Beste Babette (deel 94) herexamen voor automobilisten of fietsers?


Beste Babette, afgelopen zondag leek het een rustig dagje te worden, lekker bankhangen en proberen niet te bezwijken onder de warmte. Tot plots Vriendin opbelde, of ze even langs kon komen om een bakkie te doen *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* eindelijk weer eens in riel lijf bijkletsen. Niet via de telefoon omdat we allebei van die carrièrevrouwtjes zijn en onze roosters dwars over mekaar heen zijn gepland. Konden we meteen even de cadeaus uitwisselen, want een verjaardag vieren tijdens een periode van strenge maatregelen is nog niet zo makkelijk. Mekaar trakteren op een dagje sauna hadden we al gedaan *smiley met het schaamrood op de kaken* die afspraken staan nog steeds te wachten op een gaatje in de agenda. En de opening van sauna’s en wellnesscentra. Dus nu werden het praktische cadeaus. Zonder het te weten hadden we allebei iets bij de schoonheidsspecialiste gekocht, om thuis zelf een wellnessmomentje te creëren en om bij de specialiste op tafel te gaan liggen *smiley die een kushandje doet* wat een heerlijke Vriendin ben je dan, als je van mekaar weet wat je nodig hebt, en er samen om kunt lachen als je allebei hetzelfde gekke idee hebt. Nu die daagjes sauna nog plannen…

Maandag was het nog steeds warm, dus nam ik de gok om in de korte broek naar het werk te gaan. Mijn benen kunnen ook wel wat vitamine D gebruiken, al zijn het alleen die knieën die kleuren, want de rest zit onder het stuur in de schaduw. Onderweg van Schagen naar Heerhugowaard en weer terug was het opvallend rustig op de weg. Vrijdag werden er nog aardig wat files gemeld in de spits, nu leek het erop dat mensen het toch begonnen te leren; lekker thuiswerken en alleen naar kantoor als je mensen echt moet spreken.

Er werd ook druk over vakantie gepraat, want her en der gaan de grenzen weer open in Europa. Mensen zijn ook wel geïnteresseerd in vliegreizen, maar de boekingen blijven nog wat achter. Al kan dat ook met het weer te maken hebben, want waarom zou je urenlang gaan reizen als je op een uurtje rijden van je huis ook in een bloedverziekend warm zonnetje kan zitten?

Ondertussen kwamen er verontrustende berichten vanuit het Verre Oosten. In Peking, of Beijing, of daar ergens in die hoek, was het aantal coronabesmettingen weer gestegen. Het was te herleiden naar een markt, nog specifieker: naar een vieze snijplank waar ook zalm op had gelegen. Of de besmetting van de zalm kwam, of omdat er veel mensen bij elkaar waren in een ruimte die werd gekoeld om het vlees minder snel te laten bederven, kon nog niet helemaal verteld worden. Aangezien regeren niet reageren maar vooruitzien is, moeten we misschien nu al gaan bedenken wat we gaan doen als dit doorzet. Gaan er geen vliegtuigen en vakantiegangers meer naar die landen, of wachten we net als vorige keer rustig af tot het hierheen komt en gooien we dan weer het hele land op slot? Pardon *smiley die z’n handen voor z’n mond slaat* gaan we dan weer in een ‘slimme lockdown’?

Ook Urgenda was weer in het nieuws. De organisatie die strijd voor maatregelen om klimaatverandering en een verslechterend milieu aan te pakken, heeft haar mening over biomassa bijgesteld. Achteraf gezien, met de informatie die we nu hebben, was dat misschien toch niet zo’n goed idee. De geïmporteerde bomen worden sneller verbrand dan dat ze weer aangroeien, dus het zou beter zijn als we de subsidies afbouwen en nieuw te bouwen projecten helemaal afblazen. Dat de gaskraan dan iets langer open moet blijven, is onder de streep dan toch beter voor het milieu.

Later die middag kwam er een bericht voorbij die beide nieuwsberichten aan elkaar linkte. In de Amazone en andere gebieden waar veel bomen staan, is er sprake van illegale houtkap. Dat gaat nu nog iets harder, omdat controleurs vanwege de coronamaatregelen niet of nauwelijks op hun werk kunnen komen. Ontbossing is niet alleen slecht omdat de aarde daarmee haar longen en vermogen om de lucht te zuiveren kwijtraakt, ook de habitat van veel inheemse dieren word verkleind. Op zoek naar eten en een veilig heenkomen, worden ze gedwongen zich in de habitat van mensen te begeven. En daarmee nemen ze allerlei ziektes mee waarvan ze zelf weinig last hebben, maar die voor mensen ernstig ziekmakend of zelfs dodelijk kunnen zijn. Corona bijvoorbeeld. Willen we enge ziektes preventief voorkomen, dan zullen we dus moeten stoppen met hout kopen uit exotische landen. En al helemaal geen hout kopen om dat hier te verbranden, terwijl we genoeg kennis en geld hebben om de energie uit andere bronnen te halen.

Dinsdag had ik weer eens ouderwets de paraplu nodig om droog bij jou te komen. De hele dag door bleef het miezeren, ondertussen was het zo warm dat de regendruppels verdampten voordat ze de grond raakten *smiley die met z’n ogen rolt* zo gaat het natuurlijk niet werken om het waterpeil weer een beetje op niveau te krijgen, het enige resultaat was dat het benauwend warm werd die middag. Gelukkig kwamen we dit keer niet vast te zitten in de zandbaan, dus hoefde ik ook niet oververhit te gaan schelden of met sleepkettingen te sjouwen.

Over benauwend gesproken: op de radio werd verteld dat in Beverwijk een kwart meer mensen last hebben van longkanker, vergeleken met de rest van het land. De onderzoekers wilden het niet keihard zeggen, maar het zou wel iets te maken kunnen hebben met de fijnstof van Tata Steel die daar in de lucht hangt. Goed nieuws dus dat er af en toe word gestaakt, kunnen de omwonenden weer even opgelucht adem halen *smiley die lacht om z’n eigen woordgrap*

Over schone lucht gesproken: er was ook nieuws over de auto’s die hun uitstoot beperken tot de kolencentrales waar electriciteit word gemaakt en de mijnen waar edelmetalen voor zonnepanelen worden gewonnen. Jawel, weer een nieuw onderzoek dat tegenstanders van electrische auto’s zullen omarmen en massaal gaan delen *smiley die met z’n ogen rolt* bij een botsing met een electrische auto is er meer schade en letsel dan bij een ongeluk met ouderwetse benzine- of dieselaangedreven auto. Dat komt volgens de onderzoekers omdat electrische auto’s door de accu’s ongeveer 250 kilo zwaarder zijn dan een auto van vergelijkbare afmetingen, en daarbij rijden ze ook iets anders dan ‘gewone’ auto’s. Er werd zelfs al gepleit (of is het gepleten?) voor een aanvullende rijcursus, zodat mensen beter overweg kunnen met de zwaardere auto die sneller optrekt dan verwacht *smiley die zit te bladeren in z’n aantekeningen* volgens mij heb ik het al eens eerder opgenoemd, en ik weet dat het in de praktijk niet haalbaar is omdat het nog steeds een zooitje is bij het CBR, maar zouden we toch niet weer eens moeten gaan praten over een verplicht herexamen wanneer je het rijbewijs wilt verlengen? Er zijn automobilisten op de weg die hun roze papiertje (toen was het nog een papiertje, kun je nagaan hoe oud ze dan al zijn) hebben gehaald in een tijd dat er nog geen rotondes waren. Mensen die in auto’s reden zonder ABS, ESP, zelfs gordels waren toen optioneel. Er zijn mensen die al tientallen jaren Peugeot rijden *smiley die wit wegtrekt* dat kan nooit goed zijn voor de verkeersveiligheid! Dus eens in de 10 jaar even een herexamen doen, laten zien dat je overweg kan met de veranderde weginrichting, dat je niet in paniek raakt wanneer er lampjes met vreemde afkortingen gaan knipperen in het dashboard, dat je geen gevaar op de weg bent en geen vrachtwagens gaat afsnijden die vervolgens automatisch voor je gaan remmen en zo onbedoeld een kopstaartbotsing veroorzaken met urenlange stremming op de doorgaande wegen. Even aan de examinator laten zien dat je gerust nog een paar jaartjes kan blijven toeren zonder 1 van die 600 doden te veroorzaken die jaarlijks in het verkeer vallen. Driekwart van de automobilisten vind zichzelf beter rijden dan gemiddeld, dus een opfriscursus en al die extra kosten zijn ook niet nodig.

He? Wacht even *smiley die aan z’n kin krabt* werd een tijdje terug niet verteld dat een steeds groter deel van de verkeersdoden, fietsers zijn? En dan ook nog eens mensen van een bepaalde leeftijd, die met hun electrische fiets sneller door het verkeer bewegen, dan ze zelf kunnen bevatten. Dat je net naast je dode hoek een fossiel op het fietspad ziet, denkt dat je er nog wel voor langs kunt rollen op de rotonde, en 2 tellen later trapt ie opeens voor je neus langs met 25 km/h *smiley met opengesperde ogen* terwijl ie ondertussen zit te neuriën en niet ziet dat de fietsers die van rechts komen net voorbij de rotonde eigenlijk voorrang hebben. Misschien moet er een fietsdiploma verplicht worden gesteld. Niet alleen wanneer je in groep 8 van de basisschool zit, maar ook wanneer je de leeftijd hebt dat je kleinkinderen naar school gaan en je zo’n absurd snelle electrische fiets koopt.

Woensdag mocht ik weer eens naar de tandarts. Er werden geen gaatjes gevonden, maar daar waren wel 2 röntgenfoto’s voor nodig *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* gelukkig ben ik dit jaar extra verzekerd, dus dat was te overzien. Om mezelf na zo’n exercitie te belonen, ben ik nog een stukje met een nieuwerwetse, electrische auto gaan rijden. Eentje die vrij snel kan optrekken, maar die ook automatisch afstand houd van de voorganger en piept wanneer je over de witte lijnen heen rijd *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* gelukkig is er ondanks al die afleiding uit het dashboard vandaan geen ongeluk gebeurd!

Donderdag stond ik op met het geluid van regen op de ramen, om vervolgens droog naar jou toe te kunnen lopen. We konden weer verder in het rondje Chicago – Hereyougoweird, tot de planner na 2 vrachten liet weten dat we vanaf Cheesehead City mochten rijden *smiley die in z’n handen wrijft* niet dat ik erover op wil scheppen, maar zonder enige moeite brachten we zo 3 vrachten meer weg dan de rest.

Alhoewel dat werken straks misschien niet meer nodig is. Zowel het Cultureel Plan Bureau (CPB) als het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) kwamen met het idee om misschien toch eens een basisinkomen te gaan invoeren. Ja het is kost nogal een klap geld om dat allemaal op te gaan zetten, dat iedereen maandelijks een vast bedrag krijgt, ongeacht of ze werken of niet, maar de armoede kan daardoor wel met 60% dalen, is de verwachting. Doen we niks, dan zal de armoede met 25% kunnen stijgen de komende tijd, en dan was dat nog becijferd voordat corona en de noodmaatregelen hun intrede deden in Nederland. Waarschijnlijk gaan er nu een aantal mensen roepen dat we al zoiets als een ‘basisinkomen’ hebben, en dat we het hier ‘de bijstand’ noemen, maar het is wel echt even iets anders. In Canada is er al eens een proef mee gedaan, en inderdaad was er een klein gezelschap dat er misbruik van maakte (je zou het ook ‘gebruik’ kunnen noemen, net zoals er bedrijven zijn met een miljardenomzet die toch ‘gebruik’ willen maken van de financiële hulpmiddelen die de overheid bied), maar de meeste mensen bleven gewoon werken. Sterker nog: ze gingen met een beter gevoel naar hun werk. Er waren geen zorgen over geld, dus werd het makkelijker om ontslag te nemen bij een onderbetaalde kutbaan, om een opleiding te volgen en ergens te gaan werken waar het wel goed voor mekaar was. Mensen hoefden geen lange dagen te werken om rond te kunnen komen, dus er was meer ruimte om met het gezin samen te zijn, om vaker bij opa en oma langs te gaan, om de buren ergens mee te helpen. Er was geen stress over onbetaalbare rekeningen en het niet kunnen doen van boodschappen. Mensen zaten lekkerder in hun vel waardoor de gezondheid een stuk beter werd. Als ik het goed herinner, is dat project toch stopgezet. Omdat het basisinkomen voor X aantal bewoners zich wel in cijfers liet uitdrukken, maar ‘gezonder voelen’ en ‘beter in je vel zitten’ nogal abstracte begrippen zijn waar je moeilijk een getal aan kunt hangen.

Daar komt dan het onderzoek van de Nederlandse loterijen nog eens bij, die bij winnaars van grote prijzen hebben nagevraagd wat ze nu eigenlijk deden. Want iedereen gaat er wel vanuit dat mensen die opeens miljonair worden lekker thuis gaan zitten om de hele dag naar hun voormalige werk te bellen en naar zichzelf te vragen, om vervolgens te gniffelen wanneer er aan de andere kant word gezegd “die werkt hier niet meer”, in de praktijk blijft een groot gedeelte van de gelukkigen gewoon werken. Misschien wat minder uren, misschien in een andere baan waar ze minder verdienen maar meer voldoening uithalen, maar de meerderheid ging toch nog aan de gang, zelfs als dat voor de hypotheek en de boodschappen niet nodig zou zijn. Of we hier ooit een constructie zullen krijgen met een basisinkomen, dat betwijfel ik. Het is zo groots en lastig om op te zetten, in een land waar kilometerheffing al niet mogelijk is, zal zoiets gedurfds en complex wel veel te hoog zijn gegrepen. Dus zullen we het moeten doen met 25% meer armoede, en dus heel veel mensen die wel een basisinkomen krijgen, maar daar niet veel meer voor hoeven te doen dan 3 keer in de week een sollicitatiebrief te versturen.

Vrijdag konden we weer aansluiten in het rondje Schagen – Heerhugowaard. Dit keer geen miezerbuitje, maar gelukkig ook geen absurde warmte. Jouw thermometer kwam niet boven de 22 graden uit *smiley die zich uitrekt* dat is lekker werken zo.

Na het CPB en het SCP gisteren, kwam nu de SER (Sociaal Economische Raad) met een alarmerend bericht: als er niks gebeurd, zullen de zorgkosten de komende 20 jaar gaan verdubbelen *smiley die wit wegtrekt* gelukkig kwamen ze meteen met een paar adviezen. Zo moet er goed gekeken worden naar wat er in het basispakket bij komt, maar moet er ook kritisch gekeken worden wat er uit zou kunnen. En dan die dingen er ook daadwerkelijk uitgooien. Grootverpakking paracetamol? Heel goedkoop, kunnen mensen wel zelf betalen. Dat er een paar huisartsen vervolgens verslavende opiaten voorschrijven die wel worden vergoed, terwijl die mensen net zo goed geholpen zijn met de pijnstillers die ze bij elke willekeurige drogisterij kunnen kopen, is geen reden om simpele aspirines weer terug in het pakket te stoppen. Het is wel een reden om die huisartsen daarop aan te spreken, wanneer ze zo met hun patiënten omgaan. Ook moet er meer ingezet worden op preventie, iets wat ik al vaker van meerdere kanten heb gehoord en waarvan ik hoop dat de overheid er ook eindelijk eens iets mee gaat doen. De zorgkosten zijn nu 5500 euro per persoon per jaar, gemiddeld. Ja, iets meer dus dan de 987,50 of 1323,75 die je aan zorgpremie betaalt per jaar. De rest van de kosten worden binnengehaald via de belastingen. Verhoging van de zorgkosten betekent dus niet alleen dat je zorgpremie omhoog gaat, ook de belastingen gaan verder stijgen (basisinkomen, iemand?). Eigenlijk best wel zonde om zoveel geld kwijt te zijn aan dingen die je kan voorkomen. Waar blijft de suikertax? En hoe zit het met de gymlessen op scholen, waarom laten we die dikkerdjes niet wat meer bewegen?

Van de andere kant hoeven we ook niet echt op de overheid te rekenen. Sinds de opkomst van corona in Nederland hebben de verzorgingstehuizen aan de bel getrokken, dat er gevaarlijke situaties zouden ontstaan omdat er te weinig beschermende middelen op voorraad waren. In plaats van de ouderen en zwakkeren te beschermen, zoals in persconferenties werd gezegd, werden zwakkere ouderen juist meer blootgesteld aan de gevaren van een besmettelijke ziekte waarvan al bekend was dat je eraan dood zou kunnen gaan, inclusief pijnlijk lijden en al die narigheid meer.

Toch gloort er wel een klein beetje hoop aan de horizon *smiley met een dromerige blik* gisteren werd namelijk verteld dat er een proef is gestart met alternatieve behandelingen. Die worden bekostigd vanuit een subsidiepot, en dus niet uit de zorgpremiepot als ik het goed heb begrepen. Er word gekeken of de behandelingen beter werken en goedkoper zijn dan de al bestaande behandelingen voor bepaalde zeldzame en/of extreme aandoeningen. Bijvoorbeeld electroshocktherapie bij ernstige depressie, dat is nogal prijzig en het lost de depressie in veel gevallen niet op. Hoe fijn zou het dan zijn als er iets beschikbaar komt in het basispakket, dat goedkoper is (fijn voor iedereen) en minder ingrijpend is en beter resultaat heeft (fijn voor degene met depressie), met de onderbouwing van een onderzoek dat 6 jaar heeft geduurd, zodat het niet meteen word weggeschreven onder het kopje ‘alternatief’ en ‘neigt naar kwakzalverij, dus dat gaan we zeker weten niet voorschrijven’. Van de andere kant: hoop is niet veel meer dan uitgestelde teleurstelling, dus kijk niet vreemd op als dit project vroegtijdig door het putje word gespoeld en we bij Zondag Op Lubach moeten zien dat het is stopgezet omdat de alternatieve geneeswijzen te goed bleken te werken en de farmaceutische sector er te weinig aan kan verdienen.

Zaterdag had ik The time of my life. De planner had gevraagd of ik weer eens in het weekend wilde werken, want er was een klusje in Wormerveer waar wat vrachten korrel heen moesten met een 10×4. Het was wel de bedoeling dat we pas na 12:00 zouden beginnen met kiepen *smiley die zit te glunderen in z’n tuigje* zulke begintijden kan ik natuurlijk niet weigeren! Dus liep ik jou ’s ochtends voorbij om met de auto van een collega naar Amsterdam te rijden. Bij de eigen loswal was alvast een bult korrel gekiept, omdat er geen korrelboertje open was in de buurt. Dat betekende wel dat ik samen met de collega de auto’s zelf moest laden. Gelukkig kregen we de eerste paar rondjes nog hulp van de loswalmedewerker die nog even bezig was om een bootje te lossen, daarna moesten we het zelf uitzoeken. Tijd genoeg dus om rustig de afgeprijsde sushi die ik ’s ochtends in de supermarkt tegenkwam nog even naar binnen te werken, terwijl de collega aan het stoeien was met de shovel. Na 5 rondjes hadden we alle hoeken van het korrelvak schoon geschraapt en was er geen korrel meer te vinden, dus konden we terug naar de zaak toeren, aftanken en naar huis.

Lekker bijkomen op de bank, wassie draaien en daarna niet te laat op bed.

Want zondag stond er weer een toerritje met de motor op de agenda. Het viel wel een beetje tegen, de wekker ging nog eerder dan wanneer ik op een zaterdag moet werken, maar het is voor een goed doel *smiley met wapperende staartjes onder z’n helm vandaan* lekker uitwaaien en genieten van de mooie omgeving die Nederland te bieden heeft. Iedereen een fijne zonnigdag vandaag, of je nu vroeg op bent of lekker kunt uitslapen. Ik stap zo op de brommer en ga de slaap uit mijn ogen rijden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *