[video] Martha de Boer’s filmdebuut met de Hyundai Kona Electric


Camouflage
De eerste automobielen stonden hoog op de poten. Niet alleen omdat er grote houten wielen onder zaten die door modderige karresporen moesten voortrollen, ook omdat autofabrikanten een chassis bouwden waar een carrosserie op werd gezet. Het asfalteren van wegen en het gebruik van dikke, rubberen banden met een laagje lucht erin zorgde al voor wat verlaging van de auto’s, de grote verandering kwam toen fabrikanten het onderstel en het koetswerk als een geheel in elkaar zetten. Auto’s werden opeens een stuk lager, zeker nadat een paar jaar geleden het verbruik een steeds grotere rol ging spelen en auto’s gestroomlijnder moesten worden. Een lage auto met ronde motorkap en schuin voorraam heeft minder oppervlakte dat tegen de wind in geduwd moet worden dan een hoge, vierkante koets met rechtopstaand raam. Hoogzitten bleef voorbehouden aan terreinwagens, bedrijfstakken die zich buiten de gebaande paden begaven en mensen die bossen, woestijnen en besneeuwde paden betraden omdat ze afgelegen woonden. Langzaam maar zeker werd de hoogzitter ook populair bij de wat oudere bestuurders, omdat het in- en uitstappen wat makkelijker ging. Nadat de premiummerken met de zogenaamde P.C. Hoofttractoren een nieuw segment aanboorden, waren de hoogzitters niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Variërend van terreinwagens met luxe interieur tot softroaders die er stoer uitzagen maar slechts op 2 wielen waren aangedreven. Ze werden samengevat onder de noemer SUV, Sports Utility Vehicle. Niet alleen de oudjes wilden hoog zitten, ook voetballers en hun vrouwen. Het duurde niet lang voordat de wat jongere mensen het voordeel inzagen van zo’n auto, want niet alleen de instap is makkelijker, je hoefde ook niet meer te bukken om de kinderen vast te sjorren in het kinderzitje. Maar om nu zo’n enorm grote en dure terreinwagen te kopen? De SUV’s kwamen ook in kleinere formaten, wat zorgde voor een grote groei in de verkoopaantallen. Inmiddels is er een segment dat B-SUV wordt genoemd, de mini-terreinwagenachtige, en Hyundai wil met de Kona graag een puntje meesnoepen van die groeiende taart. Natuurlijk is een SUV zwaarder en onzuiniger dan een hatchback van dezelfde afmetingen, dus om de uitstoot te compenseren, kies je dan voor een volledige electrische.

Wie zeg je?
De Hyundai Kona Electric, zoals ie voluit heet, is de nieuwste telg in de Hyundai-familie. De Kona is een drieling, want je kunt kiezen uit een versie met een 1.0 liter benzinemotor met 120 pk en een handgeschakelde versnellingsbak, een Hybrid met een 1,6 liter benzinemotor, een 32 kWh electromotor, een gecombineerd vermogen van 141 pk en een automaat, en de volledig elektrische dus. Die is er ook nog eens in 2 uitvoeringen; de versie met een 39,2 kWh grote accu levert 136 pk, en de versie met een accu van 64 kWh inhoud geeft 204 pk af aan de voorwielen. Elektrisch aangedreven auto’s hebben altijd een automaat, dus ga je voor het meeste vermogen en het luxe gevoel van niet zelf hoeven schakelen, dan kom je vanzelf bij de Electric uit.

Loop je naar de auto toe,
Dan zie je een stoer karretje staan, zeker in dit matgroen met zwart dak. De Kona staat stevig en wat hoger op z’n lichtmetalen velgen en kijkt geniepig uit de dunne koplampen de wereld in. Het is duidelijk geen echte terreinwagen, maar de donkergrijze randen langs de opgeklopt wielkasten en aan de voor- en achterbumper geven de Kona wel een stoer uiterlijk. Zowel de koplampen als de achterlichten zijn over 2 aparte clusters verdeeld, die dankzij de LEDlampjes niet al te groot zijn uitgevallen. De grille is dicht maar wel zichtbaar in reliëf-vorm, de dakrails moet het utilitaire karakter van de auto benadrukken en achterop zit een haaienvinnetje voor de ontvangst van de DAB+ radio. Deze hoogzitter is duidelijk voor hippe jongeren bedoeld, mensen die niet bang zijn van nieuwe technieken. Alhoewel de Kona er ook in wat bedeesder zwart en grijs is, dan is het opeens een stuk minder opvallende auto.

Trek de deur open,
En schrik niet van de originele Acid Yellow kleur die hier en daar nog zichtbaar is onder de matgroene wrap. Stap in zonder jezelf omhoog te moeten trekken, of met een zucht in de diepe stoel te vallen, en kijk uit over een opgeruimd dashboard. Net als de stoelen, is het ook het stuur met leer bekleed. Heb je de handen op kwart voor 3, dan vallen je duimen vanzelf op de knopjes om de radio en telefoon mee te bedienen (links) en het instellen van de adaptieve cruise control en snelheidsbegrenzer (rechts). Voor je neus zit een digitale klokkenwinkel die snelheid, batterij-inhoud en de mate van acceleratie en regeneratie laat zien. Daarboven zit nog een schermpje van het Head Up Display, waarop je de snelheid, maximumsnelheid die in de navigatie staat aangegeven, en desgewenst de aanwijzingen van de navigatie kunt zien. Op die manier hoef je minder lang je ogen van de weg te houden om te weten of je nog de goede kant op rijd met de juiste snelheid. Bij de linkerknie zit trouwens een knopje verstopt om het schermpje in het dashboard te laten zakken, mocht je het niet prettig vinden. Pontificaal midden op het dashboard zit een groot scherm waarop je zaken als navigatie, radiozenders, maar ook de instellingen van de verschillende rijstanden, het verbruik van de afgelopen rit en de technische staat van de auto naar voren kunt halen. Daaronder zitten de knoppen voor het klimaatbeheer geclusterd. Onder het klepje van de middenconsole kun je de telefoon aansluiten op de auto en draadloos opladen. Erg luxe is de drukknopbediening van de automaat, net zoals de knoppen voor niet alleen het verwarmen, maar ook het verkoelen van de stoelen. En dan die verschillende rijstanden, wie had ooit gedacht dat zoiets op een kleine Hyundai geleverd zou worden. Heb je niet genoeg aan de vakjes en bekerhouders in de middenconsole en onder de armleuning, dan zit eronder nog een verdieping, waar 2 aanstekeraansluitingen zitten om nog meer elektrische apparaten op te laden. Achterin vind je 3 zitplaatsen voor slanke volwassenen, of je gebruikt de Isofix-aansluitingen om 2 kinderzitjes vast te klikken. Een bekertje drinken voor onderweg kun je binnen handbereik in de voorover geklapte middelste rugleuning zetten. Met een lengte van 1,80 meter kun je achter jezelf zitten, dus de Kona is geschikt als gezinsauto. In de kofferbak kunnen 3 kratjes bier naast elkaar staan. Heb je een boodschappentas die niet om mag vallen, dan kun je die in de zijkant vasthaken, en kleinere spullen leg je vast onder een netje dat aan de haakjes op de vloer is te bevestigen. Heb je geen passagiers mee maar wel heel veel spullen te versjouwen, dan is de rugleuning van de achterbank in 60/40-verhouding omlaag te klappen.


Zei je nou ‘verschillende rijstanden’?
Dat klopt. Druk op de startknop bij je rechterknie, wacht een fractie van een seconde tot de kleine controle van het voertuig is gedaan, druk de automaat in D en rol weg in de Comfortstand. Op een analoog uitziende teller word je snelheid aangegeven, daarin staat de afstand die je nog kan rijden en ernaast het gemiddelde verbruik. Schakel over naar de Ecostand en je voelt dat het gaspedaal iets verder ingetrapt moet worden om dezelfde acceleratie te halen. Nu word je snelheid aangegeven in een getal, met daar omheen een groene cirkel die groter wordt als je zuiniger rijdt. Klik door naar Sport en het gaspedaal reageert duidelijk een stuk feller op jouw voetenwerk. In het dashboard word je snelheid met een getal aangegeven, daar omheen laat een meter zien in hoeveel procent het rechterpedaal wordt gevloerd. Draai een bocht in en je voelt dat er ook echt meer kracht wordt gevraagd om te sturen. Er zit in de Comfort- en Ecostand ook wat vlezigheid in de besturing, je kunt voelen in hoeverre je de wielen een kant op stuurt. In de Sportstand laat de Kona je nog wat meer werken, al moet je niet meteen denken dat je er heftig van gaat zweten. Het maakt de dagelijkse ritjes via op- en afritten, en de rit naar een vakantiehuisje via boerenweggetjes wel wat leuker. Via de flippers achter het stuur kun je de mate van ‘afremmen op de motor’ aanpassen. Er zijn 3 standen, die je ook in het rijstandenprofiel kunt aanpassen, maar zelfs in de zwaarste stand word je nog niet in de gordel gedrukt. Het had wel iets steviger gemogen, om optimaal gebruik te maken van de regeneratie en om remslijtage te beperken. Ongeacht welke stand je kiest, rijd de Kona erg fijn. Doordat het accupakket onder de stoelen is verstopt, ligt het zwaartepunt laag en helt de koets weinig over. De voorwielen reageren goed op de draaiing van het stuur, zonder zenuwachtig te worden rond de middenstand of wazig wanneer je verder instuurt. De Kona heeft een draaicirkel van net iets meer dan 2 rijbanen, ligt strak genoeg op de weg om ook echt een beetje kunnen stoeien in de Sportstand, en heeft genoeg ruimte in de vering om de Comfortstand niet helemaal te verloochenen. Al komen dwarsrichels en verzakte putdeksels wel stevig door, dan merk je goed dat het een korte auto is. Parkeer je aan het einde van de rit netjes achteruit in, dan gaat automatisch het volume van de radio omlaag, handig voor mensen die beter kunnen zien als de muziek zachter staat.


Hoe ver kun je ermee komen?
Zoals gezegd zijn er 2 uitvoeringen. De 39,2 kWh rijdt volgens de EV-database 180 kilometer in de winter op de snelweg, tot 385 in de zomer in de stad. De 64,0 kWh komt 280 tot 595 kilometer ver, in dezelfde winterse dan wel zomerse omstandigheden. Dan moet je niet te vaak een stoplichtsprintje doen, wat voor de ene 9,9 en voor de ander 7,9 seconden duurt eer ze de 100 km/h aantikken. De aansluiting voor de stekker zit in de grille verwerkt, steek je de andere kant van het snoer in een snellader, dan kun je in 50 of 45 minuten weer tot 80% bijladen. Heb je thuis een wallbox en wil je de accu tot aan het randje vol hebben, dan vraagt Hyundai je om iets meer dan 6 uur te wachten voor je weer op pad kunt met de 39,2 kWh uitvoering. Heb je de grotere 64,0 kWh op je oprit staan, dan ben je 9,5 uur verder. Oftewel: tijdens een werkdag op de zaak of thuis tijdens het slapen is er genoeg tijd om de actieradius weer tot het maximale te vergroten. Opladen via het stopcontact is mogelijk, maar duurt iets langer. Heb je de luxe van een eigen oprit, dan is de aanbieding van Hyundai en Vattenfall interessant. Zij bieden een laadpunt aan voor 959 euro, als je de Kona Electric koopt voor 31 december dit jaar. Met geprogrammeerd laden kun je kiezen om de Kona op te laden tijdens het daltarief, of om de accu niet volledig op te laden wanneer je bijvoorbeeld alleen naar je werk hoeft te rijden en daar verder kan laden. Een wallbox is een extra investering, daar staat tegenover dat je geen wegenbelasting betaalt voor electrische auto’s, dus dat bedrag haal je er vrij snel weer uit.


Wat moeten al die rijstanden gaan kosten?
De Kona Electric begint bij 36.795 euro. Dan heb je de 39,2 kWh Comfort uitvoering, met onder andere een 7 inch display waarop je beelden van de achteruitrij-camera kunt zien en de DAB+ radio kunt bedienen. Ook adaptieve cruise control, airco, handmatige bediening van de stoel, diverse aansluitingen voor de telefoon, getint glas, 17 inch lichtmetalen velgen, dakrails, buitenspiegels die elektrisch verstelbaar zijn, elektrisch bedienbare ramen en een rijtje afkortingen om het rijden veiliger te maken. En natuurlijk de rijstandenknop. De Fashion uitvoering heeft een 10,25 inch scherm, en voegt verder draadloos laden van de telefoon toe, elektrisch inklappende spiegels, een Krell audiosysteem en meer speakers en tweeters. Ook zit er dan een Head Up Display in en een regensensor. Het elektrische schuif-/kanteldakraam zit op de Fashion Sky, die heeft ook de grote accu en kost 45.595 euro. De 64,0 kWh versie moet in Comfort uitvoering 41.595 euro kosten, de dikste versie is de Premium Sky die een investering van 49.595 euro vraagt. Dan is de bestuurdersstoel elektrisch verstelbaar, zijn alle 5 de zitplaatsen te verwarmen en de voorstoelen geventileerd, de zitplaatsen zijn ook allemaal gehuld in lederen bekleding, alle verlichting aan de buitenzijde is LED, natuurlijk het schuif-/kanteldakraam, en je krijgt nog een paar extra veiligheidsafkortingen erbij. Optioneel zijn er dakdragers voor een snowboard of dakkoffer, een trekhaak die alleen geschikt is voor een fietsendrager, vloermatten en zelfs LEDverlichting in de voetenruimte, ongeacht welke uitvoering je kiest. Wil je optimaal gebruik maken van de subsidie, om 4000 euro terug te krijgen van de overheid wanneer je een nieuwe Kona Electric koopt? Zorg dan dat aanschafprijs onder de 45.000 euro blijft. Of je nu voor de Comfort met een kleine accu gaat, of een Premium met een grote accu, je krijgt op de auto 5 jaar garantie, en op de batterijen zelfs 8 jaar.

Zou ik deze zelf kopen?
In één woord: stoelventilatie!

En het langere antwoord?
De Kona is compact van buiten maar ruim genoeg van binnen. Ja er zit wat goedkoop plastic op plekken die je niet vaak aanraakt. De metaalkleurige knoppen van de airco en automaat zijn niet echt van ijzer. Op lange ritten hebben je uit de kluiten gewassen puberkinderen misschien iets te weinig beenruimte. Daar staat tegenover dat Hyundai veel flitsende kleuren aanbied, waardoor je met een kek ogende auto voor komt rijden, zonder dat iemand door heeft dat je voor een hoogzitter ‘voor mensen van een bepaalde leeftijd’ hebt gekozen. Klein genoeg om in je eentje mee naar het werk te rijden, groot genoeg om als gezinsauto te gebruiken. Alles wat je nodig hebt, vind je in Comfort. Gun je jezelf wat meer, dan ga je een stapje hoger. Zelf zou ik (Martha de Boer, red.) die subsidie laten schieten en voor de stoelventilatie gaan. Het is nogal een uitgave als je weet dat je geen korting krijgt, maar die pijn voel je maar 1 keer. Vervolgens heb je er jarenlang, in alle hittegolven die nog gaan komen, plezier van. Dan hoef je ook geen bezweet gezicht meer te camoufleren. Hyundai heeft de Kona netjes neergezet in dit segment, goedkoper dan een DS 3 E-Tense en Peugeot e-2008, iets duurder dan een MG ZS EV, al met al een goed aanbod in het grote segment van hoogzitters, waarin het aantal volledig electrische varianten gestaag begint te groeien.

Wil je de verschillende uitvoeringen naast elkaar zien, of ben je een zakelijke rijder en wil je nog gebruik maken van de 4% bijtelling die vorig jaar gold? Neem dan een kijkje bij Autobedrijf Renses, te vinden op www.renses-online.nl of aan de Parelweg 11 in Alkmaar. De testauto in Kona-flage print is daar ook te vinden, voor slechts 41.880 euro ex. BTW (dat is 50.674 incl. 21% BTW) en slechts 4% bijtelling. Kun je jouw favoriete kleur niet vinden, of wil je achteraf andere velgen monteren om onder de 45.000 euro grens te blijven? Ook daar kunnen ze je bij Renses verder mee helpen, evenals informatie over een wallbox voor je eigen oprit of een geschikte laadpas als je bij openbare laadpalen moet laden.

Tekst en foto’s zijn aangeleverd door Martha de Boer, die hiervoor niet is betaald. (En ik ben hier zelf ook niet voor betaald. ^Alex) Video is gemaakt in opdracht van Renses Go Green!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *