Laatste MB Vario brandweerwagens voor Berlijn

Een tijdje terug berichtte ik al op mijn blog dat de Mercedes-Benz Vario in september 2013 uit productie is gegaan. Natuurlijk duurt het daarna even voor de laatste exemplaren ook daadwerkelijk op de weg komen, juist de Vario was met een grote veelvoud aan bijzonder opbouwen te krijgen. Bij Rosenbauer zijn in december de laatste vier door hen opgebouwde Vario’s afgeleverd aan de brandweer van Berlijn.

In de loop der jaren heeft Rosenbouwer meer dan 600 voertuigen opgebouwd op basis van de Mercedes-Benz Vario. Het model was populair bij de brandweer omdat het de veelzijdigheid van een truck combineerde met compacte afmetingen en een laag gewicht. Dat maakte het voertuig geschikt als multifunctioneel voertuig voor kleine plaatsen, maar bijvoorbeeld ook als ladderwagen in krappe binnensteden.

De laatste vier Rosenbauer-Vario’s zijn dus naar Berlijn gegaan. Het betrof twee keer een LHF 10/5 (pompvoertuig) op basis van de Vario 818 D met 177 pk motor en tweemaal een KLEF (kleine inzetvoertuigen) op basis van de Vario 816 D met 156 pk. De pompwagens staan gestationeerd in kazerne’s die door de vrijwillige brandweer bemand worden. Naast een pomp en hydraulisch gereedschap behoren onder andere ook een generator en een defibrillator tot de uitrusting. Ze hebben een 500 liter watertank en een 60 liter schuimtank. De KLEF’s zijn wat simpeler uitgerust, onder andere met apparatuur om omgevallen bomen te verwijderen, dieren te redden en deuren open te breken. Het betere hak en zaag werk dus.

One Response

  1. René Henkes 23 januari 2014 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *