Anne de Boer spotte de Thunderbirds snacktaxi

Tekst en foto’s Anne de Boer, mijn artikel over de genoemde FAB1 op Ford Thunderbird basis kun je hier vinden.

The Thunderbirds.

Opvallen doet hij zeker, deze snacktent in de stijl van Route 66 met als blikvanger, de knalroze Rolls Royce van Lady Penelope uit de Britse Scienceficiontelevisieserie “The Thunderbirds” uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

Wikipedia schrijft daarover het volgende,

De FAB 1 is de auto van Lady Penelope. FAB 1 is een roze Rolls Royce met zes wielen en als dak een glazen koepel. De bestuurder van de wagen zit in het midden. Voor het filmen werden één model van 15 cm. lang en één van 2,1 meter lang gebruikt.

De FAB 1 is kogelwerend en is uitgerust met allerlei James Bondachtige snufjes zoals machinegeweren achter de koplampen, oliespuiters, grijphaken, een rookgordijn, en de mogelijkheid om te varen. De grill van de FAB 1 uit de serie is door een echte Rolls Royce-fabriek gemaakt. FAB 1 was daarmee de enige auto die niet door Rolls Royce is vervaardigd en toch de naam mocht dragen. Die grill, inclusief de beroemde engel, werd gebruikt voor close-up opnames. Later wilde Rolls Royce er echter niets meer mee te maken hebben.

FAB 1 is misschien vernietigd in de tweede film waar hij nog aan boord was van SkyShip One toen deze neerstortte en ontplofte.

Voor de live-actionfilm kregen de producers geen toestemming om de naam Rolls Royce of de kenmerkende grill te mogen gebruiken. Daarom is FAB 1 in deze film een zwaar aangepaste Ford Thunderbird. In de film kan de auto zelfs vliegen met behulp van uitklapbare vleugels en een raketmotor. Deze filmversie van de auto werd onder andere uitgetest in het programma Top Gear, waarin geconcludeerd werd dat het in praktijk niet zo’n praktische auto is vanwege de lengte en bouw.

Er zijn 2 exemplaren op ware grootte gemaakt van de oorspronkelijke FAB 1. De eerste lijkt het meest op die in de serie, is 6,7 meter lang, en staat tegenwoordig in the Orlando Auto Museum te Florida. Het was jarenlang verdwenen, en werd teruggevonden in een schuur. Na restauratie kwam hij in een Brits automuseum. Toen dat sloot werd hij naar Amerika verkocht. Het 2e exemplaar heeft veel minder voorzieningen, en werd gebruikt bij de uitvaart van Gerry Anderson in 2013.


De Snacktaxi is zo te zien op basis van een Rover 75 gemaakt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *