Binnengekomen berichten week 20 2024

Vaak krijg ik foto’s toe gestuurd wat net niet genoeg is voor een eigen artikel, maar ook zonde is om niks mee te doen. Daarnaast komen er regelmatig beeldreacties binnen op bestaande artikelen. Plus interessante persberichten, die zonde zijn om ze alleen op truckfan te laten zien, maar ook om welke reden dan ook geen eigen artikel krijgen. Hier onder een aantal van de dingen die ik de afgelopen week via mail, WhatsApp en privé berichten op de diverse socials toegestuurd kreeg.Eric ten Barge spotte deze bergingsford in Veenendaal naast Sanidirect.

Selbstfahrender batterieelektrischer Lkw: Daimler Truck präsentiert den autonomen Freightliner eCascadia Technologieträger
Daimler Truck unveils battery electric autonomous Freightliner eCascadia technology demonstrator


Daimler Truck AG:
Daimler Truck unveils battery electric autonomous Freightliner eCascadia technology demonstrator
Daimler Truck has the clear goal to lead the transformation to sustainable transportation and to address the challenges of tomorrow. The company is pursuing a vision of zero emissions and increased road safety by combining the two most promising technologies to deliver on that vision — battery electric drive and integrated autonomous driving technology — in one semi-truck for the first time in its history: the autonomous Freightliner eCascadia technology demonstrator.

The truck is based on a production battery electric Freightliner eCascadia and is equipped with Torc’s autonomous driving software and the latest Level 4 sensor and compute technology. This will eventually enable Level 4 autonomous driving. Torc Robotics is Daimler Truck’s independent subsidiary for autonomous virtual driver technology. While still a research and advanced engineering project, the autonomous vehicle has the potential to evolve into a modular, scalable platform that is propulsion agnostic for flexible use in different trucking applications. The goal is to offer customers a choice of the right vehicles for their specific business and transportation needs.

“By combining zero-emission and autonomous technologies in one product, we are testing solutions for challenges our customers are likely to face in the future,” said John O’Leary, president and CEO of Daimler Truck North America. “We want to give them choices that allow them to do what they do best: keep the world moving today and well into the future. That takes a lot of foresight, questioning, testing, learning, improving and co-creating with our customers years in advance to ultimately find the right solution. This truck is a great example of the beginning of that development process.”

Joanna Buttler, Head of Global Autonomous Technology Group at Daimler Truck, added: “Together with Torc, we are making significant progress towards introducing autonomous trucks in the U.S. by 2027. While we target autonomous trucks with conventional propulsion technology for this first market launch, we always look further into the future. We will employ an iterative approach to the development, testing and optimization of autonomous-electric technology, while exploring the most promising use cases in collaboration with our fleet customers.”

Technical specifications: Merging the best of both worlds
The industry-leading battery electric Freightliner eCascadia, a proven vehicle base for the autonomous eCascadia technology demonstrator, went into production in 2022 and has now reached 6 million real-world miles in more than 55 fleets in the United States. This zero-emission Class 8 truck is designed to provide optimal productivity for fleets looking to transition to efficient, zero-emission tractors. The battery can be recharged to 80 percent capacity in as little as 90 minutes. Several battery and drive axle options are available, providing a typical range of 155, 220 or 230 miles, depending on the specific configuration. The Freightliner eCascadia is equipped with the proprietary Detroit ePowertrain, which delivers performance, efficiency, and reliability. For added safety on the road, the eCascadia also comes standard with the Detroit Assurance suite of safety systems, including Active Brake Assist 5.

For the first time, the autonomous sensor suite and compute power, currently being tested on the autonomous diesel Cascadia, is packaged to fit the smaller day cab configuration of the battery electric eCascadia. To ensure adequate cooling, Daimler Truck North America’s engineering team developed an advanced prototype air-cooling concept for the compute stack, which is efficiently positioned between the driver and passenger seats. Customized software provides the autonomous system with control interfaces and feedback on vehicle status. The in-house designed sensor bar cover, which incorporates cameras, lidar sensors and radar sensors, improves aerodynamic performance while providing better protection from damage and soiling. Four additional 12-volt batteries provide enough high voltage power to ensure uninterrupted operation and increased efficiency and safety.

A glimpse into the future
Daimler Truck is dedicated to exploring the potential of emerging technologies to benefit its customers. The company aims to provide them with the optimal vehicle solutions, utilizing various propulsion technologies, to enable the most suitable and efficient transportation of their goods. By developing a propulsion-agnostic autonomous truck platform, Daimler Truck is leveraging its collective strength to make a positive impact on the future of transportation.

The autonomous eCascadia demonstrator provides a glimpse of future autonomous use cases, including shorter, repeatable routes with the use of zero-emissions infrastructure. Depending on the application, future autonomous trucks could also be powered by hydrogen-based propulsion technologies.

In the currently tested hub-to-hub application, the truck’s intent is to drive autonomously between freight centers along U.S. highway corridors. By identifying synergies between zero emissions and autonomous infrastructure in a future scenario, the charging infrastructure and autonomous freight hubs could be combined to charge and load simultaneously, further enhancing efficiency for carriers.

The autonomous eCascadia technology demonstrator is designed with many commonalities with the production eCascadia, leveraging synergies in the development process, streamlining engineering processes and increasing customer value through ease of serviceability as customers may already be familiar with the battery electric Cascadia.

Constant progress
Daimler Truck has been developing and testing autonomous truck technology since 2015 with the reveal of the Freightliner Inspiration Truck as the first licensed SAE Level 2 autonomous commercial truck to operate on open public highways in the United States. The company aims to enter the market with production SAE Level 4 autonomous trucks in the United States by 2027. Daimler Truck’s technology partner Torc has been testing autonomous-ready Freightliner Cascadia trucks in real-world applications with selected logistics companies such as Schneider and C.R. England, successfully moving customer freight autonomously on its test route between Phoenix and Oklahoma City, over the past year.

Daimler Truck has emphasized that it will leverage the highly scalable and profitable market opportunity that autonomous driving is expected to offer, and that it expects autonomous trucking to generate revenues of 3 billion Euro and EBIT of more than 1 billion Euro as early as 2030.


Pon’s Automobielhandel B.V.:
SEAT viert 40e verjaardag Ibiza met bijzondere verjaardagseditie
SEAT viert dit jaar de veertigste verjaardag van de Ibiza, het meest iconische en succesvolle model in de historie van het Spaanse merk. Vier decennia geleden markeerde de Ibiza – vernoemd naar het gelijknamige eiland in de Middellandse Zee – de ommekeer voor het merk SEAT en de start van een prachtig succesverhaal. Vijf generaties en ruim 6 miljoen verkochte Ibiza’s verder vraagt dat uiteraard om een feestje. En dat wordt uitbundig gevierd met de exclusieve Ibiza FR Anniversary.

De eerste-generatie Ibiza was het eerste model dat destijds door SEAT zelf werd ontwikkeld. Voor het ontwerp riep SEAT naast zijn eigen expertise de hulp in van gerenommeerde namen als Giorgetto Giugiaro voor het exterieurdesign, Karmann voor de styling van het interieur en Porsche voor de aandrijflijn. Een combinatie die resulteerde in een auto die dé benchmark in het segment werd en de basis legde voor het succes van SEAT, als mondiaal opererend bedrijf.

“Het succes van de iconische Ibiza zorgde ervoor dat het model in sommige landen zelfs bekender was dan ons merk! Anno 2024 heeft SEAT het beste productaanbod in zijn historie en is het sterker dan ooit”, aldus SEAT’s CEO Wayne Griffiths. “Zo groeide de verkoop van SEAT in 2023 met 24% tot 288.400 auto’s wereldwijd.”

Verjaardagscadeau
Om dat succes en de 40e verjaardag van de Ibiza in stijl te vieren, is er nu de Ibiza FR Anniversary, die zich onderscheidt met nieuwe features, kleuren, velgen en designaccenten. Qua looks is hij te herkennen aan zijn exclusieve (optionele) carrosseriekleur Graphene Grey en de standaard in Cosmo Grey gespoten 18 inch lichtmetalen velgen. Het jubileummodel is ook te bestellen in de reguliere Ibiza-kleuren. Een bijzonder en herkenbaar accent is bovendien de ‘Anniversary Limited Edition’ inscriptie op de B-stijl, dat verwijst naar de beperkte oplage van 100 stuks waarin de Ibiza FR Anniversary in Nederland leverbaar is.

Kuipstoelen
Van binnen is de Ibiza FR Anniversary uitgerust met exclusieve kuipstoelen met Le Mans-bekleding voor extra sportiviteit en comfort, en een nieuwe, matte Dark Aluminium afwerking voor de portieren en console. Ook hier is op de aluminium instaplijsten een gelaserde ‘Anniversary Limited Edition’ inscriptie te vinden.

De SEAT Ibiza FR Anniversary wordt geleverd met de pittige, 85 kW/115 pk sterke 1.0 EcoTSI turbo-benzinemotor (exclusief voor deze uitvoering), die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Hij is inmiddels te bestellen bij de Nederlandse SEAT-dealers, vanaf € 28.990*. En om het feest goed te vieren, betekent dat een extra cadeautje van maar liefst € 3.500 in meeruitrusting en prijs ten opzichte van een reguliere Ibiza FR.Goodyear FIA ETRC Media:
2024 Season line up reveiled
The excitement is building as the 2024 Goodyear FIA European Truck Racing Championship (ETRC) reveals its driver lineup ready for the 7 event, 28-race season, where the best drivers and teams in Europe are gearing up to face fierce competition.

Leading the charge is five-time champion and driving force in the championship’s recent history, Norbert Kiss. In his #1 Révész Racing MAN he has been a benchmark of excellence, securing consecutive titles and setting the standard for his competitors. Kiss, who dominated the last three seasons, is out to defend his crown and add a sixth title to his glittering record.

Chasing closely behind is the six-time champion Jochen Hahn, determined to reclaim the championship crown. Hahn’s Iveco has shown promising form during pre-season testing, setting the stage for an epic battle with his rival Kiss.

Eager to improve on his third-place finish from the previous season, German racer Sascha Lenz is set to challenge for top honours and assert his presence on the podium.

Clinching victory in the final round of 2023, André Kursim and his Don’t Touch Racing team are determined to build on their success. With a blend of skill and ambition, Kursim sets his sights on more wins and podiums this season.

After finishing third in class in 2023, John Newell embarks on his second full season in the Goodyear FIA ETRC. With a growing confidence and determination, the British racer aims to improve his performance and establish himself as a regular contender for class victories.

Returning with T Sport Bernau, Spanish champion Antonio Albacete, who secured a fourth-place finish in 2023 alongside several podiums, prepares for the upcoming season. Leveraging his experience and track record, Albacete is ready to launch a challenge for more wins and podium finishes.

A hot favourite in the Chrome class, German tankpool24-racing driver Steffen Faas aims to build on his success from last season and will gun for glory in 2024.

Looking to improve on his sixth-place finish in class last year, Clemens Hecker brings a hunger for success and ambition to the championship. With several podiums under his belt, the German racer aims to make his presence felt on the grid and challenge for top honours.

After winning the European Young Drivers Title and the Promoter’s Cup last year, José Eduardo Rodrigues is ready to continue his success and challenge for top honours once again.

Steffi Halm returns with the German Schwabentruck outfit, piloting her iconic orange Iveco truck. With a few podium appearances and close battles last season, Halm is eager to continue her momentum into 2024.

Spaniard Luis Recuenco joins the field with an overhauled Iveco, determined to continue his success in the championship. After securing his first-ever overall victory last season, Recuenco is eager to build on his achievements and secure more silverware this year.

Making his second full season appearance, Mark Taylor is determined to build on the lessons learned from his debut year and sets his sights on more success in 2024.

A familiar face joins the full-season lineup this year, as Luke Garrett makes his debut as a full-season driver. With experience and success from racing in the British Championship and his race-by-race entries in the Goodyear FIA ETRC in 2021, Garrett is familiar with the demands of competitive truck racing. Building on his past achievements, the British driver is determined to make his mark in the European series.

“We’re excited to return to the racing circuit in just a few weeks,” said Janine Mayer, Director of Operations at ETRA. “The competition on the grid appears fiercer than ever, promising an action-packed season of racing ahead. With the best drivers and teams in Europe gearing up to face this intense competition, we’ve had a consistently strong grid over the last few seasons, and it’s great to see the continuous commitment from our teams.”

The 2024 Goodyear FIA ETRC kicks off at World Circuit Marco Simoncelli Misano in Italy on 25/26 May with the first four races of the season.

Opvallende afwezige is dus Buggyra. Sip!

2024 FIA World Endurance Championship
Imola, Italy
April 17th – 21st 2024
Photo: Michele Scudiero / Drew Gibson Photography


Mobil 1:
Mobil 1 partners with Hertz Team JOTA in WEC 2024
Mobil 1, the world leading provider of high-performance lubricants, has proudly partnered with The FIA World Endurance Championship (WEC) competitor, Hertz Team JOTA.

This significant partnership sees Mobil 1 expand its footprint in motorsports, reinforcing its commitment to innovation and excellence on the race track and beyond. Mobil 1 celebrates its 50th Anniversary in 2024, and this latest partnership represents the brand’s commitment to pushing the limits of performance in motorsport.

Continuing a strong collaborative relationship with Porsche cars in WEC, Mobil 1 will serve as the exclusive lubricant supplier to the Hertz Team JOTA. Mobil 1’s cutting-edge technology is designed to optimize performance, efficiency, and reliability throughout the challenging WEC season.

Supported by legendary NFL quarterback, Tom Brady, Hertz Team JOTA is committed to the pursuit of the ultimate endurance race performance and has abundant ambition to excel both on and off the track. Former Formula 1 World Champion, Jenson Button, will be in the driving seat for Hertz Team JOTA as one of its drivers for the season. Jenson has a strong pedigree with Mobil 1™, winning the Formula 1 World Drivers’ and Constructors’ Championship with Brawn GP, and brings a wealth of experience and talent to the partnership. Jenson is joined in the #38 Porsche 963 by Phil Hanson and Oliver Rasmussen with JOTA race winner Will Stevens, Callum Illot and Norman Nato in the #12.

“We are thrilled to announce our partnership with one of the most successful motorsport teams,” said Rob Shearer, ExxonMobil’s Global Motorsport Manager, said “Our partnership with Hertz Team JOTA represents our shared commitment to excellence and innovation. Mobil 1’s unique formula is designed to enhance performance, efficiency, and reliability which perfectly complements the rigorous demands of endurance racing.”

“We are honored to welcome Mobil 1 to the family”, Hertz Team JOTA Founder Sam Hignett said: “Our partnerships mean everything to us and for us to unite with a company like Mobil 1, with shared values and a similar dedication to innovation and race craft, is an honour. The expert team at Mobil 1 will provide us with real time technical support alongside their world-renowned lubricants to give us a competitive edge in a racing format where efficiency and reliability are vital to performance.”

Ford Transit ConnectFord Transit ConnectFord Transit ConnectFord Transit Connect
Ford Nederland:
Geheel nieuwe Transit Connect nu te bestellen
Het aanbod van de nieuwe Transit Connect start met de 2.0 EcoBlue dieselmotor met 102 en 122 pk. De eerste is altijd gekoppeld aan een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen, terwijl de 122 pk motor altijd samen gaat met de 7-traps PowerShift automaat met dubbele koppeling voor snelle en soepele schakelacties zonder koppelverlies. Ford Pro verwacht dat het officiële brandstofverbruik uitkomt op een zeer zuinige 5,5 l/100 km (WLTP). De Transit Connect PHEV wordt voor het einde van het jaar aan het aanbod toegevoegd.

Klanten profiteren van een groot laadvolume en verbeterd gebruiksgemak. De bestelauto heeft een laadvolume tot 3,7 m3. Bovendien beschikt de Transit Connect standaard over een digitale cockpit met uitgebreide connectiviteitsmogelijkheden en het meest complete aanbod van geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen tot nu toe.

Van eenmanszaak tot een ondernemer met een groot wagenpark: eigenaren van de Transit Connect verbeteren de productiviteit dankzij de diensten van Ford Pro. Deze diensten bestaan onder meer uit software, onderhoud, flexibele financieringsprogramma’s en specifieke telematicadiensten.

De volledig nieuwe derde generatie van de populaire en compacte Transit Connect is onderdeel van het sterkste aanbod Ford Pro-modellen tot nu toe. Daartoe behoren ook de nieuwe Transit Courier en de aanstaande volledig elektrische E-Transit Courier.

De productie van de Transit Connect gaat in het tweede kwartaal van 2024 van start. In de loop van de zomer start vervolgens de levering aan klanten.

Klaar voor het zware werk
De Transit Connect is ontworpen voor brede inzetbaarheid. Voor levering in 2024 biedt Ford Pro het model aan met lange wielbasis. Voor klanten die liever kiezen voor een korte wielbasis heeft Ford Pro de nieuwe Transit Courier in het gamma.

De besteluitvoering biedt een groot laadvolume van 3,7 m3. Het maximale laadvermogen is 792 kg en het maximale trekgewicht een indrukwekkende 1.500 kg.

Extra productiviteit dankzij Ford Pro
Dankzij ondersteuning van Ford Pro kunnen de gebruikers van de Transit Connect hun productiviteit verbeteren, door de uptime te maximaliseren en de gebruikskosten te verlagen. Het nieuwe model biedt bovendien voordelen voor wagenparkbeheerders, dankzij koppeling met de Ford Pro Telematics software.

Ford Pro heeft in zijn Ford Pro Converter-netwerk meer dan 200 partners in heel Europa. Deze partners kunnen bedrijfswagens voorzien van populaire aanpassingen zoals het installeren van koeling of stellages, alles met technische ondersteuning en goedkeuring van Ford Pro Special Vehicles. De aftersales-ondersteuning van deze partners is op hetzelfde niveau als dat van Ford Pro zelf.

Geavanceerde technologie voor een premium beleving
Een 10-inch digitaal instrumentenpaneel is standaard voor alle modellen. Het systeem heeft een hoofdscherm met instelbare weergave, met daarnaast een tweede scherm met voertuiginformatie. Centraal op het dashboard bevindt zich een 10-inch touchscreen13 met Connected Navigation14, wat samen zorgt voor een stijlvolle en productieve digitale cockpit.

Bestuurders die voor de navigatie een telefoon gebruiken of die onderweg contact willen leggen met klanten is draadloos Apple Carplay en Android Auto beschikbaar15, met draadloos opladen voor de Limited-modellen16. Ook het onderweg opladen van grotere apparaten zoals laptops of gereedschappen is eenvoudig, dankzij USB-C-aansluitingen in de cabine met een vermogen tot 45 watt.

In combinatie met stuurwielverwarming is ook te kiezen voor de optionele verwarmbare voorstoelen die zijn gecertificeerd door het toonaangevende Aktion Gesunder Rücken e.V. (AGR). Deze stoelen zijn voorzien van een viervoudig elektrisch verstelbare lendensteun en instelbare ondersteuning van de benen voor optimaal zitcomfort.

De standaard bestuurdersassistentiesystemen van de Transit Connect zijn Pre-Collision Assist met Auto Emergency Braking en Forward Collision Warning, Evasive Steer Assist en Intersection Assist. Zo worden aanrijdingen met andere weggebruikers voorkomen of worden de gevolgen ervan verminderd.

Een achteruitrijcamera en Blind Spot Information System met Cross-Traffic Alert zijn standaard voor de hogere uitrustingsniveaus en geven de bestuurder nog meer zekerheid bij het manoeuvreren. Net als bij de nieuwe Transit Custom helpt Exit Warning om ongevallen met een openslaand portier bij het uitstappen te voorkomen.


Anonieme inzender: “Kijk die kleur. Sad beige.

Volvo FMX 3rd genVolvo FMX 3rd genVolvo FMX 3rd gen
Wilma Veldhuizen:
Kwartet Volvo vijfassers voor Van de Beeten
Van de Beeten in Veghel heeft vier robuuste Volvo FMX460 10×4 kippers in gebruik genomen. Hiermee komt het aantal Volvo trucks in de indrukwekkende vloot op 62 stuks.

In 1964 begint Cor van de Beeten, de vader van de huidige directeur Bas van de Beeten, te werken bij het ouderlijk landbouwbedrijf. In de loop der jaren verandert dit in een loonbedrijf. In 2009 verkoop Van de Beeten het loonbedrijf en richt zich voornamelijk op grondverzet. Door de jaren heen is het bedrijf gegroeid, ook door overnames ; en is de focus op een viertal pijlers: grondverzet , inrichting van buitenruimtes, verhuur van grondverzetmachines en handel in primaire en secundaire bouw- en grondstoffen.

Bijna 100% Volvo Trucks
Het wagenpark van Van de Beeten bestaat bijna uit 100% Volvo Trucks, door bedrijfsovername zijn er een aantal van een ander merk in de vloot, deze worden echter vervangen door Volvo’s. De vloot bestaat uit trekker-opleggercombinaties met kiptrailers, diepladers, open opleggers en walkingfloors, containerwagens, knijperwagens en vaste kippers. Tot deze laatste werden onlangs door Volvo-dealer Bas Truck Center vier nieuwe Volvo FMX460 10×4 kippers toegevoegd.

Robuust en wendbaar
Doordat het werk en de inzet van de trucks zeer divers is, is er gekozen voor de stoere en robuuste Volvo FMX X-High. Door de rechte voorassen in combinatie met ‘grote’ wielen ontstaat er een grote bodemvrijheid. Op de twee 10 tons voorassen zijn 375/95 R22,5 banden gemonteerd en op de starre tandem 19 tons achter 325/90 R24. Standaard komen deze Volvo’s als 8×4 uit de fabriek. Door Veldhuizen Trucks wordt er een derde 10 tons stuuras bijgeplaatst waarop een 385/65 R22,5 band is gemonteerd. Door montage van een kleinere band in combinatie met een grote hefhoogte en de mechanische besturing, hindert deze as in geheven toestand niet bij terreinwerk. Ook in geladen toestand kan de as in het terrein geheven worden door een simpele druk op de knop. Volvo vier- en vijfassers zijn standaard voorzien van Volvo Dynamic Steering, waardoor de trucks eenvoudig te manoeuvreren zijn.
Om de truck nog wendbaarder te maken verplaatst Veldhuizen Trucks de uitlaatdemper, die normaal tussen as twee en drie gemonteerd is, tussen as een en twee. In verband met de grote wielen, moest deze iets hoger gemonteerd worden. Kipperbouwer AJK, paste hier op de kipperbak iets aan, waardoor de geïsoleerde kipper met afdekkleppen toch laag gemonteerd kon worden. Door de verplaatsing van de uitlaatdemper is de wielbasis tussen as een en as vier slechts 560 cm. Deze 49 tons vijfassers beschikken over bijna 30 ton laadvermogen.

Stoere uitstraling
Rechte voorassen, grote wielen, robuuste FMX-bumper, Kelsa lampenbeugel op het dak en dicht gebouwde zijkanten geven de vier Volvo 10×4 kippers van Van de Beeten een stoere uitstraling. Verder beschikkende trucks over een Driver Comfort-, Media- en Navigatie-pakket.

Volvo 10×4 op het Kipper Event
Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni wordt op het Bouw- en Infrapark in Harderwijk de tweede editie van het Kipper Event gehouden. Hier zullen Volvo FMX 10×4 getoond worden.


Daimler Truck Nederland B.V.:

Daimler Truck-merk FUSO lanceert nieuwe Canter en eCanter: nu nóg comfortabeler, veiliger en veelzijdiger

FUSO, onderdeel van Daimler Truck, kondigt een uitgebreide update aan van het interieur van de populaire FUSO Canter (voor de varianten van 6,0 t, 7,5 t en 8,55 t). Voor de nieuwe Canter met volledig herzien interieur zijn extra veiligheidsuitrustingen en comfortfuncties standaard leverbaar. Ook de volledig elektrische eCanter krijgt diverse updates en zal in nog meer varianten leverbaar zijn, waardoor onder meer het scala aan gebruiksmogelijkheden wordt vergroot. Florian Schulz, Hoofd Sales, Marketing en Customer Services van FUSO Europe: “Dankzij de kleinste draaicirkel in zijn klasse, zijn hoge laadvermogen en zijn veelzijdigheid is de iconische FUSO Canter al tientallen jaren een internationale bestseller onder de lichte trucks. Sinds de introductie in 1963 zijn er wereldwijd meer dan 4,5 miljoen FUSO Canters geproduceerd. We zijn verheugd dat we onze klanten nu een aanzienlijke upgrade op het gebied van veiligheid en comfort kunnen bieden.” Het nieuwe model wordt vanaf de zomer van 2024 voor de Europese markt geproduceerd.

Veiligheid en comfort staan ​​voorop: een overzicht van de innovaties in de FUSO Canter
De update van de Canter is meteen zichtbaar in het interieur. Het volledig opnieuw ontworpen cabinedesign is nu gebaseerd op de eCanter-cabine en creëert een moderne look die de nieuwe uitrustingsdetails op een functionele en aantrekkelijke manier integreert. Het middelpunt is de 6,95” radio met touchscreen, die goed bereikbaar is voor de chauffeur en de bijrijder. De nieuwe Canter beschikt over DAB+ radio-ontvangst en Apple CarPlayTM/Android Auto. Een gebruiksvriendelijk multifunctioneel stuurwiel maakt eenvoudige bediening van het nieuwe digitale lcd-combi-instrument mogelijk. Ook met het nieuwe cabine interieur, dat voor het eerst sinds 2011 een uitgebreide update heeft ondergaan, blijft de Canter uiteraard trouw aan zijn huidige pluspunten: de beproefde geluidsisolatie zorgt voor een indrukwekkend laag geluidsniveau in het interieur. Chauffeurs waarderen het goede zicht rondom, de lage instaphoogte en de comfortabele doorloop in de cabine van de Canter.

Daarnaast is de brandstoftank van de Canter nu gemaakt van robuuste kunststof. Het boordgereedschap en de krik zijn opgeborgen in externe boxen aan het frame. De Canter beschikt verder voortaan af fabriek over een fleetmanagement-interface.

De Canter heeft qua veiligheidssystemen letterlijk een 360°-update ondergaan: in alle richtingen vanuit het voertuig zorgen extra sensoren en camera’s in combinatie met in totaal acht nieuwe of verbeterde veiligheidssystemen voor de bescherming van de inzittenden en overige weggebruikers. Vergeleken met het vorige systeem kan Active Brake Assist 6 (ABA 6) niet alleen bewegende en stilstaande voertuigen en overstekende voetgangers detecteren, maar ook fietsers en stilstaande voetgangers. Het Blind Spot Information System (BSIS) zorgt voor de veiligheid van weggebruikers naast het voertuig. Vier sensoren vergroten het huidige waarschuwingsgebied, doordat het systeem weggebruikers in de dode hoek en daarbuiten kan detecteren en akoestisch kan waarschuwen. Een gekleurde driehoek in het interieur op de A-stijlen kan zorgen voor een extra visuele waarschuwing. Naar voren gericht kan Front Protection Assist bij snelheden onder de 10 km/h visuele en akoestische waarschuwingen geven als voetgangers of fietsers zich direct voor de truck bevinden. De nieuwe FUSO Canter beschikt standaard over een Attention Assist-functie, die de chauffeur kan waarschuwen voor onoplettend en opvallend rijgedrag en een pauze adviseert.

Het Intelligent Speed Assistance-systeem kan de voertuigsnelheid bewaken, toont de huidige snelheidslimiet op het display en kan de bestuurder visueel en akoestisch waarschuwen als deze limiet wordt overschreden. Ook is de nieuwe Canter voorzien van een camera aan de achterzijde die mensen of objecten direct achter het voertuig op een display zichtbaar kan maken voor de chauffeur. Ook nieuw in de Canter is een waarschuwingssysteem gekoppeld aan bandenspanningssensoren, dat zowel de bandenspanning als de temperatuur in elk wiel weer kan geven en voor spanningsverlies kan waarschuwen. Het Emergency Stop Signal is actief bij snelheden boven 50 km/h. Bij plotseling remmen kunnen de noodknipperlichten worden geactiveerd om achteropkomend verkeer te waarschuwen en kop-staartbotsingen te voorkomen.

Bovenop de acht genoemde veiligheidsuitrustingen beschikt de nieuwe Canter standaard over een interface voor een alcoholstartonderbreker. De chauffeur van het voertuig kan hier gangbare alcoholmeetapparatuur op aansluiten.

FUSO Next Generation eCanter
Naast de hiervoor genoemde veiligheidsuitrustingen krijgt de volledig elektrische Next Generation eCanter nog een aantal andere innovaties. Zo beschikt het nieuwe voertuig voortaan over cruisecontrol die te bedienen is via het multifunctionele stuurwiel. Voortaan zullen de led-achterlichten van het voertuig sequentieel gaan branden wanneer de richtingaanwijzer wordt geactiveerd (looplicht).

De toch al buitengewoon veelzijdige eCanter kan nu op nog meer manieren worden gebruikt. In plaats van de huidige 42 varianten kan de klant voortaan kiezen uit 46 varianten met drie verschillende accuconfiguraties voor de verschillende wielbases. Vanaf maart 2025 zullen ook nieuwe chassisconfiguraties voor de eCanter leverbaar zijn. Omdat de HV-accu op verschillende posities in het chassis kan worden geplaatst, zijn voortaan ook kraan- of palletwagenopbouwen mogelijk.

Over de FUSO Canter
Dankzij de kleinste draaicirkel in zijn klasse, zijn hoge laadvermogen en zijn veelzijdigheid is de FUSO Canter al meer dan zes decennia een internationale bestseller onder de lichte trucks. Sinds de introductie in 1963 zijn er wereldwijd meer dan 4,5 miljoen FUSO Canters geproduceerd . Het voertuig is leverbaar in vijf gewichtsklassen (3,5 tot 8,55 ton), met zes wielbases (2.500 tot 4.750 mm), drie krachtige motoren (130 tot 175 pk) en drie cabinevarianten (Standaard = 1,7 meter breed, Comfort = 2 meter breed en Dubbelcabine = 2 meter breed).

De Canter en de volledig elektrische eCanter worden voor de Europese markt geproduceerd in de Mitsubishi Fuso Truck Europe-fabriek in Tramagal/Portugal en voor alle andere markten in de Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation-fabriek in Kawasaki/Japan.

Volvo FM 5th gen
Rumping levert bouwmaterialen elektrisch met Volvo FM Electric
J.W.J. Rumping & Zonen B.V. heeft een Volvo FM Electric 6×2 kraanauto in gebruik genomen voor de distributie van bouwmaterialen. Het bedrijf rijdt met deze truck dedicated voor een bouwmaterialenhandel in Noord-Holland. De Volvo FM Electric is geleverd door Volvo Trucks-dealer LVS Trucks Beverwijk.

Met de Volvo FM Electric levert Rumping onder meer gips, plaatwerk, bakstenen, tegels en dakpannen af bij bouwprojecten in Noord-Holland. Het is de eerste elektrische truck voor het bedrijf. “Transport gaat veranderen”, zegt Jaap Rumping, samen met zijn broer Niels eigenaar van J.W.J. Rumping & Zonen B.V. “Binnensteden gaan op slot voor vervuilende voertuigen en de vraag naar emissieloos bouwen neemt toe. Samen met onze opdrachtgever Bouwcenter RAB en een ander transportbedrijf dat voor hen rijdt zijn we om tafel gaan zitten. We zijn alle drie familiebedrijven en vinden het belangrijk om verder te kijken dan de dag van vandaag. We willen niet afwachten wat er op ons afkomt, maar juist koploper zijn om transport duurzamer en efficiënter te maken. Met zijn drieën hebben we daar een visie op ontwikkeld en ervoor gekozen om met elektrische trucks te gaan beginnen.”

Geschikt voor zware autolaadkraan
De keuze viel al snel op Volvo-trucks. “We hebben meerdere Volvo kraanauto’s in onze vloot en die bevallen ons allemaal supergoed. Volvo Trucks heeft bovendien in het zware segment een van de eerste elektrische trucks waar je een zware autolaadkraan op kunt zetten. Vanwege de autolaadkraan is voor ons een 10-tons vooras een must en Volvo Trucks kan die leveren.”

De Volvo FM Electric is voorzien van een open laadbak en een 22 tonmeter Palfinger autolaadkraan die door Rijkhoff Autolaadkranen is opgebouwd. In tegenstelling tot de meeste andere kraanauto’s in de vloot van Rumping, is bij de elektrische truck de autolaadkraan achterop het voertuig opgebouwd. “Met deze truck rijden we van de ene naar de andere bouwplaats waarbij de chauffeur per adres steeds een of enkele pallets lost”, vertelt Jaap Rumping. “Dat betekent dat tijdens de rit de gewichtsverdeling verandert. Mijn vader Jaap deed de suggestie om de autolaadkraan achterop de truck te monteren in plaats van voorop. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling over de assen en daardoor is het voertuig voor de chauffeur beter uitgebalanceerd. Bijkomend voordeel van een kraan achterop is dat de chauffeur minder vaak over de cabine hoeft te lossen. Deze kraan is tot 17 meter uitschuifbaar, zodat we bouwmateriaal op elke gewenste plek kunnen neerzetten.”

Genoeg energie voor een werkdag
Bij de configuratie van de truck is ook uitgebreid stilgestaan bij de aandrijving van de autolaadkraan. “De energie die nodig is voor de aandrijving van de autolaadkraan, komt uit de accupacks van de trucks”, vertelt Jaap Rumping. “Dat is de reden dat we gekozen hebben voor het maximale aantal van 6 accupacks. Daarmee hebben we in principe energie om een volledige werkdag te kunnen rijden en werken met de kraan. Deze truck heeft als standplaats Alkmaar. Op het terrein van onze opdrachtgever kunnen we opladen. We zijn ook bezig om laadfaciliteiten te creëren bij onze vestiging in Beverwijk.”

‘Grootste verandering in de historie van ons bedrijf’
Aan de aanschaf van de Volvo FM Electric ging een uitgebreid traject vooraf. “De stap van diesel naar elektrisch is een van de grootste veranderingen in de historie van ons bedrijf. Het vereist een andere manier van plannen en ook het onderhoud zal anders zijn. Je moet in feite je bedrijfsprocessen opnieuw tegen het licht houden. Dan is het ontzettend prettig dat je samenwerkt met een partner als LVS die de juiste kennis heeft en je kan adviseren. Wanneer kun je overstappen naar elektrisch? Welke configuratie heb je nodig voor het werk dat je met de truck wilt doen? Hoe zorgen we ervoor dat de truck korter is dan 10 meter, zodat we er ook in het centrum van Amsterdam mee mogen komen? We hebben verschillende keren met elkaar om tafel gezeten om te overleggen, tekenen en rekenen. We zijn heel blij met de truck die we geleverd hebben gekregen. Voor het onderhoud hebben we een servicecontract afgesloten bij LVS.”

Stap richting de toekomst
De aanschaf van een elektrische truck is voor Rumping ook een stap richting de toekomst. “Niels (32) en ik (34) zijn allebei nog jong, maar we zijn al wel bezig om het bedrijf toekomstbestendig te maken voor de generaties na ons. Dat doen we onder andere door onze CO2-footprint zo klein mogelijk te maken. Voor regionale distributie is nu ook elektrisch een optie en voor het langeafstandstransport maken we al gebruik van HVO als duurzame brandstof, waarmee we onze CO2-footprint verkleinen.”

Over J.W.J. Rumping & Zonen B.V.
Rumping bestaat sinds 1928. “Niels en ik zijn de vierde generatie die het bedrijf leiden”, vertelt Jaap Rumping. “We zijn vooral actief in bouw- en industrie gerelateerd transport. We zijn gespecialiseerd in het bulktransport van poedervormige bouwstoffen met onderlossers. Daarnaast vervoeren we bouwmaterialen met (elektrische) kraanauto’s, trailers met meeneemheftruck, tautliners met coilgoot, open trailers en semi-diepladers.”
Niet ver van de sippe beige Fiat 500 stond dit bibliobusje….


…en deze camper op basis van de eerste generatie Sevel bestellers, in dit geval de Fiat Ducato uitvoering.


Donna Broersen van nxt agency:
Drie op de vijf logistieke werknemers overwegen ontslag te nemen
*59% van de logistieke medewerkers overweegt van baan te wisselen of hun baan op te zeggen
*De top 3 redenen voor een baanwissel: gebrek aan doorgroeimogelijkheden (35%), salaris (35%), gevoel van onderwaardering door werkgever (26%)
*In de leeftijdsgroep 25 – 34 jaar overweegt het hoogste percentage (76%) een baanwissel tegenover het laagste percentage (30%) in de leeftijdsgroep 54+

Meer dan de helft van de logistieke werknemers (59 procent) overweegt om van baan te wisselen of hun baan op te zeggen. Dit blijkt uit een recent onderzoek (april 2024) van Quinyx. De meest genoemde redenen zijn het gebrek aan doorgroeimogelijkheden en de wens voor een hoger salaris.

Uit de resultaten van het onderzoek komen meer redenen naar voren waarom logistieke medewerkers overwegen om van baan te wisselen of hun baan op te zeggen. De belangrijkste drijfveren zijn:
– Het gebrek aan doorgroeimogelijkheden (35 procent)
– De wens voor een hoger salaris (35 procent)
– Het gevoel van onderwaardering door de werkgever (26 procent)
– Een onprettige werkomgeving (19 procent)
– Een matige werk-privébalans (19 procent).

“Er zijn verbeteringen nodig in de logistieke sector met betrekking tot de waardering en het toekomstperspectief van medewerkers. Door het bieden van doorgroeimogelijkheden en goede communicatiemiddelen kunnen werkgevers de loyaliteit van logistieke medewerkers vergroten en hen langer aan zich binden”, aldus Erik Fjellborg, CEO bij Quinyx.

Jonge werknemers overwegen een baanwissel het vaakst
Jonge logistieke werknemers overwegen vaker om van baan te wisselen in vergelijking met oudere werknemers. Het hoogste percentage ligt in de leeftijdsgroep 25 tot en met 34 jaar. In deze leeftijdsgroep overweegt driekwart (76 procent) om te wisselen van baan. Dit terwijl bij de leeftijdsgroep 54 jaar en ouder een derde (30 procent) een baanwissel overweegt.

Inzet werknemers verhoogt door hoger salaris en doorgroeimogelijkheden
De redenen die genoemd worden door de logistieke medewerkers om hun baan op te zeggen, komen overeen met de redenen als die juist hun betrokkenheid op hun werk zouden vergroten. Zo geeft meer dan de helft (53 procent) aan dat hun inzet vergroot zou worden bij een hoger salaris en voor kwart (24 procent) geldt dit als er betere doorgroeimogelijkheden zouden zijn. Daarnaast zouden minder stressvolle werkomgeving (23 procent) en een flexibeler werkrooster (18 procent) de betrokkenheid op het werk vergroten volgens de werknemers.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd tussen februari en april 2024 onder 1.574 eerstelijnsmedewerkers, waaronder 451 logistieke werknemers. Zij zijn onder andere werkzaam in de transport, opslag, verzending en distributie. In totaal zijn er 12.500 eerstelijnsmedewerkers (werkzaam in retail, horeca en logistiek) ondervraagd in Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en Verenigde Staten. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de behoefte van medewerkers die in de frontlinie werken.

Das Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team strebt für die Europa-Saison 2024 eine Logistik mit 100% Biokraftstoffen an
Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team targets 100% biofuel logistics for 2024 European season


Mercedes-Benz Media:
Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team targets 100% biofuel logistics for 2024 European season
Working together with PETRONAS and our logistics partners to extend our use of HVO100 biofuel as part of our ambition to achieve a fully biofueled European season.1

We are committed to working towards our ambition to be Net Zero for our race team-controlled emissions by 2030 and are taking bold action to address our largest sources of emissions. Sustainable fuels are key to reducing our impact at track and on the road.

Working with our Title and Technical Partner PETRONAS, we plan to build on our 67% emissions saving achieved in the 2023 European season2 by extending the use of biofuels across the generators which power our trackside hospitality and engineering units. Our team motorhome will be powered exclusively on HVO100, a second-generation biofuel, at all this year’s European races. This will deliver a significant uplift on last season’s savings.

Our fleet of Mercedes-Benz Actros trucks will once again refuel with HVO100 during the European season. Each truck transporting our motorhome and race bases covers between 9,000 to 10,000 km, saving an estimated 90% of CO₂e for every kilometre driven compared to the use of traditional diesel.

Carbon emissions savings will be published at the end of the season once the data from all nine European races have been collected and analysed.

Toto Wolff, Team Principal and CEO – Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
“Sustainable fuels powering our European season logistics are a key part of our transition plans helping the team and our sport move towards a Net Zero future. We have increased our investment to deliver further efficiencies with the projected emissions reductions reflecting the combined efforts of the team, PETRONAS and our logistics partners. Fuel innovation sits at the heart of the changes coming to our sport in 2026 and I am proud to lead a team so committed to driving sustainable change.”

Alice Ashpitel, Head of Sustainability – Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
“We aim to be as sustainable as we can in every area of our operations, looking for efficiencies in every aspect of our performance, including the ways we transport the team’s freight and how we power our operations on track.

“With the ambition of a fully biofueled season in line with our Net Zero commitments, we continue to use data to drive our learning which has enabled us to increase our savings year on year and modify our operations as we learn more about supply and infrastructure variations across the continent and multiple geographies in play.”

Datuk Sazali Hamzah, EVP and Chief Executive Officer of PETRONAS Downstream
“In addition to working on delivering sustainable fuel for the Formula One cars by 2026, we continue to progress in our efforts to reduce carbon footprint within other parts of the motorsport ecosystem, including travel and logistics. Though these segments of the industry may not be visible to the fans, they demand concerted efforts in reducing emissions.”

“Building on last year’s achievements, we are now expanding the use of HVO100, which represents one of the most feasible solutions and many collaborative efforts to come in powering motorsport closer towards Net Zero whilst showcasing the potential of biofuels to the world’s transportation sector.”

Beyond work to lessen the impact of our road-based freight logistics, the team has also led investment into Sustainable Aviation Fuel. In 2022, we were the first team to invest in SAF helping increase our emissions savings related to the air travel of our race team personnel.

Like all industries, we have much to learn. But as pioneers on the racetrack, we can now apply approaches that have driven performance on the track, such as data driven learning and continuous feedback loops, to help us improve our own environmental footprint and to share best practice, supporting and inspiring others to adopt similar practices.

Notes:
1) Ambition for a fully biofueled European season covers the use of biofuel in our race and marketing trucks, generators for our motorhome and paddock equipment, fuel transport and adhoc logistics for car parts.
2) Emissions reduction of 67% and 339 tCO₂e saved through biofuel during European season – Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (mercedesamgf1.com)

2022 Biofuels Trial
In September 2022, we concluded a trial in the use of HVO100 in 16 of our race trucks for the final three European races. The trial was designed to understand the level of carbon saving achievable, as well as identifying sourcing challenges. Analysis conducted after the trial concluded the use of HVO100 reduced the freight emissions of the trucks by 89%.

2023 Biofuels Rollout
In 2023 we built on the success of our 2022 biofuels trial, significantly increasing our HVO100 usage across the European season. We achieved an emissions reduction of 67% and a saving of 339 tCO₂e for race and hospitality trucks and generators across the 2023 European season. The team’s fleet of trucks travelled 386,000km on HVO100 with every kilometre travelled saving 90% of CO₂ emissions versus traditional diesel.

HVO100 Biofuel
Hydrotreated Vegetable Oil (HVO100) fuel is made from 100% sustainably sourced renewable raw materials such as waste oils and fats. The use of HVO100 can significantly reduce CO₂ emissions and reduce the impact of freight on local air quality by reducing NOx and particulate emissions. Bioenergy is an important pillar of decarbonisation in the energy transition as a near zero-emission fuel. To get on track with the latest Net Zero scenarios, liquid biofuel consumption will need to quadruple by 2030 with road transport playing a critical role.


Deze foto van Mike van Stein is van nog een tijdje terug.


De anonieme inzender van Brabantse busjes komt steeds leukere dingen tegen! Dit keer een Ape Car, zo te zien in een winkelcentrum.


Martijn Manrho: “Ze zijn nog gewoon in het wild zou niet weten wanneer ik een tf voor het laatst in het wild heb gezien, of wanneer ik voor het laatst een tf heb gezien.”


Edwin Hugen zag wat moois bij Carrier Hoogeveen.Robert Baarda: “Mooi zicht vanuit de trein op de VW fabrieken in Wolfsburg.Na Brabant krijg ik nu ook anoniem busjes uit het midden van het land opgestuurd: “Vieze krakersbus😬😍😂Gespot bij fort Blauwkapel


Koninklijke RAI Vereniging:
Goed dat coalitie elektrisch rijden blijft stimuleren
Het is goed dat de vier beoogde coalitiepartijen de ambitie hebben om elektrisch rijden te blijven stimuleren. RAI Vereniging gaat de komende maanden graag het gesprek aan met een nieuw kabinet om deze ambitie verder in te vullen. Met als doel om duurzame mobiliteit ook voor midden en lage inkomens bereikbaar te maken. Grote zorg is er over het afbouwen van de middelen uit het Nationale Groeifonds. Deze zijn cruciaal om in Nederland een bloeiende mobiliteits­industrie en daarmee banen te behouden en bij te dragen aan veilige en duurzame mobiliteit.

Frits van Bruggen – algemeen voorzitter RAI Vereniging: ‘Het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB spreekt ambitie uit om elektrisch rijden te blijven stimuleren. Dat is positief. We gaan graag in gesprek met de beoogde nieuwe bewindslieden en Tweede Kamerfracties om deze ambitie verder in te vullen.’

MRB-correctie ook voor plug-in hybride
Het is goed dat de beoogde coalitiepartijen ervoor kiezen om de komende jaren bezitters van elektrisch auto’s niet meer MRB te laten betalen dan fossiele rijders. Het is wel belangrijk om dit structureel te maken. Daarbij spelen niet alleen elektrische auto’s, maar ook plug-in hybride auto’s een belangrijke rol in de overgang naar schone en zuinige mobiliteit. Ze leveren namelijk een aanzienlijke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Bovendien dienen ze als opstap naar volledig elektrisch rijden door consumenten. Vandaar dat RAI Vereniging, net als voor elektrische auto’s, pleit voor een correctie in de MRB voor PHEV’s (200 kg).

Grote zorgen over afbouw Nationale Groeifonds
Het Groeifonds is een belangrijke impuls voor het duurzaam verdienvermogen van Nederland. De overheid moet een actieve rol spelen in de marktbewerking van innovaties uit het fonds en deze blijven stimuleren via innovatieregelingen.

Frits van Bruggen: ‘Het kan niet zo zijn dat een nieuw kabinet niet meer samen met het bedrijfs­leven investeert in de toekomst van onze mobiliteits­industrie. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Dit besluit legt een hypotheek op het duurzaam verdienvermogen van Nederland, dit kost economische groei en banen.’
Volvo Trucks Nederland:
Meer trucks van Volvo geschikt voor dieselalternatieven
Het aantal truckmodellen dat kan rijden op synthetische of biodiesel, is door Volvo Trucks uitgebreid. Deze hernieuwbare brandstoffen bieden mogelijkheden voor klanten die de CO2-uitstoot van transport hier en nu willen verlagen – en toch met de vertrouwde dieselmotor willen blijven rijden.

Volvo Trucks breidt het truckaanbod uit dat geschikt is voor dieselalternatieven. Dit is opnieuw een stap in lijn met de strategie van het bedrijf om de impact van trucks op het klimaat te verminderen. De fabrikant heeft nu een van de breedste assortimenten hernieuwbare brandstofopties in de industrie, waaronder biodiesel, HVO (Hydrotreated Vegetable Oils) en Bio-LNG.

Alle dieselmotoren van Volvo Trucks waren al gecertificeerd voor HVO100. Dit is een kwalitatieve biobrandstof die kan worden gemaakt van materialen zoals plantaardige oliën, maar ook afvalproducten.

Naast HVO100, is nu ook een brede selectie motoren in de Volvo FL, FE, FM, FMX, FH en FH16 geschikt voor het gebruik van biodiesel B100. Deze biobrandstof is voor enkele specifieke toepassingen een alternatief voor diesel, vooral in landen waar HVO100 minder goed verkrijgbaar is.

“Onze klanten vragen om oplossingen om hun CO2-uitstoot te verminderen en hernieuwbare brandstoffen zijn een aantrekkelijke optie. Het is gewoon een efficiënte manier om de CO2-uitstoot van transport hier en nu te verminderen”, zegt Jan Hjelmgren, Hoofd Product Management en Kwaliteit bij Volvo Trucks. “Daarom investeren we niet alleen in toekomstige technologieën, maar ook in oplossingen die het transport op korte termijn koolstofvrij maken”.

Tot 90% minder CO2-uitstoot
De CO2-reductie ‘van bron tot wiel’ door het gebruik van HVO ligt tussen 60 en 90% in vergelijking met traditionele dieselbrandstof, afhankelijk van het type grondstof dat wordt gebruikt om de brandstof te produceren. Bij biodiesel B100 ligt dit tussen 30% en 70%.

Volvo’s huidige aanbod van middelzware en zware trucks wordt tegenwoordig aangeboden met aandrijflijnen die rijden op diesel, biodiesel, HVO, (bio-)gas en elektriciteit.

De verbrandingsmotor, aangedreven door hernieuwbare brandstoffen, is een van de drie pijlers in de decarbonisatiestrategie van Volvo Trucks. De andere twee zijn batterij-elektrisch en brandstofcel-elektrisch. Deze strategie ondersteunt de doelstelling van Volvo dat alle nieuwe verkochte trucks in 2040 netto nul emissies moeten hebben.

Biodiesel – feiten
• Biodiesel is een niet-fossiele brandstof die wordt gewonnen uit plantaardige oliën (bijvoorbeeld koolzaadolie) en is relatief eenvoudig te produceren.
• Biodiesel staat ook bekend als Fatty Acid Methyl Ester (FAME) volgens de norm EN14214.
• Een biodiesel gecertificeerd truckmodel, voldoet aan de eisen voor Euro 6.
• De beschikbare Volvo-truckmodellen die gecertificeerd zijn voor biodiesel B100, zijn de Volvo FL, FE, FM, FMX, FH en FH16, met bepaalde varianten van de 5-, 8-, 13- en 17-liter dieselmotoren. De beschikbaarheid van varianten verschilt per markt*.
• Voor trucks die rijden op B100 gelden afwijkende onderhoudsschema’s.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *