[video] DAF XD is gemeen goed! – Robert Baarda


Het is toch niet normaal. Het succes van de in 2021 geïntroduceerde DAF XF, XG en XG+ serie is groot. Alleen maar lovende kritieken, goede praktijktesten en verkoopcijfers. De Truck of the Year 2022 laat zich steeds meer gelden op de Europese wegen. Meer dan 50.000 exemplaren zijn er verkocht. Alleen maar positief dit, positief dat. En alsof het allemaal nog niet genoeg is, brengt de Eindhovense fabrikant dit jaar ook nog eens de XD serie op de markt voor het korte en middellange afstandsvervoer. Er dreigt nog meer positiviteit, maar als verse bedrijfswagen journalist vind ik het belangrijk niet zomaar mee te gaan in een polonaise van hosanna. Er moet toch iets zijn waarop negatieve kritiek te geven is?

Omdat ik (Robert Baarda, red.) Alex Miedema mocht vervangen bij een persevenement kon ik op onderzoek uit. DAF Trucks is neergestreken in Sitges en Vilanova i la Geltrú. Dat is in de buurt van Barcelona. Twee weken lang worden journalisten uit alle Europese landen ingevlogen om kennis te maken met deze vers geïntroduceerde XD serie. Een uitgebreide vloot trucks in vele varianten staat ter beschikking voor een proefrit.

Op de afgelopen IAA maakte de XD haar debuut en kreeg het zelfs de prestigieuze Truck of the Year Award toegekend voor 2023. DAF laat weten dat de XD geen kwestie is van een lager geplaatste XF / XG / XG+. Kunnen ze natuurlijk wel zeggen, maar weet je wat dan dus echt vervelend is: Ze konden het ook aantonen. Zo heeft de XD ten opzichte van de grotere broers een ander dashboard met scherper aflopende lijnen aan de voorkant, waardoor er een nog beter zicht wordt gerealiseerd. Het blikveld van de chauffeur is in de XF / XG cabines al gigantisch, maar DAF heeft daar in de XD nog een schepje bovenop weten te doen. Juist in de regionale distributie is dat een absolute meerwaarde. Bij het rijden in stedelijk gebied helpt maximaal zicht veilig manoeuvreren. De curb view window en de corner view camera maken het verhaal steeds mooier. Als de XD is uitgerust met camera’s in plaats van conventionele spiegels, is het qua zicht helemaal een feest. Onvoorstelbaar hoe de dode hoek daarmee tot de verleden tijd behoord. Tot dusverre, hoe vervelend ook, nog geen negatief punt gevonden.

Alhoewel de XD cabine in basis veel overeenkomsten heeft met de grotere broers, zijn er veel unieke onderdelen voor deze serie ontwikkeld. Met grote trots wordt de XD dagcabine getoond. Deze kleinste cabinevariant is 15 centimeter langer dan zijn voorganger (de CF) maar met dezelfde inzetbaarheid, omdat de onderdelen die voorheen uitstaken nu onder de cabine verwerkt zitten of een geheel andere positie hebben gekregen. Zo zit de luchtinlaat aan de voorkant in de gril verwerkt.
Het blijft een gouden zet van DAF om bij ontwikkeling van de XD, XF en XG, XG+ uit te gaan van de nieuwe Europese regelgevingen op gebied van (cabine)afmetingen. Geen van de concurrenten zal daar zo maar navolging aan kunnen geven.
Van buiten oogt de XD zo scherp als een mes. De breedte van de cabine is van boven tot beneden 2.50 meter. De ingenieurs van DAF hebben de hoogte van de tunnel flink kunnen verlagen ten opzichte van de eerder genoemde CF voorganger. Al met al is op dit vlak ook weer niks negatiefs te vinden.

In twee gemaakte ritten kon ik zowel de kleinste als de grootste cabinevariant ervaren. Helaas als bijrijder. Bij gebrek aan groot rijbewijs kan ik de XD niet vanuit chauffeurs oogpunt beoordelen. Super irritant, want het moet een heerlijke truck zijn om in te rijden. Zo rustig en met continu juiste vermogens beschikbaar. En de enthousiaste chauffeurs van DAF maar trots rond rijden. De XD kan behoorlijk wat rondjes rijden op een volle tank, want mede door alle slimme aerodynamica is de XD een stuk zuiniger dan voorganger CF. Op de langere routes levert dat zo maar een besparing op van 10% brandstofgebruik. Reken dat maar uit beste transportondernemer. Maar goed, balend als een stekker zit ik als een veroordeelde op de bijrijdersstoel. Dat wordt dus m’n centen tellen en op zoek naar een rijschool. Dit wil ik zelf kunnen ervaren. Zo is mijn negatieve punt toch nog gevonden. De DAF XD is gemeen! Het dwingt me tot maken van kosten om een groot rijbewijs te halen. Gemeen, gemeen, gemeen… Gemeen goed!


Tekst en beeld Robert Baarda.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *