Freightliner voor aerodynamische operaties

Een mobiele operatiekamer is altijd bijzonder, maar in Nieuw-Zeeland rijdt een exemplaar rond wat zelfs voor kiwi-begrippen speciaal is. De trekkende unit is een Freighliner Argosy met 110” Hi Top sleeper cab uit 2001, die optisch dusdanig is aangepast dat hij niet meer heel gemakkelijk te herkennen is als Freightliner. De motor is een 500 pk Cummins Signature Series, gekoppeld aan een Roadranger 18-versnellingsbak


De truck ziet er bijzonder uit, maar het echte vernuft zit hem in de trailer. Deze rijdt een vaste ronde door het land. Dit ‘rondje’ duurt vijf weken en omvat 23 vaste stopplaatsen. Om in ziekenhuistermen te blijven hebben ze de twee mannen die de truck en trailer bedienen maar ‘sturoloog’ genoemd. Op elke locatie zijn eigen chirurgen, anesthesisten en dergelijke, zodat de patiënten gewoon door hun eigen arts behandeld worden, en dat dicht bij huis in plaats van in een ziekenhuis ver weg. Doordat de truck een vaste route rijdt kunnen de operaties al ver van te voren gepland worden.

Freightliner Argosy

Als de truck op de locatie aan is gekomen schuift de door Mills Tui gebouwde trailer uit van 2,5 naar 5 meter breedte. De lengte van het hele span is 20 meter, het gewicht komt op 42 ton.

Freightliner Argosy

Freightliner Argosy

Freightliner Argosy

Met dank aan Simon Teahan van xtrucking en mobile health voor de foto’s en info.

One Response

  1. Rick_Blaine 1 mei 2014 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *