruimte!

’s Avonds zaten we natuurlijk weer voor de tv *smileys die popcorn gooien* want er was weer een nieuwe persconferentie. De situatie zoals het nu is, gaat door tot 28 april. Tegen die tijd gaan we weer verder kijken. Als ik het goed heb begrepen zijn alle evenementen met meer dan 3 personen nog steeds afgelast. Horeca blijft dicht, en ook contactberoepen zoals de kapper, schoonheidsspecialiste en sexwerker zijn voorlopig nog buiten bedrijf. Na de woorden van de ministers mochten er vragen gesteld worden, dit keer werd daar wel wat van uitgezonden. De 2 belangrijkste die ik hoorde, waren “mag het betaald voetval wel al doorgaan?” en “kunnen we in de meivakantie op vakantie?” *pauze voor dramatisch effect* serieus? Dat soort vragen? De zorg schurkt tegen de maximale capaciteit aan die ze hebben, de economie is bezig om op z’n reet te gaan liggen, en dan ga je vragen of een paar opgeschoten jongens met een bovenmodaal salaris een balletje mogen gaan trappen voor de camera? Andere vraag: de meivakantie. Heel lang verhaal dat die op sommige scholen al in april begint en dat er verschillende regio’s zijn met verschillende vakantiedata en bladiebla. Komt erop neer dat Rutte het afraad. Ik zou zeggen: horeca, sauna en zwembaden zijn gesloten, de grenzen zijn zo hier en daar compleet afgesloten voor toeristisch verkeer, dat komt erop neer dat je ergens in een Center Landal eindigt in Nederland. Na wekenlang thuis op mekaars lip te hebben gezeten met het hele gezin, stress over thuiswerken en het helpen met het huiswerk van je kinderen, wil je nu een week lang in vakantiehuisje op mekaars lip zitten? Geen thuiswerk, geen huiswerk, maar wel lekker wat inpakstress erbij. Om nog maar te zwijgen van de boodschappenstress, want wie krijgt het privilege om dagelijkse in de rij te mogen staan bij de supermarkt op het park waar niet meer dan 15 mensen tegelijk binnen mogen zijn? Nee mensen, lekker thuis blijven, doorgaan met thuiswerk en huiswerk, dagelijks een halfuurtje lekker wandelen door de buurt, tijd besteden aan gezond eten en eindelijk eens die 8 uur slaap per nacht halen, dan komen we er over een tijdje veel beter uit dan we erin zijn gegaan.

*smiley met opengesperde ogen* als ik het zo schets, vind ik het bijna jammer dat ik niet kan thuiswerken. Alhoewel ik woensdag een goede poging heb gedaan. Dagje in quarantaine, vaatwasser ingeruimd en aangezet. Boodschappen gedaan en die allemaal netjes opgeruimd. Help me onthouden dat ik nog een klein voorraadje matzes in de bijkeukenkast heb staan. En dat ik volgende keer wcpapier meeneem, want we zijn al bijna zover dat we dat zonder schaamte kunnen kopen. Oja en er staan nog maar 5 rollen op het decoratieve plankje, dus over een week of 2 is het echt weer nodig.

Donderdag *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* weer naar Hoorn! Van wonen in het Verenigd Koninkrijk onder de rook van Amsterdam naar ‘stoer’ wonen in Westfriesland. Er was een stukje gebouw gesloopt, waardoor de dikke zandlaag ook een stukje uitgebreid moest worden. Gezellig met 3 auto’s honderden kuubs neerknallen *smiley die in z’n handen wrijft* lekker hoor!

Gisteren natuurlijk bijster weinig meegekregen van het nieuws, maar er was weer een gesprek tussen de minister van Landbouw en het LC (Landbouw Collectief), en ongetwijfeld nog een paar mensen die erbij waren, om te praten over stikstof. Want jawel, corona heeft zowat alle nieuws verdrongen uit de bulletins, het stikstof-probleem is er niet mee opgelost. Vandaag werd op de radio een nabespreking gedaan, want het gesprek werd gisteren afgekapt. Volgens het LC hebben de boeren al diverse plannen aangedragen wat je kan doen om de uitstoot te verminderen, maar de minister houd vast aan haar eigen plan. In plaats van mee te gaan in het zoeken naar oplossingen, bleef ze vasthouden aan de dingen waarom iets niet zou kunnen. De landbouwsector wil het even op de lange baan schuiven, op het moment zijn ze al druk bezig met het bevoorraden van de schappen in de winkels, het inzamelen van mondkapjes en beademingsapparatuur uit veeartspraktijken, en het zoeken naar seizoensarbeiders nu de expats massaal naar huis zijn vertrokken om daar Pasen te vieren.
Minister Schouten zei dat het wegtransport, de luchtvaart en de industrie nu een stuk minder uitstoten door de corona-crisis, dan kunnen we volgens haar niet zomaar zeggen “ach, laat die boeren nog maar lekker een tijdje gaan.” Nee inderdaad, daar lag zij precies de vinger op de gevoelige plek: al die andere sectoren zijn nu een stuk minder vervuilend, niet omdat ze aanpassingen hebben gedaan in hun bedrijfsvoering of hebben geïnvesteerd in dure technieken, maar omdat er een wereldwijde crisis gaande is, waardoor bedrijven (deels) stil zijn komen te leggen. De verminderde uitstoot is niets meer dan een bijvangst. Terwijl de agrarische sector al jarenlang bezig is om in te krimpen, ook in uitstoot, en tegelijkertijd de productie juist laat groeien. Nu dragen de boeren relatief simpele en betaalbare ideeën aan. Verschillende ideeën, zodat boeren zelf kunnen kiezen wat beter in hun bedrijf past. En vervolgens word dat door de minister van tafel geschoven omdat ze liever vasthoud aan haar eigen, duurdere en lastiger uit te voeren plannen. Ondertussen draait het windmolenpark in de Wieringermeer al bijna, en gaan er stemmen op om een paar kolencentrales minder hard te laten draaien. Dus als de boeren dit nog een tijdje kunnen rekken, is er ondertussen al zoveel stikstofuitstoot bespaart, dat de ministers eindelijk weer eens frisse en heldere lucht in de bovenkamer krijgen en ze betere besluiten kunnen maken.

Vrijdag weer in het rondje Hoorn-Hoorn. We kregen een echt voorjaarsgevoel, het zonnetje gloeide op jouw grote raampartij, er stak een eend over met ieniemienie pulletjes (niks geraakt, we zagen ze op tijd) en bij de trechter was de voorjaarschoonmaak begonnen; er werd flink geboend op de auto’s naast de trechter. Of eigenlijk maar 1 auto. Terwijl wij onder de trechter stonden af te wachten.

Ondertussen was het nieuws wat minder vrolijk van kleur. De verwachting is dat de corona-crisis harder aankomt in de bouw, dan de financiële crisis van 2008, en dat er de komende 2 jaar zo’n 40.000 banen gaan verdwijnen. Eerste gedachte was: komt goed uit met de vergrijzing en de expats die nu ook zomaar vertrokken zijn. Maar daarna dacht ik: hoe dan? Als gevolg van de thuiswerkcrisis zou je zeggen dat de vraag naar 1persoonswoningen juist enorm gaat groeien, nog bovenop de woningnood die er al is. Komt dat door corona, door een verkeerd beleid of door de recessie die vorig jaar al was aangekondigd? Al in maart 2019 werd aangekondigd dat volgens wiskundige berekeningen op basis van het verloop van voorgaande recessies, op 2 mei 2020 een nieuwe recessie zou beginnen. Met de kanttekening dat het om gemiddelden ging, dus het zou ook een paar dagen eerder of later kunnen zijn. Dankzij corona is het gemiddelde een beetje aangepast, en de recessie iets naar voren geschoven. Ik zou zweren dat ik er rond die tijd nog eens wat over heb geschreven, er staat in ieder geval wel een aantekening in mijn agenda op 2 mei. En als een dom blondje het al in de agenda heeft staan, kun je niet zeggen dat het nogal onverwachts kwam.

Terug naar het nieuws van vandaag. Het was de Kamervoorzitter ook al opgevallen dat ministers op slinkse wijze van het corona-argument gebruikmaken om wetten erdoor te drukken nu er minder aandacht voor is. 84 wetswijzigingen staan er op de agenda die ‘nu’ behandeld moeten worden, en niet kunnen wachten tot corona voorbij is. En daar zitten ook wetswijzigingen tussen waar al jarenlang over gepraat word. Oftewel: die paar maanden kunnen er ook nog wel bij. Willen we zorgen dat de bouw niet net zo hard word geraakt als bij de vorige crisis, dan zullen er echter wel heel snel een aantal dingen besproken moeten worden. Ga eens aan de slag met PFAS: of haal alle producten waar het in zit nu direct uit de schappen, of haal de maximumgrens eraf waarbij grond met PFAS vervoerd mag worden. Niet dat half half koeteldekoet wat er nu gebeurt. Stikstofprobleem hoeven we weinig aan te doen, zijn de boeren mee bezig zoals ik gister al zei. Oja en een paar ministers die langzaam de kolencentrales dichtdraaien. Dan hebben we nog geld nodig om bouwprojecten mee te financiëren *smiley die aan z’n kin krabt* eens kijken, als we Zuidas-dok Amsterdam nu stil leggen, dan hebben we 700 miljoen tot 1 miljard om te besteden. Daar komt bij dat we voorlopig geen nieuwe wegen hoeven aan te leggen (afgezien van die in en rond nieuwbouwwijken natuurlijk), want de files zijn met 99% gedaald. En het onderhoud aan de wegen word al betaald door alle mensen die nog steeds harder dan 100 km/h willen blijven rijden. Dus dat zijn nog wat miljoenen erbij, dan zouden we toch wel genoeg moeten hebben om wat betaalbare koopwoningen en (sociale) huurwoningen te bouwen, zodat we de bouwsector draaiende kunnen houden?

Tijdens de schaft werden we getrakteerd op kibbeling, met saus en anderhalve meter afstand. Het werk was bijna klaar maar het tempo was er helemaal uit. De trechters waren in de loop van de ochtend al leeg, ’s middags was het spitsuur met alle vrachtwagens en aanhangers van bedrijven die nog snel wat zand wilden hamsteren voor het weekend. En de shovelmachinist *smiley die achter z’n oor krabt* nouja ik mag er niks over zeggen want zelf kan ik het niet, maar voor zo’n druk moment op de dag hadden ze niet perse de snelste machinist op de machine gezet. Het was al half 4 geweest toen eindelijk de laatste vracht zand langs de Holenweg werd gekiept, wij reden ondertussen snel terug naar de loswal om nog een vrachtje te laden voor een loonbedrijf aan de andere kant van Westfriesland. Even na 4 uur reden we het pad, lekker luisteren naar Britt Dekker en Wilfred Genee die een zeer vermakelijke The Friday Move wisten neer te zetten. Onderweg nog een auto gezien die te water was gereden, via boerenweggetjes bij het loonbedrijf terecht komen, bak achterover, radio wat harder en niet via de kortste route naar huis, want daar waren wegwerkzaamheden *smiley die in z’n handen wrijft*

Ja ik kon wel een beetje vrolijke praat gebruiken, want eerlijk gezegd mis ik de vrijmibo enorm. Ook vandaag was het weer de eerste van de maand, maar afgezien van een paar collega’s die “prettig weekend!” naar mekaar riepen, was er helemaal geen praatje of iets. Blijkbaar heb ik dat toch een beetje nodig, om zo nu en dan eens lekker het werk na te bespreken. Tot iemand roept “het is weekend hoor!” en we over privédingen gaan praten. Een paar keer kut roepen, wat slechte grappen maken over bier en grote tieten *smiley die achter z’n oor krabt* of waar kreeg je dat ook alweer van? Met een dubbele tong alsnog over werk gaan praten, en wat er verbeterd kan worden aan de huidige werkwijze. Nog wat oude koeien uit de sloot halen. Door een sterk verhaal heen snurken. Denken dat je nog rechtuit naar de wc kan lopen. Vanuit de pot Wingman een watsepje sturen dat het misschien wel tijd is om op huis aan te gaan. Dan met een uitgestreken ‘ik ben niet aangeschoten!’-gezicht weer aan tafel zitten, nog 1 sigaartje in de fik steken en dan wachten tot Wingman zegt “zullen we maar naar huis gaan?”, zodat niemand grapjes gaat maken over dat ik de broek aan heb thuis. Ja, die middagen mis ik wel.

Zaterdag werd ik zonder kater wakker, maar dat is ook zo’n beetje het enige voordeel van het niet hebben van een vrijmibo. Wingman ging aan de brommers sleutelen, voor het geval we straks weer uit de lockdown komen en we onderweg weer uitsmijters kunnen eten op een terrasje. Ik zat lekker binnen met een boekie, en een wasje, en een pan met eten.

En zondag word weer zo’n dag. Het zonnetje schijnt alweer, misschien moet ik straks ook maar eens in de tuin aan de gang. Fijne zonnigdag allemaal, blijf lekker in en om het huis, zoek af en toe het zonnetje op want vitamine D is goed voor je weerstand, maar pas op dat je niet verbrand, zo in de luwte en de volle zon.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *