Astrid ~ Het licht der wereld.

In 2001 kwam ik via tv-muziekzender ‘The Box’ achter het bandje ‘Within Temptation’. Hiermee ontdekte ik een compleet nieuw genre, metal met vrouwelijke zang, in de volksmond vaak ‘gothic’genoemd, en ik was direct verkocht. Internet hadden we nog niet, en alleen op woensdagavond werd er op The Box metal gedraaid, waarvan eigenlijk alleen WT vrouwelijke zang had. Ik was dan ook blij verrast toen ik bij de CD winkel de CD ‘Into Temptation’ zag liggen, een gothic verzamelCD. Op die manier leerde ik een paar hele mooie voor mij nieuwe bands kennen, maar er waren er twee die er enorm uit sprongen: Ayreon en Ambeon. Dat bleken beide projecten van Arjen Lucassen te zijn. Het meest magisch van de twee vond ik Ambeon, dit was een project van Arjen samen met het destijds 14-jarige meisje Astrid van der Veen. De zang van haar was enorm mooi, de texten waren wel enorm duister. Gebruikte themas waren bijvoorbeeld automutulatie, zelfmoord en het vermoorden van haar broertje, als ik het goed interpreteer. Het is dan ook geen verrassing dat Astrid in die periode behoorlijk depressief was.

Jarenlang heb ik naar meer muziek van Astrid gezocht, wat in mijn ogen, samen met Anneke van Giersbergen, de twee beste zangeressen zijn die ik ken, maar tevergeefs. In de laatste dagen van 2011 had ik door een zeer gelukkige samenloop van omstandigheden de enorme eer om bij Arjen Lucassen thuis te komen, als chauffeur/roadie/’grote broer’ van Elvya Dulcimer, die daar samen met Arjen een nummer op ging nemen wat op zijn solo CD is verschenen. Uiteraard vroeg ik aan Arjen hoe het met Astrid ging, en of ze weer samen gingen werken. Ik kreeg te horen dat het weer goed met haar ging, maar dat ze zich vooral met schilderen bezig hield tegenwoordig. De hoop op voorlopig nog nieuwe muziek van haar was daarmee voor mij redelijk verdwenen, maar ik was wel enorm blij met het door Arjen gesigneerde exemplaar van de ge-update versie van de Ambeon CD die ik kreeg. Maar die hoop kwam terug toen Elvya me een week terug ineens aansprak! Ze had contact gekregen met Astrid, en ze had toevallig net een CD uit! Hiervan staat een mooie compilatie op youtube.

Na het luisteren van deze compilatie was ik verkocht en bestelde ik meteen de CD. Als reactie op die bestelling kreeg ik een hele lieve mail terug van Astrid, wat het NOG leuker maakt! Deze CD heb ik zojuist uitgepakt en stop ik tijdens het typen van deze blogpost in de CD speler van mijn laptop, zodat ik hier meteen mijn eerste indruk neer kan zetten.

Het is overigens een christelijke CD. Mijn tweede christelijke CD die ik heb, na ‘Nu geloof ik wat er in de bijbel staat’van Meindert Talma. Ik ben zelf geen christen, en luister wel veel religieuze muziek, maar dan van het paganisme. Maar ook al ben ik het niet met al Astrid haar texten eens, ik kan alleen maar blij zijn dat ze door het christendom uit haar depressie en moeilijke situatie is gekomen, en haar zang word er niet minder mooi van! Overigens sta ik WEL achter haar Godsbeeld (“Voor mij is God liefde, Licht en positief denken, de kracht die alles geschapen heeft en in balans houdt.”), wat mij veel meer aanspreekt dan de christelijke God die vooral voor dreigementen met de hel en dergelijke gebruikt word…

Het eerste nummer van de CD is Uw Vaderhand. Een heel kwetsbaar klinkend lied, waar de liefde en positiviteit direct al van afspat, schitterend!

Zijn woord is een nummer met een heel bijzondere sfeer. Ik vind het mooi! Door het nummer heen verschillende stijlen en emoties, vooral het middendeel kan mij goed bekoren. ­čÖé

Nooit verloren is een hoopgevend nummer met prachtige text, heel herkenbaar… Mooi pianospel ook!

Waar Zijn woord al Oosters klonk, is dat bij De terugreis nog veel meer het geval, je waant je bijna in de schaduw van een oase in de woestijn. De laatste regel vind ik erg mooi: “liefde legt niet aan banden, liefde houdt niet gevangen; want echte liefde laat vrij […]”

Mijn lieve gids is een een fijn rustig nummer waar Astrid haar heldere stem goed tot haar recht komt.

Triomf! is een blij nummer met een opzwepend eind, en wederom wat Oosters aandoende klanken.

De titeltrack is Het Licht der wereld, nog een nummer met een prachtig opzwepend eind.

Het laatste nummer is Getuige met vreugde, net als de hele cd een erg vrolijk en positief nummer!

Al met al kan ik de CD een ieder aanraden, ook als je niet zo veel met de thema’s hebt, en zelfs als je geen Nederlands verstaat, de zang is echt prachtig! Voor wie de CD ook wil, of meer wil weten over Astrid, kijk op http://www.astridvanderveen.com/.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *