Beste Babette (deel 126) voetjes van de vloer


Beste Babette, de werkweek liep in het weekend gewoon door. Na het rondje strooien op zaterdag, was ik ook zondag weer aan de beurt. Om een uurtje of 5 kregen we bericht dat vanaf 18:45 het hek bij het steunpunt open zou zijn *smiley die in z’n handen wrijft* konden Wingman en ik rustig van tevoren eten, en lag ik daarna niet zo heel erg laat op bed. Want maandag moesten we natuurlijk weer gewoon aan de gang. Het was behoorlijk fris toen ik de volgende ochtend de deur uit ging, en op het pad stond een lange rij metallic rode auto’s met witte ramen te glinsteren in het licht van de werklampen. Het was druk in de kantine, waar iedereen een kwartier lang bezig was om de ramen te ontdooien.

Terwijl we naar Hoorn toerden, om weer een dagje zand te rijden naar De Strip, ging het op de radio over de avondklok. In alle rust ben ik naar huis gefietst na het strooien, op een enkele auto na op de grote weg, was er verder niemand op straat. Het leek midden in de nacht in het dorp, behalve dan dat overal de lichten nog brandden en tv’s aan stonden. Zelfs geen controlerende veldwachter gezien. In de rest van Nederland was het er duidelijk anders aan toe gegaan *smiley die wit wegtrekt* op veel plaatsen waren demonstranten ’s middags al op pad gegaan om hun beklag te doen over het beleid van de overheid. In grote steden, zoals Urk en Stein, waren die demonstraties overgegaan in rellen. Op de radio kan je natuurlijk geen beeld laten zien, maar er waren genoeg filmpjes waarbij je aan het geluid al kon horen dat het geen gezellige boel was. Niet alleen bushokjes en lantaarnpalen sneuvelden, er werden ook auto’s, scooters en een teststraat in de fik gestoken. Een groot treinstation, dat onlangs was opgeknapt, werd bijkant weer afgebroken. Winkels werden geplunderd. Er was zelfs een poging gedaan om een ziekenhuis aan te vallen. Er werden termen gebezigd als “wanneer dit zo doorgaat, wordt het een burgeroorlog” en “coronahooligans”.

Ondertussen zijn de ziekenhuizen bezig om zich voor te bereiden op de derde coronagolf *smiley die om een hoekje kijkt* wat moeten we verwachten van de Britse variant? En de Braziliaanse? En de Afrikaanse? Het aantal bedden op de IC wordt opgeschaald, er word gekeken naar de mogelijkheid om een tent voor de ingang te zetten waar de eerste hulp kan plaatsvinden, en er is zelfs sprake van een triage-team, dat getraind gaat worden om de lastige keuzes te maken; als de ziekenhuizen echt vol zitten zullen zij moeten gaan besluiten wie er nog wel behandeld word, en wie naar huis mag om dood te gaan.

Dat bracht mij op het idee: als relschoppers die gericht hulpverleners, ziekenhuizen, treinstations en winkels hebben aangevallen, gewond zijn geraakt of misschien wel corona hebben opgelopen tijdens al dat schreeuwen tegen de politie, kunnen die dan eerst 24 uur in een tent met zonder kachel voor de ingang van het ziekenhuis neer gezet worden, voordat ze een verdere behandeling krijgen? Of bedoelen ze dat niet met triage?

Natuurlijk moest er ook gepraat worden over de aanpak. De politie is al tijdenlang onderbezet, de ME kon niet snel genoeg op alle plaatsen tegelijk zijn, waarom werd het leger niet ingezet? Bij de boerenprotesten, waar boeren massaal naar Den Haag reden met trekkers, waar geen treinstations, winkelcentra of ziekenhuizen werden aangevallen, werd het leger meteen vanaf het begin al ingezet. Nu schenen er wel wat berichten rond te zingen waardoor je een beetje had kunnen weten dat er iets te gebeuren stond tijdens die eerste avondklok, maar dit keer was het blijkbaar onderschat. Niet alleen op zaterdag, zelfs op de zondag.

Dinsdag gingen we weer verder in Hoorn, zonder hulp van de collega’s. Nog een paar vrachten hier en een paar daaro, daar konden we wel een dagje mee vullen. Onderweg naar de loswal kwamen we nog een strooiauto tegen, en pendelend tussen de trechter en De Strip troffen we er nog een paar. Die waren netjes na het aflopen van de avondklok pas gaan rijden, om de ochtendspits-mensen veilig de weg op te kunnen laten gaan *smiley die met de zwaailampen aan rijdt* wat een toppers, die gladheidsbestrijders.

Op de radio was goed nieuws over de rellen, die er ook afgelopen nacht weer op verschillende plaatsen waren *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* dit zijn niet de ergste rellen die Nederland heeft meegemaakt. 41 jaar geleden waren er de Kroningsrellen, ‘geen woning geen kroning’, daarna kwamen de Haagse zomerrellen, nog wat krakersrellen, de hoogtijdagen van voetbalhooligans. Het verschil is wel, zeker met de opstootjes wat langer geleden, dat er nu meer media-aandacht is. Voorheen was er een groep in een stad, die renden achter mekaar aan, en de rest van het land hoorde dat ’s avonds op het nieuws of las het de volgende dag in de krant. Nu kan je via de sociale media en de mobiele telefoon die iedereen bij zich heeft, het hele evenement live meemaken. Niet alleen in je eigen stad, maar in elke stad.

Deskundigen zeiden ook dat er nu veel groepen door elkaar lopen. Het zijn niet alleen de krakers of de hooligans zoals vroeger, er lopen nu onschuldige demonstranten rond die het oprecht niet eens zijn met de maatregelen, er zijn wat hooligans die hun wekelijkse potje matten langs het veld missen, de uitgaansjeugd die zich verveeld, opgeschoten jongeren die het stoer vinden om de politie uit te dagen, plunderaars die goedkoop boodschappen willen doen. In Suriname is ook een avondklok ingesteld, van 19:00 tot 5:00 mag je daar niet op straat zijn, tenzij je een dispensatie-formulier bij je hebt. Mensen die toch buiten komen zonder geldige reden, gaan mee naar het politiebureau en worden daar tot 5:00 op een stoel gezet, zodat ze de rest van de avond niet nogmaals in overtreding kunnen gaan *smiley die aan z’n kin krabt* zou dat iets voor hier zijn? De politiebureaus zijn wat te klein voor het grote aantal relschoppers, maar er staan vast nog wel een paar grote hallen leeg waar nu geen evenementen plaatsvinden.

Er was ook goed nieuws over de aanpak, want waar veel burgemeesters en andere leidinggevenden zich laten leiden door emotie, kan je het met een nuchtere blik ook anders aanpakken. In plaats van de neerwaartse spiraal waarbij oproerkraaiers iets uitlokken, waarna de politie daar stevig op gaat handhaven, waardoor relschoppers nog agressiever worden, de boel ontploft en er een soort mini-burgeroorlog ontstaat, zou je bijvoorbeeld ook een groot plein dat vol staat met demonstrerende mensen (en afwachtende coronahooligans) kunnen afsluiten. Niet schoonvegen, maar iedereen gewoon daar laten staan, alle wegen afsluiten, rustig afwachten. Willen mensen naar huis, dan moeten ze eerst legitimatie laten zien, worden ze gefouilleerd, en afhankelijk van wat er in de broekzakken en schoudertassen word gevonden, kunnen ze rustig op huis aan.

Ik was helemaal in m’n sas. Niet alleen hebben we het probleem met de relschoppers (in theorie) opgelost, het rijden door de zandbaan ging ook fantastisch. Liftas omhoog en met een beetje gang om de trekkers en door de sporen heen banjeren. De sperren hadden we alleen ’s ochtends een paar keer nodig gehad, wanneer er een wiel in de lucht hing en je niet van je plek kwam. We konden zelfs een vracht meer doen dan gisteren, die vracht hoefde niet helemaal achteruit naar de rupskraan bij de riolering, maar rechtdoor langs de keet en dan in dat zijstraatje. Het was een klein kwartiertje over vieren, de shovel stond nog wat glad te strijken, de mobiele kraan een auto te laden met puin, en de uitvoerder had zijn auto met aanhanger voor de keet geparkeerd *smiley die achter z’n oor krabt* ik dacht op dezelfde manier door de gaan, zoals we al de hele dag deden: liftas omhoog, versnelling omlaag en met genoeg momentum er omheen sturen *smiley die wit wegtrekt* met als verschil dat we nu niet op het randje van de zandbaan reden, maar op het randje van het asfalt, met daarnaast geen restanten van een korrelbaan, maar een zachte berm *smiley die het stuur kapot knijpt* van het ene op het andere moment stond je erbij zoals een motorrijder door de bocht gaat: met de spiegel bijna op de grond. Ik durfde amper de kleppen open te doen, bang dat je door het wiebelen alsnog om zou vallen, maar het was wel nodig, want de mobiele kraan moest jouw rugzak leegscheppen. Met elke beweging van de kraan leek je te wiebelen en verder te zakken, maar gelukkig bleef je net op het randje hangen. Een halfuur lang heb je daar gehangen, eer dat er genoeg ruimte om je heen was gecreëerd om te kunnen werken. Daarna werd de bak van de kraan in jouw bak gezet als ondersteuning, de shovel stond met een dikke ketting aan je neus te scheuren, tussenbak en sperren ingeschakeld en met 5 tellen stond je weer op het droge *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* we maken er wel eens grapjes over, maar nu dacht ik echt dat je was afgeschreven.

Met nog wat kleine klontjes berm aan de wielen en licht trillende handjes, reden we naar huis toe. Die avond dronk ik nog een biertje en keek ik wat talkshows, om bij te komen van de enerverende middag. Nou ok en misschien ook een beetje omdat ik bang was voor een nachtmerrie. Gelukkig waren er genoeg beelden van rellen en plunderingen om me af te leiden. Na alle beeldspraak en een paar korte filmpjes via watsep, zag ik nu wat er allemaal was voorgevallen de afgelopen dagen en nachten. Zoals gezegd waren dit niet de ergste rellen in Nederland, en ook in het buitenland word er nog wel eens wat uitgevochten op straat, dus ook hier waren deskundigen voor te vinden. Er zit vrijwel altijd een patroon in, het begint met een demonstratie, daarna komen de relschoppers erbij, er word wat afgebroken en geplunderd, het publiek gaat zich tegen de relschoppers keren vanwege de schade aan het openbare leven, de politiemacht (en eventueel leger) gaan harder optreden, in combinatie met aanhoudingen die ook buiten de rellen om gebeuren, waardoor mensen zich niet langer anoniem in de massa voelen, en dan raakt zo langzamerhand de sjeu er wel vanaf. De eerder zo verguisde hooligans, die erom bekend staan er een sport van te maken om mekaar aan te vallen en in elkaar te slaan, gingen nu in groepsverband in een aantal steden de straat op, om de boel te beschermen tegen relschoppers van buitenaf. Met het ingaan van de vierde nacht, leek het al wat rustiger te zijn in Nederland. Toch nog even de vraag stellen: moet het leger ook ingeschakeld worden? Nou nee, want dat werkt juist als een rode lap bij zulke menigtes, laat de politie en de ME dit eerst maar zelf oplossen *smiley die een wenkbrauw optrekt* okeeee… En die kennis van zaken was een jaar of anderhalf geleden nog niet aanwezig? Toen het leger al werd ingezet nog voordat het boerenprotest goed en wel was begonnen? Of was het daar juist de bedoeling om de boel te laten escaleren?

Woensdag had ik weinig puf om actief dingen te gaan doen, misschien toch iets te laat op bed gegaan. Al moest ik nog wel de deur om boodschappen te doen, want na dat akkefietje dinsdag, zou ik er niet mee wegkomen als ik alleen een pakje mergpijpen in de keet zou gooien. Bij de bakker wat lekkers gehaald voor de mannen, daarna nog even de supermarkt in *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* daar lagen luxe kerstchocolaatjes in het afgeprijsde schap, voor slechts 50 cent! Als soort-van-huisvrouw moet je ergens je pleziertje vandaan halen…
Donderdag moesten we natuurlijk weer naar De Strip, niet alleen om gebak maar ook om draineerzand te brengen, voor de drainagemachine die er nog niet was. Dan nog maar een vrachtje gewoon zand voor een andere hoek, waar we net op tijd konden kiepen voordat de machinist de kruising weer ging opengraven. Om vervolgens met een vracht draineerzand op het werk in de file te staan achter de dieplader met de machine *smiley die op het stuur trommelt* rustig afwachten, want we kunnen er niet omheen, weten we nu.

Op de radio hoorden we over een Groningse IC-arts die een goed plan had om de druk op de ziekenhuizen te verlagen en de beschikbare hoeveelheid vaccins efficiënter in te zetten. Zo stelde hij voor om een zeer specifieke groep, van ongeveer 1,2 miljoen mensen, als eerste in te enten. Van de mensen die met corona op de IC liggen, is ongeveer driekwart man. Meer dan de helft van die mannen is wat aan de zware kant. Om dat in cijfers uit te drukken: die hebben een BMI van boven de 25. De BMI reken je uit door je lengte in meters met elkaar te vermenigvuldigen (1,78 x 1,78 = 3,16) en dan deel je je gewicht door dat getal (67 : 3,16). Ik kom dan uit op een BMI van 21,2. Ben je een man en 1,80 meter lang, dan is het de bedoeling dat je niet echt boven de 80 kilo uitkomt. Tenzij je een zwaar getrainde bouwvakker of stratenmaker bent, want spieren zijn zwaarder dan vet, maar als je afgetraind bent heb je geen risicovol speklaagje rond je middelwerk en organen zitten. Meteen een waarschuwing voor de mannen (en hun vrouwen die de boodschappen doen en eten koken): ga nu geen crashdieet volgen, want dan gaat je weerstand nog verder omlaag! Blijf kalm, blijf groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten eten, niet meer dan 3 glazen melk per dag, tijdens de lunch een stukje vlees (koe, varken, vis, zeevruchten, variatie is goed), afstand houden van iedereen die hoest en dan kun je ondanks je dikke bast die derde coronagolf ook overleven. Mocht de tactiek van de Groningse arts aangehouden worden, dan zou er een daling van 60% aan IC-klanten zijn, en kan Nederland over een paar weken helemaal van het slot af, zo stelde hij.

Wat ik ook erg interessant vond, was het werk van de onderzoekers die alle filmpjes van de avondklokrellen hebben zitten kijken. Kloppen die filmpjes wel? Zijn ze niet al een paar jaar oud? Misschien heb je op watsep dat zwart-wit-filmpje voorbij zien komen, waar 2 jongeren naar een pand toe lopen, de ene kijkt naar binnen, de ander pakt en steen en wil die tegen de ruit gooien, maar dan stapt net die eerste de andere kant op, waardoor ie de steen tegen z’n harses krijgt en tegen de vlakte gaat. Echt vet grappig natuurlijk, maar dat is een filmpje van een bewakingsvideo ergens in Azië, en al 3 jaar oud. Het lijkt mij wel een leuk tv-programma, waarbij die filmpjes dan geanalyseerd en aan elkaar gepraat worden. “Hier zie je hoe de menigte tekeergaat, en hier zie je agenten in het oude uniform, dit filmpje is duidelijk niet van afgelopen weekend.” Of mensen die zeggen totaal verrast te zijn door het optreden van de politie, of die tig bar aan waterstraal wat ze vanuit het niets in hun bakkes kregen. Ziet er allemaal heftig en ernstig uit natuurlijk, mensen die vanuit het niets tegen de grond worden geslagen, tot bloedens aan toe. Pak je andere filmpjes erbij, dan zie je dat de politie al een uur aan het waarschuwen was dat iedereen weg moest gaan. Of dat mensen eerder die dag al liepen te showen met hun ploertendoder of mes, terwijl ze daarna verklaren ‘hier echt niet te zijn voor de rellen’ en dat ze ‘totaal werden verrast’. Waarschijnlijk moet het programma wel ’s avonds laat uitgezonden worden, want beelden kijken van relschoppers die gericht stenen gooien naar politieMENSEN (met de nadruk op MENSEN) of coronahooligans die opzettelijk de paarden proberen te verwonden, is eigenlijk alsof je zit te kijken hoe mensen proberen moorden te plegen.

Vrijdag hoefden we de A7 niet af bij Hoorn, maar mochten we doorrijden naar Amsterdam. Hadden we van de week die zeventiende vracht beter niet kunnen doen, nu moesten we in ons eentje even 1000 ton zand van de asfaltboer naar de betonboer verslepen, en dus wel wat meer dan 20 vrachten doen.

Corona begint al een beetje ‘normaal’ te worden. We zitten niet meer in die totale paniek van het begin, toen niemand wist hoe of wat. Er zijn al een paar mensen die voor het tweede jaar op rij hun verjaardag niet vieren ‘vanwege corona’, het begint al wat te wennen. En dus komen ook de schandaaltjes naar boven, die niet meer bedekt kunnen worden met de mantel der noodsituatie. De testen die grootschalig worden gebruikt in teststraten, zijn maar zo’n 70% accuraat *smiley die met z’n ogen rolt* was veel eerder bij ziekenhuispersoneel al bekend, maar nu dus ook echt aangetoond. Het schandalige hierin is dat, ondanks dat die uitslag bekend was en er een grote hoeveelheid werd ingekocht, er niet is gekozen voor een ander merk testen, of er een openbare opdracht is gekomen waar alle bedrijven die testen maken, zich voor hadden kunnen inschrijven. Er zijn namelijk wel testen op de markt, die een meer accurate uitslag geven. Nu zijn er mogelijk dus mensen op pad gegaan met het idee dat ze geen corona hadden, terwijl ze eigenlijk wel al besmet(telijk) waren, en het dus ongestoord konden rondbrengen.

Er is vanzelfsprekend commentaar op het beleid, en dan ook op het vaccinatiebeleid. Het gaat allemaal niet snel genoeg, er zijn te weinig doses beschikbaar, het is een grote bende in verzorgingstehuizen waar mensen niet aan de lopende band, maar door verschillende inenters met verschillende merken worden gevaccineerd. Zei een IC-arts van de week dat we ons moeten richten op dikke mannen, nu werd er gesteld dat 90-jarigen geen prik moeten krijgen, die doses moet naar de 50- tot 70-jarigen gaan, waarvan er veel meer in het ziekenhuis liggen en die ook veel meer levensjaren nog te gaan hebben. Lijkt mij logisch, iemand van 90 kan volgend jaar ook overlijden aan de griep, of aan de complicaties van een gebroken heup wanneer ie scheef op de wc heeft gezeten. Volgens mij zouden opa’s en oma’s, die onderhand alles wel hebben meegemaakt, er liever voor kiezen om zelf iets korter te leven als dat betekent dat hun (achterklein)kinderen blijven leven en op visite kunnen komen, dan dat ze zelf een paar jaar langer leven maar in die tijd wel hun eigen kinderen moeten begraven. Toch word de volgorde van leeftijdsgroepen nog niet aangepast.

Waarom er dan niet meer vaccins beschikbaar zijn? Combinatie van veel vraag en niet zo veel productiecapaciteit. Oja en dat er een vaccin in het Verenigd Koninkrijk word gemaakt, en dat niet zomaar in de EU gebruikt mag worden. Met het sterke vermoeden dat er stiekem meer doses naar de Britten zijn gegaan, ten koste van de hoeveelheid die op het vasteland uitgedeeld kon worden *smileys die confetti strooien* hoezee voor de Brexit!

Gelukkig heb ik me nog niet laten testen, want bij een test moet je allerlei gegevens overhandigen, zodat er bron- en contactonderzoek gedaan kan worden *smiley die grinnikt in z’n knuistje* de overheid en computersystemen, echt, je had het niet aan kunnen zien komen, maar het bleek dus voor medewerkers van de GGD heel erg makkelijk te zijn om namen, (mail)adressen, telefoonnummers en sofi-nummers over te nemen. Bekende Nederlanders moeten weer van nummer wisselen, een compleet voetbalelftal moet verhuizen omdat golddiggers nu weten waar ze wonen, en dan is het nog maar te hopen dat Jan met de Pet straks niet word verrast door een enorme lening of een auto-op-afbetaling die dankzij de lekkage bij de GGD op zijn naam kon worden afgesloten.

Laten we positief afsluiten: de weegbrug bij de asfaltboer werkte weer, dus we hoefden niet door de regen het weegbonnetje op te halen, er was geen zachte berm waar we in konden verdwalen want de stoepranden komen tot halverwege de velgen, en ik heb nog iets geleerd over de bliksem. Na 25 vrachten betonzand, en 5 vrachten granietzand, hadden we genoeg uurtjes gemaakt om weer terug naar de zaak te mogen komen.

Zaterdag zou een drukke dag gaan worden. Omdat de koelkast nog uit het tijdperk komt dat witgoed een beige kleur heeft, en de vriezer een onbekend energielabel heeft omdat de sticker door de zon is verkleurd, hebben we afgelopen week besloten iets anders te bestellen. Zo’n Amerikaans model met dubbele deuren, koel- en vrieskast samen in een grote ombouw. Hartstikke leuk allemaal, zou vandaag ergens tussen 8:00 en 17:00 bezorgd worden *smiley die achter z’n oor krabt* dus ik de wekker gezet, zul je net zien dat ze om 8:05 voor de deur staan, en dan moeten we de hele bijkeuken nog opruimen. Behalve de witgoed-afdeling is de bijkeuken ook een konijnenhok en een opslagplaats voor allerlei los spul, van gereedschap tot prullaria dat nog geen vast plek heeft gevonden. Of in ieder geval geen andere plek dan al 3 jaar op de koelkast in de bijkeuken. En omdat we lekker landelijk wonen, zitten er ook over spinnenwebben. Vrijdagavond had ik alvast een begin gemaakt met het opruimen van de losse spullen, zaterdagochtend stond ik me na een half uur snoezen met tegenzin aan te kleden om de rest op te ruimen en schoon te maken. Dat Wingman halvers wakker werd van mij, op zijn telefoon keek en zei dat de bezorgers er tussen 13:15 en 15:15 zouden zijn, zag ik als een uitnodiging om weer in bed te kruipen.

Na een halfuur woelen besloot ik dat ik toch te wakker was om nog verder te slapen. Naar beneden, nog een keer de wasmachine aanzetten voordat die straks verplaatst moest worden, alvast een stukje typen, was ophangen en daarna toekijken hoe Wingman eigenhandig de bijkeuken verbouwde. Compleet met een stofzuiger en een sopje erbij *smiley die een kushandje doet* wat kan die kerel werken! Herman werd voor de gelegenheid in het buitenverblijf opgesloten, zodat ie de blootliggende snoeren niet meteen te grazen kon nemen. We waren er helemaal klaar voor, toen de bezorgers dan eindelijk voor de deur stonden. Buiten werd de kast ontdaan van karton en piepschuim, voor de zekerheid nog even opmeten *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* het gevaarte paste precies, met handvaten en al, door de deur. Uiteindelijk kostte het een paar vloekwoorden, wat gezucht, een snauw en een pleister om het gevaarte binnen en meteen in de hoek te krijgen. Na het uitruimen, schoonmaken en buiten zetten van de oude vriezer en koelkast, hadden we wel een biertje verdiend. Uit de groentela waar nu niet een half, maar bijna een heel kratje in past. Het apparaat is zo groot, we moeten bijna onzindingen gaan kopen, puur om de ruimte op te vullen.

Met al dat werk vliegt de zaterdag voorbij, en dan is het opeens alweer zondag. De vriezer staat in de achtertuin te ontdooien, maar aan de kleur van de plantjes te zien, is ie net zo hard weer bevroren. Herman huppelt vrolijk door zijn bijkeuken heen, hij heeft nu wat meer ruimte en wat minder gebrom van de apparaten, dus het zal wel een onrustige nacht geweest zijn bij hem. Iedereen een fijne zonnigdag gewenst, of je nu buiten van de frisse lucht gaat genieten, binnen in de warmte blijft, of druk bezig bent om je onverwacht snel groeiende berg met spaargeld aan iets nuttigs uit te geven. Geniet ervan, blijf kalm en voorzichtig met de scherpe randjes.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *