Tom Coronel valt tegen op de Nürburgring

Als achtste was Tom Coronel de best geklasseerde Chevrolet-rijder in de tweede race van het FIA World Touring Car Championship (WTCC) op de Nordschleife. “Eerlijk gezegd had ik er van tevoren meer van verwacht”, gaf de coureur van de DHL-gele Cruze van het Italiaanse team ROAL Motorsport toe. “Onder natte omstandigheden zaten we er in de training qua snelheid goed bij, maar in het droog leverden de races niet het gewenste resultaat op.”
Chevrolet Cruze
In de eerste wedstrijd werd Coronel al in de beginfase geraakt door een concurrent, waarop hij de pits in reed teneinde geen verdere schade aan de auto te riskeren met het oog op race twee, waarin hij met zijn plek als tweede in de startopstelling een goede uitgangspositie had. Ondanks een uitstekende start in de tweede wedstrijd kwam Coronel in die race echter duidelijk snelheid tekort ten opzichte van de concurrentie. Zo kwam hij slechts als achtste over de eindstreep.

Toen medio vorig jaar werd aangekondigd dat het WTCC dit jaar op de Nordschleife van de Nürburgring in actie zou komen, was Tom Coronel meteen dolenthousiast. “Supergaaf, het mooiste circuit van de wereld! Ik kijk er nu al naar uit.” Inderdaad was het optreden in het voorprogramma van
de 24-uursrace, met zo’n 200.000 bezoekers een van de grootste autosportevenementen van Europa, zeker een spectaculair nieuw hoogtepunt op de kalender van het WTCC. Vanuit dat perspectief was de opzet van WK-organisator Eurosport Events zonder meer geslaagd en de televisiebeelden van de auto’s op de 25 kilometer lange combinatie van Grand Prix-circuit en Nordschleife in het heuvellandschap van de Eifel waren ronduit spectaculair. De voorbereiding was voor Tom Coronel echter niet optimaal, want in tegenstelling tot de meeste andere rijders had hij vanwege de opgelopen schade tijdens het raceweekeinde in Marrakesj eind april niet kunnen deelnemen aan de officiële WTCC-testdag op de Nordschleife. “Dat nadeel was groter dan we van tevoren gedacht hadden, want qua afstelling van de auto liepen we nu gedurende het weekeinde toch wel behoorlijk achter de feiten aan”, verklaarde Coronel. “De test op donderdag vond plaats onder droge omstandigheden. In de eerste vrije training op vrijdag was het nat, dat ging heel goed, want daarin stond ik constant ergens tussen de vierde en de zesde plaats, maar in de tweede vrije training, opnieuw op een droge baan, ging het helemaal niet.” Een ander nadeel was dat hij vanwege een motorwissel in zijn Chevrolet in de eerste race van achteraan in de startopstelling zou moeten vertrekken.

“Zoals zo vaak besloten we ons dus te richten op de tweede race”, aldus de coureur. “In de kwalificatie ondernam ik drie pogingen en werd uiteindelijk als negende geklasseerd, waarmee ik wel blij was, want daarmee stond ik voor de tweede race op de eerste startrij.”
Chevrolet Cruze
Coronel vervolgde: “In de eerste race had ik een slechte start en in de eerste bocht werd ik geraakt door een concurrent. Het was geen erg zware aanrijding, maar ik besloot toch de pits in te rijden om geen onnodige risico’s te nemen, zodat ik in ieder geval de tweede race zou kunnen rijden. In die race startte ik goed, maar de Citroëns en ook de fabrieks-Honda’s waren duidelijk sneller. Ik ging in de eerste ronde nog als vierde de Nordschleife op en kon mijn positie een tijdlang vasthouden, maar op het lange rechte stuk staken de rijders met de fabrieksauto’s me één voor één zonder problemen voorbij. Daar kon ik gewoon niets tegen doen. In ieder geval werd ik als achtste nog de best geklasseerde Chevrolet-rijder, dat stemt enigszins tevreden, maar als geheel moet ik zeggen dat ik meer van dit weekeinde had verwacht.” Voor Coronel is het evenement op de Nürburgring nog niet afgelopen, want hij neemt ook deel aan de 24-uursrace met een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Duitse Zakspeed-team. Dan volgt over drie weken het volgende WTCC-weekeinde op de Moscow Raceway. “Daar zaten we er vorig jaar goed bij en ik hoop ook nu weer op een goed resultaat. Qua karakteristiek was de Nordschleife voor onze auto niet ideaal, maar ik verwacht dat het in Rusland beter gaat.”

Uitslag Race 1: 1.José Maria López 3 ronden in 26:02,550; 2. Sébastien Loeb, op 4,930; 3. Yvan Muller (allen Citroën C-Elysée WTCC), op 8,759; 4. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC), op 9,918; 5. Qing Hua Ma (Citroën C-Elysée WTCC), op 10,516; 6. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC), op 10,789; uitgevallen: Tom Coronel (ROAL Motorsport-Chevrolet-RML Cruze TC1).
Chevrolet Cruze
Uitslag Race 2: 1.Yvan Muller 3 ronden in 26:02,149; 2. José María López (beide Citroën C-Elysée WTCC) op 0.173; 3. Tiago Monteiro, op 0,539; 4. Gabriele Tarquini (beide Honda Civic WTCC), op 0,694, 5. Sébastien Loeb, op 3,402; 6. Mehdi Bennani (beide Citroën C-Elysée WTCC), op 4,062 en 8. Tom Coronel (ROAL Motorsport-Chevrolet-RML Cruze TC1), op 8,865.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *