Oldtimer truckers: hoe is ’t met de bandjes?

Wim Lagerweij: “Oldtimers en autobanden. Een gevaarlijke combinatie, is onlangs maar weer gebleken.

Als ik bij de SCANIA V8 CLASSIC TOUR deelnemers een lijstje zou maken, dan staan er verrassend veel klapbanden genoteerd, de afgelopen 10 jaar. Ik tel zo maar eventjes 11 klapbanden. Helaas ook nog eens vaak op de vooras, waarbij het gevaar van gevolgschade en persoonlijke schade erg groot is.

Een gesprek met een restaurateur levert interessante informatie op. Vaak zijn vrachtwagenbanden nog niet eens een sluitpost. Men beseft in het algemeen wel dat de banden belangrijk zijn. Maar, zo geeft deze restaurateur aan, bij het opknappen van een vrachtwagen gaat het eigenlijk al fout. Bij de start van het restaureren worden er vaak tweedehands jonge banden onder gelegd. Van zeg maar 8 jaar oud, want zo duur zijn die niet. En zien er ook verrassend goed uit. Maar als de restauratie pakweg 5 jaar duurt, is de band al 13 jaar oud en dan gaat er worden gestart met rijden. Verzekeringsmaatschappijen kijken bij schade helemaal niet naar het uiterlijk van de band, behalve naar de leeftijd. 10 jaar is de max, daarna ben je nalatig qua onderhoud en krijg je bij All-Risk niets uitgekeerd. Ook bij WA schade wordt het oppassen dat je niet nalatig bent geweest. Dat is natuurlijk een strakke leeftijd, maar toch gebeurt er met zo’n band meer dan je denkt. Veroudering doet veel, terwijl je dat niet direct er aan kan zien.

Zelf heb ik met mijn Scania ook zo’n ervaring te pakken. Ik had veel trillingen in de auto, van alles er aan gedaan om het op te lossen, maar nergens iets te vinden. De aandrijfas krijgt 8 ton gewicht te verdragen, dat is 2000 kg per band. Zet dat van oktober tot maart in de schuur en je raad het al, dat drukt er wel in. Maar bij een controle zie je dat ab-so-luut niet terug in het loopvlak. Terwijl dat wel de oorzaak van de trillingen blijkt te zijn. Na zo’n 1,5 jaar de trailer af te koppelen en het gewicht op de banden naar 500 kg. te brengen tijdens de opslag, verdwijnen de trillingen uit de auto. Zo lang blijft het karkas vervormd. Wat dat doet met de kwaliteit van de band, die trillingen zijn nooit positief in de levensduur en warmte ontwikkeling. Bij oudere banden zal dit ongetwijfeld een nog grotere rol spelen in de stabiliteit en levensduur.

Nog zo’n ding is de bandenspanning. De restaurateur geeft aan dat juist bandenspanning een onderschat onderwerp is. Stel dat de auto in de winter op stalling staat, met temperatuurswisselingen, dan kan het zomaar zijn dat in plaats van 8 bar, de band op 3 bar staat. Dat zie je niet aan de band, omdat de auto leeg is en weinig druk op de band zet. Maar het rijden op 3 bar maakt de band loeiheet en dan is een klapband snel gemaakt. Een tip is dan ook om minstens 1 keer per jaar de bandenspanning te controleren en hem netjes op 8 bar te zetten. Ik hoor ook wel dat vanwege comfort 6 bar ook genoeg is met een lege auto, maar hoe dichter bij de fabrieksopgave, hoe beter.

Mijn tips, die mogen worden aangevuld, zijn als volgt:
– Banden niet ouder dan 10 jaar
– Voorkom hoge belasting bij lang wegzetten
– 8 bar druk, controleer dat regelmatig!

Hopelijk wordt het aantal klapbanden fors minder. Ik besef ten volle dat het een financiele kwestie is, waarmee de hobby niet goedkoper wordt. Maar gevolgschade en bovenal veiligheid telt in mijn ogen veel zwaarder. Elf klapbanden op een totaal van 100 auto’s in de afgelopen 10 jaar. Dat getal kan omlaag.

Foto Wim Lagerweij

3 Comments

  1. marien van den berg 24 mei 2025 Reply
  2. Erwin 24 mei 2025 Reply
  3. Ruben Gobets 25 mei 2025 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *