Beste Babette (deel 86) vergeet niet oordoppen in te doen vanavond


Beste Babette, weet je nog dat ik zondagochtend zei dat het wel heel aanlokkelijk was om een rondje met de motor te gaan rijden? Wingman zat meer aan het tuinwerk te denken, en dus gingen we daar aan de gang. Om uiteindelijk bij Vader en Moeder te eindigen en het weekend af te sluiten met Chinees eten en bevergeil als toetje *smiley met opengesperde ogen* daardoor waren we zo laat thuis, dat Boer Zoekt Vrouw even een dagje moest wachten.

Maandag werd ik wakker met een buik die nog steeds vol zat en een enorm droge mond. Een glaasje water extra bij het ontbijt en daarna kon ik met jou richting Amsterdam toeren. Nog steeds stond er geen file op de A7, we moesten alleen even van de cruise control af, en dat waren veel automobilisten niet meer gewend zo te zien. Na wat knipperende remlichten en seinen met de alarmlichten reed het daarna gewoon weer door. Net als op de rest van die route die dag, want we mochten weer zand laden voor Leimuiden. Onderweg kwamen we langs 1 van de campings die nog gewoon open is: langs de A4 bij het restaurant waar je onderdoor rijd. Het was daar afgelopen weekend zo druk geweest, ook nu stond men weer buiten de aangegeven vakken geparkeerd. Op de weg zelf was het ook gezellig druk, we zagen een BMW 6 of 8 serie (wat voorheen 6 serie was, gaat nu verder als 8 serie) in metallic goud aan de andere kant van de 24 banen brede A4 voorbij schitteren, een Range Rover SVR, een nieuwe Ferrari Straciatella in vuilniszakkengrijs, een collega had het kenteken nagekeken en volgens hem was het een 812, zo eentje met een V12 motor erin. Een witte Rolls Royce Ghost met een zilveren motorkap, een Opel Ascona in zo’n typische bruine kleur en zelfs een zeldzame Fiat Panda 100HP zagen we langs komen *smiley die achter z’n oor krabt* alsof iedereen besloot z’n dikke bak op onze route te gaan uitlaten. Wat trouwens nog opvallender was; zo nu en dan waren er auto’s op de A10, in de 80km-zone, die spontaan een baan opschoven en ruimte voor ons maakten, wanneer langzame invoegers of voorgangers opdoken *smiley die een kushandje doet* superlief natuurlijk, want zo konden wij met zo min mogelijk extra brandstofverbruik en fijnstofproductie door dat gebied rijden.

Er viel mij wel iets op in Leimuiden. We waren nu al een paar keer het werk op en af gereden, en tijdens een momentje dat ik even moest wachten viel mijn blik op het spandoek dat aan de bouwhekken was gehangen. Hoe ze het allemaal in dat kleine hoekje gaan proppen is mij niet helemaal duidelijk, maar er komen appartementen, boerderijwoningen, schuurwoningen en je kan er zelfs wonen in een hooimijt *smiley die overal begint te krabben* hooimijt? Is dat net zoiets als huismijt en bedwants? Waarom zou je in een insect willen wonen? Dus thuis even de computer erbij gepakt: naast de appartementen komen er rijtjeshuizen, het moet erop lijken dat het een soort ouderwetse pakhuizen zijn in de haven, of een langgerekte boerderij of boerenschuur waar dan meerdere woningen in zitten. En het insect dat in gedroogd gras rondwaart, moet eruit zien als een kapberg, zo’n vierkant gebouw waarin het hooi ligt opgeslagen onder een beweegbaar dak dat tussen 4 hoekpalen hangt. Het kost je trouwens 7,5 ton om in zo’n bijgebouw van het boerenerf te kunnen wonen *smiley die wit wegtrekt* en de simpele rijtjeshuizen doen het ook niet voor minder dan 5 ton. Ach ja, blij dat ik in ieder geval een bepaald gedeelte van de bevolking aan een woning kan helpen met het werk dat we doen.

Op de radio hoorden we over de volgende crisis. Na corona en geld werd er nu al gewaarschuwd voor een tekort aan water en een overschot aan brand. In Tsjernobyl, Oekraïne, woedde een flinke bosbrand rondom het terrein van de voormalige kerncentrale. Ver van ons bed, daar hoeven we pas over in paniek te raken als er wolken van straling de lucht in gaan en richting ons landje trekken. Dichter bij huis ging het ook mis in Limburg en Brabant. Daar waren grote branden gaande in natuurgebieden, terrein waar je lastig met een brandweerauto bij kon komen, het vuur werd ook nog eens geholpen door de droge wind die over ons land trok *smiley die met z’n ogen rolt* het gaat wel lekker met de natuur in Nederland. Eerst werden de boeren aangewezen als schuldigen van de klimaatcrisis, tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat veel uitstoot word bespaard wanneer industrie en mobiliteit op een laag pitje staan, en nu zijn het de Natura2000 gebieden die letterlijk roet in het eten gooien. Zo gaan we nooit voldoen het verdrag van Parijs natuurlijk! *smiley die een bordje SARCASME omhoog houd* nee het is al erg genoeg, laten we er geen grappen over maken en dit nieuws serieus nemen, want het is droog in Nederland. Het was al droog, er valt te weinig water en word ook weinig regen voorspeld voorlopig, de rivieren zakken straks weer naar een laag peil, dit is wel iets wat we goed in de gaten moeten houden en waar we ook op in moeten springen. In plaats van alles zo snel mogelijk wegpompen, zoals we vroeger moesten doen om de voeten droog te houden, moet er misschien toch wat meer worden opgevangen en vastgehouden. Gelukkig hebben we de waterschappen om over zulke dingen te vergaderen.

Na 8 vrachten in Zuid-Holland te hebben gekiept, konden we nog een keer laden voor een tuincentrum meer naar het noorden toe, om daarna de garage in te duiken en bij de achterste 2 assen de wielbouten na te trekken *smiley die met z’n spierballen rolt*

Dinsdag konden we weer terug naar Amsterdam, zonder problemen op de A7 maar bij de Coentunnel bleek de oude tunnelbuis dicht te zijn. Via de wisselstrook door de andere buis dan maar, doorrijden naar de S103, omkeren en een paar minuten later alsnog bij de loswal aankomen. Waar het ook even anders ging, want de trechter was stuk. Technisch verhaal; onder de trechterbek hangt nog een extra bek die omhoog en omlaag gaat, en de vracht zand netjes glad strijkt zodat er geen punten boven de kleppen uitkomen. Die ging echter niet meer omhoog, en omdat het terrein zo is ingericht dat men een rondje kan rijden, betekende het nu dat er opeens achteruit onder de trechter gemanoeuvreerd moest worden *smiley die op het stuur trommelt* of dat je stiekem onder de kraan ging laden, zoals wij deden. Kwartiertje maken in de grote mierenhoop van trailers die een zo krap mogelijk bochtje probeerden te maken, en daarna weer door naar Leimuiden. Ook daar was het anders dan gisteren, de kraan was vervangen door een shovel. In plaats van aanwijzingen via het bakkie, ging het nu weer met zwaaien en tuteren. Gelukkig bleef de brug, die elke 20 minuten de hoogte in ging, wel hetzelfde. Ook was de chaos bij de loswal na 2 rondjes onder controle *smiley die strak in z’n tuigje hangt* en kon iedereen weer op volle snelheid verder.

De camping langs de A4 is blijkbaar zo’n stek waar veel mensen een seizoensplek hebben, want er waren maar weinig lege plekken te zien, tussen de campertrekkers met witte kentekenplaten *smiley die aan z’n kin krabt* zullen ze daar van die groepsfeesten doen, zoals een Lichtjesavond of een Bonte Avond? Dat ze een podiumpje maken, iedereen wat eten en drinken meeneemt en dat ze dan een musical gaan opvoeren met goedkope belichting en gekke kostuums? Ik zal het eens aan Wingman voorstellen, nu onze kampeervakantie niet doorgaat omdat de camping dicht is, of we dan misschien langs de A4 kunnen staan voor een lang weekend.

’s Avonds zaten we natuurlijk allemaal voor de tv, want er kwam weer een persconferentie. Premier Rutte en meneer Van Dissel van het RIVM vertelden dat we voorlopig nog op deze manier door gaan, de scholen gaan wel open en we mogen weer naar de tandarts, maar kappers, sexwerkers en evenementen blijven voorlopig uitgesloten. Rutte zei nog iets in de trant van ‘gezondheid is het belangrijkste, de rest komt allemaal later wel’, hij bracht het met overtuiging maar toch klonk het heel erg als een leugen. Afgelopen woensdag zat ik weer in quarantaine, en had ik mooi de tijd om daar wat over te typen. Blader gerust even terug op mijn tijdlijn, als je het nog niet had gelezen.

Maar er was nog iets anders gaande, iets wat mij een beetje angstig maakte. In deze barre tijden hebben we behoefte aan afleiding, humor, even lachen om wat simpele dingen om daarna dieper op het nieuws in te duiken dan ze bij de NOS doen. En alles lijkt wel te stoppen. Het begon met Edwin Evers die afscheid nam van zijn radioprogramma in de ochtend, was iedereen net van die klap hersteld, eindelijk een nieuwe zender gevonden met een lachtape en een sfeer die de leegte van de heer Evers kon opvullen, kwam Matthijs van Nieuwkerk met het bericht dat hij genoeg had gedraaid, hij zou gaan stoppen met De Wereld Draait Door. Nog aan het begin van de coronacrisis, de laatste afleveringen deed hij zonder publiek, maar nog steeds met een mix van serieus en entertainment. Wat er op het laatst een beetje op neerkwam dat er virologen aan tafel zaten, afgewisseld met topsporters die niet naar de Olympische Spelen hoefden en cabaretiers en zangers die opeens elk weekend niet konden optreden. Nouja ok, dat was dan klaar, we kregen vanaf 19:00 met enige regelmaat een persconferentie en de rest van de tijd mocht M het beeld vullen tot het journaal begon, ook aan die verandering hebben we ons aangepast. Nu zaten we na dat drukke weekend nog even Boer Zoekt Vrouw terug te kijken (ook dat gaat stoppen over een paar afleveringen, ik heb er nu al nachtmerries over) en ook nieuwsprogramma’s zoals Dit Was Het Nieuws en Zondag Met Lubach *smiley met opengesperde ogen* *smiley die in foetushouding onder de dekens wegkruipt* wat denk je? Die stoppen er ook mee! In de ene format word op humoristische wijze terug gekeken op het nieuws van de afgelopen week, de ander kijkt ook met een prettig gestoorde soort van humor naar het nieuws, en duikt er juist wat verder op in, om uit te leggen waarom het iets anders zit dan dat de NOS het doet voorkomen. Juist de dingen die we in deze tijd nodig hebben, ik in ieder geval wel, en aan de kijkcijfers te zien met mij nog een aantal mensen, stoppen ermee. Wat nu? Blijft er dan niks anders over dan herhalingen van Friends, hele aparte tekenfilmseries over ‘gemiddelde’ Amerikaanse gezinnen, netfliks en het 8 uur journaal dat niet veel meer is dan een spreekbuis van de overheid, waarin het nieuws nog wel eens met wat ‘dichterlijke vrijheid’ in beeld word gebracht? Ik denk dat de coronacrisis overschaduwt gaat worden door iets anders: de televisiecrisis. Aangezien we nu nog meer tijd hebben om te kijken, zal dat heel heftig gaan worden en grote impact hebben op ons dagelijks leven.

Donderdag mochten we weer aan het werk, grond laden bij het grote nieuwbouwplan tussen Heerhugowaard en Broek op Langedijk in, om dat af te voeren naar de nieuwbouw in de Middenbeemster. Woningnood? We zijn druk bezig om het op te lossen. Het was een bekend rondje wat we al eerder hadden gereden, voor de route was geen navigatie nodig. Op het werk bijkans wel, want waar we de vorige keer nog door een gammel hekwerk het weiland inreden, om letterlijk tussen de maïs door naar de enige kraan te rijden, daar waren nu meerdere in- en uitgangen gemaakt. Er reden trailers met korrel en een ander soort grond tussendoor, op verschillende plekken stonden zowel kranen als shovels te draaien, de maïs was verdwenen (natuurlijk) en de lange rug grond die er eerst had gelegen, leek te zijn verspreid over het hele terrein. Hier en daar waren wel al bouwwegen bestraat, en gelukkig was er goede begeleiding van de machinisten, om alle auto’s op de juiste plek te krijgen.

Onderweg reed alles lekker door, had ik al verteld dat de Leeghwaterbrug eindelijk klaar is? Geen file meer voor de werkzaamheden en dus ook niet voor de afrit bij de Omval. In dezelfde tijd als dat die ene brug bij Alkmaar is opgeknapt, zijn de bruggen bij Molletjesveer en De Woude ook aangepakt. De vorige keer dat we dit rondje reden, moesten we een rotonde oversteken bij de brug bij De Woude, nu lag er een nieuwe laag asfalt over het hele kruispunt uitgesmeerd en kon je alleen aan de kale plekken in de berm nog zien waar de tijdelijke brug had gelegen. We konden heerlijk doorrijden overal, op een enkel verkeerslicht of een drempel bij een pontje na. Tot we plotseling werden verrast door een kopstaartbotsing *smiley die op het stuur trommelt* op de ring Alkmaar, vanaf de Omval naar het Nollencircuit, net voorbij het stuk waar het van 3 naar 2 rijstroken gaat, geen vreemde in- of uitvoegers, geen scherpe bochten, maar wel een Mondeo die een Polo een flinke duw in de rug had gegeven. Dat was niet omdat de ene 80 reed en de ander 75, het snelheidsverschil was hier wat groter geweest *smiley die aan z’n kin krabt* Volkswagenrijders zijn natuurlijk wel een beetje apart volk, zal ie een remmentest hebben gedaan bij de Mondeo? Een vrachtwagenchauffeur was gestopt achter de Mondeo op de rechterbaan, even verderop stond de Polo dwars over linkerbaan, na de eerste schrik begon het verkeer er tussendoor weer op gang te komen. Na het laden zagen we echter dat het van korte duur was geweest, met pylonen was de weg afgezet zodat politie en ambulance geen last hadden van tussendoor slingerend verkeer, en werd de file zelfs op de radio gemeld. Zo rustig was het op Neerlands wegen, en zo snel groeide de file erachter blijkbaar.

Verder weinig meegemaakt. Lekker rustig dagje. Oja een Maybach Brabus zien rijden, zo’n verlengde Mercedes S-klasse in een ultraluxe uitvoering, gespoten in aubergine en champagne, waanzinnige kar, lijkt mij de ideale auto om een caravan mee naar de camping te slepen. Witte kentekenplaten erop en het zou niet misstaan op de camping langs de A4.

Vrijdag mochten we ons melden bij de loswal in Alkmaar, om zand te rijden naar de nieuwbouw in Heerhugowaard. De hele dag naar hetzelfde werk, zonder collega’s erbij, lekker rustig toeren. Wat nog eens werd versterkt door de Groene Golf op de Westtangent *smiley die zich uitrekt* het was even wennen, en wanneer we daar met een volle vracht reden, dan haalden we soms het volgende licht ook niet, maar over het algemeen is het iets waarvan je zegt ‘hadden ze dit maar tig jaar eerder gedaan’. Nu alleen dat vervelende verkeerslicht bij de Stationsweg nog aanpassen, waar de fietsers soms oversteken maar waar het licht ook regelmatig op rood gaat als er wel auto’s en geen fietsers aan komen, dan kan het verkeer helemaal mooi doorstromen zonder stremming en extra uitstoot. Want Heerhugowaard is natuurlijk wel 1 van de groenste plaatsen van Nederland, met de Stad van de Zon en dat soort dingen allemaal.

Op de radio ging het over corona, vanzelfsprekend, waarbij mijn aandacht werd getrokken door het bericht dat Amerikaanse onderzoekers aanwijzingen hadden gevonden dat het virus mogelijk sneller afbreekt in een omgeving waar de zon op schijnt en waar het warm en vochtig is *smiley die in z’n handen wrijft* straks staan er rond alle Nederlandse ziekenhuizen en verzorgingstehuizen dus van die grote sproeiers, om de oudjes die in het zonnetje van de warmte genieten, goed nat te houden. Ook interessant was het idee van Trump, hij had begrepen dat bleekmiddel het virus heel snel afbreekt, daarom lijkt het hem een goed plan om te onderzoeken wat beter werkt: bleekmiddel injecteren, of het juist inhaleren zodat het direct doorstroomt naar de longen *smiley die achter z’n oor krabt* er kwam meteen kritiek op, want hij had al eerder iets geroepen over een bepaald stofje dat werken tegen het virus, en een aantal mensen die het uitgeprobeerd hadden, waren daar vervolgens aan overleden. Van de andere kant: mensen die serieus van plan zijn om bleekmiddel te injecteren, is dat ook niet iets wat je onder het kopje ‘natuurlijke selectie’ zou kunnen zetten? Zoals hazen die wachten met de weg over te steken tot er daadwerkelijk auto’s aan komen? Of ben ik dan weer te kort door de bocht?

Belangrijker nieuws was het bericht dat het kabinet wel doorgaat met het volgen van het Urgenda-vonnis, om de klimaatdoelen van Parijs te kunnen halen. Eigenlijk zou dat begin april al worden verteld, ‘vanwege corona’ werd toen al gezegd dat het waarschijnlijk wat later zou komen. Daarna kwam het bericht dat de CO2-heffing voor grote bedrijven, die in de zomer van 2021 in zou gaan, van de baan was. Want we zitten in een crisis en dan kun je bedrijven niet zomaar op nog meer kosten gaan jagen. Nu werden er dan toch een aantal lijnen uitgezet, waarlangs wij voor een mindere impact op het klimaat gaan zorgen. Dankzij corona en de maatregelen was de uitstoot in het land al flink gedaald, toch wil de overheid verdere stappen ondernemen, zodat bedrijven meteen weer volop aan de gang kunnen als corona en de recessie voorbij zijn, en ze niet eerst worden afgeremd omdat er nog over stikstof moet worden gepraat. Het idee is om 25% minder uit te stoten dan in ijkjaar 1990 *smiley die achter z’n oor krabt* het kabinet had al een kleine 30 jaar wat aanpassingen kunnen doorvoeren, maar wachtte liever tot ze de druk van de deadline zouden voelen. Met die dreigende stok achter de deur is besloten om kolencentrales minder te laten stoken waardoor ze minder uitstoten, het verduurzamen van huurwoningen word meer gestimuleerd (isolatie is nog steeds de makkelijkste en snelste manier om op gas te bezuinigen, ook voor particuliere huiseigenaren), er komt een subsidie voor de glastuinbouw, zodat ze energiezuinige LED-lampen kunnen aanschaffen. Voor grotere bedrijven komt er dus die gevreesde CO2-heffing. Jan Modaal met zijn oude koelkast en vriezer heeft mazzel, want daarvoor komt een inruilpremie. Wat ik echter wel vreemd vond, was de mededeling dat boerenbedrijven worden uitgekocht om zo ‘ruimte te maken voor de bouw’ *smiley die achter z’n oor krabt* word dat op de abstracte manier bedoeld, dat als ergens geen koeien staan die scheten laten, dat er ergens anders dan een woning gebouwd kan worden? Of betekent het gewoon waar iedereen voor vreest: dat boeren een zak geld krijgen, de boerderij en de stallen worden platgegooid en het erf samen met de weilanden in een grote bouwput verandert? Dat bedrijven die met de natuur werken, die gewassen hebben groeien waarin stikstof word opgenomen, ruimte moeten maken voor betonnen hokken waarin niets anders gebeurt dan stikstof uitstoten? Dat lijkt me niet echt een strak plan. Natuurlijk zijn er een hoop oudere boeren in Nederland die binnenkort wel eens willen stoppen, maar geen opvolger hebben voor het bedrijf. Dan is het fijn voor hun als ze een zak geld krijgen in ruil voor hun vee, zodat ze de laatste jaren van hun pensioen kunnen genieten. Maar nu klinkt het alsof er gericht word gezocht naar bedrijven die worden gesloten en gesloopt, zodat er woningen ‘in landelijk gebied’ kunnen worden gebouwd. Is het niet een beter idee om de boeren lekker te laten boeren, want tijdens corona is wel duidelijk geworden dat we voor ons eigen eten moeten zorgen, mocht er weer eens een crisis over de wereld heen trekken. En dan gaan we voorlopig even geen huizen toekennen aan asielzoekers, want die woningen zijn er gewoonweg (nog) niet. In plaats van die miljoenen te gebruiken om boeren weg te jagen, kun je dat geld beter inzetten voor woningbouwprojecten waar huizen niet meer kosten dan 1,5 of 2 ton, zodat ze voor Jan Modaal gewoon te betalen zijn. Of geef een boer de ruimte om zijn boerderij, stal en bijgebouwen om te bouwen tot ‘boerderijwoningen’, ‘schuurwoningen’ en ‘hooimijt’, dan blijft het groen daar omheen behouden, heeft de boer inkomen uit verkoop of verhuur van de woningen, kunnen mensen in een gezonde omgeving wonen in plaats van op elkaar gepropt in flatjes in de stad, en hoeven we niet op een zonnigdag langs vervallen boerderijen en oneindige, inspiratieloze nieuwbouwwijken te toeren.

Zaterdag was weer een rustig dagje. Wingman zocht even de buitenlucht op, ik was druk met stofzuigen, de vaatwasser inruimen en aanzetten, de wasmachine volproppen en daarna weer leeghalen, dat soort fijne dingen.

Opeens is het dan zomaar weer zondag. Een zonnige dag, als ik zo uit het raam kijk. Word het motorrijden? Weer in de tuin werken aan Project Garage? Ik durf er geen uitspraken over te doen. Wat ik wel weet is dat de koning morgen jarig is, en we daarom een extra dagje vrij van hem cadeau krijgen *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* vanavond niet vergeten oordoppen in te doen, dan word je morgenochtend niet wakker van de kerkklokken die massaal gaan luiden, en kun je heerlijk uitslapen op de extra zondag. Fijne zonnigdag allemaal, ga lekker in het warme zonnetje zitten en blijf vochtig, op gepaste afstand om elkaar niet te besmetten, en geniet van een Koningsdag zonder valse blokfluiten, kapot speelgoed dat ligt uitgestald op oude lakens en wedstrijdjes koekhappen, dan kunnen we daarna weer fit en fris verder gaan met het bestrijden van alle crisissen die ons land teisteren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *