Beste Babette (deel 137) nachtvorst, ramen krabben en zonneschijn


Beste Babette, maandag ochtend stond jij me in alle vroegte al op te wachten, het metallic rood glinsterde mij tegemoet en ik wist niet hoe snel ik stoelverwarming aan moest zetten, want de temperatuur schurkte tegen vriezen aan. Rijdend op het bekende rondje van Hoorn naar De Strip kregen we nog een paar kleine sneeuwbuitjes op ons dak, alsof het voorjaar nooit gaat beginnen.

Gelukkig is het er dan altijd ergens nog slechter aan toe, zodat we onze eigen eerstewereldproblemen even in perspectief kunnen plaatsen. Ook in Frankrijk zet de vorst nog stevig aan ’s nachts, en daar begint het al op een nationale ramp te lijken. Naar schatting is zo’n driekwart van de fruit- en wijnboeren getroffen, wat gaat zorgen voor weinig fruit in de Franse supermarsjees, en weinig wijn om uit te venten over Europa. In Nederland hebben de boeren ook last van de nachtvorst, maar hier kunnen ze dat gelukkig nog ondervangen met truukjes zoals het beregenen van het fruit (door het aanvriezende laagje water word een isolatielaag gevormd rond de vrucht, waardoor ie niet kapot vriest), en het plaatsen van vuurtonnen om de ergste kou buiten de boomgaard te houden. Waarom de Franse boeren dat niet doen, of die bedrijven te groot zijn voor dat soort installaties, misschien is er in gebieden te weinig water om te kunnen sproeien, vriest het gewoonweg te hard waardoor een vuurton ook niet meer helpt, de mensen op de radio wisten het niet.

Wat we wel weten, is dat het tekort aan Franse wijnen voorlopig geen probleem zal zijn voor de Nederlandse horeca. Er is nog wel wat voorraad over van vorig jaar, en volgens de steeds wisselende berichten gaat de boel ofwel waarschijnlijk, ofwel zeker weten voorlopig nog niet open. Morgen is er weer een persconferentie, en de burgemeesters beginnen pittig druk uit te oefenen op de overheid om de terrassen open te krijgen. Mensen houden zich steeds minder aan de regels, de parken worden steeds drukker, zeker wanneer het even mooi weer lijkt te zijn. Waarom dan de terrassen niet open, zodat mensen op gecontroleerde afstand van elkaar buiten kunnen zijn? Liever op anderhalve meter in de horeca, dan schouder aan schouder in het park. Of het heeft gewerkt, zullen we morgen pas horen, wanneer Rutte en De Jonge weer hun persmomentje hebben *smiley die zit te duimen* *smiley die kaarsjes brandt* *smiley die voor een altaar met voodoopoppetjes zit te bidden*

Er was nog een ander bericht dat mijn aandacht trok: er gaan een paar mensen een jaar lang de cel in, omdat zij met hun bedrijven een middel verkochten om bloedluis bij kippen te voorkomen. Er werd gezegd dat het middel biologisch was, dus dan kan na gebruik de kip en het ei nog veilig geconsumeerd worden. Bij nader inzien bleek er fipronil in het middel te zitten, een middel dat verboden is in de agrarische sector omdat het nadelige gevolgen kan hebben op de gezondheid. En dat willen we natuurlijk niet hebben, dat mensen ziek worden van een kippenpoot of uitsmijter. De schade liep in de tientallen miljoenen voor de pluimveesector, vele kippen en eieren moesten vernietigd worden, er kwamen lijsten met codes zodat je thuis kon kijken of het rekje eieren in je koelkast mogelijk ook fipronil bevatte. Gek genoeg als je ‘fipronil’ intikt op googel, om te kijken of je het wel goed spelt, wordt er meteen ‘fipronil kopen’ van gemaakt, en verschijnt er een hele trits aan vlooienbandjes voor katten en honden in beeld *smiley die achter z’n oor krabt* *smiley die z’n handen wast* een ei eten waar een ietsiepietsie bestrijdingsmiddel in zit, is zo gevaarlijk dat het ten alle tijden voorkomen moet worden. Maar je hond of kat insmeren met een middeltje dat een veel hogere dosering van datzelfde spul heeft, waarna je het via het aaien zelf ook in je systeem krijgt, dat is allemaal geen probleem.

Dinsdag mochten we verder in het rondje Hoorn – De Strip *smiley die in z’n handen wrijft* gister samen met een collega, vandaag met z’n drietjes, even een stuk weg erin rijden. Om ons heen waren de stratenmakers druk bezig om andere stukken van verharding te voorzien, en in de doorsteek werd hard gewerkt aan een nieuwe constructie, zodat het verkeer straks niet meer bij de verkeerslichten hoeft om te keren om bij de woningen aan de andere kant van de straat te komen. De buurt begint al aardig te groeien op deze manier.

Op de radio hoorde ik iets waar ik totaal niet bij stil had gestaan: de Ramadan, de tijd van vasten die word afgesloten met het Suikerfeest, gaat eerdaags weer beginnen. Maar wat als je in die periode een oproep krijgt om gevaccineerd te worden? Er werd uitgelegd dat er cholesterol in de vaccins zit, als dat plantaardig of synthetisch is, dan is het geen probleem, als het dierlijke cholesterol is, dan moet het wel halal zijn. Tijdens de Ramadan mag je, gedurende de tijd dat de zon op is, niks nuttigen via je mond, neus en/of keel. Een inenting gaat met een prik in de arm, dus dat mag wel. Daar komt bij dat de gezondheid zwaarder weegt dan het vasten, om die reden mogen mensen die ziek, zwanger, bejaard of klein kind zijn wel overdag eten. En daarom mag je je tijdens de periode van geheelonthouding ook laten inenten om daarmee de verdere verspreiding van een virus te voorkomen *smiley met opengesperde ogen* waar de Profeet Mohammed allemaal wel niet over na moest denken, toen hij de leefregels opstelde die later in de Koran zijn verwerkt. Ik kan me niet herinneren dat de kerk er ook zoveel aandacht aan heeft besteed om het uit te werken, al zijn er stromingen die zo sterk in God’s schepping geloven, dat ze geen door de mens gemaakte middelen in hun lichaam willen spuiten *smiley die achter z’n oor krabt* en iedereen maar denken dat het zo simpel is, even naar de prikstraat rijden en klaar…

Er was ook een demografisch onderzoek gedaan. De aantallen in de verschillende leeftijdscategorieën die we in Nederland hebben, gaan de komende jaren flink veranderen. In 2050 zijn er zoveel tachtigplussers, dat zowel de vrouwen, immigranten en ouderen meer uren moeten maken en langer moeten doorwerken, om te zorgen dat het hele pensioensysteem niet omvalt. Als deeltijdwerkende vrouw voelde ik me natuurlijk meteen aangesproken. Meer werken dan de 36 tot 40 uur die ik in een gemiddelde week maak? Ja is goed, maar dan wel wat minder belasting op de overuren graag, zodat ik tijdens de korte weekenden ook wat meer te besteden heb, omdat ik harder moet genieten in een kortere tijd. De immigranten werken volgens mij al heel veel, of bedoelen ze niet de mensen die voor een periode hierheen migreren om onze paprika’s te plukken en kolen te snijden? Misschien moet het systeem voor de andere immigranten ook eens op de schop, in plaats van mensen eerst jarenlang te trainen dat als ze maar zielig kijken en hun hand ophouden, ze alles gedaan kunnen krijgen. Zorg dat ze aan het werk kunnen, wanneer ze dat nog willen. De ouderen kunnen makkelijk wat langer doorwerken, er zijn tegenwoordig zoveel studerende twintigers, tegen de tijd dat ze aan het werk gaan lonkt de grote 3 0 al, dan kunnen ze ook wel doorwerken tot ze 75 zijn.
Al gaat dat mogelijk ook veranderen in de toekomst, want dankzij het schrappen van de eindtoets in groep 8 (iets met coronamaatregelen) zijn de schoolresultaten gemiddeld gezien wat lager uitgevallen dan voorgaande jaren *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* beter! We komen nog wat handenarbeiders te kort in Nederland, technische mensen, paprikaplukkers, bouwvakkers, noem ze allemaal maar op. Hopelijk zijn er over een jaar of wat dan ook minder expats nodig in die beroepen, waardoor de druk op de woningmarkt ook wat gaat afnemen. Je zou bijna denken dat corona goed is geweest voor de Nederlandse economie op de iets langere termijn.

Woensdag mocht ik uitslapen, met een beetje schuldgevoel na het bericht van gisteren, maar tussendoor heb ik ook wel genoten van mijn vrije dag.

Ondertussen was jij met een andere chauffeur op pad geweest, en in Amsterdam blijven logeren. Dus stapte ik ’s ochtends bij een collega in de carpoolauto, om nog geen 5 minuten na het onhandig krabben van de ramen, alweer door een stevige regenbui te rijden. Tijdens het rondje van Amsterdam naar de Middenbeemster kwam het zonnetje op en toerden we tussen bermen gevuld met narcissen en tulpen, en weilanden waar de veulentjes buiten huppelden *smiley die zit te glunderen in z’n tuigje* meer voorjaar dan dit word het niet.

Die donderdag was het niet alleen secretaressedag, maar ook meidendag (of girls day, zoals het dan heel hip moet heten) in de technische sector. Slecht 3% van de technische mensen is nu vrouw, en dat is gewoon veels te weinig. Al komt dat aardig overeen met mij persoonlijk, want ik ben slechts 3% technisch aangelegd *smiley die met een baco een schroef in een muur slaat* ik kan oprecht jaloers zijn op vrouwen die iets kunnen maken, en dan ook nog zo dat het gewoon werkt. Voor veel vrouwen heeft ‘techniek’ een associatie met vuile handen, zware apparaten en dus meer iets voor mannen. Terwijl de technische sector zo onwijs breed is.

Er is bijvoorbeeld in Amerika een autonoom rijdende onkruidverdelger ontwikkeld. Een soort trekker zonder cabine, die dankzij GPS en Lidar z’n weg weet te vinden over het land. Door kunstmatige intelligentie leert de computer het verschil te zien tussen onkruid en pootgoed, zoals aardappels of uien, waarna het onkruid met een laser onschadelijk word gemaakt *smiley die zit te juichen in z’n tuigje* hoezee voor de bio-industrie! Geen bestrijdingsmiddelen en geen dagenlang heen en weer rijden met een rijtje schoffels achter je trekker. Als technische vrouw kan je dan door de prut het land in banjeren, om het apparaat ter plekke te repareren wanneer er een storing of iets optreedt, of je staat in een schone werkplaats met een testversie van dat apparaat, waarbij de dieselmotor is vervangen door een electromotor. Of je zit bij de boer aan tafel, die nu alle tijd heeft om te praten over de nieuwe badkamer die jij voor hem gaat aanleggen. Of je staat een paar kavels verder op een steiger, een huis in elkaar te timmeren en ondertussen met een schuin oog te kijken wat voor vreemd apparaat dat is, dat er in het land rondrijdt. Tot je vrouwelijke collega vanaf het dak roept dat je niet zo moet dagdromen, omdat er nog wat zonnepanelen aangesloten moeten worden. Het vak techniek is zo onwijs breed, en zo verweven met werkelijk alles in de maatschappij, dat je je eigenlijk afvraagt waarom al die ouders hun kinderen zo graag naar de theoretische beroepen willen sturen.

Na 9 vrachten zand voor de nieuwbouw in de Beemster, mochten we terug naar het noorden, via de grondboer waar we een vracht mooie aarde konden laden voor de sierbestrating in Winkel. Genietend van het zonnetje en het mooie uitzicht, hoorde ik de radiomevrouw zeggen dat er een half uur geleden nog een vlucht vanuit Rio de Janeiro is geland, terwijl de Braziliaanse variant van corona de meest dodelijke lijkt tot nu toe, en de situatie in Brazilië steeds verder uit de hand loopt. “Maar nu eerst het nieuws” zei ze met een vrolijke stem, en het bulletin begon met het bericht dat het vanaf 15 mei verplicht wordt om in quarantaine te gaan, wanneer je terug komt uit een oranje of rood gekleurd gebied.

*pauze voor dramatisch effect*

Daarna werden de berichten nog wat verder uitgeplozen, want de Braziliaanse variant is niet perse dodelijker, de gezondheidszorg in het land is gewoon zo slecht, dat enorm veel mensen komen te overlijden die in een ander land het wel hadden kunnen overleven. En wanneer je nu naar een land bent gereisd waar het door corona oranje of rood is gekleurd, dan moet je eigenlijk ook al 10 dagen in quarantaine (of 5, als je een negatieve testuitslag hebt halverwege), alleen is het nu nog niet wettelijk mogelijk om mensen te verplichten en te bekeuren wanneer ze zich er niet aan houden. Toch vond ik het wel tekenend voor hoe we in Nederland bezig zijn; de grenzen blijven open, er word dagelijks gevlogen naar landen waar de situatie compleet koekoek is, thuisblijven gebeurt op eigen initiatief, en als je in de regering werkt dan zijn er vreemde regeltjes in kleine lettertjes te vinden waardoor je evengoed lijfelijk aanwezig kunt zijn in plaats van via de telefoon of computer contact te hebben. Maar de terrassen open gooien? Zeer zeker niet! De persconferentie was lang en wazig, maar kort en duidelijk samen te vatten: het was kut, het is kut, en de komende tijd blijft het ook kut.

Vrijdag reden we tussen de schapen, ganzenkuikens en paarden van de bereden politie het bekende rondje van Hoorn naar De Strip. Vandaag zonder hulp van collega’s, dus we konden lekker ons eigen tempo bepalen: zo vlot als mogelijk met al die tegenwerkende verkeerslichten.

Maakten we ons dinsdag nog zorgen over al die kinderen die een lager schooladvies hadden gekregen, vandaag hoorden we dat de onderwijsraad adviseerde om een brede brugklas te maken van 3 jaar lang. Dus in plaats van in groep 8 een school en een studierichting te kiezen naar aanleiding van de uitslag van de cito-toets, ga je dan nog 3 jaar lang kinderen van alle niveaus bij elkaar zetten, om zo de kansenongelijkheid wat kleiner te maken tussen kinderen van praktisch en theoretisch opgeleide ouders. Er werd al snel geprotesteerd, want de slimmere kinderen worden dan niet genoeg uitgedaagd en daarmee verlies je veel potentieel en bladiebla. Ik vroeg me vooral af hoe breed die brugklas dan is, zullen ze bijvoorbeeld ook kookles gaan geven? Er zijn al zoveel kinderen met overgewicht, vaak in het wat meer praktisch opgeleide gedeelte van de bevolking, omdat theoretisch opgeleide mensen meer geld (kunnen) uitgeven aan gezond eten en er ook meer informatie over zoeken. Wil je meer gelijke kansen, dan moet je zorgen dat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, dezelfde basiskennis hebben over gezond eten en hoe dat klaar te maken. En zullen ze ook praktijklessen in techniek krijgen? Niet alleen om meer mensen naar die sector te krijgen, maar ook omdat die gymnasiumkoters die zo neerkijken op de ‘domme’ klasgenoten, dan mooi te kakken worden gezet wanneer ze niet eens een simpel vogelhuisje in elkaar kunnen zetten *smiley die z’n tong uitsteekt* die kun je krijgen! Met je ‘verloren potentieel’!

Meer alarmerend nieuws kwam er vanuit de grond. Zo is uit onderzoek gebleken dat er vervuilde, of niet goed schoon gemaakte grond is gebruikt in kwetsbare gebieden, zoals bij dijken, naast natuurgebieden en op plekken waar vee graast. Nu hebben we in de sector een gevleugelde uitspraak: als je een bult vervuilde grond ergens neergooit, en je laat die een tijdje liggen, dan is het daarna vanzelf schone grond. Nu bleek het niet alleen om grond te gaan, er was ook nog wat teerhoudend asfalt in het spel. Vroeger veel gebruikt, nu gaat het teerhoudende op een aparte stapel, ver bij het gewone asfalt vandaan, want teer willen we niet meer los hebben lopen in de buitenwereld. Het probleem van dat asfalt is niet alleen het teer, naast steentjes en zand zit er ook vliegas in, een restant uit de verbrandingsovens waarmee we het huisvuil ‘opruimen’. Alle zware metalen en chemisch ontwikkelde narigheid die de enorme oven niet stuk gebrand krijgt, word op papier omgeturnd tot grondstof en gaat als goedkoop vulmiddel het asfalt in. Om daarna blijkbaar dus ook de grond in te gaan, en door te sijpelen naar open water, natuurgebieden en dierenmagen.

Nu kun je je wel afvragen hoe ‘schoon’ die schone grond nou eigenlijk is, want zelfs in de potgrond, netjes schoon verpakt in zakken te koop bij het tuincentrum, zit zoveel PFAS (chemicaliën) dat het volgens de regels van de overheid eigenlijk niet eens getransporteerd mag worden.

Er kwam nog een ander nieuwsbericht voorbij, dat veel overlap had met dat van de vieze grond, maar toch als een apart bericht werd gebracht. Zo zit er in het vlees van de grote grazers, de Schotse Hooglanders en Konikspaarden, die de boel in het Lauwersmeergebied moeten bijhouden, veel dioxines. Het vlees werd voorheen verkocht als natuurvlees, daar is inmiddels al mee gestopt, nu moet er uitgezocht worden hoe die dioxines in dat natuurgebied terecht zijn gekomen, op zo’n manier dat de dieren ze hebben kunnen opeten. Dioxines (ik heb het even nagezocht) zijn stoffen die in de wilde natuur voorkomen, als gevolg van bijvoorbeeld een bosbrand of vulkaanuitbarsting. Door handelen van de mensen, komen er echter veel meer dioxines vrij dan bij een onschuldig vuurtje. Er zijn 210 soorten dioxines, waarvan 17 echt giftig zijn. Gevolgen van blootstelling zijn chlooracné (een extreem pukkelige huid), leveraandoeningen, hersenschade en minder goede ontwikkeling bij jonge kinderen, en kanker. Er gaat dus uitgezocht worden hoe die dioxines in dat natuurgebied terecht zijn gekomen, en later op de dag werd erbij verteld dat ook grote grazers in andere gebieden een verhoogd niveau van dioxine in hun systeem hadden *smiley die aan z’n kin krabt* of het samenhangt met het bericht over vervuilde grond, dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Na 17 vrachten waren we net snel genoeg van het werk af om niet voor een afgesloten bouwhek te staan, en na een kort bezoekje aan de garage ging jij met gesmeerde kleppen het weekend in. Wingman moest zaterdag op pad met een paar collega’s, ik kon lekker uitslapen en in het huishouden studderen, om ’s avonds na het bijpraten samen de kwalificatie van de Formule 1 race in Italië terug te kijken. We hebben er 3 weken op moeten wachten, maar nu werd er weer geracet op het circuit van Imola. Jarenlang niet geweest, vorig jaar vanwege corona uit nood op de kalender gezet, toen bleek het best wel een leuk circuit dus word er dit jaar weer gereden. Het is een wat kortere baan waardoor de tijden dichter bij elkaar liggen, er is weinig ruimte om in te halen, maar ook weinig ruimte voor fouten dankzij de grindbakken langs de baan. Nogal ouderwets dus, ook door de vele slingers, hoogteverschillen en verkantingen, omdat de baan aangepast is aan de omgeving, in plaats van de omgeving aan te passen aan het verloop van het circuit, zoals op de wat nieuwere plekken is gebeurd.

Toch is nieuwerwetse techniek ook op zo’n oude baan wel belangrijk, merkte iedereen vrijdag. Door graafwerkzaamheden waarbij iemand een schep in een glasvezelkabel had gezet, was niet alle data beschikbaar tijdens de eerste vrije training. Contact via de boordradio, camerabeelden, het moest via satellieten van de pitmuur naar het hoofdkantoor van het team en naar de televisies van de kijkers worden gestuurd. Daardoor was er minder data, overzicht en camerabeeld beschikbaar dan normaal, wat ervoor zorgde dat Perez en Ocon tegen mekaar klapten. Via de boordradio kon er niet gewaarschuwd worden, de ene was met een rustige ronde bezig terwijl de ander op snelheid was, en door het slingerende verloop en blinde bochten kun je dan nog wel eens verrast worden door een auto op een plek waar je die niet verwacht.

Voor de kwalificatie zaterdag waren alle auto’s weer opgelapt. Zowel die van Perez als Ocon, als Mazepin die zijn bijnaam Mazespin eer aan deed, als Verstappen, die tijdens de tweede vrije training uitviel met een gebroken aandrijfas *smiley die achter z’n oor krabt* is Honda aan het oefenen voor de truckraces ofzo? Dat hoort toch eigenlijk niet te gebeuren in een Formule 1 auto.

Er was ook wat meer duidelijkheid gekomen over de track limits, in 2 bochten mogen de coureurs niet de witte streep, en in 1 bocht niet buiten de kerbstones komen. Tenzij ze moeten uitwijken om een ongeluk te voorkomen natuurlijk. Na het gedoe over wel/niet/wel als Hamilton het doet/niet als Verstappen het doet vorige keer in Bahrein, word de berichtgeving en communicatie erover in de rest van de races als het goed is wat duidelijker.
De eerste kwalificatieronde begon met een klapper voor Tsunoda, die daarna geen tijd kon zetten. De langzaamste waren dus Tsunoda, vervolgens Mazepin, Schumacher, Giovinazzi en Räikkönen. In de tweede ronde deden Alonso, Latifi, Vettel, Russell en Sainz het langst over een rondje, al zegt dat niet alles, want iedereen reed nog binnen een seconde van de snelste tijd die door Perez werd gezet. In de derde ronde was de uitslag, van voor naar achter: Hamilton, Perez, Verstappen, Leclerc, Gasly, Ricciardo, Norris, Bottas, Ocon en Stroll. Waarbij Hamilton 1:14.411 op de klok zette, en Stroll 1:15.138, een verschil van 0,7 seconden.

Zondag zag ik na het uitslapen dat het zonnetje al lekker aan het gloeien was, tijd dus om weer eens op de brommer te stappen *smiley die in z’n handen wrijft*of toch niet, want door omstandigheden, communicatiestoringen en een beetje schraperig hoestje liep de dag even anders dan anders. Via Wingman en de groepswatsep kwam ik te weten dat de race lekker begon, er een aanrijding was tussen Russell en Bottas, Hamilton de neus van zijn Zwarte Pijl stuk had gereden en daardoor een stuk was terug gevallen, Verstappen vooraan reed bij een rollende herstart en na een kleine slipper achter de safety car de leiding wist te behouden. De uitslag heb ik net even van internet af gehaald, Verstappen werd dus eerste, voor Hamilton en Norris. Daarachter Leclerc, Sainz, Ricciardo, Stroll, Gasly, Räikkönen en Ocon op de tiende plaats. Net buiten de punten Alonso, Perez, Tsunoda, Giovinazzi, Vettel, Schumacher en Mazepin. Bottas, Russell en Latifi vielen uit. Nog een paar uurtjes zondag, dan begint morgen weer een nieuwe week met nieuwe kansen. Fijne avond allemaal!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *