Beste Babette (deel 131) armoe troef / wat te doen met al die poen?


Beste Babette, maandag toerden we in de mistigheid weer naar Diemen toe, met een collega op sleeptouw die er nog niet eerder was geweest. In de lichtjes optrekkende schemerduister en met begeleiding van de machinist, kwamen alle 3 de auto’s weer op de juiste plek in de grote zandbak bij Muiden terecht. We kunnen natuurlijk wel gaan opscheppen over serieus off road rijden, maar op tactische plekken lagen wat rijplaten, want tussen het spelen door moet het werk natuurlijk ook gewoon doorgaan. In de schaft werden we verrast met gebak, ter ere van een jarige directeur *smiley die een kushandje doet* er was genoeg om 2 schaften lang van te kunnen snoepen.

Op de radio ging het vooral over het CPB en het PBL. Allebei planbureaus, de ene is cultureel en de ander voor de leefomgeving. Ze hadden de programma’s van alle politieke partijen doorgerekend. Of nouja, van de partijen waarvan zij denken dat ze de grootste worden. En op eigen verzoek dan niet het programma van FvD, want die vinden dat onzin omdat het toch nooit klopt. PvdD ook niet, want iets met principes ofzo, dat niet alles om geld draait. Een gedeelte van het VVD-programma kon ook niet berekend worden, want daar stond iets in over kernenergie, en het CPB en PBL kijken 10 jaar vooruit, maar in die tijd is er nog geen nieuwe kerncentrale gebouwd. Uiteindelijk hebben ze van slechts 10 van de 36 partijen een doorrekening gemaakt.

Het komt erop neer dat er in zo’n berekening staat “als deze partij aan de macht komt, dan gaan de belastingen zo, de inkomens dit, de uitgaven dat”. Dan kan je als yup, dinky, plattelander met groot gezin, ondernemer of loonslaaf, beneden of boven modaal, bij de bakker om de hoek of bij een grote multinational, kijken welke partij ervoor zorgt dat jouw groep mensen er de komende 4 jaar op vooruit gaat. En daar heeft FvD wel gelijk, dat die berekeningen toch nooit kloppen, want in Nederland is de kans heel klein dat 1 partij aan de macht komt. Het is een samenwerking van meerdere partijen, dus je kan wel stemmen voor belastingverlaging, maar als jouw partij dat voordeeltje niet doorvoert, omdat ze met een andere partij iets hebben afgesproken over verhoging van de staatssteun voor het onderhoud van het spoor, dan heb je nog niks. En dan moet je nog maar hopen dat er geen pandemie of wereldwijde financiële crisis langs waait, want dan gaat alles helemaal op de schop.
Er is 1 ding wel duidelijk: elke partij die gratis geld belooft – of het nu in de vorm van enorme lastenverlichting, belastingverlaging, minimumloonverhoging of gratis kinderopvang is – moet je niet geloven. De miljarden vliegen de kas uit, om corona en de gevolgen van de maatregelen omtrent corona te bestrijden, die moeten linksom of rechtsom terugbetaalt worden. Partijen zullen wel gaan strijden voor hun programmapunten, maar als het geld er gewoonweg niet is, dan kan het ook niet uitgedeeld worden.

Iets wat mij nog wel opviel, was het bericht dat veel partijen vinden dat bedrijven die tijdens corona meer dan goed hebben gedraaid, wat meer belasting moeten betalen zodat de overheid weer steun kan uitbetalen aan bijna-dode bedrijven. Klinkt heel eerlijk natuurlijk, in eerste instantie *smiley die aan z’n kin krabt* maar toen dacht ik: wat nou als Spaansen extra belasting moet betalen, omdat tijdens het thuiswerken iedereen z’n tuin ging opknappen en de sierbestrating absurde verkoopcijfers heeft genoteerd. Krijgen we dan ook belastingkorting als de bouwsector straks stil komt te liggen, en er geen casco wanden of bestrating voor nieuwe tuinen meer wordt verkocht? Want we zitten nog steeds met een door de overheid gecreëerde stikstof-crisis, een PFAS-crisis en met het verstrekken van vergunningen wil het ook niet echt vlotten. Of ben je dan weer als bedrijf op jezelf aangewezen en moet je maar ff kijken hoe je uit een faillissement blijft?

Dinsdag stapte ik eerst samen met 1 collega in een koude carpoolauto, om daarna in Diemen weer in jouw koude cabine te klimmen. Het was frisjes buiten, maar het zonnetje brandde fel, dus achter de ramen werd het al snel weer aangenaam warm. Mensen vragen wel eens of het niet gaat vervelen, steeds datzelfde rondje. Nou nee, er gebeurt evengoed genoeg in die uithoek daaro net voor Muiden. Zo stond er een vrachtwagen midden op de weg vast, nadat ie het natuurgebied onder de hoogspanningsmasten in was gereden, en probeerde om er weer achteruit uit te komen. De collega die toevallig vlak achter hem stond te wachten, hielp de chauffeur nog met een sleeppie, maar ondanks dat het een rustig weggetje schijnt te zijn, groeide er aan beide kanten al snel een aardige rij auto’s. En! We zagen een oude bekende *smiley die in z’n handen wrijft* de fuchsiaroze Mercedes C-klasse coupe *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* bij vorige klussen in de omgeving van Diemen zagen we die auto regelmatig langs rijden, tegenwoordig mag je natuurlijk niet meer funsjoppen enzo, moet je allenig boodschappen doen, en gaat de bestuurder duidelijk wat minder vaak naar het Maxis winkelcentrum, maar gelukkig, de Mercedes met zo’n beetje de gaafste kleur die een Merc ooit heeft gehad, rijd nog.

Na 23 vrachten was de werkdag voorbij. De nieuwe collega kon lekker meekomen in de zandbaan, en het was wat rustiger bij de loswal dan vorige week, dus we hebben met z’n drietjes even snel een tonnetje of 2200 van de boot naar de nieuwbouw versleept. Dat er nog een gebakje over was van gisteren, omdat tegenwoordig blijkbaar iedereen er ‘iets aan doet’ en de gebaksdoos maar niet leeg raakte, zag ik voor mezelf dan ook als een welkome beloning.
Woensdag kon ik uitslapen, uitbuiken van 2 dagen lang lekker snaaien. Het was ’s ochtends nog steeds wat mistig, of laaghangende bewolking, hoe noem je dat *smiley die z’n schouders ophaalt* in ieder geval geen weer dat uitnodigde om lekker op de motor te stappen. Dus bleef ik, niet geheel verrassend, op de bank hangen.

Donderdag was opeens de laatste dag dat we van Diemen naar Muiden zouden gaan rijden. In eerste instantie werd gezegd dat het om een week of 4 zou gaan, zoveel kuubs moesten er nog heen, nu was er weer iets veranderd en mochten we alweer stoppen. Mooi kut natuurlijk. Net als de zandbaan trouwens, want het was dan wel fris buiten, de zon brandde hard genoeg om de baan flink op te laten drogen. Een paar keer hadden we een trekkie nodig van de shovel, om dat hupsje te kunnen maken van het droge zand naar boven toe terug op de rijplaten. En toen draaide de korrelbaan ook nog eens door. De sporen in wat ze normaal gesproken ‘verharding ‘ noemen, werden zo diep dat het zand er doorheen naar boven kwam. Dus werden de trekkers met kiepers opgetrommeld om wat korrel uit het depot op het terrein te gaan halen, anders konden we met de vrachtwagens (en de busjes van de mannen die aan het sluisje werken) niet meer achterin komen. Om de pijn van het afscheid iets te verlichten, stelde een collega voor om de visdag naar voren te halen, aangezien we hier morgen niet meer zouden rijden.

Op de radio ging het nog steeds over de berekeningen van het CPB en PBL, en dat VVD dus wel kernenergie wil, en dat Rutte het een goed idee vond om dan een kerncentrale in Groningen neer te zetten, want die provincie wil zich profileren als ‘energie-provincie’. Ze zijn daar ook al heel ver met waterstof maken, opslaan, vervoeren en gebruiken. Ja *smiley die achter z’n oor krabt* wel jammer dat er nog regelmatig aardbevingen zijn die samenhangen met de jarenlange gasboringen, niet echt een stabiele basis voor een kerncentrale dus. Rutte werd weggehoond en toen het gefluit wat minder werd, konden we Zeeland horen praten. Die hebben namelijk al een centrale, Borssele, en er mag gerust nog wel een centrale bij komen. Geen enkel probleem. Eigenlijk zou Borssele in 2033 moeten sluiten, want dan loopt het contract af en er zijn nog steeds mensen in Nederland die denken dat we op windstille en bewolkte dagen wel genoeg hebben aan windmolens en zonnepanelen, dus dan zou die centrale wel dicht kunnen. In de praktijk hebben we toch echt nog wel iets meer nodig, als we niet alle weilanden en zeeën vol willen zetten met panelen en molens, dus Zeeland heeft er ook geen probleem mee dat Borssele dan nog wat langer open blijft *smiley die met z’n vuist op tafel slaat* laten we dan nu snel aan de vergunningen gaan beginnen, dan hebben we in 2033 de leveringszekerheid en de uitstoot van vieze stofjes weer op orde, zelfs op windstille en bewolkte dagen.

Er was ook nieuws over een jaarlijkse traditie, een festijn waar het hele land aan meespeelt. Een evenement dat professioneel wordt opgezet, waarin alle doorstroming van bezoekers goed is geregeld, maar die elke keer weer uitdraait op een grote Peppi en Kokki-show, waarin mensen uitglijden over bananen en tegen dichtgewaaide deuren aan lopen *smiley met een hoge hoed op die de piste in stapt* jawel dames en heren, komt dat zien, komt dat zien! De belastingaangiftes zijn er weer! Maandag kon ermee begonnen worden, mensen werd aangeraden om de gegevens goed na te kijken, want veel mensen hebben een verandering in het inkomen gehad vorig jaar. Meteen dezelfde dag lag de website al plat vanwege overbelasting. Vervolgens bleken veel vooraf ingevulde gegevens helemaal niet te kloppen, en ook moeilijk te veranderen. En nu werd er, met nog een maand en 3 weken te gaan, al gezegd dat we een week extra krijgen om de aangifte te doen *smiley die met z’n ogen rolt* we kunnen het niet leuker maken, we kunnen het niet makkelijker maken, we kunnen het niet gebruiksvriendelijker maken, je zou bijna denken dat er wat staatssteun naar de belastingdienst moet, om de boel weer een beetje op orde te krijgen.

Vrijdag begon de werkdag al voor de wekker. Het was de afgelopen dagen wel fris geweest ’s nachts, nu was het zo koud dat er weer gestrooid moest worden. Niet alleen tot mijn grote verbazing, ook die van de planning, want mijn dikke strooitrekker was nergens te vinden op het terrein. Onverrichter zake keerde ik terug naar huis, een strooicollega kon mijn rondje doen en een uurtje extra verdienen *smiley die z’n duim opsteekt* zo helpen we mekaar de winter door. Terwijl buiten maart z’n staart roerde, ging ik terug het huis in om dan maar op het gemakkie de crackers te smeren en de rest van ochtendritueel af te werken. Om daarna weer terug naar de zaak te wandelen en jou op te halen, voor een dagje zandrace van Hoorn naar De Strip.

Onder begeleiding van een grondwerker/trekkerchauffeur reden we niet naar het omgewoelde land waar nog gebouwd moet worden, maar de nieuwbouw in waar we een paar jaar geleden nog door het zand jakkerden. De doorsteek die tussen de 2 wijken (die blijkbaar allebei ‘Molenweid’ worden genoemd) is gemaakt, zodat vrachtverkeer makkelijker kan oversteken en draaien, was open gegraven. Iets met het vervangen van een duiker, maar dat betekende ook dat er een vracht heipalen midden op de weg gelost werd, en daarna een heistelling op de bouwweg, precies dat weggetje waar wij ook moesten zijn. We mochten weer verder waar we vorige keer gebleven waren, met af en toe een vrachtje tussendoor in de nieuwbouw, waar dan een stenentrailer aan het manoeuvreren was, of een mollenvangertje (kleine rupskraan) een kiepertje stond vol te scheppen. Ook al moest de machinist even wachten tot 16:05, het viel mij alles mee dat we evengoed nog 15 vrachten weg konden brengen.

De nieuwbouw waar we doorheen reden, hing vol met spandoeken van het CDA, want die willen meer woningen. Nou vooruit, dan mag het CDA naast de BBB ook een zetel hebben, voor minister Beemsterboer van woningbouw. Want op de radio hoorden we dan wel dat het de bedoeling is dat er in 10 jaar tijd 1 miljoen woningen gebouwd gaan worden, in de praktijk weten de bouwers nu al dat we dat niet gaan halen. Minister Beemsterboer kan zijn stempelkussen vast klaar zetten, en zijn vuist trainen in het op tafel slaan, want de stroperige bureaucratie zorgt nu voor veel vertraging, en dat kan alleen worden opgelost als er van bovenaf wat maatregelen worden genomen. Nu moet voor elk project apart gekeken worden hoe en wat, of het aan de regels voldoet, of er geen buren zijn die bezwaar maken. In de praktijk duurt het 6 jaar, vanaf het indienen van het eerste idee totdat uiteindelijk de eerste paaltjes worden uitgezet voor de machinist, om te beginnen met graven. En dat voor elk bouwtje opnieuw. Grote projecten, zoals het hele stuk langs De Strip, gaan vaak in fases. Het word opgedeeld in blokken, vierkantjes, werkvakken, geef het een naam. Zijn ze in de ene fase bezig om de dakpannen te leggen en de voordeuren erin te hangen, dan gaat in het andere blok de bak van de kraan de grond in om een vormpje voor de zandbaan te kunnen uitgraven. Maar dat betekent vaak ook, dat er voor elk werkvak apart zo’n traject van vergunningen en inzage-voor-omwonenden gedaan moet worden. Waardoor het zomaar kan zijn dat er tussentijds iets verandert in wat de gemeente wil, of hoe de provincie iets interpreteert, of welke ambtenaar er tijdelijk achter dat stempelkussen zit omdat die ene collega op vakantie is, en de volgende fase opeens niet door kan gaan *smiley die met z’n ogen rolt* daar moet dus iets aan gebeuren. Per gemeente of per gebied kijken wat de voorwaarden zijn, of het project daaraan voldoet, even een paar weken ter inzage leggen voor buurtbewoners die het tegen willen houden, en dan voor alle projecten in dat gebied (waar geen buren over hebben geklaagd) groen licht geven.

Jij dacht natuurlijk dat die woningbouw zo achterloopt vanwege de stikstof *smiley die grijnst* nee nee, stikstof kreeg z’n eigen nieuwsbericht, want hoewel dat ook nog steeds voor de woningen geldt, blijkt nu dat er dankzij de stikstofwet het uitbreiden en/of verbreden van een aantal snelwegen waarschijnlijk niet door kan gaan *smiley die grinnikt in z’n knuistje* bedrijven moeten zich altijd netjes aan de regels houden, en dat moet de overheid nu ook maar eens gaan doen. Wil je een snelweg verbreden, dan moet je niet alleen rekenen met de stikstofuitstoot die binnen 5 kilometer van die weg neerdaalt, maar ook wat er daar voorbij nog gebeurt. En niet alleen van het verkeer wat er nu rijd, maar ook van het bouwverkeer en het verkeer wat er daarna in grotere aantallen gaat rijden *smiley die op de vingers wordt getikt* regeltjes zijn nodig om de boel eerlijk te houden, maar dan moeten politici zich er ook wel aan houden, en niet opeens alles gaan verdraaien in hun eigen voordeel, terwijl ze daarvoor nog de cijfers andersom draaiden om het bedrijven moeilijker te maken om iets uit te breiden of te verbreden. Sowieso lijkt het me lastig om nu hard te maken dat er meer asfalt nodig is, want files worden vrijwel alleen nog genoemd in combinatie met ongevallen of een brug die storing heeft, of pas vanaf een uurtje of 9, wanneer de dagjesmensen in lange rijen aansluiten om naar het strand of bos te gaan.

SIRE, de stichting voor ideële reclame, komt weer met een nieuwe campagne. Ze gaan aandacht vragen voor kinderen die opgroeien in armoede, want zo’n 1 op de 13 kinderen woont in een gezin waar te weinig geld is. Ze kunnen niet meedoen aan schoolreisjes, ze worden gepest omdat ze in ouwe kleren lopen, ze worden niet meegevraagd naar het zwembad ‘want dat kan je toch niet betalen’, ze halen lagere cijfers door de stress die thuis duidelijk voelbaar is, het is hartstikke sneu dat kinderen zo hun leven moeten beginnen. En ze kunnen er niets aan doen, net zoals de ouders er vaak niets aan kunnen doen, want het inkomen kakt in door bijvoorbeeld een dure scheiding, een ontslag, arbeidsongeschikt raken of overlijden. Of omdat ze zonder aanwijsbare reden door de belastingdienst als fraudeur worden gezien *smiley die met een gekleurde stift de laatste zin inkleurt* kinderen die opgroeien in armoede, houd die gedachte vast.

Want vervolgens kwam er een bericht over de coronatesten. Grote laboratoria krijgen elke maand een vast bedrag voor een vast aantal testen dat ze moeten nakijken. Ze krijgen betaald om 10.000 wattenstaafjes na te kijken, maar krijgen er vervolgens slechts 2.000 aangeleverd. Ondertussen gaan er nog 2.000 wattenstaafjes naar een kleiner laboratorium, om daar nagekeken te worden. Daar is geen contract mee, dus die sturen dan een rekening van 2.000 X 63 euro. Terwijl het grote laboratorium nog ruimte heeft voor 8.000 testen, omdat er daar maar 2.000 zijn gebracht, en er voor 10.000 is betaald. Alleen al in regio Utrecht, waar een groot en klein laboratorium zijn gevestigd, wordt er zo elke week *smiley die ‘elke week’ inkleurt* een miljoen euro’s extra betaald, terwijl niet eens alle capaciteit wordt gebruikt. Een miljoen, dat is een 1 met 6 nullen. Ik ga niet eens uitrekenen hoeveel kinderen er van 1 miljoen euro wel op schoolreisje kunnen, een jaar lang naar een sportclub kunnen, met vriendjes en vriendinnetjes naar het zwembad kunnen, en daar dan ook nog eens een patatje en doe eens gek *smiley die gek doet* een ijsje kunnen kopen!

Terwijl wij aandacht moeten hebben voor kinderen die opgroeien in armoede, worden de ministers en staatssecretarissen die verantwoordelijk waren voor het schandaal dat we ‘toeslagenaffaire’ noemen, niet vervolgd. Terwijl aan ons wordt gevraagd of we mensen willen bijstaan die het zwaar hebben (alsof je het al niet zwaar genoeg hebt met je eigen leven in deze tijden), gooit de minister van gezondheid miljoenen over de balk, met als reden dat ach ja iets met kansenspreiding en minder besmettingsgevaar bladiebla nu geen tijd ik moet door. Als het buitenland toch eens zou zien hoe het er echt voor staat in Nederland, dan worden we waarschijnlijk aangemerkt als derdewereldland.

Zaterdag waren we solidair met armoedige kinderen. Geen sportclub, geen dansles, geen pretpark, niet afspreken met vriendjes en vriendinnetjes. We zaten de hele dag thuis op de bank, goedkoop en armoedig te wezen. Al moest Wingman wel lachen toen er een pakketje van de Blokker thuis werd bezorgd, en er allemaal zakken met waxinelichtjes uitkwamen *smiley die diep zucht* ja hallo, als je wat koopt, dan moet je natuurlijk wel voor 40 euro gaan, anders betaal je verzendkosten. Duh! Beetje om de portemonnee denken. Aan de stapel te zien, komen wij de koude weekenden en avonden tot aan de zomer wel door.

Zondag gaan we redelijk op dezelfde voet verder. Wingman denkt ook om de kosten en is zelf aan zijn auto aan het sleutelen, en ik zit tussen de kaarsjes om de gasrekening een beetje te drukken *smiley die aan z’n kin krabt* nu ik het hele huis voor mezelf heb, straks maar eens in alle rust een boekie lezen op de bank. Of wel de tv aanzetten, maar dan vrouwenprogramma’s gaan kijken. Woeh! De wereld ligt aan m’n voeten met zoveel keuzes! Iedereen vandaag een fijne zonnigdag gewenst, of je nu geld over de balk gooit om in ieder geval jezelf daarmee op te vrolijken, of dat je het zo goedkoop mogelijk houd. De belastingaangifte hoef je dit weekend nog niet te doen, de storing zou in ieder geval tot maandag gaan duren. Misschien nog een kieswijzer invullen of wat door de partijprogramma’s heen bladeren? Maak er in ieder geval wat leuks van, op je eigen manier.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *