Tour de TBE: De Fietsende Vrienden zijn onderweg naar Zweden


Een zondag in het ogenschijnlijk zo rustige Swifterbant… Totdat we aankwamen op het terrein van de lokale sportvereniging: Swift ’64. Dit keer geen voetbal, darts, badminton, gymnastiek, handbal en tafeltennis. Er is een bijzonder evenement deze zondag 21 augustus 2022. De fietsende vrienden vertrekken, onderweg naar Zweden.

Laten we bij het begin beginnen. Er waren eens vijf vrienden, uit de eerste generatie inwoners van Swifterbant die ook echt in het jonge dorp zelf geboren waren. Ondanks dat ze de wijde werldginge verkennen, bleef de vriendschap hecht. Één van de vrienden, Jaap, woonde met zijn gezin in Zweden. Helaas is dit niet een ze leefden nog lang en gelukkig sprookje. Jaap werd gebeten door een teek en kreeg de zeldzame ziekte TBE. Zijn vrienden beloofden hem dat ze, ook na zijn dood, hem op zouden blijven zoeken. Dat dat op de fiets zou gebeuren hadden ze toen nog niet bedacht.

Toch is dat precies wat Age Yska, Richard Drenth, Robert Baarda en Arjan van Egmond nu doen. Dit om geld én aandacht te vragen voor de ziekte TBE. Wist jij bijvoorbeeld dat je als je door een teek met TBE gebeten bent direct de pineut bent? In tegenstelling tot de Ziekte van Lyme waar je veilig voor bent als je de teek maar snel genoeg weg haalt wordt deze ziekte direct bij de beet overgedragen. Er zijn gelukkig manieren om dit te voorkomen. Zo kun je je preventief laten vaccineren tegen deze ziekte. Maar ook met gewoon goed opletten kun je een heel eind komen. Hoe verleidelijk het ook is om schaars gekleed de bosjes of twee kontjes hoog gras in te duiken, dat is ook dé manier om een tekenbeet te krijgen.

Veel meer informatie valt te vinden op defietsendevrienden.nl, daar kunje ook direct doneren, als je daar de behoefte en financiële middelen voor hebt. Ik zelf zal in ieder geval voor iedere view van dit artikel in de eerste week na publicatie één cent doneren, en dat bedrag aan het eind van de week leuk omhoog af te ronden (als het 4.444 keer bekeken wordt zal ik dus 50 euro doneren bijvoorbeeld). Puur door dit te lezen heb jij dus ook al een kleine bijdrage gedaan!

Heren, een HELE goede reis, petje af voor wat jullie doen ik hoop dat jullie veel geld en aandacht krijgen!

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *