Beste Babette (deel 129) Gaat stervende zwaan woningbouw redden?


Beste Babette, maandag begon met ijzel. Na de sneeuw was het nog niet over met het winterse weer. Vorige week was het code oranje, nu begon de week met code rood. Wingman was op zondag al gebeld, dat hij niet ’s ochtends vroeg hoefde te beginnen, vanwege de waarschuwingen die werden gegeven. Ik werd tegen de verwachting in, maandag ochtend wakker van de wekker. Geen telefoontje van de planning dat het te gevaarlijk was, en ook niet van de coördinator om een rondje te komen strooien *smiley die z’n schouders ophaalt* glijdend over de sneeuwresten, die steeds meer op ijs begonnen te lijken, survivalde ik naar de zaak toe. Stukjes over schoongeveegde stoepen en stukken lopend op de weg, omdat het op de stoep gewoon te glad was. Achter me hoorde ik hoe een auto uit de bocht gleed en de motor liet uitvallen, om me vervolgens met hoge snelheid voorbij te scheuren *smiley die met z’n ogen rolt* ja joh, valt onwijze mee met die gladheid, dus gewoon lekker doorrijden.
We mochten weer zand rijden van De Stolpen naar ergens daaro langs zo’n boerenweggetje, over de rijplaten langs een diep slootje het land in. De weg was verrassend goed begaanbaar, en we reden stiekem een beetje naast de rijplaten, omdat je op grond meer grip hebt dan op bevroren ijzer. Bij het steunpunt De Stolpen, dat vlakbij de trechter is, was men druk met zout laden en rondjes strooien. Nog eens op de telefoon kijken: nee, geen gemiste oproepen, geen berichtjes in de strooi-watsep. Op de radio werd verteld dat het ook niet overal even erg was. De scholen waren net weer open, maar een aantal bleven nu dicht vanwege de ijzel. Kindjes kunnen dan wel een stukje glijden naar school, de leerkrachten die vaak wat verder weg wonen, kun je natuurlijk niet dwingen om de weg op te gaan terwijl er aan alle kanten word gewaarschuwd om het niet te doen. Ook waren veel test- en prikstraten gesloten, of gingen ze pas later open. In de zuidelijke provincies begon het alweer op te knappen, in het noorden tegen het kille Duitsland aan bleef het nog een tijdje glad, zo werd er verteld.

Behalve het weer, was er ook ander nieuws op de radio. Veel daarvan ging over stikstof. Zo is er een deskundige geweest die heeft zitten berekenen hoeveel uitstoot er wordt bespaard, als Schiphol de Polderbaan niet meer gebruikt, en de vliegtuigen dus geen 20 minuten meer hoeven te taxiën tussen de terminal en de plek waar ze dan eindelijk kunnen opstijgen of landen. Op een bierviltje uitgerekend, verbruikt een vliegtuig tijdens zo’n taxi-ritje tussen de 400 en 500 liter kerosine. Volgens de berekening van de deskundige bespaar je genoeg brandstof om 19 van de 1400 vluchten per dag op te laten vliegen. Er komt dan 133.000 ton minder CO2 per jaar vrij *smiley met opengesperde ogen* de Polderbaan is nu dicht vanwege onderhoud, maar als we die nou dicht laten, dan kunnen we dus straks weer 130 km/h op de snelweg rijden? Schiphol zegt dan wel dat ze ‘duurzaam’ willen gaan taxiën, maar niet alle vliegtuigen zijn erop gebouwd om 20 minuten lang door een electrisch karretje te worden voortgesleept. En waar ga je de stroom vandaan halen? Uit zonnepanelen die in de schaduw van vliegtuigen liggen, verstopt onder een laagje fijnstof, of uit windmolens die natuurlijk niet naast een start- en landingsbaan kunnen staan, en dus in iemand anders z’n tuin worden geplaatst?

De Rabobank kwam ook met interessant nieuws, zij richten een aparte bank op voor stikstof, wat dan heel hip de Karbon Benk moet gaan heten, lekker Engels, want ze gaan natuurlijk wel internationaal. Het idee is om grote bedrijven met weinig land, zoals Unilever en Apple, te koppelen aan kleine bedrijven met verhoudingsgewijs veel land; boerenbedrijven dus. Een boer heeft voor zijn/haar bedrijf een bepaalde hoeveelheid stikstof die op papier mag worden uitgestoten. Wanneer het bedrijf meer extensief word gerund, door minder te ploegen, minder of geen kunstmest te gebruiken, en bloemenstroken tussen de gewassen te planten, dan word nog meer stikstof in de grond opgenomen dan bij een gangbare boer al gebeurd, en dus veel minder stikstof uitgestoten dan wat ze volgens het papiertje zouden mogen doen. Een onafhankelijke derde partij komt dan de lucht meten met apparatuur die de officiële onderzoekers ook gebruiken, heel gekalibreerd en correct allemaal, dan kun je vaststellen hoeveel stikstofruimte er op papier is, en die verhuren aan de bedrijven die zeggen dat ze graag groen willen doen, zoals de eerder genoemde Unilever en Apple *smileys die CO2-vrije confetti strooien* eindelijk gaan mensen inzien hoeveel potentie er zit in boerenbedrijven en de vele hectares land die ze hebben. Ik ben heel erg benieuwd naar de metingen die vooraf en na het ombouwen van het bedrijf zijn gedaan, want iedereen praat wel over hoeveel de sector uitstoot, maar hoeveel het land opneemt hoor en zie je nergens terug in al die programma’s.

Na 24 vrachten hadden we 3 boten zand leeg gereden, en mochten we op huis aan. Wingman kwam wat later thuis en vertelde hoe hij, ondanks dat het al een tijdje licht was buiten, toch nog stond te glijden op sommige Groningse wegen. Er stond een koude wind, die ervoor zorgde dat de regen die er viel, aanvroor nog voordat het goed en wel met het zout in contact kon komen. Dan kunnen de plaatselijke omstandigheden flink van elkaar verschillen, en bestuurders dus ook verrast worden omdat er thuis niks aan de hand was, maar 100 kilometer verderop iedereen langs de vangrail glijdt. Op de radio werd nog wat gediscussieerd over ‘code rood’, gebruiken we het niet te vaak? Worden we niet te voorzichtig? Is tegenwoordig iedereen van suiker en zitten we massaal in de rubber-stoeptegel-generatie? Nou nee, op de ene plek was het misschien een stuk minder erg dan op de andere, maar hier en daar was het wel degelijk flink rood, dus de waarschuwing was op zijn plek.

Het gerucht ging in de rondte dat men dinsdag weer vanaf De Stolpen zou rijden, en dat ze al vroeg zouden beginnen met laden *smiley die z’n snor drukt* dat is aan ons niet besteed, en daarbij begon woensdag het werk in Hoorn weer, de zandrace naar de nieuwbouwwijk langs De Strip, dus ruilde ik mijn vrije dag voor de gelegenheid even om. Niet dat het in Hoorn allemaal zo gemakkelijk ging. Het koffieapparaat, waar ook het warme water voor mijn thee uit komt, had storing. De collega en ik maakten een kwartiertje zonder warme versnapering, in de schaft zocht hij een koffiehuisje op en deed ik een poging om de boel te fiksen. Deurtje open, 2 schoppen tegen de zijkant, deurtje weer dicht en warempel *smiley die zichzelf een high five geeft* de boel begon weer te werken. Even wachten tot de boiler was opgewarmd, toen kon ik een lekker bakkie thee voor mezelf inschenken.

Was alles maar op te knappen met een paar schoppen tegen de zijkant. Het radionieuws werd gedomineerd door een uitspraak van de rechter, die gisteren heeft besloten dat de juridische grondslag voor de avondklok niet goed is, waardoor de avondklok niet meer geldt. De leiders van Viruswaarheid, de groep die de rechtszaak had aangespannen, vonden dat het gelijk van het recht zou moeten zegevieren, meteen diezelfde avond nog op de straten en pleinen. Er was wat meer politie op straat (zo werd verteld, mijn wekker ging gewoon vroeg dus ik lag tijdens de avondklok op bed) maar er waren geen rellen, geen spontane feesten en partijen. Je mag dan wel de straat op ’s avonds, maar kroegen zijn nog steeds dicht, dus je schiet er weinig mee op. Minister Rutte drukte mensen wel op het hart om zich vooral aan de coronamaatregelen te blijven houden, de avondklok was slechts een middel geweest om te zorgen dat minder mensen besmet raken met corona, het was geen doel op zich. Er werd snel geknutseld aan een spoedwetje die in een andere paragraaf in het wetboek dan kon zorgen dat een avondklok nog wel opgelegd zou kunnen worden, en verder was het vooral afwachten tot vrijdag, want dan is het hoger beroep en kan de originele wet met de avondklok alsnog goedgekeurd worden.

Het is vooral weer een hoop gekut op niks af. De overheid heeft het natuurlijk lastig, ze moeten in korte tijd inspelen op iets waarvan niemand weet hoe zich dat gaat ontwikkelen, maar we zitten inmiddels al een jaar in deze pandemie, de grenzen zijn nog steeds open – sterker nog: die zijn nooit echt dicht geweest – en nu gaan ze er allerlei noodwetjes doorheen drukken die dan ook nog eens slordig in elkaar zijn geflanst. In de affaire rondom de kindersubsidies (nog zo’n mooi voorbeeld van een gedegen en betrouwbare overheid) werd gesproken over ‘macht en tegenmacht’. Een heel apart spelletje is dat, want het lijkt alsof de overheid met enorm veel dingen weg komt, terwijl als een persoon of bedrijf iets soortgelijks zou doen, die aan de schandpaal zou worden genageld, ofwel voor het gerechtshof ofwel in de media. Ofwel in allebei. Ouders die jarenlang duizenden euro’s aan toeslagen krijgen en dat binnen 14 dagen, zonder duidelijke reden, even terug moeten betalen? Ze moeten eerst massaal aan de bel trekken bij kranten, voordat er aandacht voor komt. Boeren die worden weggezet als milieuvervuilers, terwijl de overheid bezig is om nog een vliegveld te openen, en in rapporten rekent met cijfers die ofwel gebaseerd zijn op aannames in plaats van echte metingen, ofwel zomaar eens 13% kunnen afwijken (zoals het RIVM laatst opmerkte, over de uitstoot van houtkachels in woningen). Probeer als boer, zonder diepe zakken, maar eens een advocatenteam te vinden dat daar tegenop kan boksen. Of de bouw die word stilgelegd, omdat er een wet van kracht is gegaan, waarin waardes worden genoemd die totaal niet realistisch zijn. PFAS in de grond? Groot probleem, vergeet die woningen voorlopig maar even. PFAS in de winkels? Niks aan de hand, lekker spulletjes blijven kopen en verder gaan met vervuilen. Als ze nu eens hun huiswerk goed zouden doen, en het dan ook voor iedereen laten gelden, de regels niet alleen in hun eigen voordeel verdraaien, dan zou dat voor het hele land niet alleen meer rust en vertrouwen geven, maar ook veel duidelijker en beter werkbaar zijn.

Donderdag gingen we verder in Hoorn, met de vrachten zand naar De Strip te verslepen. Er was veel goed nieuws op de radio, zo was er gistermiddag nog even bekend gemaakt dat er zoveel miljard naar de scholen gaat. Een gedeelte is om de achterstanden door corona weer in te halen, een gedeelte is structureel, om de boel ook voor de toekomst eens flink op te knappen *smileys die applaudisseren* eindelijk eens gebouwen met goede ventilatie, geen lood meer in de waterleidingen, geen schimmel meer op de kozijnen, geen overwerkte leerkracht die ook het lokaal nog moet schoonmaken, opruimen en bijhouden, omdat er weer een conciërge aangenomen kan worden, geen klas vol met dikkerdjes maar kleinere klassen met meer gym- en praktijklessen, zal het dan eindelijk eens de goede kant opgaan? Of gaat het geld naar de bestuursleden in koepelorganisaties, die zichzelf op een nieuw pand en wat salarisverhoging trakteren, terwijl in de schoolgebouwen de printers nog steeds volgens het ‘deurtje open en 2 schoppen tegen de zijkant’-principe werken, zoals door vele werknemers al word gevreesd?

Vandaag werd bekend gemaakt dat er ook een grote zak met geld komt voor nieuwbouw van woningen. Een miljoen moeten erbij gebouwd worden, de komende 10 jaar. En daar is ook een miljardenbedrag voor beschikbaar gemaakt *smiley die zit te glunderen in z’n tuigje* geen flauw idee waar al die woningen moeten komen, worden steden nog drukker of het rustige buitengebied verder volgestampt? Er is in ieder geval een plan en een bedrag.

Hoewel ik positief wilde blijven, werd het nieuws langzaam toch wat somberder. Behalve nieuwbouw moet ook de oudbouw aangepakt worden, bestaande woningen moeten opgeknapt worden en gasvrij gemaakt. Best een opgave, dus besloot de landelijke politiek om dat af te schuiven op de gemeentes, die meer binding hebben met de buurt en daardoor beter kunnen inspelen op wat er in die omgeving mogelijk is *smiley die diep zucht* de gemeentes blijken daar de mensen niet voor te hebben, al die kennis over ingewikkelde en nieuwe technieken niet te hebben, en dankzij jarenlange bezuinigingen van de landelijke overheid, heeft de gemeentelijke overheid ook het geld niet om de vereiste mensen en kennis binnen te kunnen halen.

Maar overal gaat geld heen, de scholen, de nieuwbouw, het gasvrij maken van de oudbouw zal ook wel gesubsidieerd moeten en/of gaan worden, waar kunnen we al die centjes vandaan halen? *smiley die achter z’n oor krabt* daar was het nieuws over de KLM, Hollands trots en glorie, de blauwe zwanen, sentimenteel gekweel en bladiebla. Niet geheel verrassend kwam het bedrijf met een miljardenverlies, aangezien er het afgelopen jaar ook niet zoveel is gevlogen. Ze vragen nu (alweer) om flinke staatssteun, maar ik zou zeggen: trek de stekker eruit. Ook al is het Neerlands trots, het moest al samen gaan werken met de Fransen om het koppie financieel boven water te kunnen houden, terwijl de Nederlanders zelf vooral vliegen met EasyCheapFlights, want geld uitgeven doen we zo min mogelijk. Laat het bedrijf, zoals een zwaan in de wilde natuur ook doet, gewoon sterven. Maak er nog een mooie musical van met veel dans en wat treurige muziek, en dan is het klaar. Natuurlijk kost het ook wat geld, natuurlijk krijgen we niet alle eerder uitgeleende staatssteun weer terug, natuurlijk gaan er wat mensen zich melden bij het UWV die niet zomaar een andere baan hebben, maar in plaats van miljarden in een dood paard (pardon, zwaan) te steken, kunnen we dat geld beter gebruiken voor de bouw, opbouw en toekomst van ons land, waar iedereen van profiteert en niet alleen de mensen die van hun baas het ticket mogen declareren.

Gelukkig was er op de weg nog wel wat afleiding van al die serieuze praat. Zo lag er opeens een auto in het water *smiley met opengesperde ogen* hoe dan? In de oksel van een T-splitsing, zonder gekke bocht of onduidelijkheden welke rijstrook te pakken, sommige bestuurders zijn echte kunstenaars. De planner liet ons tussendoor nog even een vrachtje naar een nieuwbouw brengen, waar ik een tijd geleden nog ben geweest toen er gesloopt werd. En later op de dag zagen we 2 Carvers voorbij flitsen, de kekke driewieler die gekanteld door de bochten glijdt. Konden we toch nog met een grijns op het gezicht op huis aan.

Om vrijdag weer terug te keren in het rondje Hoorn – De Strip. Het had lekker geregend de afgelopen nacht, de zandbaan zou voorlopig niet gaan stuiven, maar nu reden we met 3 in plaats van 2 auto’s op het werk, al snel werden de sporen zo diep dat versporen niet meer lukte. De mobiele kraan en dumper moesten eraan te pas komen om de toplaag af te graven en een nieuwe zandbaan aan te leggen. Het leek haast wel een maandag, want vervolgens viel de stroom ook nog eens uit bij de loswal *smiley die op het stuur trommelt* de trechter deed het niet meer, en hoewel het vrij rustig was, stonden er toen natuurlijk opeens wel allemaal auto’s en trekkers te wachten om geladen te worden met de shovel. Maar het werd nog erger: het koffiezetapparaat werkte dus ook niet! Schoppen zou dit keer niet helpen, dus brachten we de schaft door in de eigen auto’s, aangezien de rolluiken bij de kantine ook nog omlaag waren. Gelukkig was na een paar rondjes de storing alweer opgelost en konden we onder de trechter laden. En warme thee drinken tijdens de tweede schaft.

Op de radio ging het over de politiek, wel of geen avondklok, wel of niet per post stemmen, en voor welke leeftijden dan? Maar er was ook weer zo’n schandaaltje waar je dan wel om moet lachen. Minister Hoekstra was op werkbezoek geweest in het Thialf-stadion, de bekende schaatsbaan. Hij vond tijd om nog even de ijzers onder te binden, een paar rondjes met Sven Kramer samen te rijden, een foto daarvan te maken, en te twitteren dat sporten zo leuk is, en zeker in deze tijd ook heel gezond en belangrijk! *geluid van kromtrekkende tenen* ja meneer Hoekstra, daar wordt natuurlijk een beetje bozig op gereageerd he. Nederland zit thuis op de bank, want meer dan een rondje wandelen of fietsen kan niet, aangezien het kabinet (waar U ook bij zit) ervoor heeft gekozen om sportscholen en ijsbanen te sluiten. Alleen topsporters mogen nog onder een dak zich in het zweet werken, de rest van Nederland moet maar op een andere manier gezond bezig zijn. Sportjournalist Barbara Barend gaf er een mooie draai aan: Hoekstra is minister van financiën, maar die ziet nu ook in hoe belangrijk beweging is voor de gezondheid. Hij moet nu doorpakken en zorgen dat sportscholen en ijsbanen weer open kunnen. Blijkbaar is het veilig om met 2 personen op het ijs te staan in Thialf, dus gooi de tent open! Even reserveren van tevoren, en dan kunnen er elk half uur 2 mensen lekker van het ijs genieten en gezond bezig zijn. Barbara, topwijf, ik hoop dat minister Hoekstra heeft zitten luisteren, en dat je hem nog een paar keer aan zijn spreekwoordelijke mouw zult trekken over hoe het er nu mee staat, met dat gezonde sporten wat iedereen zou moeten doen volgens hem.

Op de valreep kwam het bericht binnen dat het hoger beroep over wel of geen avondklok een week is uitgesteld. Het Hof heeft besloten dat dit onderwerp te belangrijk en groots is, om in zo’n korte tijd af te handelen *smiley die grinnikt in z’n knuistje* met een grote lach op het gezicht reden we naar huis, terug naar het bedrijf waar dingen wat beter geregeld zijn. Onder een dak mocht ik nog even sporten, om jouw kleppen te smeren. Daarna mocht ik me op kantoor melden, om een veiligheidscursus te doen, netjes volgens de regels en voordat de datum zou zijn verstreken. Niet dat knutselwerk zoals ze bij de overheid doen, maar gewoon netjes zoals het in een goedlopend bedrijf hoort te gaan.

We begonnen de week met ijzel, nog een beetje terugkijkend op de sneeuw, en nu is het zonnig en alweer boven de 10 graden. Sterker nog *smiley die in z’n handen wrijft* het wasrek verhuisde naar buiten en de schone kleren hingen lekker in de tuin te drogen gisteren. Of dat vandaag ook weer gaat gebeuren, weet ik nog niet. We lagen al redelijk op tijd te bed, en nu ben ik dan voor de zondag zo absurd vroeg wakker *smiley die diep zucht* de momenten dat je je echt oud voelt, dat je je ouders hoort zeggen “op tijd eruit, want dan heb je nog wat aan je dag”. Ja, lekker in de auto stappen straks, naar de duinen rijden, wandelen naar het strand, op het terras een plekje in de luwte zoeken en koffie/thee met wat lekkers bestellen, terugwandelen naar de auto, bij vrienden op visite gaan en spontaan bedenken om ’s avonds uit eten te gaan *smiley die zit te mijmeren* of we rijden naar de bouwmarkt om spullen te halen voor Project Garage, en gaan de hele dag in de tuin aan de gang. Of we maken het makkelijk voor onszelf, geven corona de schuld en gaan gewoon weer de hele dag op de bank hangen, lekker in de badjas, iets simpels kijken op tv en ondertussen een spelletje doen op de telefoon, rustig afwachten tot het etenstijd is en dan zeggen “jeetje, het weekend vliegt voorbij he.”

Iedereen een fijne zonnigdag, of je nu actief gaat doen buiten, of thuis in isolatie blijft. Of je nou vroeg wakker bent of dat het je wel lukt om lekker lang uit te slapen. Geniet ervan!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *