Categories: de levens van

De levens van BX-01-PZ


Op 29 juni 1987 werd het kenteken BX-01-PZ ingeschreven in het register van de RdW. De eerste eigenaar van de DAF FA3605DKZ475 was Bergings Centrale Amsterdam (BCA).

Het ‘kale’ DAF FA chassis werd in Zweden bij EKÅ opgebouwd. Daarna werd truck met bergingsopbouw op de boot naar Nederland gezet en na aankomst in ons land in de bedrijfskleuren van BCA gespoten. Het aanvankelijke plan was om de DAF in de kleuren van DAF International Truck Service te spuiten, maar uiteindelijk koos men voor RAL1021 ‘bergersgeel’.

Bij een GVW van 11360 kg heeft de truck, op kenteken, een laadvermogen van 6740 kg. Voor een bergingswagen is dit een academische waarde. De 367pk van de DAF 6-cilinder DKZ motor wordt veelal aangewend voor het bergen van afslepen van gestrande trucks en autobussen.

Tijdens het actieve leven bij BCA werd de SpaceCab van de F241 verwijderd. De reden dat het dak van de DAF verlaagd werd, was dat BCA een busmaatschappij als klant had. De garage van dit bedrijf was niet hoog genoeg om de bussen met de bergingswagen binnen te kunnen zetten. De ombouw heeft plaatsgevonden bij DAF Amstel in Amsterdam.

Ik [Jaco Terlouw, red] kon de bergingswagen fotograferen tijdens het evenement Militaire Truckersdag en Internationale Behendigheidswedstrijden Militaire Chauffeurs op het Kamp van Zeist te Soesterberg in 1987.

Bergingsbedrijf Bob den Dijker uit Reeuwijk werd de volgende eigenaar van de DAF. De nog steeds in RAL1021 gespoten bergingstruck kreeg de bedrijfsnaam en wat groene strepen op cabine en bergingsopbouw.

Uiteindelijk ontfermde Johan van der Zand zich over de bejaarde DAF. Op 27 januari 2016 werd het kenteken overgeschreven naar de sympathieke ondernemer in het Gelderse Buren. Zowel Alex Miedema als ikzelf fotografeerden Johan’s 3600 tijdens de DAF Museumdagen op 30 september 2017.

De DAF ziet er tegenwoordig uit zoals je van een Van der Zand auto verwacht. Netjes, strak en goed onderhouden kan de historische DAF bergingswagen nog vele jaren mee!

Alex Miedema

View Comments

  • Ik zou de 11-35-GB willen nomineren voor een de levens van. Een DAF bergingswagen in een bijzondere samenstelling met een even interessante historie. Politie Rotterdam, van Amerongen Arnhem, Johan v/d Zand.

Recent Posts

De levens van de BG-GV-54

Naar aanleiding van foto's die ik had gemaakt van de trucks met kenteken BG-GV-54 stuurde Thierry Courault me bijgaande: "Dag…

3 uur ago

Morris Minor brandweerwagen voor tussen de assemblagelijnen

Deze unieke Morris Minor brandweerwagen is in 1953 gebouwd door de Engineering afdeling van Morris Motors. Hiervoor werd het prototype…

4 uur ago

Vissers Veluwse fotorondjes: onverwachte ontmoetingen

Erwin Visser: "Na de jetlag van vorige week, had ik er zondagochtend weer één, de klok ging een uur terug.…

12 uur ago

Rolstoeltaxi van binnen bekeken

Ik (Martijn Manrho) verdien de kost als taxichauffeur en dan nog specifieker zorgvervoer. Mijn werkgever, Taxi van Meurs uit Simpelveld,…

1 dag ago

Bietentruckspotten in Halfweg in de jaren ’70

Afgelopen zaterdag konden we al genieten van de foto van de Tatra 138 van Struik die Jakob Dekker me toe…

2 dagen ago

Beste Babette (deel 112) bel de politie! En de sleepwagen!

Beste Babette, afgelopen vrijdag mocht ik je afleveren bij de garage, waar ze graag nog wat aan jou wilden sleutelen.…

2 dagen ago