Het échte nieuws: DAF met Tatra cabines voor België!

Tatra T817
Dat Tatra voor de Phoenix gebruik maakt van DAF CF cabines mag bekend zijn. Dat het Belgische leger Tatra’s heeft besteld die als DAF worden verkocht ook, dat las je hier al. En ook het persbericht van DAF over de negen door Tatra gebouwde en onder de DAF naam verkochte 8×8 trekkers met Broshuis oplegger voor het Belgische leger (wat ik voor de volledigheid hier onder opgenomen heb) heb je vast al gezien. Het échte nieuws uit dit persbericht is echter dat er nu een DAF met Tatra cabine is! De grille komt dan van de CF, de rest van de cabine is die van de Tatra T815-7, liefkozend ook wel Tatra T817 genoemd. Dit is de militaire uitvoering van de bekende Tatra T815. Ter illustratie zijn de eerste twee foto’s van dit artikel van dat model. Hoe dan ook, erg leuk dit! Kan niet wachten ze in het echt te bewonderen.
Tatra T817
In aanvulling op de eerdere order van 879 all wheel drive CF Military trucks, heeft de Belgische Defensie bij DAF een bestelling gedaan voor 9 zware trekker/oplegger-combinaties voor het snel en veilig bergen van voertuigen in inzet- en conflictgebieden. Levering van deze combinaties zal plaatsvinden in 2024.

Het gaat bij de opdracht om complete combinaties, bestaande uit vier-assige CF Military trekkers met aandrijving van alle wielen en 3-assige, uitschuifbare diepladers van Broshuis. De trekkers worden uitgerust met een gepantserde cabine van de laatste generatie, die de inzittenden een optimale bescherming biedt bij het transporteren of evacueren van voertuigen tijdens militaire opdrachten.

Ongeëvenaarde off-road-capaciteiten
Voor de CF Military modellen werkt DAF nauw samen met het gerenommeerde TATRA TRUCKS in Tsjechië. Dat resulteert in een uniek chassis-concept met een eersteklas aandrijflijn en een centrale, dragende buis waaraan een onafhankelijke wielophanging wordt gemonteerd. Dit geeft de CF Military ongeëvenaarde off-road-capaciteiten en een uitzonderlijk rijcomfort, zelfs in de meest uitdagende terreinen. De bergingsvoertuigen die nu door de Belgische Defensie zijn besteld, worden aangedreven de 12,9 liter PACCAR MX-13 motor met een vermogen van 340 kW/460 pk.

De geavanceerde gepantserde cabines worden geleverd door TATRA DEFENCE VEHICLES, waarbij gebruik wordt gemaakt van componenten van de cabines van de DAF CF-serie, die in België geproduceerd worden.

Onderhoud
Defensie en DAF zullen in nauwe samenwerking het onderhoud van de CF Military combinaties verzorgen, waarbij het professionele DAF-dealernetwerk in België een cruciale rol speelt. Voor onderhoud buiten de Belgische landsgrenzen staat het DAF dealernetwerk met ruim 1.100 locaties wereldwijd ter beschikking, evenals de ongeëvenaarde DAF ITS hulpdienst. Voor een toonaangevende beschikbaarheid van onderdelen kan de DAF-dealerorganisatie rekenen op de steun van PACCAR Parts.

“We zijn erg trots dat we deze tweede order van de Belgische Defensie hebben ontvangen”, aldus Harry Wolters, president-directeur van DAF Trucks. “Dit bewijst eens te meer dat DAF ook voor militaire toepassingen, toonaangevende transportoplossingen biedt. We kijken ernaar uit om in de toekomst ook andere krijgsmachten van dienst te zijn met de unieke kwaliteiten van de DAF CF Military trucks.”

De nieuwe opdracht van Belgische Defensie volgt op een eerdere order dit jaar voor de levering van 879 4×4 en 8×8 voertuigen tussen 2022 en 2025.
DAF CF Euro 6

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *