Opbouw en historie van de MCS containerterminal in Meppel

Geen Geen

De containerterminal is opgericht in 1993 aan het Meppelerdiep op industrieterrein Oevers door beurtvaartondernemer Van Dorsten en scheepsbouwer Van der Werf in samenwerking met de NOM.

Geen Geen

Het is in 1995 overgenomen door T. Holwerda (Holwerda Transport) en sindsdien opererend onder de naam Multimodal Containerterminal Service (MCS) Meppel B.V.

De eerste jaren had het bedrijf nog geen eigen terminals, daar bracht de heer Holwerda in 1995 verandering in. Deze transportondernemer kocht twee terminals: één in Harlingen en één in Meppel. De terminal in Harlingen werd in 1997 gesloten.


De tweede containerterminal van deze onderneming staat in Groningen. MCS ging verder met terminals in Meppel en Groningen. Daar werd de depot- en opslagcapaciteit vergroot en werden de havenfaciliteiten verbeterd. Sinds 2012 heeft MCS ook een terminal in Leeuwarden. Dagelijks varen containerschepen af en aan: per jaar verscheept MCS ongeveer 100.000 containers.
Kalmar reachstacker
Het zijn vooral bedrijven uit de staal- en chemiesector, food- en handelsbedrijven en de agrarische sector die hun producten via deze terminal distribueren. Belangrijke klanten zijn bijvoorbeeld zuivelbedrijf ‘De Kievit’ in Meppel en de Avébé vestiging in Ter Apelkanaal.

Eind 2002 kwam in Coevorden het Regionaal Overslagcentrum (ROC) gereed. Dit centrum heeft eveneens een containerterminal in de Europarkhaven aan het Coevorden-Vechtkanaal.
Kalmar reachstacker

Op de foto’s is te zien dat de containerterminal opgebouwd wordt. De kraan is door meerdere kraanwagens de hoogte in gebracht. Kranen van Foxdrill, Klomp en Van Seumeren klaarden de klus.
Demag onbekend/overig
Geen Geen
Demag onbekend/overig
Liebherr kraan

Door de jaren heen is het terrein in Meppel fors uitgebreid. Inmiddels is de rode kraan niet meer. Er is een andere voor in de plaats gekomen. Helaas heb ik (Marco Havers, red.) van het opbouwen van deze kraan geen foto’s kunnen maken.
Kalmar reachstacker

Kalmar reachstacker

S

tekst en foto’s Marco Havers

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *