NVO: 50 jaar in transport


Titel: NVO
Subtitel: 50 jaar in transport
Auteur: Joris Smits
Uitgeverij: in eigen beheer uitgegeven
Jaar eerste druk: 2015
ISBN: nvt
Land van oorsprong: Nederland
Formaat: 31×31 cm, fullcolor hardcover 168 pagina’s
Aanschafprijs: op aanvraag bij Joris Smits

Het NVO boek van Joris Smits had ik een tijd terug al gekocht, echter op het Truckstar Festival kreeg ik het persoonlijk van de auteur overhandigd. Het eerste wat opviel was het formaat, het is echt een groot boek. Alleen maar mooi, zo is er ruimte voor veel en grote foto’s. Bij het openslaan van het boek gaat het feestje gewoon verder: goed papier, goede drukkwaliteit en goede opmaak, er is niet op dit boek bezuinigd, en dat terwijl Joris ook de vormgeving en het uitgeven zelf heeft gedaan. Of moet ik zeggen, omdat Joris het zelf heeft gedaan? Hoe dan ook, het eindresultaat is prachtig!

In het boek gaat het hoofdzakelijk om de foto’s van bedrijven die voor de NVO, een bevrachtingskantoor, rijden en reden. Per bedrijf wordt er aandacht aan geschonken. Soms één foto, soms twee pagina’s met foto’s en tekst, soms iets daar tussenin. De meeste foto’s komen uit Joris zijn eigen archief, maar ook Hans van Dijken heeft een flink aantal foto’s aangeleverd. Alsof dat nog niet genoeg was, zijn er ook vele foto’s bij andere fotografen vandaan gekomen, waaronder ook één foto van mijn hand (ik ben vereerd, altijd leuk om in een boek te staan!). De foto’s zijn als het even kon in groot formaat afgedrukt en van goede kwaliteit, een genot om naar te kijken. In de teksten staan zo hier en daar een klein foutje, maar dat stoort nergens. Joris weet heel goed de sfeer weer te geven van hoe het geweest moet zijn om voor de NVO te rijden. Hij is dan ook een ervarings-expert, die zelf via diverse bedrijven voor de NVO heeft gereden. Vooral de anekdotes en verhalen over bijzondere collega’s vond ik persoonlijk erg leuk. Al met al een boek wat eigenlijk niet mag ontbreken in de kast van een liefhebber van transport in Noord-Nederland. In mijn kast staat het boek overigens ironisch genoeg naast het boek over Lommerts, vroeger de grote concurrent…

2 Comments

  1. Joris Smits 7 augustus 2015 Reply
    • Rein van der Schaaf 22 juli 2016 Reply

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *