Beste Babette (deel 130) hotter then my otter


Beste Babette, maandag was het weer zover *smiley die zit te glunderen in z’n tuigje* de grote zandbak bij de kruitfabriek in Muiden werd weer voor ons open gegooid. Samen met 2 collega’s reden we het kleine rondje van de loswal naar de speeltuin, die wel een klein beetje was veranderd. Prijkte er vorige keer nog een kerstboom midden op de rotonde, nu was alles opgeruimd en gebruikten veel vrachtwagens de ruimte om van de rotonde een rechte weg te maken. Ook bij het sluisje werd er druk gemetseld, die zag er al een stuk frisser uit dan de vorige keer. En we waren ook een klein beetje illegaal bezig, want we moesten nog steeds over de weegbrug, maar die lag nu pal achter het bord “verboden voor bouwverkeer” *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* jij hebt een bord op je kont met ‘werkverkeer’, ik hoop maar dat ze daar intrappen.
Op de radio was veel nieuws over Texas. Laatst was het daar al heel erg koud en moesten schildpadden opgevangen worden in sporthallen, her en der was de stroom uitgevallen, maar toch kregen mensen rekeningen van duizenden dollars. De baas van de staat was ook nog even naar het warme Cancun gevlogen, volgens eigen zeggen om zijn dochters daar af te zetten voor een vakantie, al geloofde niet iedereen dat. En nu was er ook nog een vliegtuig in de problemen gekomen, waarbij onderdelen van de motor waren afgebroken en naar beneden gestort. Een ring met een doorsnede van een meter of 2 was bij iemand in de tuin gevallen, nadat ie eerst op de pickup truck van de bewoner was gestuiterd. Het werd beeldend verteld door de radiomeneer en elk halfuur was het op het nieuws. Veel minder aandacht was er voor een soortgelijk akkefietje dat in de buurt van Maastricht had plaatsgevonden. Na het opstijgen vanaf het vliegveld daaro, kreeg een vliegtuig problemen met de motor, waarna brokstukken op de grond vielen. Niet alleen in tuinen, helaas raakten er ook een paar mensen gewond *smiley die achter z’n oor krabt* dat Amsterdam zichzelf belangrijker vind dan de uithoeken van het platteland die uren rijden van de Randstad verwijdert zijn, dat wisten we al. Maar dat we nu zelfs Texas belangrijker vinden dan Maastricht en omgeving *smiley die diep zucht* het moet toch niet gekker worden! Of was dat juist de bedoeling van de overheid? Dat niemand weet dat we ook een vliegveld in Limburg hebben, zodat iedereen gaat denken dat we wel een extra vliegveld in Lelystad kunnen gebruiken?

Als het boven Amsterdam was gebeurd, met een vliegtuig dat net zou zijn opgestegen vanaf Schiphol, had het aanzienlijk meer aandacht gekregen, dat weet ik zeker. Gelukkig is dat niet gebeurd, want de hoeveelheid aandacht zou dan zo groot worden, dat we waarschijnlijk rondom Diemen ook in de file hadden gereden, tussen alle ramptoeristen en dagjesmensen. Nu konden we op ons gemakkie 23 vrachten wegbrengen, om daarna vrijwel zonder file en vertraging terug naar de zaak te carpoolen, terwijl jij naast de trechter bleef slapen.
Dinsdag toerde ik met een collega samen weer terug naar Diemen, waar een rijtje rode auto’s al stond te trappelen om weer aan de gang te gaan. Het was druk, niet alleen reden er 3 auto’s naar Muiden, er gingen er ook 3 naar Almere, tussendoor nog wat auto’s die klus reden, en dan de klanten nog die zo nu en dan een kuub of wat kwamen halen met een kieper of een autootje met aanhanger.

Op de radio ging het ook over drukte en onverwachte omstandigheden. Een anonieme leverancier had zijn/haar leveringscontract naar de krant gestuurd, omdat diegene het absurd vond dat Albert Heijn de voorwaarden had gewijzigd. Het leek een kort zinnetje, maar kan verstrekkende gevolgen hebben: een epidemie of pandemie is geen ‘overmacht’ of reden om niet aan het leveringscontract te voldoen. Wanneer er ook maar 1% minder wordt aangeleverd, kan de leverancier een boete verwachten die kan oplopen tot 80% van het bedrag waarop het contract is afgesloten *smiley die aan z’n kin krabt* eerste reactie is natuurlijk: lekker niet tekenen! Maar AH is een van de grootste supermarkten in Nederland, dus dan ben je meteen een hele grote klant kwijt. En niet elk bedrijf staat zo sterk in de markt als Coca Cola of Peijnenburg, want toen zij een meningsverschil hadden over de prijs, brachten ze hun spullen inderdaad niet naar de winkel, waarna klanten gingen klagen over het ontbreken van hun favoriete producten, en de supermarkt schoorvoetend moest toegeven aan de eisen van de frisdrankmaker en ontbijtkoekenbakker.
Het schijnt dat de grootgrutter die toevoeging in het contract heeft gezet, om lege schappen zoals in het begin van het corona-gebeuren nog wel voorkwam, te voorkomen. Ik heb het idee dat die lege schappen niet zozeer de schuld waren van leveranciers, maar van mensen die als een malle gingen hamsteren. En wanneer je extra vrachtwagens met wc-papier, pasta en rijst laat komen, kunnen er in dat tijdslot geen andere vrachtwagens lossen. Wat als we het nu omdraaien? Dat als een leverancier wel de afgesproken hoeveelheid product klaar heeft staan, maar er is in het distributiecentrum even geen ruimte voor, omdat alles vol staat met wc-papier wat eerst nog uitgeleverd moet worden, moet Albert Heijn dan een boete betalen? En wat als er over een paar jaar weer eens een ouderwetse griepgolf opduikt, en er staan niet genoeg mensen in het magazijn om de pallets heen en weer te slepen, waardoor leveranciers moeten wachten om te kunnen lossen, komt daar dan ook een vergoeding voor? Want als de supermarkt kan afdwingen dat mensen bij andere bedrijven tijdens een pandemie moeten werken, dan mogen andere bedrijven ook afdwingen dat AH zijn personeel tijdens zo’n uitzonderlijke periode gewoon door laat zwoegen.

Ben je een leverancier en heb je een contract met een andere supermarkt, dan mag je dat trouwens (anoniem) naar het Financieel Dagblad sturen, want normaal gesproken word er niets bekend gemaakt over de inhoud van een contract, dus ze zijn erg benieuwd of dit een uitzonderlijk geval is, of dat het bij andere supermarkten ook in de voorwaarden staat. En ik ben stiekem ook wel nieuwsgierig.

Woensdag, normaal gesproken mijn vrije dag. Tijdens de persconferentie werd dan wel gezegd dat er weer van alles open gaat, maar in de praktijk duurt het nog zomaar een week. En het was ook druk met 10x8en-werk, dus ging ik maar een dagje extra aan de gang. Kon ik ondertussen op de radio horen wat er allemaal werd nabesproken over de persconferentie, want eerlijk gezegd hebben we die geeneens bekeken op tv. Contactberoepen met 1 op 1 contact, zoals kapsalons, schoonheidssalons en rijscholen, mogen weer open. De avondklok, waarvan eerst werd gezegd dat die maatregel als eerste weer zou verdwijnen bij het versoepelen, blijft nog een tijdje. En ook de horeca blijft voorlopig nog dicht.

Om het lekker simpel en overzichtelijk te houden, mag je wel weer sporten *smiley die zit te juichen in z’n gympakje* maar alleen als je jonger dan 27 bent, lid bent van een club, en het sporten buiten plaats vind *smiley die diep zucht* helaas ben ik 28, geen lid van een club, en zie ik het ook niet zitten om in weer en wind buiten te sporten. Voor de volledigheid: mijn laatste sportschoolabonnement dateert van meer dan 6 jaar geleden, en heb ik opgezegd omdat er gewoon te weinig tijd voor is. De sportschoolbranche was net zo verbaasd als ik, want een jaar lang gaat het al over gezondheid, sporten houd je lichaam en geest gezond, mensen die bewegen zijn minder ziek, minder depri, belasten het zorgsysteem minder en kosten ook minder geld. Helaas is meer dan de helft van Nederland ietsie of veels te zwaar (die cijfers dateren nog van het pre-corona tijdperk), en is 50% van de sportschoolsporters helemaal gestopt met iets van sportachtige dingen te doen sinds de sportscholen zijn gesloten, door een gebrek aan discipline en intrinsieke motivatie. Voor de volledigheid: ik dwing mezelf om lopend naar het werk te gaan, elke dag een halfuurtje, omdat ik anders ook helemaal geen beweging zou hebben. De intentie om elke avond voor het slapen-gaan nog wat sit ups en opdrukdingen te doen, strandt meestal binnen 2 weken. Zou ik een thuiswerkbaan hebben, dan had ik nu ook krom en verstijfd aan de keukentafel gezeten, met meer gewicht en minder conditie. Een schrale troost voor iedereen die zich in de beeld herkent: de masseurs en fysiotherapeuten mogen ook weer aan de gang, en in tegenstelling tot een sportschoolabonnement, worden de kosten voor de fysio lekker over ons allemaal verdeeld, dankzij dat fijne zorgsysteem wat we hebben. Een zorgsysteem waarover straks weer iedereen gaat klagen dat het te duur wordt, maar he *smiley die terugbladert* kijk dan nog eens naar de maatregelen die het (demissionaire) kabinet heeft genomen, om Nederland ‘gezond’ te houden en te behoeden voor ‘ziekte’.

Wat ook een beetje vreemd was: sekswerkers mogen nog niet aan het werk. Een verslaggever vroeg waarom kappers wel maar sekswerkers niet, “ik vraag dit voor een vriend”, er werd wat gegiecheld, meneer Rutte zei dat door de aard van de werkzaamheden er is gekozen om kappers wel weer aan de gang te laten gaan, maar omdat er bij sekswerkers meer kans is op besmetting, mogen zij nog niet *smiley die aan z’n kin krabt* kunnen we allemaal grapjes over gaan maken, maar het verschil tussen een sekswerker en een masseur (die wel weer aan het werk mag) is niet zo groot, als je kijkt naar lichamelijke aanraking en de afstand tussen personen, dus eigenlijk was het best wel een goede vraag, en kwam daar een suf antwoord op waar je niks mee kan.

Donderdag, jawel, rondje Diemen – Muiden natuurlijk. Het was een beetje stoeien in de opdrogende zandbaan. Mijn vingertoppen tintelen nog steeds van de bittere kou die we amper een week geleden nog hadden, nu staan we alweer warmterecords te breken en weten de bloemetjes niet hoe snel ze uit de grond moeten schieten. Er werd een waterwagen bij gehaald, de machinist puzzelde met de rijplaten, en 9 van de 10 vrachten kwamen precies ongeveer op de plek te liggen waar er uiteindelijk ook wel een keer vracht nodig gaat zijn, dus al met al ging het nog best aardig.

Weer ging het vandaag over supermarkten, want de CEO van Dirk van den Broek, een concullega van Albert Heijn, is een petitie begonnen om de BTW te verlagen op groente en fruit, van 9% naar 6%. Waarom een petitie en zoveel gedoe om gezond eten goedkoper te maken, vroeg de radioman, waarom niet het ongezonde eten wat duurder maken? Nou, zo zei de meneer, het verhogen van prijzen zit niet in de aard van supermarkten *smiley die met z’n ogen rolt* *smiley die aan het stuur knaagt* nee sukkels, dat is precies de reden waarom boeren de distributiecentra bezetten, omdat de prijs alleen maar verder naar beneden kan bij jullie, terwijl de kosten ondertussen elk jaar een stukje omhoog gaan!

En waarom zou je inderdaad niet de ongezonde (of ‘minder gezonde’, want echt ongezond is strikt gezien helemaal niks van wat er in de supermarkt ligt) dingen wat duurder maken, en met die extra winst de lagere marge op gezond groente en fruit compenseren? Dan hoef je niet het kabinet lastig te vallen met belastingverlagingen, die hebben al genoeg ander gedoe bij de belastingdienst op het moment, en hoef je ook de boeren niet nog verder uit te knijpen om in je reclames te kunnen zeggen dat je echt de allergoedkoopste bent. Jumbo gebruikt al jaren de bananen als lokkertje, dat zijn de allerallergoedkoopste, ze leggen er een beetje op toe, want niemand komt alleen naar de supermarkt voor bananen, en ze pakken de winst op alle andere dingen die in de karretjes worden gegooid. En dezelfde techniek schijnen meerdere supermarkten te gebruiken voor bier en snaaiwerk. Bier gaat in de aanbieding, maar bij de borrel wil je ook altijd wat eten, dus koop je de chips, nootjes en ander snaaiwerk waar veel meer marge op zit, waarmee het ‘verlies’ van het goedkope bier wordt vereffend.

Eigenlijk zou er een keurmerk voor supermarkten moeten komen, dat laat zien of de producent wel een eerlijke prijs krijgt, en niet wordt uitgeknepen zodat we op tv doodgegooid kunnen worden met reclames over lage prijzen *smiley met een lampje boven z’n hoofd* ow wacht eens even! Daar is Farmers Defence Force mee bezig, het Farmer Friendly keurmerk, dan kun je in 1 oogopslag zien of de boer ook een eerlijke prijs krijgt , en zo gericht spullen kopen om te laten zien dat je de Nederlandse boeren steunt, niet alleen als burger maar ook als consument.

We blijven nog even in de gezondheidshoek hangen, want er kwam ook nog een kort berichtje voorbij over dikke mensen *smiley die in z’n handen wrijft* kunnen we weer iemand fatshamen? Nou nee, want uit onderzoek is gebleken dat elke antidepressiva als bijwerking heeft, dat het je dikker maakt. Meer dan een miljoen mensen slikken zulke pillen. En als je de berichten op de radio doortrekt, komen er daar het komende jaar heel veel bij: depressieve studenten, ondernemers die het niet meer zien zitten, mensen die depressief raken door het thuiswerken en een tekort aan sociale contacten, zelfs scholieren van de basis- en middelbare school hebben al te maken met depressies en angsten. Uit eerdere onderzoeken is ook al gebleken dat je meer kunt doen dan alleen pillen slikken, zoals met een maatje (een vriend of een ingehuurde persoonlijke trainer die je van de bank af trekt omdat je daar zelf de puf en de motivatie niet voor hebt) gaan sporten, en erover praten met mensen in een groep (een groep die dezelfde categorie klachten heeft, onder leiding van een professional, al kan zomaar een praatje op een verjaardag ook wat lucht geven en het duwtje zijn om een volgende stap te zetten). Helaas zijn sportscholen dicht en mogen mensen niet in groepen samenkomen. Of een persoonlijke trainer en/of psycholoog je wel mogen ontmoeten, in hun praktijk of bij je eigen thuis, zou ik zo niet weten. Het was een kort bericht op de radio, maar onderstreepte voor mij wel dat de overheid nog steeds niet inziet dat er tijdens het bestrijden van corona, er een enorme gezondheidscrisis aan het ontwikkelen is.

Vrijdag begonnen we zonder machinist in Muiden. De klus in Almere was klaar, het was rustiger bij de loswal, dus we schoten lekker op met het volrijden van de aangewezen hoeken. ’s Ochtends zaten we nog in de keet te grappen, dat we wel moesten opletten hoe laat je vast zou komen te staan, want de machinist zou pas rond 10 uur op het werk zijn *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* reden we als laatste auto voor de schaft het werk af, bleef jij bijna steken in een uitgedroogd spoortje…. Gelukkig konden we er met wat voor- en achteruit rijden op eigen kracht weer uitkomen, anders was het nog een lange zit geworden voordat de shovel ons kon bevrijden. Voor de tweede schaft moesten we al helemaal geen grappen gaan uithalen, want toen had de loswalmedewerker boodschappen gedaan, en zaten de chauffeurs en machinisten lekker aan een vissie.

Natuurlijk was er weer veel corona-nieuws op de radio. Vorige week had een rechter nog besloten dat de juridische grondslag voor een avondklok er niet was, vandaag werd de zaak in het hoger beroep afgehamerd als ‘wel gegrond’, wat betekende dat de overheid niet helemaal voor lul stond, en de al uitgeschreven boetes dus ook niet terugbetaald hoefden te worden. Dankzij dat spoedwetje dat tussendoor nog even was gemaakt, om de tijd te overbruggen tot het hoger beroep, hebben we nu dus 2 wetten die de overheid kan gebruiken om een avondklok in te zetten bij een ramp-situatie.

De horeca liet weten om volgende week weer open te gaan, ook al wil de overheid dat niet. Beelden van overvolle parken waren genoeg te zien geweest, mensen gaan toch op pad, maken reisbewegingen, komen met elkaar in contact, komen in grote groepen samen, waarom dan niet de cafés en restaurants open gooien? Een aantal ondernemers zei dat een boete niet afschrikt, ze zitten al zover in de schulden, 4000 euro meer of minder maakt ook niet meer uit. In Zwolle wilden ze het anders gaan aanpakken, daar worden de terrassen opgebouwd, tafels en stoelen op voorgeschreven afstand van elkaar, maar dan met een afzetlint er omheen omdat er niemand mag zitten. Bij het afhaalpunt kun je dan wel wat te eten en drinken kopen, om dat vervolgens schouder aan schouder op bankjes, in parken en op pleinen te gaan nuttigen, zoals nu ook al gebeurt. Een duidelijk statement, want op een terras dat netjes is ingericht, is minder besmettingsgevaar dan in een druk Vondelpark. Als het argument is, dat mensen dronken worden in de horeca en mekaar dan om de nek gaan vliegen en de regels niet meer volgen, dan hebben ondernemers er geen probleem mee om de alcoholische versnaperingen van de kaart te halen, als ze maar open kunnen.

Om de week leuk af te sluiten, was er een bericht over otters. We denken dat mensen de enige diersoort is die gereedschap gebruikt en speelt om de tijd te verdrijven, maar 9 van de 12 ottersoorten doen het ook. Ze gebruiken stenen om schelpen open te breken, zodat ze de vrucht kunnen opeten. En diezelfde stenen gebruiken ze om te spelen. Jonkies rollen ze over hun buik, of gooien ze in het water om ze daarna weer op te duiken, waarmee ze hun motoriek ontwikkelen. Oudere otters spelen ook wat met de stenen, maar dan vooral om het achteruitgaan van hun hersenen te voorkomen. Otters die spelen met stenen, als je bij die gedachte niet een heel klein beetje gaat glimlachen, dan weet ik het ook niet meer.

In plaats van terug naar huis te carpoolen, mocht ik met jou nog even een vracht zand naar de sierbestrating in de Beemster brengen, om daarna door de rijden naar de zaak. Na meer dan 100 vrachten hadden jouw bewegende delen wel wat vettigheid verdiend, en daarna kon je in de garage blijven staan voor het wisselen van een zachte band en het nakijken van een storing aan de remmen *smiley die in z’n handen wrijft* kunnen we maandag weer fris, fruitig en storingvrij aan de gang.

Zaterdag was het weekend, even een dagje niks, na een werkweek van 5 dagen had ik dat wel verdiend *smiley die het zweet van z’n voorhoofd veegt* Wingman maakte gebruik van het zonnetje en de motor om lekker even uit te waaien, ik bewaakte het huis.

En nu is het alweer zondag, en mistig. Buiten schijnt het koud te zijn, er werd voorspeld dat het ’s nachts nog wel eens lichtjes kon gaan vriezen, en ’s ochtends levert dat dan een wattige deken over het landschap op. Misschien dat het later nog wat opklaart, en ik ook een rondje kan uitwaaien met de brommer. Misschien dat we lekker saampjes de hele dag op de bank blijven hangen, lekker warm met de kaarsjes aan. Of je nu actief dingen gaat doen, of lekker binnenshuis blijft: maak er een mooie zonnigdag van! Doe iets waar je blij van word, al zoek je alleen maar even een filmpje op van spelende otters, het einde van een depri periode begint met een glimlachje per dag.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *