Paard uit zee gered met bijzondere GINAF

Vandaag (14 augustus 2014) was ik op Ameland met mijn vriendin, even een fijn dagje ontspannen. Vandaag was het precies 35 jaar geleden dat er 8 paarden verdronken op het strand bij Hollum, het gevaarlijke punt het dichtst bij Terschelling. Hoe bizar is het toeval dat precies daar vandaag weer een paard in nood was? Een prachtig Fries paard zat vast en werd bedreigd door het, op die plek, zeer woeste water. Precies op het moment dat mijn vriendin en ik bij het monument voor de verdronken paarden waren, was het paard net vrij. Sneu voor het paard, die er gelukkig met de schrik van af is gekomen, maar het levert wel een paar heel bijzondere foto’s op…


Ok, bij het begin beginnen. Toen mijn vriendin en ik bij de vuurtoren keken, kwamen er al twee brandweerwagens en de KNRM-GINAF voorbij gezet.

Bij het monument voor de verdronken paarden, waar vanochtend nog bloemen waren gelegd, wilde vriendinlief nog even bij zee kijken.

Terwijl zij aanvankelijk op de duin bleef staan, hoorde ik een DAF motor, en ging naar beneden, op zoek naar de GINAF. Daarbij kwam eerst een groep mensen met een paard voorbij, wat later dus de oorzaak van alle commotie bleek te zijn.


Er was groot uitgerukt om het paard te redden. Als er ergens in Nederland is waar ze weten dat een paardenleven kostbaar is, is het op Ameland, waar ze nog tot 1988 mensenlevens redden met de paardenreddingsboot (die nog volledig gereed voor inzet is overigens, voor het geval dat!)


Het opladen van de reddingsboot gaat nog op dezelfde manier als toen het nog met paarden gebeurde, maar nu met mechanische pk’s. Eerst wordt de boot verder het strand op getrokken, zodat de aanhangwagen dichterbij kan, zonder gevaar door de zee meegenomen te worden.


De boot ligt nu vlak achter de aanhanger, zodat er nog een keer aan het touwtje getrokken moet worden om de boot er op te krijgen.


Na een paar minuten is er niets meer te zien, enkel een paar (opvallend ondiepe!) sporen op het strand blijven achter, tot ook de volgende vloed die weer weg zal vagen… De zee geeft ons veel, maar zo nu en dan neemt ze ook weer wat terug…

Voor de liefhebbers, morgen komt en blog over het dagje Ameland, dan met iets minder nieuwswaarde, spanning en sensatie, maar MET een aantal hele gave voertuigen, plus regulierdere vakantiekiekjes. Meer foto’s van de Ginaf X3329 (NOG meer ja! Kenners weten waarom) staan inmiddels op truckfan.nl.

One Response

  1. Jan Korte 8 januari 2015 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *