Saipa DongFeng: Een Chinees uit Iran

Saipa DongFeng
Op de terugweg van zijn wintersport vakantie kwam de in Hongarije wonende Mike van Stein niet ver van Győr een hele aparte Saipa DongFeng uit Iran tegen. Saipa is de op één na grootste autofabrikant van Iran. De afkorting staat voor ‘Société Anonyme Iranienne de Production Automobile’ wat Frans is voor ‘Iranese Autofabriek NV’. Het is opgericht in 1966. De eerste auto die werd gebouwd, was een licentiebouw-versie van de Citroën Dyane. Op truckgebied leunt men zwaar op Volvo. Zo bouwt men lichte distributietrucks met de aloude Volvo F10 cabine, maar bijvoorbeeld ook de bijgaande DongFeng. Dongfeng is immers het Chinese zusje van Volvo. Ter illustratie nog een foto van de Saipa Budsun, via iranecar.com.
Saipa Budsun

One Response

  1. Jan Clevering 12 maart 2020 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *