Verdeelstation Koarnjum: wat hebben we met jullie donaties gedaan?

Normaal vierde ik mijn verjaardag nooit, sterker nog, op alle sociale media is die datum vakkundig uit mijn profiel gesloopt. In juli 2021 greep ik deze dag echter aan om eens iets goeds te doen. Mijn verjaardagsgeld doneerde ik in de pot voor Verdeelstation Koarnjum (die toen nog voedselbankkastje Lytse Bieb Koarnjum heette) en ik vroeg anderen dat ook te doen. Later volgend nog een paar kleinere acties en een sinterklaaskadotjesactie. Dat had behoorlijk veel meer succes dan ik dacht. De belangrijkste reden is volgens mij de volledige openheid. Over wat er binnen komt, en waar we het aan uit geven. Na iedere keer boodschappen doen voor dit doel post ik foto’s van wat we gehaald hebben, plus de kassabon er bij. Bij ons geen strijkstok, of dure dingen als een eigen bankrekening of een inschrijving als stichting (alhoewel dat in de toekomst misschien anders moet als we nog groter groeien, maar dat zien we dan, met een ANBI registratie kun je de donatie van de belasting terug vragen, wat wellicht weer meer mensen over de streep trekt, maar dat is iets voor de toekomst. Hoe dan ook, dit overzicht is voor de mensen die het afgelopen half jaar gedoneerd hebben, we laten precies zien wat we allemaal gekocht hebben. Het complete financiële overzicht kun je onderin vinden. Plus een nieuwe donatielink uiteraard, want dit is helaas nog steeds nodig. Als de overheid haar taak niet goed uitvoert (en er dus armoede mogelijk is in één van de rijkste landen ter wereld), moeten we de goede zaak zelf maar een handje helpen…


Er komen vaak mensen langs om spulletjes langs te brengen. Dat kan direct in het kastje, als er veel van één product in staat haal ik dat naar binnen en zet het er later weer in, om een zo breed mogelijk assortiment aan te kunnen bieden binnen de mogelijkheden die we hebben.


De 30 euro aan contanten die ik in mijn handen gedrukt kreeg uitgegeven bij de (aanbiedingenhoek van de) Makro.

Deze donateur is erg goed in Tetris!Op 2 augustus flink ingeslagen bij de Lidl (daar twee karren vol!) en de Albert Heijn.
Vier augustus waren de Makro en Sligro aan de beurt.

Die dag hebben we ook een aantal planken in diverse kasten vrij gemaakt, puur voor de voorraad van het kastje. Ruimtegebrek bij ons binnen is nu wel een dingetje. (ivm onze privacy geen foto’s van de rest van de planken in huis hiervoor)(Sligro, zet dat eindbedrag gewoon op pagina 1 en stop met voor iedere klant twee A4tjes uit te printen)


Op 26 augustus stonden de Makro en Sligro weer op het programma.
In september weer volle kar ingeslagen bij de Lidl. De gebruikers weten het kastje goed te vinden. Het is niet groot, maar ik controleer een paar keer per dag de inhoud en vul bij indien nodig, zodat er hopelijk niemand mis grijpt.


In de herfst was de soep ineens populair bij onze gebruikers, dus daar op zes oktober even voor naar de Sligro geweest.

Ook andere voorraad moest aangevuld, plus alvast wat strooigoed voor de Sinterklaasperiode gehaald toen we op 10 oktober bij de Lidl en Makro waren.Op 1 november ging het richting Sligro, groente in pot is populair, de traytjes fris waren in de aanbieding en ik wilde nog een paar schoenletters.


Vorig jaar konden we iedere week een Sinterklaaskadootje in de ‘kerstpakkettenbibliotheek’ stoppen. Mijn moeder was zo lief om 100 euro te doneren voor dat doel. Toen ik op mijn social media kanalen meldde dat we hier boodschappen voor gingen doen, kwam er een reeks donaties binnen. Nu kunnen we in de tijd dat de Sint in het land is iedere dag een kadootje in de kast doen! Die gaat er vlak voor het slapen gaan in, de ervaring leert dat de mensen die het het hardst nodig hebben vaak ’s nachts langs komen. En dan zijn er in ieder geval geen kinderen op straat die het er zelf uit halen (Wat ook niet erg is! Maar de ouders die zelf lastig kadootjes kunnen betalen geef ik graag voorrang). In deze periode zorg ik dat er ook altijd wat kikkers, muizen, schoenletters en dergelijke er in zit.


Een paar dagen later ging het weer richting Toy Champ. Ze hadden de lego monstertruck per ongeluk twee keer ingescand. Om het makkelijk te houden kreeg ik die nu gewoon mee, hij was immers toch al betaald en het is een leuk setje! Daarnaast waren er nog een paar sinterklaaskado-donaties binnen gekomen. Dit keer hebben we ons vooral gericht op buitenspeelgoed, knutselen en schoenkadootjes.

*ding dong* de bel. ‘Het kastje is vol, maar ik heb nog meer, kan ik dat er naast zetten?’ Dat hoeft niet, we hebben voorraadkasten binnen, van waar uit ik het meermaal daags bij vul. Super donatie dit! Deze mensen hadden een huis gekocht wat vroeger een B&B was, compleet met de inboedel. Dus heel veel schoonmaakmiddelen, koffie en broodbeleg in de voorraad nu!


Er was nog 15 euro binnen gekomen via de sinterklaaskadootjestikkie. Dit keer zijn we niet naar de ToyChamp gegaan, maar keken we aan de andere kant van de Centrale in Leeuwarden. Bij Decathlon hebben we wat buitenspeelgoed gehaald.

Terwijl wij daarvoor onderweg waren, heeft iemand anders een heleboel strooigoed én een sinterklaastaart in de kastjes gestopt! Zo fijn!
In november bleek vooral de vraag naar groente in pot, beleg, makkelijke maaltijden en schoonmaakmiddelen hoog. Tijd om op de 15e de voorraad weer aan te vullen bij de Lidl.

Een spel met deze naam konden we niet laten liggen.


De printer bij Spellekijn was kapot, dan maar zo…
Later die dag ging het naar Leeuwarden, er was nog een donatie van 50 euro binnen gekomen voor sinterklaaskadootjes, deze hebben we hoofdzakelijk bij Spellekijn uitgegeven. Het leuke van deze ‘losse’ donatie is dat we de donateur in kwestie een appje konden sturen met exact in beeld wat we van diens donatie gekocht hebben. Net als dat de sinterklaaskadootjes-actie überhaupt is begonnen met een donatie van mijn moeder voor dat doel. Als jij een donatie doet met een bepaald doel wat jij belangrijk vindt (bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, speelgoed of groente) doet, zorgen wij dat het gekocht wordt en verdeeld wordt. Als je wilt dat het in een bepaalde winkel uitgegeven wordt (lees je mee Frits van Eerd?) kan dat natuurlijk ook, als dat bereikbaar is voor ons uiteraard.


De complete financiële verantwoording.

De bodem van de voorraad is inmiddels al weer in zicht, er is écht veel behoefte aan dit concept. DONEREN VIA EEN TIKKIE KAN DOOR OP JE MOBIEL HIER TE TIKKEN. Voor andere methoden, neem even contact met me op in een pb via social media, via whatsapp of via het contactformulier hier op de blog.

Voor de mensen die iets langs komen brengen en zich afvragen waar behoefte aan is, denk bijvoorbeeld aan geconserveerde groenten en fruit, houdbare maaltijden, soep, broodbeleg, toiletartikelen (deodorant, tandpasta, tandenborsteld, douchegel, zeep, shampoo, conditioner), appels, schoonmaakspul (afwasmiddel, afwaskwast, doekjes, diverse reinigingsmiddelen), zelftests (vooral nu!), saus (zowel pastasaus als moster, mayonaise en dergelijke), vegan melk, honden- en kattensnoepjes (bij voer is veel wisselingen van voersoort niet goed voor het dier dus dat is wat lastiger) en natuurlijk: lekkers! Want als je druk bent met overleven is het heerlijk om zo no en dan gewoon even onbezorgd iets lekkers naar binnen te peuzelen. Menstruatieartikelen hebben we momenteel nog erg veel van op voorraad, maar dat wordt niet verkeerd, dus blijft ook welkom. Mocht je zelf een verdeelstation hebben en menstruatieartikelen tekort komen, neem dan even contact met ons op en we helpen je verder.

Mocht je als bedrijf een bepaald product willen sponsoren, of op een andere manier iets willen betekenen, neem dan vooral contact op. We brengen je ook graag in contact met initiatieven waar we mee samenwerken, zoals het Armoedefonds en de Buurvrouw & Buurvrouw bus.

ALLE DONATEURS IN WELKE VORM DAN OOK: BEDANKT!!!!

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *