Volkswagen Polo viert haar veertigste verjaardag


De Volkswagen Polo viert zijn veertigste verjaardag. Na zijn geboorte in 1975 ontwikkelde hij zich al snel tot een publiekslieveling. Inmiddels is de Polo aan zijn vijfde generatie toe. Elk van die generaties had zo zijn (eigen)aardigheden.
VW Polo
In mei 1975 ontvingen de eerste klanten hun Polo. Voor Volkswagen AG was de komst van de Polo zeer gewenst door teruglopende Kever-verkopen. Na het debuut van de Passat (‘73) en Golf (‘74) was met de Polo (‘75) het hart van de nieuwe modelfamilie compleet.

Polo I (1975): de minimalist
Volkswagen ontwikkelde de Polo samen met Audi; zeven maanden vóór de Polo kwam de Audi 50 op de markt. De Polo (codenaam EA 329, of Type 86) was vooral minder luxe dan de Audi. Of beter: bijna spartaans. De 0,9-liter basismotor leverde 40 pk en de uitrusting van basisversie Polo N was minimaal. Onder meer hoofdsteunen, tapijt, ventilatie/verwarming met twee standen en halogeen koplampen waren er alleen tegen meerprijs. Een deurslot rechts ontbrak; het rechterportier diende je van binnenuit af te sluiten.

Polo II (1981): ook als kekke coupé
De tweede Polo (Type 86C) had dankzij zijn aparte vorm een enorme kofferbak met maximaal 975 liter inhoud. De Polo liet zien dat Volkswagens aandacht voor eco toen al actueel was. De Formel E en studiemodel Eco Polo haalden zeer lage verbruikscijfers, de laatste zelfs 1 op 50. De kekke Polo Coupé deed in 1982 zijn intrede. De sportieve G40 met spiraallader en 113 pk is tegenwoordig een echt collectorsitem.

Polo III (1994): veilig en veelzijdig
De derde Polo (code 6N) was er ook als vijfdeurs, als stationwagen (vanaf ‘97) en als GTI (‘98). De toepassing van airbags, ABS-remmen en gordelspanners zorgde voor een sprong voorwaarts qua veiligheid. Om dit te demonstreren voerde stuntman Hammy de Beukelaer op de AutoRAI van 1997 tweemaal daags live een botsproef uit op de Volkswagen-stand. De toeloop was zo groot, dat de brandweer meerdere malen de toegang tot de hal moest beperken.
VW Polo
Polo IV (2001): blij gezicht
Kenmerkend voor de vierde Polo (9N) waren zijn ronde koplampen. Die kreeg hij niet (zoals de eerste Golf ooit) omdat dit goedkoper was, maar vanwege de sympathieke uitstraling. Deze Polo toonde ook wat er met moderne platformen kon: op Polo-basis werden de Audi A2, SEAT Ibiza en ŠKODA Fabia gebouwd. Opvallende nieuwe uitvoeringen: de ultrazuinige BlueMotion, supersnelle GTI (180 pk in Cup-versie) en de Fun (later Cross). Zelfs een cabrio werd ontwikkeld, maar deze studie uit 2007 haalde het productiestadium niet.

Polo V (2009): de wereldkampioen
De huidige Polo (6R) debuteerde eind 2009 en werd direct Auto van het Jaar. De Polo won in 2013 en 2014 bovendien het WK rally. In Nederland werd de Polo meteen een gigantisch succes (best verkochte model in 2010 en 2011) dankzij de BlueMotion: de eerste ‘spaardiesel’ met lage bijtelling en vrijstelling van wegenbelasting. Bij een facelift in 2014 kreeg de Polo de beschikking over vernieuwende technieken als een instelbaar onderstel, LED-hoofdverlichting en infotainment met online mogelijkheden.
VW Polo
Weetjes over de Polo op een rij:
-Het beste Nederlandse Polo-jaar ooit was 2011, met 26.691 verkochte exemplaren.
-De huidige Europese Polo wordt gebouwd in Pamplona, Spanje. De CrossPolo wordt ingevoerd vanuit Uitenhage, Zuid-Afrika.
-Andere plekken waar Polo’s worden gebouwd: Pune (India), Kaluga (Rusland) en Shanghai (China).
-Om 40 jaar ontwikkeling weer te geven: in de eerste Polo werden vier elektromotoren toegepast (bijvoorbeeld de ruitenwissers). In de huidige zijn dat er maximaal 40.
-Misschien wel de opmerkelijkste Polo ooit: de vierkleurige Harlekin (Harlekijn), geleverd in Duitsland in 1995. De Harlekin was er in vier verschillende versies, met verschillende toepassingen van het rood, geel, groen en paars.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *