Beste Babette (deel 116) serieuze zandbaan! Jeej!

REDACTIONELE DISCLAIMER: de in deze column genoemde meningen zijn puur die van Martha de Boer, hier sta ik (Alex) niet altijd achter en in sommige gevallen zelfs lijnrecht tegenover.


Beste Babette, maandag keerden we terug naar een werk waar ik 2 jaar geleden ook al had gereden. Dat is zo lang geleden dat ik kan zeggen: voor jouw tijd, aangezien jij pas een paar maanden later kwam. Toentertijd zaten een paar chauffeurs ongeduldig te wachten tot het werk in Muiden, bij de voormalig kruitfabriek, weer verder zou gaan, want het was een mooie crossbaan. Nu mochten we dan eindelijk weer eens aantreden *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* niet alleen voor jou, ook voor mij was er veel nieuw. Het idyllische ophaalbruggetje met de verkeersregelaar die fietsers moest tegen houden, heeft ruimte gemaakt voor een hogere brug waar de fietsers onderdoor kunnen rijden, zodat ze veilig via een eigen bruggetje oversteken. Opeens is er een rotonde verschenen op het werk, en in plaats van zo de weegbrug op te draaien, moesten we een rondje rijden en 3 keer steken. Net als de vorige keer, werkte het systeem niet meteen vloeiend, en na 2 rondjes besloten we de weegbrug te laten voor wat het was, daar moest eerst wat schoongemaakt worden want de sensoren zaten vast in de prut. We draaiden om restaurant Kruidfabriek heen *smiley die grinnikt in z’n knuistje* extra punten voor de woordgrap. Daarna doken we het gedeelte van het terrein in waar we de vorige keer dumpers vast hadden zien staan. Let wel: toen was het zomer en zaten we in een hittegolf, het water uit de waterwagen verdampte nog voordat het de grond kon raken. Nu had het al een tijdje geregend, het zand zou voorlopig niet gaan stuiven, maar de ondergrond was daardoor ook lekker zompig. De machinist wees naar een soort van natuurvijver die we vol moesten rijden, ik vertelde hoe de ervaringen vorige keer waren, en ja hoor *smiley die met z’n ogen rolt* bij de derde vracht hingen we al met een geurende koppeling aan de ketting. Er werden wat rijplaten gelegd op tactische plekken, en wonder boven wonder is de ketting de rest van de dag niet nodig geweest.

Op de radio ging het, net als afgelopen vrijdag, over de nieuwe flitspaal die vanaf vandaag langs de weg staat. In plaats van de achterkant van het voertuig en daarmee het kenteken op de foto te zetten, word nu een foto gemaakt schuin van bovenaf, zodat is te zien of iemand een telefoon in zijn of haar hand heeft. De testen waren succesvol gebleken, want op een gemiddelde testdag waren er zo’n 400 mensen die bekeurd hadden kunnen worden. Helemaal nieuw is het natuurlijk niet, in Duitsland en Frankrijk word de voorkant van het voertuig en daarmee ook de bestuurder al op de foto gezet, maar in tegenstelling tot die grote kasten die daar in de berm staan, is deze flitspaal mobiel, en kan ie dus op ongeveer elke willekeurige plek worden neergezet. Daarbij flitsen ze in het buitenland vooral op snelheid, met telefoongebruik als bijvangst. Deze flitser schijnt puur voor het spelen met de telefoon te zijn, wat impliceert dat ie de snelheid waarmee je voorbij rijd, niet meeneemt. Doordat de palen verplaatsbaar zijn, gaat gevoelsmatig de pakkans omhoog. Dat zorgde op de sociale media natuurlijk voor boze reacties, want we leven in een Big Brother-maatschappij waar totaal geen ruimte meer is voor individuele vrijheid en alles moet geld kosten want die naaiers uit Den Haag en bladiebla *smiley die met z’n ogen rolt* jaarlijks gaan er meer dan 600 mensen dood in het verkeer (dit jaar niet, want iedereen is overleden aan corona) en zijn er meer dan 20.000 (ernstig) gewonden. Dat kost niet alleen mensenlevens, dat kost ook geld. Als je bedenkt dat 90 tot 95 procent van de ongevallen worden veroorzaakt door mensen zelf (niet door de Autopilot, niet door het weer, niet door plotselinge klapbanden), en in zo’n driekwart daarvan ‘afleiding’ de oorzaak is, dan kan je wel uitrekenen dat als niemand in het verkeer zijn of haar telefoon zou gebruiken, de verzekering voor de auto en de zorgpremie wat omlaag zouden gaan (of in ieder geval minder hard stijgen). Dus wil je niet dat die naaiers in Den Haag al jouw zuurverdiende centjes afpakken, gebruik je telefoon dan lekker niet, en ga voor de verandering eens op de weg letten.

Dinsdag was er weer een boerenprotest *smileys die staan te juichen* want je zou het met corona bijna vergeten, maar de impasse staat nog steeds. Vorig jaar oktober liep de ochtendspits op tot een filelengte van meer dan 1.000 kilometer, nu werden er 8 files gemeld: 6 veroorzaakt door ongevallen/pechgevallen/afgesloten rijbanen, en eentje vanwege het trekker-defilé dat naar Den Haag trok. De actiegroep Farmers Defence Force kondigde ook aan dat ze een nieuw keurmerk zouden lanceren: Farmer Friendly. Op die manier moeten boeren een wat eerlijker (iets hogere) prijs voor hun producten krijgen. Volgens een deskundige van Wageningen University (als we dan toch in de Engelse termen zitten) heeft het weinig zin, want met alle export blijft slechts een kwart van wat boeren produceren in Nederland, dus voor slechts een kwart krijgen ze dan ietsje meer geld *smiley die achter z’n oor krabt* daarom juist! Maak duidelijker aan de consument wat in Nederland gemaakt wordt, met een groot, opvallend keurmerk. Als het even kan zelfs een apart schap in de supermarkt waar dat keurmerk van groot karton dan boven hangt, net zoals nu overal borden hangen die je naar aanbiedingen moeten lokken. Dan kan de consument zien wat er uit Nederland komt en waar boeren een goede prijs voor krijgen, waarmee het ook meteen duidelijk word wat uit het buitenland komt. Daardoor gaan mensen vanzelf voor meer eten van eigen bodem kiezen. Waarom zou je sperzieboontjes uit Afrika willen, of tomaten uit Portugal, als die ook in Nederland worden geteeld? Dat scheelt weer een hoop heen en weer gesleep, dus minder vrachtverkeer en minder CO2-uitstoot. Wordt de groente en fruit dan een stuk duurder? Niet perse, als de supermarkten iets minder winst erop maken. Dan rijd Frits van Eerd van de Jumbo maar een race minder.

Ondertussen draaiden wij nog steeds onze rondjes vanaf de loswal in Diemen naar de Kruitfabriek in Muiden. De machinist had het aardig onder controle, de zandbaan bleef goed berijdbaar en we sleepten met 3 auto’s 203 kuub per uur bij de loswal weg. Er reden ook nog een paar trailers en wat klusauto’s tussendoor, met de eerste schaft was de boot al leeg, en tegen het einde van de werkdag kwam het einde van de voorraad in het depot ook al in zicht *smiley die in z’n handen wrijft* 25 vrachten, mooie score.

’s Avonds keek ik nog wat tv, en bij gebrek aan Jinek kwam ik bij Beau terecht, die het ook nog even over het boerenprotest moest hebben. Of nouja, vooral de negatieve kanten daarvan moest belichten, want er kwamen wat geïrriteerde weggebruikers aan het woord die te laat waren voor een afspraak, en daarna nog een boer die misschien niet helemaal goed uit zijn woorden kwam, en nog eens de vergelijking maakte met de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarop de reporter vroeg of dat niet wat ver ging, want “de boeren worden toch niet massaal uitgemoord?” *smiley die achter z’n oor krabt* de blanke boeren in Afrika wel, maar dat terzijde. Als het over Joden gaat, denkt iedereen meteen aan de zogenaamde werkkampen, waar ze in groepen tegelijk werden vergast, waar gruwelijke experimenten werden uitgevoerd om de anatomie van Joden beter te leren kennen, terwijl de verse Joden met treinwagons vol werden aangevoerd. Dat is niet van de ene op de andere dag zo gegaan, daar is een periode van voorbereiding en manipulatie van het volk (de meerderheid die niet Joods was) aan vooraf gegaan. Op subtiele wijze werd in kranten en op de radio (veel meer nieuwsgaring was er in die tijd niet) herhaald dat het niet goed ging met de economie, en dat het de schuld was van de Joden, net zolang tot de mensen op straat dat ook gingen geloven. Dat Joden niet meer naar binnen mochten in winkels en bioscopen, dat was geen discriminatie, dat was hun verdiende loon, want dat nare volk had het er zelf zo naar gemaakt! Of nouja, dat dacht iedereen natuurlijk, en nieuwsberichten die dat beeld versterkten, kregen alle ruimte. Positieve berichten over Joden waren er niet, die waren er wel maar werden natuurlijk niet in de krant gezet. En datzelfde gebeurt nu ook bij de boeren in Nederland. Op heel subtiele wijze worden zij in een hoek gedreven. Want het tekort aan woningen komt niet door trage ambtenaren of een tekort aan personeel, nee nee, vanwege de boeren is er te weinig stikstofruimte. Dat we 100 km/h moeten rijden op de snelweg? Omdat de boeren niks aan hun stikstofuitstoot willen doen. Ga er maar eens op letten, tussen neus en lippen door word het vaker genoemd dan je denkt. Iets duidelijker is de steeds radicalere vega-hype, want alle dieren in Nederland die worden gehouden voor de productie van zuivel en vlees, moeten weg. Het is zielig en vlees eten zorgt voor overbelasting van de aarde en bladiebla. Dat beeld komt niet alleen via sociale media, ook in tv-reclames word het nog eens genoemd. Ook corona word gebruikt, want in gebieden met veel agrarische bedrijven verspreid het sneller, zo was het bericht. Dat kerken nog vol zitten met hoestende mensen en de aantallen in de steden hoger zijn, hoeft niet verteld te worden. En dan zijn er nog wat proefwerken over begrijpend lezen, waarbij schoolkinderen een tekst voor hun snufferd krijgen die gaat over hoe slecht boeren zijn voor het milieu. Het gaat niet om het onderwerp, het gaat erom dat kinderen de belangrijke informatie uit de tekst kunnen halen, maar op subtiele wijze worden ze hiermee wel in een bepaalde richting geduwd.

*smiley die zit te tandenknarsen* *smiley die een witte bloes met lange mouwen aantrekt*

Subtiele, kleine speldenprikjes, die op zichzelf niks voorstellen, maar alles bij elkaar wel degelijk een wond maken. Net zoals toen in Duitsland gebeurde. En Beau deed er zelf ook aan mee, want de biografie van een bekende Amerikaan en de nieuwe CD van André Hazes kregen meer zendtijd dan het boerenprotest. Over het keurmerk werd al helemaal niets gezegd. Een beroepsgroep die voedsel maakt voor het hele land en een stuk van de wereld, is dus minder belangrijk dan een boek en een volkszanger. Niet gek dat er in de media dan ook weinig aandacht is voor vega-hippies die zijn gelinkt aan een politieke partij, die het toejuichen dat er bij boeren word ingebroken in de stallen. Wat komt er wel in het nieuws? Boeren die een pakket met verse producten bij een zieke minister thuis komen brengen. Netjes voor de deur, zonder in te breken, op anderhalve meter afstand, zonder in scene gezette foto’s te maken van hoe slecht hij met zijn kinderen omgaat en dat ie ondertussen een houtkachel in de kamer heeft staan. Dat boeren massaal in de trein worden gezet naar een werkkamp waar ze samen mogen douchen, dat zal niet zomaar gebeuren in de huidige tijd. Waarschijnlijk ook omdat voordat zo’n kamp in het geheim is opgericht, de boeren er zelf al mee stoppen omdat de rest van het land zich door bepaalde berichtgeving tegen hen is gaan keren.

Woensdag kon ik iets langer blijven liggen. Niet met de carpoolauto naar Diemen, maar met Wingman’s boodschappenauto naar de waxsalon. Even dat berenvachtje bij laten werken. Daarna de schoonheidssalon, om de frons in het voorhoofd en omlaag gezakte mondhoeken weg te kneden. Vervolgens lunchen bij Moeder. Let wel: alles op gepaste afstand, met droge handen van het vele wassen, een mondkapje op waar nodig, geen handen schudden, Moeder niet zoenen of een knuffel geven, heel correct allemaal. Daarna nog even het winkelcentrum in om alvast wat inkopen te doen voor Sinterklaas *smiley die aan z’n kin krabt* we mogen natuurlijk niet ‘funshoppen’ maar is Sinterklaas een luxedingetje en daarmee ‘fun’, of is het een traditie die we juist in deze tijd in ere moeten houden, al was het maar om de lokale middenstand te steunen? In de verschillende winkels was er niets aan de hand, de supermarkt daarentegen *smiley die met z’n ogen rolt* hebben die spitsuur? Wat moeten al die mensen daar tussen 3 en 4 ’s middags? Werkt iedereen tegenwoordig in deeltijd? Ik probeerde zo snel mogelijk naar buiten te komen, ook omdat ik de krentenbollen niet kon vinden en het bier van ons favoriete merk op was, maar volgens de kassière deed ik dat wat te gehaast en hield ik daarbij niet genoeg afstand van andere mensen. Zei ze op geïrriteerde toon. Terwijl ze net een pakje shag aan een Engels-sprekende uitkeringsontvanger verkocht. Ja, gelukkig zijn we allebei goed bezig met de gezondheid *smiley die een bordje SARCASME omhoog houd*

Donderdag konden we weer verder in Muiden, gelukkig, even bijkomen van al die drukte gisteren. Lekker in m’n eentje in de carpoolauto, ongestoord met de radio meezingen, 26 vrachten wegbrengen en tevreden weer naar huis. Het belangrijkste nieuws van de dag: de Elfstedentocht gaat deze winter niet door. Het is niet te doen om alle schaatsers bij de start en de stempelposten anderhalve meter uit elkaar te houden, om nog maar te zwijgen over de toeschouwers die allemaal zo dicht mogelijk bij het ijs willen staan. Helaas pindaboter voor iedereen die al druk aan het trainen was, die zullen een jaartje moeten wachten.

Vrijdag, jawel, het rondje Diemen-Muiden. De weegbrug was opgeknapt, dus we moesten niet alleen een extra lus maken, maar ook nog eens over een hufterige drempel die precies een meter voor het zijstraatje naar de weegbrug was gelegd. Wel fijn voor de mannen van de veegzuigwagen, want die zijn 2 volle dagen aan het schoonmaken geweest, nu hebben ze toch nog een beetje eer van hun werk. Veel weggebruikers hadden haast om naar het weekend toe te gaan. Linksom over de rotonde rijden, over een dubbele doorgetrokken streep 4 auto’s en een vrachtwagen willen inhalen, even snel rechts voorbij een vrachtwagen die met het knipperlicht aan de rechterkant over een hufterig drempeltje heen de zijstraat in wil rijden, mensen waren er maar druk mee. Dankzij dat soort haastige klootviolen zitten wij nu 2 keer per rondje te schudden in ons tuigje als we over dat klotedrempeltje heen kruipen *smiley die z’n middelvinger opsteekt uit het geopende raam* bedankt iedereen die tussen het bouwverkeer door rijd en zich niet aan de snelheid kan houden!

Oja, corona, dat was er ook nog steeds. Maar niet voor lang, want de eerste vaccins zijn al bijna klaar. De Tweede Kamer wil heel graag dat Pfizer, het bedrijf dat nu het verste is in de ontwikkeling, het octrooi op het corona-vaccin opheft, zodat andere bedrijven het recept kunnen gebruiken en er dus meer van gemaakt kan worden. Dat moet onder deze omstandigheden wel gebeuren, want ‘er staan levens op het spel’ *smiley die aan z’n kin krabt* grappig, want als er iets is met kankerverwekkend afval dat in de natuur word gedumpt, of er blijken mutagene en hormoon veranderende stoffen in cosmetica te zitten, of microplastics in het drinkwater, of PFAS in gebruiksartikelen, dan doet de overheid er niks aan. Allemaal dingen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en levens kosten, maar het enige wat er gebeurt is dat het Grote Smoezenboek op tafel komt. Levens die op het spel staan? Nee joh, laat de mensen lekker met de auto naar de supermarkt rijden, daar hun tabak en alcohol kopen, en vervolgens lekker sterven. Langzaam en pijnlijk. Want de doktoren moeten je natuurlijk eerst nog wel wat dure behandelingen en pijnstillers voorschrijven, anders verdienen we er niks aan. Ik geef Pfizer groot gelijk, dat ze aan de regels rondom het octrooi vasthouden. In minder dan een jaar een vaccin ontwikkelen waar normaal gesproken minimaal 5 jaar over gedaan word *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* als je je personeel zo hard hebt laten buffelen, dan mag je ook wel wat winst maken.

Na 21 vrachten en een bakkie kibbeling was de dag alweer voorbij, en toerde ik samen de carpoolcollega het weekend tegemoet.

Zaterdag eerst maar eens uitslapen *smiley die zich nog eens uitrekt* thuis-isolatie, wassie draaien, boekie lezen, dat soort dingen. En zondag gaat waarschijnlijk op dezelfde voet verder. Al lijkt het nu wel iets zonniger buiten, dus hoeven we ons hopelijk niet te verstoppen onder 2 kleedjes op de bank. Zelfs als de kachel een graadje hoger staat *smiley die wegkruipt onder een dekentje* het is gewoon zo lekker knus en warm en comfy op de bank onder een kleedje. Ik heb zo’n voorgevoel dat het vandaag ook weer zo’n dag gaat worden. Iedereen een fijne zonnigdag vandaag, of je nu op de bank onder een kleedje zit, actief gaat doen, of iets daar tussenin, geniet ervan *smiley die een kopje thee inschenkt*

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *