Beste Babette (deel 125) rondje rijden tijdens de avondklok


Beste Babette, de werkweek begon maandag al vroeg. Voor mij dan, want ik mocht een rondje strooien en dan blijf jij in het rijtje staan. Onderweg naar de strooitrekker hoorde ik al een motor lopen *smiley die achter z’n oor krabt* de collega’s van het andere steunpunt waren wat eerder gebeld, en net klaar met hun rondje. Rond middernacht bellen, wat een kuttijd, daarvoor slaap je net niet lang genoeg, en daarna heb je ook nog maar een paar uurtjes voordat de wekker weer gaat. Het rondje strooien ging lekker, weinig verkeer op de weg dus de meeste verkeerslichten sprongen voor me op groen. Daarna ontbijten met een beker vol gedroogde-soep-uit-een-zakje en vervolgens stiekem met de strooiauto langs huis gereden. Als visitekaartje van de zaak moest ik natuurlijk wel even de haren kammen en een make upje opsmeren, oja en de bakkies eten voor de eerste en tweede schaft klaar maken. Snel door naar de zaak, de strooitrekker ingeruild voor jou en vervolgens achter een collega aan naar Hoorn, waar we zowel de zandrace als de zandbaan in doken.

Op de radio ging het, behalve over corona, ook over Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar, volgens diverse studies en deskundigen. De vrolijke feestdagen zijn voorbij, de weersomstandigheden zijn niet fijn, je beseft je dat je iets vaker een smokkeldag hebt genomen dan dat je je daadwerkelijk aan je goede voornemens hebt gehouden, je werk is nog steeds kut en voorlopig heb je geen vakantie want die is net geweest, de liefde van je leven stond niet klokslag middernacht bij jou voor de deur maar verscheen met een of andere snol/klootviool innig omarmd op insta, alle romantische beelden van de kerst- en eindejaarsfilms zijn in het echt niet uitgekomen. Genoeg reden dus om lekker depri te zijn *smiley die aan z’n kin krabt* vreemd eigenlijk, dat ze het ‘blue’ noemen. Blauw is meestal de aanduiding voor positieve, fijne en aarde-reddende dingen. Auto’s met een Blue-toevoeging in de naam zijn (althans in de folder) zuiniger dan de modellen zonder die extra techniek. En in Blue Zones, verspreid over de hele wereld, worden mensen ouder en hebben ze minder ziektes. Ook positief dat dit de meest grauwe dag van het jaar is, dan kan het hierna alleen maar leuker worden!

Na 16 vrachten het weiland in te hebben gesleept, was onze werkdag ten einde gekomen en konden we op huis aan.
Dinsdag, of beter gezegd Bleh Tuesday, begon met wind en regen. Gelukkig kon ik een lift krijgen van Wingman, wat de start al minder Bleh maakte. Bij de loswal in Hoorn hebben we een kwartiertje gemaakt onder de trechter, terwijl de loswalmedewerker moed verzamelde om uit de kraan te komen en door de regen naar het hokje met bedieningskasten te lopen. Schuddend in de vering en met de ruitenwissers op standje 2 en hoger, toerden we weer heen en weer tussen de loswal en De Strip.

Er was wel positief nieuws voor de ouders die gedupeerd zijn in die hele toeslagaffaire. Er was al bekend gemaakt dat ze 30.000 euro krijgen (voor 1 mei, dus wacht nog even met uitgeven), nu werd er ook gezegd dat de schulden die ze hebben bij overheidsinstanties, allemaal worden kwijtgescholden *smileys die confetti strooien* wel zo netjes van de overheid, want anders zou die 30.000 euro direct weer teruggaan naar de staat, aangezien die als eerste geld mag opeisen wanneer mensen in het rood staan. Er werd ook een oproep gedaan aan private bedrijven, zoals zorgverzekeraars, woningcoöperaties en nutsbedrijven, om hen ook de schulden te laten kwijtschelden, zodat ouders echt met een schone lei kunnen beginnen *smiley die op het stuur trommelt* ok, dus als ik een woning heb verhuurd aan zo’n gezin, en honderden tot misschien wel duizenden euro’s niet heb gevangen, omdat zij dat niet konden betalen vanwege een grote fout bij de belastingdienst, dan moet ik dat maar laten gaan? Hoe betaal ik de boodschappen dan? “Ja maar ik heb schulden aan gedupeerde ouders kwijtgescholden, dus ik heb nu even geen geld.” “Geen enkel probleem mevrouw, deze volle kar met boodschappen mag u zo voor niks meenemen.” *smiley die achter z’n oor krabt* zie je het al voor je?

Veel politieke partijen vinden ook dat het toeslage-systeem makkelijker moet. Nu is er een heel gebeuren opgetuigd waarbij geld heen en weer word geschoven tussen diverse potjes, broekzakken, vestzakken, kastjes en muren. Dat moet makkelijker, duidelijker, overzichtelijker, simpeler en daarmee ook beter te controleren. Er waren zelfs 2 partijen die met een nieuw programmapunt kwamen: kinderopvang moet helemaal gratis worden *smiley met opengesperde ogen* pardon? Ja er word nu ook veel gesponsord vanuit de belastingpotjes waar mensen-zonder-kinderen aan meebetalen, maar helemaal gratis? Dat de basisschool en middelbare school gratis zijn, dat vind ik goed. Dan heeft iedereen in het hele land dezelfde kansen, ongeacht het inkomensniveau van de ouders. Of nouja, iedereen zou dezelfde kansen kunnen hebben, als er genoeg geld werd geïnvesteerd in de scholen en ze allemaal op hetzelfde, goed doorontwikkelde niveau zouden opereren. Maar waarom moet die eerste 4 jaar dan ook nog eens gesponsord worden? Waarom zou je het aantrekkelijk willen maken om kinderen al zo jong bij iemand anders dan de eigen ouders te laten zitten de hele dag? Omdat niet iedereen er geld voor heeft en er daardoor ongelijkheid ontstaat? Ga toch weg! Als ouders beslissen om een kind te nemen, om aan zo’n levensveranderende onderneming te beginnen, dan kunnen ze toch in ieder geval het huishoudboekje erbij pakken en kijken wat de inkomsten zijn, en wat de inkomsten worden als ze beide wat minder gaan werken? Michael Jackson zong het jaren geleden al “If you can’t feed the baby, Than don’t have the baby”. Maar ik zal wel weer te kort door de bocht gaan met dit soort ideeën.

Er was ook lichte paniek over het ontstaan van ongelijkheid, wat betreft de verdeling van het coronavaccin. Rijke landen hebben (veel) meer ingekocht dan ze aan inwoners hebben, waardoor armere landen maar moeten afwachten of er nog wat kruimels voor hen overblijven. En of er dan wel genoeg kruimels zijn om ook een groot gedeelte van het voetvolk te kunnen vaccineren, of dat ze de spuiten alleen aan de rijkere elite geven *smiley die aan z’n kin krabt* er zijn nogal wat mensen die zeggen dat ze zich niet willen laten inenten, mensen die jong en gezond zijn en denken dat ze niet erg ziek worden, en mensen die in complottheorieën geloven. Zouden zij hun portie niet aan Afrika of Zuid-Amerika kunnen doneren? Als we straks klaar zijn met medewerkers in de zorg en calamiteitendiensten te vaccineren, dan kunnen ze meteen in de arme landen beginnen met de zorgmedewerkers en artsen te helpen.

Woensdag mocht ik uitslapen, daarna de nette kleren aan, langs de slager en kaasboer, om vervolgens door te rijden naar Vriendin, waar we samen met Vriendin zouden lunchen. Eerst nog even een grote puzzel proberen af te maken, in de hoop dat er wat meer ruimte op tafel zou ontstaan om het eten uit te stallen. Uiteindelijk toch maar de puzzel aan de kant geschoven en met z’n drietjes lekker bijgepraat over het werk, thuiswerken, thuisscholing, pandapunten, complottheorieën en hoe je positief moet blijven, onder het genot van vele liters thee, brood met luxe vleeswaren en crackers met pitjes en heksenkaas.

Donderdag was Bleh Thursday, de combinatie van wind en regen zorgde voor een kapot gewaaide paraplu, onderweg naar de zaak toe. Boos stampend tegen de wind in, stapte ik bij jou in met een natte broek en jas. Deinend in de vering toerden we naar Hoorn, om eerst rustig een kwartiertje stoom af te blazen, voordat we weer naar De Strip zouden rijden met 2 collega’s . Het was een drukke dag op de radio. Verwarrend ook. Blijkbaar was er woensdagmiddag een extra persconferentie geweest, en mag je per direct (sinds woensdagmiddag 14:00 uur dus) niet meer dan 1 persoon op visite hebben *smiley die met z’n ogen rolt* waren wij gisteren dus eigenlijk in overtreding met onze lunchdate.
Verwarrend is het wel, want dinsdagavond was er ook nog een persconferentie, waarom hebben Rutte en De Jonge het toen niet meteen gezegd? Er was ook goed nieuws, want eindelijk is er dan toch een vliegverbod. Alleen voor de landen waar veel gemuteerde versies van het virus rondwaren, zoals Groot Brittannië, delen van Afrika en Zuid Amerika, maar toch, het is een mooi begin. Stel je voor dat er begin vorig jaar een vliegverbod was geweest, dat mensen niet meer naar het buitenland op vakantie hadden gemogen, hoe had het virus zich dan verspreid *smiley die aan z’n kin krabt* maar we kunnen niet te lang blijven hangen in ‘wat als’, we moeten door. Want de avondklok die eerder nog werd gebruikt om de aandacht af te leiden van het grove schandaal bij de belastingdienst, lijkt er nu toch echt te gaan komen. Veel mensen zien het niet zitten, ach en wee *smiley die z’n schouders ophaalt* of de klok nu om 20:00, 21:00 of dan toch 22:30 begint, doordeweeks liggen we rond die tijd toch al op bed. En in het weekend kun je toch ’s middags met mensen afspreken. Heel erg zal het natuurlijk voor de jongeren zijn, want die hebben het al zo zwaar *smiley die met z’n ogen rolt* zonder al die depressieve klachten te willen bagatelliseren, kunnen die jongeren ook afspreken om met z’n allen bij dezelfde bollenboer of kassenboer te gaan wonen. Bij grote bedrijven zijn er zelfs hotels of een park met huisjes gebouwd voor de werknemers, hebben hun ouders ook een tijdje geen last van de puber die bij het minste geringste in de gordijnen hangt. Lekker werken overdag terwijl je met vrienden kan babbelen, wanneer de avondklok ingaat zit je thuis of in een Polenhotel je huiswerk te maken, en ondertussen verdien je geld voor een extra lange vakantie/autorijbewijs met auto/spijkerbroek zonder scheuren, wanneer straks het vliegveld, CBR en kledingwinkels weer open zijn.

Nee sorry, gisteren nog over gehad, niet zo negatief, richt je op blije en positieve dingen *smiley die z’n mondhoeken omhoog duwt* voormalig president Trump heeft het Witte Huis verlaten, Biden is geïnaugureerd (of is het ingeaugureerd?) en nu de president, met Harris, een gekleurde vrouw, als vicepresident. Dat is zo geweldig dat er bijna meer over Harris word gepraat, dan over Biden. Zelfs in Nederland, waar we in het vorige millenium al vrouwelijke viceminister-presidenten hadden. In het paarse kabinet van Kok waren Jorritsma en Borst de eerste in lijn van opvolging, tussen 1998 en 2002. Tot voor kort hadden we het kabinet aangevoerd door Rutte, met daarachter direct Ollongren en Schouten. Ze zijn dan wel blank, maar allemaal vrouw, eigenlijk laat Amerika hiermee zien dat ze nog best wel op achter lopen.

Nee! Positief blijven! Biden is meteen aan het werk gegaan en heeft een aantal decreten getekend, waardoor veel van de beslissingen van Trump weer worden teruggedraaid. Amerika gaat geen muur bouwen langs de grens met Mexico, ze gaan weer meedoen met het klimaatverdrag van Parijs, er gaat weer gepraat worden over handelsakkoorden, en de pijpleiding die olie dwars door het land zou moeten transporteren, komt er ook niet. Het lijkt erop dat Amerika dan toch eindelijk de goede kant op gaat, en de geëmotioneerde Mitch die vorige week nog het Kapitool bestormde omdat hij niet meer wist wat er hierna gaat gebeuren, opgelucht adem kan halen.

Hoewel het mijn beurt was om te koken, drong Wingman erop aan die avond het eten te laten thuis bezorgen. De avondklok gaat er komen, alleen moet er nog onderhandeld worden over hoe laat ie ingaat, en Wingman wilde niet het risico lopen een week zonder kapsalon te zitten, omdat eerst nog gepraat moest worden over een uitzonderingspositie voor maaltijdbezorgers. Goed argument, niks tegen in te brengen, dus zaten we die avond aan de snack.

Vrijdag was het weer al een stuk beter. Na de eerste schaft was het licht, en brandde het zonnetje er lustig op los. Het leek alsof het op de radio ook meteen allemaal wat vrolijker werd. Sanquin maakte bekend dat het goed gaat met de groepsimmuniteit. Zij testen het bloed van hun donoren op antistoffen voor corona, en 1 op de 8 mensen heeft het al in hun lichaam. Een vast groepje is vanaf het begin gevolgd, en daaruit blijkt dat de antistoffen na 8 maanden nog steeds in het bloed te vinden zijn. Eigenlijk zouden ze aan de donoren bekend moeten maken wie de antistoffen al hebben, want dan scheelt weer vaccinaties, kunnen we nog meer aan arme landen doneren.

Het ging ook over zeegras, dat is wat minder bekend dan koraalrif, maar minstens net zo belangrijk. Er zijn verschillende soorten, onder water groeien vele vierkante kilometers aan wuivende weides, in het waddengebied komen andere soorten ook dagelijks droog te liggen. Een enthousiaste onderzoekster vertelde over hoe de bladeren vergaan in het najaar, waarna de vezels zich aan microplastic binden en het op het strand aanspoelen, waardoor de mens het makkelijker kan opruimen. Zeegras neemt meer CO2 op dan eenzelfde vierkante kilometer aan bos. Het is een kraamkamer met opgroeiende kleine visjes, waar dan weer grotere vissen op af komen en zo word de omgeving enorm biodivers. Helaas is het wat minder sexy dan koraalrif, waardoor het bij grote resorts vaak word weggehaald, omdat mensen willen zwemmen boven een strakke zandbodem in plaats van een golvende groene massa. Wat jammer is, want met de worteltjes zorgt het zeegras dat de bodem steviger blijft liggen, en dankzij het wuiven worden stromingen en daarmee ook golven een beetje afgeremd *smiley die in z’n handen wrijft* ik zie hier kansen voor boeren in kustgebieden: zeekoeien houden op weides met zeegras. Een grapje natuurlijk, maar wel met een serieuze ondertoon. Gelukkig vertelde de onderzoekster dat het zeegras wat jaren geleden in de Waddenzee verloren is gegaan, nu weer word aangeplant met zaadjes uit Duitsland vandaan, dus de noordkust van Nederland wordt in de toekomst alleen maar mooier, schoner en mogelijk zelfs een interessante vakantiestek voor dolfijnen.

Al met al kwamen we vandaag tot 15 vrachten. Met een smakelijk stukje vis tussendoor, want Collega reed al de hele week langs het uithangbord van de visboer, en kon zich nu niet langer bedwingen *smiley die zit te smakken in z’n tuigje* nog even de kleppen smeren, wat sterke verhalen uitwisselen met collega’s in de kantine, en daarna op huis aan.
Om zaterdag uit te slapen, en vervolgens het bekende huishoudelijke schema af te werken. We zaten net lekker in afwachting van het eten dat netjes voor de avondklok thuis gebracht zou worden, toen de telefoon ging: rondje strooien *smiley die als een malle rondjes door het huis rent* werkkleren aan, tas mee, telefoon mee want die uitzonderingsverklaring zat ergens in de mail, en als de dienstdoende agent genoeg tijd zou hebben, dan zou ik die tevoorschijn kunnen toveren. Auto ophalen, boel opbouwen, TVO’tje mee en op pad *smiley die aan het stuur knaagt* het was druk op de weg, mensen leken ook wel iets gehaaster te rijden. Bumperkleven, inhalen over het verdrijvingsvlak, mogelijk iets harder rijden dan de maximumsnelheid, al kan ik dat natuurlijk niet nameten. Tussen alle drukte door, heb ik de strooiauto nog wel even stil gezet en een vrouw erop gewezen dat ze alleen dagrijlichten had branden. Wel zo fijn als je de donkere nacht in rijd, dat haastige bestuurders niet volgas je achterklep binnen komen rijden. Na het rondje strooien, leegdraaien, schoonmaken en afbouwen was de avondklok inmiddels ingegaan. En inderdaad, de weg was uitgestorven *smiley die rondjes draait over het verlaten asfalt* op 2 bezorgbusjes van een supermarkt na. En 2 lijnbussen. En een stuk of 10 personenauto’s. Avondklok of ’s ochtends om 4 uur strooien, qua drukte maakt het weinig uit.

Bij thuiskomst lag er een lauw broodje met döner en ananas op me te wachten. Samen met Wingman nog even de avond doorgepraat, over politieauto’s die op strategische plekken al stonden opgesteld langs de strooiroute van een collega, en de grote controle die op veesboek voorbij kwam, waarbij iedereen van de snelweg werd gehaald *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* gelukkig was het dorp uitgestorven toen ik naar huis toe fietste, en heb ik geen mailtje hoeven opzoeken op een trage telefoon met een zuchtende wijkagent naast me.

Dan is het zomaar weer zondag. Niet absurd lang uitgeslapen, maar we lagen dan ook al rond middernacht op bed. Zodrekt nog even bij Oma op visite, alleen natuurlijk. Kan Wingman ondertussen het fort bewaken en kijken of de sneeuw al blijft liggen, want als ik zo uit het raam kijk, lijken er wel wat vlokken naar beneden te komen.

Iedereen een fijne zonnigdag, of je nu in je eentje bij iemand op visite gaat, of lekker in thuis-isolatie blijft. Laat je koppie niet hangen met het grauwe weer dat over het land trekt, Blue Monday is al geweest dus we zitten in de stijgende lijn *smiley die achter z’n oor krabt* al gaat die stijging wel wat traag.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *