Beste Babette (deel 87) hoe cruciaal zijn stakers?


Beste Babette, ja het was nog even spannend vorige week: wat zou de zondag ons gaan brengen? Lekker een rondje met de brommer toeren, of toch weer verder met Project Garage? Het werd dat tweede, en wederom eindigden we bij Vader en Moeder, die blij verrast waren toen we spontaan met het complete gezin aan de tafel-met-de-uitschuifstukken zaten te eten. Nouja niet heel erg verrast natuurlijk, want we waren er al voor het eten omdat er druk vergaderd moest worden wat er op tafel zou komen, maar je snapt een beetje wat ik bedoel. Nadat Zusje en Zwager met de Nichtjes weer op huis aan waren gegaan, zochten het resterende koppel de ruimte op voor de tv, om gezamenlijk Boer Zoekt Vrouw te kijken *smiley die grinnikt in z’n knuistje* heerlijk zo samen voor de tv commentaar leveren op wat er allemaal voorbij kwam, zodat we de helft niet eens hebben gehoord omdat we er doorheen zaten te praten.

Maandag waren we nog een dag vrij, want de koning was jarig, en moest natuurlijk gevierd worden. Dus mochten Wingman en ik even uitslapen voordat Zusje, Zwager, Vader en Moeder weer voor de deur stonden om verder te gaan met werken in de tuin. De groene bak goed vol gegooid, gediscussieerd over wat nou eigenlijk wijsheid is, nog een bakkie koffie gedaan, zonder jumbollen want die waren ’s ochtends al opgegeten, toen kon ieder weer z’n eigen weg kiezen. Voor Wingman en mij betekende dat nog een middagje uitrusten en van de extra zondag genieten.

Want dinsdag was gewoon weer een dag voor de baas. Na 3 dagen mocht je weer van stal komen en toerden we naar Beverwijk, om zand te rijden naar die Engelse woonwijk in Hoofddorp. Wel oppassen natuurlijk dat we niet op de automatische piloot weer terug zouden rijden naar de loswal in Amsterdam *smiley die met z’n ogen rolt* dat zou wel heel blond zijn. Om dat te voorkomen draaide de hele dag de navigatie mee op de achtergrond. In de loop van de ochtend kwam er een verfrissend kort regenbuitje voorbij, ideaal tegen het stuiven en een voorbode van de vele buien die nog in de weersvoorspelling zaten.

Op het nieuws ging het over moedermelk. Toevallig hadden we het daar van het weekend ook met Zusje en Zusje over. We zaten nog te dubben of we nu wel of niet allemaal tegelijk naar Vader en Moeder moesten gaan, vanwege besmettingsgevaar. Al een paar weekenden zijn we aan het afspreken geweest wie er heen mocht en wie er thuis zou blijven, maar gezien de groepsimmuniteit pas op 3% zit, schiet het zo niet erg op. Daarbij wil Zusje, die zwanger is (al voorbij het magische punt van 12 weken, dus het mag verteld worden), graag ziek worden, zodat ze straks antistoffen in de melk heeft voor Junior. En ze pannekoeken met antistoffen voor ons kan bakken *smiley met een grote grijns* wat een heerlijk soort humor hebben wij toch in de familie. Nu werd er verteld dat er een serieus onderzoek is gestart, want zitten er eigenlijk wel antistoffen in moedermelk? En blijven die ook leven na het koken, want blijkbaar mag je melk niet rauw drinken en moet het eerst gepasteuriseerd worden. Als dat allemaal goed gaat, kan de volgende fase van het onderzoek beginnen: van een groep patiënten krijgt de ene helft moedermelk met antistoffen te drinken, en de andere helft melk zonder die stofjes. Vervolgens word na 3 maanden bekeken wat de verschillen in het ziektebeeld zijn bij de 2 groepen en of het dus mogelijk heeft gewerkt. Of word het nou juist getest op mensen die in de risicogroep zitten en nog niet ziek zijn, om te kijken of ze besmet worden *smiley de aan z’n kin krabt* in ieder geval moet er elke dag wat van gedronken worden, want antistoffen blijven niet leven in een ander lichaam. Bij een vaccinatie word de ziekte in het lijf gebracht, waarna het immuunsysteem zelf aan de gang moet om antistoffen aan te maken. Nu breng je geen ziekte, alleen de verdediging daartegen, binnen. Al met al gaat dit een stuk sneller dan het maken van een medicijn of vaccin, omdat er aan moedermelk een stuk minder regelgeving hangt dan aan pillen en spuiten. Nu ik er zo over nadenk, en dit is een wilde brainstorm zeg ik er bij; als dit blijkt te werken, moeten we dan koeien besmetten met corona? Zodat we niet afhankelijk zijn van die paar litertjes melk die mensen per dag geven, en meteen 40 liter per dag per koe tot onze beschikking hebben.

Op de radio ging het serieuze nieuws ondertussen gewoon door. Want corona brengt een hoop narigheid en gekke ideeën, voor sommigen is het ook goed nieuws, zoals de HEMA *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* voor de coronacrisis zat het bedrijf in een crisis, er kwam er nieuwe eigenaar, extra geld, een make over, maar de redding was dat nog niet. Tot corona zijn intrede deed en mensen nu opeens 3 keer zoveel bestellen via de webwinkel. Zo blijkt maar weer dat je met een grote groep mensen de macht hebt om een bedrijf te breken of te maken. Of HEMA straks ook zo populair blijft als iedereen weer de winkels in mag, zal de tijd ons leren.

Geen corona maar wel een andere ziekte was er in de pluimveesector. We waren het al bijna vergeten, maar er heerste ook nog vogelgriep. Nu alle zwemvogels wel een beetje klaar zijn met overwinteren in Nederland en ze weer verder reizen naar andere landen, is het veilig om de kippen weer los buiten te laten lopen. Grappig, bij de vorige uitbraak was het nog voorpaginanieuws, maar nu maakt het blijkbaar niet zoveel indruk meer. En wat een mazzel hebben mensen dan dat we niet alle ziektes hetzelfde behandelen. Is er een verdenking van vogelgriep op een bedrijf, dan word meteen de complete stal geruimd. En de stallen daar omheen ook. Is er na een aantal testen gebleken dat er een mens in dichtbevolkt gebied besmet is met corona, dan word diegene apart gezet en mag de rest gewoon door blijven lopen, ook al is er een heel grote kans dat die ook besmet zijn. Maar mensen zijn natuurlijk een diersoort waar je iets anders mee omgaat dan met de andere diersoorten.

Woensdag mochten we ook weer aan de gang, die extra vrije dag hadden we maandag al gehad. ’s Ochtends had ik een paraplu nodig om droog bij je te komen, dat was alweer een tijd geleden dat ik in de regen heb gelopen. We mochten nu grond rijden van Heerhugowaard naar de Middenbeemster, wat we vorige week ook hadden gedaan. Tussen de landerijen door die er iets groener uitzagen, nu dat alles lekker met hemelwater werd besproeid. Vanaf vandaag lopen de kippen weer buiten, het is te hopen dat naar buiten mogen, en niet moeten. Voor zo’n beetje alle andere divisies binnen de agrarische sector was die regen wel fijn, want er werd hier en daar al druk gesproeid. We moeten alleen niet te overmoedig worden en denken dat de droogtecrisis nu is afgelopen. Om het water weer op het juiste peil te krijgen, hebben we nog dagenlang aanhoudende miezer nodig. Geen korte en hevige stortbui, want dan slaat de grond dicht en loopt het water regelrecht naar de afvoer in het riool en de sloten. Het moet juist langere tijd zachtjes regenen, zodat de grond en de gewassen de tijd hebben om de regen op te vangen en vast te houden *smiley die in z’n handen wrijft* dus iedereen die nu klaagt over het slechte weer nadat we wekenlang zijn verwend met warmte en zon: niet zeuren, het is voor een goed doel.

Behalve de kippen mogen de kinderen ook weer uit de ophokplicht vandaan komen, eerder was al gemeld dat de basisscholen op 11 mei weer open gaan. Vandaag kwam het bericht dat het in de praktijk nog knap lastig word om dat te realiseren in een anderhalve meter-samenleving. Voor corona gebeurde het al met enige regelmaat dat klassen naar huis werden gestuurd, of er een ouder voor leraar moest spelen, omdat de leerkracht ziek was en er geen vervanger beschikbaar was. Nu zijn er nog minder onderwijzers die voor de klas kunnen staan, want degene die in de risicogroep vallen, mogen thuis blijven. Daarnaast moeten de lokalen opnieuw ingericht worden, met de stoelen en tafels op anderhalve meter afstand van elkaar. Dus kan maar de helft van de klas naar school. Wat dan ook inhoud dat de andere helft van de klas thuis via de computer les krijgt, en de juf of meester die fysiek voor de klas staat, kan natuurlijk niet ondertussen via de computer een andere groep virtueel les gaan geven. Het lerarentekort gaat nog veel verder oplopen dus. Dan schijnt er ook nog een tekort te zijn aan conciërges, dus moeten de leerkrachten na het lesgeven de klas en alle aanraakpunten in de gangen zelf gaan staan boenen *smiley die met z’n ogen rolt* het leek een leuk idee, maar het is nu wel duidelijk dat als je begaan bent met het lot van de leerkrachten, je de kinderen nog een tijdje thuis houd. Al was het maar omdat een leraar je kind niet van de grond mag oprapen wanneer het uit het klimrek is gevallen, want lichamelijk contact moet vermeden worden.

Een paar weken geleden meldde een zorgverzekeraar dat mensen 20% gezonder zijn gaan leven sinds de lockdown. Omdat ze thuis werken is er meer tijd om te koken, er is aandacht voor hygiëne waardoor mensen schoner leven en dus niet alleen minder corona krijgen, maar ook minder vatbaar worden voor andere ziektes. Nu bleek er juist weer uit een onderzoek dat 1 op de 3 Nederlanders lichamelijk lijdt onder corona, zonder ermee besmet te zijn. Er word meer ongezond gegeten omdat mensen uit verveling of vanwege emoties meer gaan snaaien. Er is geen wandeling van de vergadering naar het koffiezetapparaat naar de printer, omdat iedereen over de keukentafel heen gebogen achter de laptop zit en de ene na de andere webcamvergadering voorbij komt. En dan is er nog de stress, die vooral in langdurige vorm een goede basis bied voor een verlaagde weerstand. Leek het er eerst nog op dat we gezonder waren gaan leven en dat de zorgkosten dus in de toekomst omlaag zouden kunnen, met deze cijfers lijkt het erop dat de periode na corona juist een stuk duurder gaat worden.

Donderdag mochten we weer naar Beverwijk, om zand te gaan rijden Hoofddorp, net als dinsdag. De dag begon al met een file op de A9, tussen Heiloo en Akersloot, een vrijwel recht stuk met 3 rijstroken, geen op- en afritten of andere afleiding, het regende niet, het begon zelfs al een beetje licht te worden. En daar knipperden plots de matrixborden en moesten we na wat honderden meters schuifelen de spitsstrook verlaten omdat er een auto overdwars op stond. Zowel de voor- als achterzijde zat in elkaar, er stond nog een auto achter met een kapotte voorbumper, op het wegdek lagen een paar zwarte strepen diagonaal over de rijstroken *smiley die op het stuur trommelt* is het dan echt zo lastig om op een snelweg gewoon rechtdoor te rijden? Bij de loswal hadden we wat extra tijd om erover te praten, want de computer werkte niet helemaal mee, dus konden we een tweede bakkie thee nemen. Nadat ook die stremming was verholpen, konden we dan eindelijk zwaar gemotiveerd aan het werk gaan.

Tot we na de eerste schaft weer werden geremd in ons enthousiasme *smiley die met z’n ogen rolt* weer file op de A9, dit keer voor de brug over Zijkanaal C. En alsof we nog niet genoeg tijd hadden gehad om rond te kijken en aan de nagels te pulken, konden we daarna aansluiten in de rij voor de tunnel, waar de verkeerslichten aan waren gezet omdat er 1 rijstrook was afgekruist. Wat het nut daarvan was, hebben we niet kunnen zien. Voordat we de tunnel uit waren, was de rijstrook alweer open. Vervolgens wilden we na het laden opnieuw de tunnel in rijden, toen jij met een flinke klap en een stofwolk liet weten dat er iets niet helemaal goed was *smiley met opengesperde ogen* geen lekke band op de voorwielen, dan had je het stuur zo uit m’n handen getrokken. Rustig aan doorrijden dan maar en na de tunnel een parkeerplek zoeken, want als je al een tijdje zit te zeuren over fileveroorzakers, kun je het natuurlijk niet maken om er zelf ook 1 te worden. Op de parkeerplaats net na de tunnel bleek dat er weer een luchtbalg was geklapt. Even met de garage bellen en ondertussen doorrijden naar Hoofddorp om te kiepen, waarna de monteur alweer terug belde om te zeggen dat we bij de garage in Beverwijk terecht konden. Dat kwam mooi uit met de tijd, kon ik ondertussen pauze houden. Tegenwoordig is dat niet zo vanzelfsprekend meer, maar hier mocht ik gewoon naar binnen toe om een hapje te eten in een lege kantine, en van het toilet gebruik maken. Wat een luxe! Amper 25 minuten later kwam de monteur alweer binnen stappen om te vertellen dat je klaar was om de rest van de werkdag vol te maken.

Terug op de weg hoorde ik op de radio een opvallend bericht voorbij komen. Dat luchtvervuiling bij veel mensen voor vroegtijdige sterfte zorgt, dat was al een tijdje bekend. Dankzij corona ligt een groot gedeelte van de industrie en het transport plat, ondanks dat we pas een paar maanden in deze situatie zitten, konden onderzoekers ons toch nu al melden dat er 11.300 mensen minder dood zouden gaan aan longproblemen die zijn te herleiden naar luchtvervuiling *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* nog meer reden dus om meer producten lokaal te maken, in plaats van de hele wereld over te slepen. Om thuis te werken in plaats van elke dag in een auto in de file te staan. Om minder te vliegen en al helemaal niet voor vakantietripjes waar je ook met de trein heen zou kunnen. Het aantal mensen dat bewezen is overleden aan corona ligt wel iets hoger, dus onder de streep zal de wereldbevolking er gelukkig niet verder door groeien. Want dat het ook niet gezond is voor mensen om met zovele dicht bij elkaar, naast elkaar en op elkaar te wonen, is inmiddels wel bewezen.

Ondanks de tegenslag wisten we toch nog 7 vrachten naar Hoofddorp te verslepen, en konden we de dag afsluiten met een vracht zand Obdam.

Om de volgende dag naar Amsterdam af te reizen, ook nu weer om zand naar Hoofddorp te brengen, maar dan zonder collega’s erbij. Niet de hele hoek rondom de shovel vol storten, zoals gisteren, maar in de straten tussen de woningen die al waren gebouwd en waarin druk werd gewerkt om het huis leefbaar te maken. Buiten hielpen wij mee om de straten begaanbaar te maken voor de talloze leasebakken en crossovers die er ongetwijfeld binnenkort geparkeerd worden.

Het was een drukke dag op de radio, zo kwam het bericht voorbij dat vorig jaar een recordaantal dagen was gestaakt. Dagen waarin het werk werd neergelegd en soms ook naar Den Haag werd afgereisd om daar aandacht te vragen voor de problemen op de werkvloer. Iedereen kan zich de beelden van het Boerenprotest nog wel voor de geest halen, de lange rijen trekkers waren indrukwekkend om te zien. Echter werd het meeste gestaakt in de zorg en het onderwijs *smiley die aan z’n kin krabt* juist ja, de sectoren die nu als ‘vitaal’ en ‘cruciaal’ worden aangemerkt. Het was nogal een organisatie, zo’n hele pandemie optuigen, maar gelukkig ziet de overheid nu wel in hoe belangrijk die beroepsgroepen zijn. Sneu voor de honderden mensen die rochelend en piepend zijn overleden, hopelijk zorgt dit voor een ommekeer en kunnen er duizenden levens gered worden nu dat de premier inziet dat ‘gezondheid voor alles gaat’ en dat we onderwijs nodig hebben om te zorgen dat we in toekomst ook verstandige mensen in Nederland hebben. Dat alles zeg ik met een licht ironische ondertoon, want zodra de coronacrisis en financiële crisis voorbij zijn, gaat het land gewoon verder met (verkeerde) medicijnen uitschrijven, kinderen dom houden en dik maken en de productie van gezond en veilig voedsel steeds verder beperken waardoor we ons tot het buitenland moeten richten om te kunnen blijven eten. Nouja daar heb ik vorige week hopelijk wel genoeg over geschreven.

Iets wat mij nog bozer maakte dan het vorige bericht, was de mededeling dat het aantal coronabesmettingen in Brabant hoger is en dat het waarschijnlijk komt door de hoeveelheid fijnstof die er in de lucht hangt, dankzij de intensieve manier waarop het vee in die omgeving word geteeld *smiley die begint te tandenknarsen* tuurlijk, tuurlijk, het carnaval heeft daar niets mee te maken. Dat er zoveel mensen besmet en overleden zijn in de Amerikaanse stad New York komt vast ook door al die koeien die daar dagelijks over straat lopen. Net als in Spanje en Italië, waar de meesten doden rondom boerderijen vallen en niet in de steden. Minister Schouten heeft al aan het RIVM gevraagd om uit te zoeken of het zo is dat fijnstof van boerderijen zorgt voor meer coronadoden. Die zin alleen al zorgt voor zogenaamde ‘framing’, waarbij je door de manier waarop iets word gezegd, mensen al richting een bepaalde mening kunt duwen. Je had ook kunnen zeggen dat het RIVM opdracht heeft gekregen om te onderzoeken of er een verband is te vinden tussen fijnstof en het aantal besmettingen/doden, en of er verschillen zijn tussen stedelijk en landelijk gebied. Komt op hetzelfde neer, klinkt toch een beetje anders. Gezien de ongein met stikstof en PFAS, crisissen die ook nog steeds spelen op de achtergrond, kun je wel raden wat de uitkomst van het onderzoek is: boeren zorgen voor meer coronadoden. Terwijl in België juist word verteld dat mensen in landelijk gebied minder vaak lijden aan corona dan mensen in stedelijk gebied, omdat de lucht op het platteland schoner is en de mensen die buiten werken (of het nu in een stal, kas, op het land of in een tuintje is) sowieso vaker hun handen wassen dan mensen die de hele dag binnen zitten en mekaars lucht inademen, terwijl ze hun handen een stuk minder vaak wassen omdat die op het oog niet vies zijn. Hoe zit dat eigenlijk met de boeren zelf? Zijn er meer boeren dan stadsmensen ziek geworden of overleden? Want een boer zit blijkbaar de hele dag in de fijnstof, de mensen in de omringende dorpen krijgen niet meer dan een verwaaide wolk van dat spul over zich heen, dus zou je zeggen dat omwonenden wel vaker ziek worden, maar dat de boeren massaal het loodje leggen in Brabant *smiley die achter z’n oor krabt* straks moeten we nog Roemeense boerinnetjes gaan importeren om onze koeien te melken en de varkens en kippen te voeren, want dan zijn de boeren eerder geruimd dan de dieren zelf.

Totale paniek was er ook bij de ouders van jonge kinderen. Woensdag werd op het nieuws al gemeld dat er in Frankrijk en Groot Brittannië een paar meldingen waren gedaan van kinderen met een vreemde ziekte, die zorgde voor ontstekingen rond het hart, wat leek samen te hangen met corona. Ook in Nederland waren om die reden al kinderen naar de IC gebracht. Op zich geen reden tot grote paniek, ook griep zorgt voor doden wanneer het virus zich op het hart nestelt, maar daar is doorgaans een stuk minder aandacht voor. Vandaag werd melding gemaakt van een ziekte die gepaard ging met koorts en klachten aan de maag en darmen. Naast Nederland waren er in Frankrijk en Groot Brittannië meldingen gedaan. De kinderen waren ook getest op corona, sommigen hadden het wel en anderen niet. Voor mezelf zette ik alles even op een rijtje: de coronatesten zijn nog niet 99,9% accuraat, en om het in het bloed te kunnen zien, moet je al 10 dagen echt ziek zijn, dus dat sommige kinderen wel en andere geen corona hebben, zegt op zich niet zoveel. Kan het samenhangen met corona? Ja natuurlijk, zie de zin over het griepvirus dat zich aan het hart vastklampt. Het kan indirect door corona veroorzaakt worden, omdat kinderen de paniek van hun ouders aanvoelen en daardoor in de stress raken. Beetje stress is niet erg, chronische stress is een vruchtbare bodem voor allerlei klachten die op langzame wijze tot een vroegtijdige dood leiden. Aangezien de lockdown en de dramatische berichten op het nieuws al een tijdje duren, kun je wel spreken van ‘chronisch’. Daarnaast hebben kinderen 1 symptoom dat bij vrijwel alle ziektes voorkomt: buikpijn. Duw ze van het klimrek en het eerste wat ze melden is buikpijn. Pas wanneer ze naar hun ouders proberen te rennen, komen ze erachter dat ze ook een zeer been hebben. Daar komt bij dat er waarschijnlijk veel ouders zijn die misschien niet zo goed kunnen koken als gedacht en nu zijn aangewezen op eten van homedelivered.uk of domicilelivre.fr, waardoor er wat eenzijdiger en ongezonder word gegeten, wat weer veel van die maag- en darmklachten kan verklaren. Gelukkig was er een deskundige die mij uit de brand kon helpen: de symptomen die werden genoemd, wezen op een grote kans op het Syndroom van Kawasaki *smiley die z’n handen in de lucht gooit* natuurlijk! Gewoon een syndroom dat de bloedvaten aantast met infecties en ontstekingen, iets wat het hele jaar door bij 1 op de zoveel kinderen voor komt en waar inmiddels een vrije goede remedie tegen is gevonden. Geen reden tot paniek dus, als je kind ziek is hoeft dat niet meteen corona te zijn, er is nog genoeg keus in het medisch ABC, en alles wat daarin staat omschreven is al bekend, dus weet je ook meteen of er een medicijn is of niet.

Na 9 vrachten was de dag om en keerden we huiswaarts. Nog even de kleppen smeren en jij was klaar voor het weekend.

Zaterdag lukte het uitslapen niet helemaal, want Wingman ging zijn nieuwe brommer ophalen. Gelukkig mocht ik hem met de auto naar de motorzaak brengen, want het regende nog een beetje, niet de ideale omstandigheden om het eerste ritje van het jaar te maken. Daarbij haperde de accu ook nog een beetje. Mijn brommer ging dus aan de lader, terwijl Wingman een rondje toerde om zijn nieuwe speeltje te showen.

Zondag was er helemaal geen regenwolkje te bekennen, de boodschappen waren gedaan, alle seinen stonden op groen om samen met Vader en Oom een rondje te gaan rijden *smiley die achter z’n oor krabt* behalve dat ene seintje dan, dat met mechanisch gerochel en gehik liet weten dat de accu niet genoeg was bijgeladen, en dat ook niet meer zou gaan doen, hoe lang de druppellader er ook aan hing. Dus ging Wingman in zijn eentje naar Vader toe om koffie te drinken, en bleef ik thuis om rustig dit stukje verder af te typen en een korte doje-mensen-serie-marathon te houden. Bovenaan de boodschappenlijst staat nu een nieuwe accu, maar eerst gaan we nog even een avondje voor de tv zitten, want zodrekt begint Boer Zoekt Vrouw weer *smiley die in z’n handen wrijft* wat gaan die 2 dagen weekend dan toch evengoed snel voorbij.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *