Ik veil mijn cabrio voor nieuwe opslagruimte Verdeelstation Koarnjum


Vanmiddag ben ik door Omrop Fryslân geïnterviewd over bovenstaand facebookbericht.

Hier het verhaal er achter, de lange versie. Voor wie de ondertiteling in het interview mist. Mijn vrouw wilde al langer een minibieb in de tuin, in de zomer van 2020 was het zo ver. In november van dat jaar had ik ineens een idee, niet lang nadat ik de overdatumde spulletjes van het kerstpakket van het jaar er voor weer eens weg had gegooid. Wat nou als we in december de boeken uit het kastje halen en mensen de delen van hun kerstpakket waar ze toch niks mee doen in dat kastje zetten? Van iedereen, voor iedereen. Dat voorkomt verspilling, maar mijn belangrijkste drijfveer was dat mensen in armoede zo ook iets lekkers kunnen krijgen. In het verleden heb ik uit eigen ervaring geleerd hoe lastig het leven in armoede is.

Het plan was om op 1 januari 2021 het kastje weer vol met boeken terug te zetten. Dat hebben we ook gedaan, maar wél met een nieuw kastje er bovenop: waar het jaar rond eten en drinken in achter gelaten en uit opgehaald kunnen worden. Inmiddels is er ook een derde kastje bij gekomen, voor non-food producten. Vooral de menstruatieproducten en toiletartikelen lopen erg snel. Inmiddels zijn er naar ons voorbeeld ook initiatieven in onder andere Andijk en Dronryp. De naam ‘kerstpakkettenbibliotheek’ dekte de lading niet meer, dus hebben we de naam ‘Verdeelstation Koarnjum’ bedacht.

We krijgen veel donaties in natura, vooral rond de kerstperiode, die zetten we deels in onze garage. In de zomer werkt dat, maar in de herfst en winter niet, zo hebben we op de harde manier geleerd. Nu staat er een kast achter zeil in de garage, en ons huis staat vrij letterlijk vol met dozen. Het probleem met de garage is op de foto’s al vrij duidelijk te zien: het dak is er deels af. De garage is begin jaren ’80 gebouwd door de vorige huurder van dit huis. Ik heb dat toen ik hier 15 jaar terug kwam wonen overgenomen. Door de eerder genoemde armoede (en een ernstige vorm van twee linkerhanden) kon ik in die 15 jaar de garage niet fatsoenlijk onderhouden. Niet alleen het dak is op, de hele garage moet eigenlijk vervangen worden. De deuren zijn gammel, en in de wanden vallen ook de eerste kieren en gaten.

Nu ben ik niet meer arm gelukkig, maar om nu te zeggen dat we geld over hebben, helaas niet het geval. Mijn laatste schuld heb ik net op 1 januari afbetaald en ik ben vastberaden nooit meer schulden te krijgen. Sparen voor een nieuwe garage/schuur zou een paar jaar duren, maar ik weet niet hoeveel herfststormen het hokje nog overleeft. Ik heb dus al een tikkie-actie opgezet en veil één van mijn auto’s voor dit doel. De cabrio die ik in het voorjaar heb gekocht als ‘rijdend statief’, om op de snelweg vrachtwagens te kunnen fotograferen. Vooral op de afsluitdijk een mooi resultaat. De APK van deze auto komt er aan, zitten wel wat puntjes aan. Maar we kunnen ook prima met twee auto’s leven, dus de cabrio dan maar verkopen. Bieden mocht vanaf 200 euro, de teller staat nu op 750. Eigenlijk veil is nu dus een open dak om een deel van een ander open dak te kunnen betalen.

Mocht een bouwbedrijf oid nog een schuurtje op ons erf kwijt willen zou dat natuurlijk ook mooi zijn 😉 Met mijn netwerk op social media krijgen een heleboel mensen dat dan te zien. En mocht er meer geld binnen komen dan nodig is (waar ik niet van uit ga…), dan gaat dat natuurlijk rechtstreeks naar het verdeelstation zelf. Alle inkomsten en uitgaven ben ik compleet transparant in, en publiceer ik hier op de blog.

De schuur is ongeveer 3 bij 8 meter groot. Het fietsenschuurtje van 2 bij 2 meter er achter is al zo goed als ingestort.

Op de Omrop Fryslân website staat nu ook een artikel, inclusief Nederlandse vertaling.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *