Op bezoek bij Transportena en Great Lion

Gisteren was ik op bezoek bij Henk Portena in Sneek. Henk is niet alleen de man achter Transportena, maar verwerft de laatste tijd ook erg veel bekendheid met poetsmiddelen onder de naam ‘Great Lion‘.
DAF XF105
Transportena is het transportbedrijf dat Henk samen met zijn zoons heeft. Het bedrijf heeft twee zeven jaar oude DAF XF105’s rijden. Beide met ruim over de miljoen kilometers op de teller, maar in betere staat dan menig truck die een paar weken geleden uit de fabriek is gerold. De trucks vallen niet alleen op door de bijzondere naam en strakke kleuren, maar ook door de mooie interieurs en blinkende tanks.
DAF XF105
Henk is zijn carrière niet begonnen in het transport. Hij is eerst veertien jaar rij-instructeur geweest, maar voelde zich niet helemaal thuis in die wereld. Daarom is hij op een gegeven moment een transportbedrijf met zijn broers begonnen. Zeven jaar geleden begon hij wederom een transportbedrijf, nu met zijn zoons. Naast het transport kreeg hij op een gegeven ogenblik ook de mogelijkheid om verdeler te worden voor een Brits merk poetsmiddelen. Toen deze echter eenzijdig de voorwaarden van hun overeenkomst aanpaste, besloot Henk, samen met zijn compagnon Johan Attema, met een eigen merk poetsmiddelen te komen.
DAF XF105
Dat merk is Great Lion. Met name de metaalpolish van het merk wekt opzienbarende resultaten. Je kunt bijna ieder metalen oppervlakte in een blinkende spiegel veranderen. Hier heb ik expres geen foto’s van gemaakt, sommige dingen moet je gewoon met eigen ogen zien om te geloven. Dat kan bij de dealers, bij Great Lion zelf of op een van de vele evenementen waar het bedrijf te vinden is. Waar men eerst handelde in de Mercedes onder de poetsmiddelen, nu men een eigen productlijn heeft kun je stellen dat het de Maybach onder de poetsmiddelen is.
DAF XF105
Het optisch verfraaien van trucks en andere voertuigen stopt niet bij de bling-bling uit een flesje. Men maakt ook lichtbakjes, in de jaren ’80 al erg populair en nu ook weer helemaal hip. Er is een divers aanbod in afbeeldingen.
DAF XF105
Ondanks dat hij een duizendpoot met eigenlijk drie bedrijven is, straalt Henk de rust zelve uit. Hij heeft het afgelopen jaar lange tijd in ziekenhuizen doorgebracht met hartproblemen, maar na een kleprevisie voelt hij zich nu beter dan ooit. Hij heeft het dus wel druk, maar maakt het zich niet meer. Al met al een gedenkwaardige ontmoeting met een gedenkwaardige man.
DAF XF105

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *