Voorzichtige dag voor De Rooy, winst Loprais

Gerard de Rooy moest het voorzichtig aan doen op de tweede dag van de OiLibya Rally. In de duinen kon hij de banden niet genoeg aflaten en verderop in de 362 km lange special moest hij zo hard remmen dat de band van de velg schoot. “Al bij al heb ik maar 12 minuten verloren op Ales Loprais. Ik kan niet zo hard rijden als ik zou willen, maar het is goed zo.”
Iveco Powerstar
Loprais hield de eer hoog voor Team Petronas Iveco De Rooy door de etappe te winnen, met Federico Villagra op de tweede plaats. De Rooy noteerde de vierde tijd en de Ton van Genugten de vijfde.
De tweede etappe was compleet anders dan de eerste, met aardig wat duinen en oueds. “We begonnen goed,” vertelt Gerard de Rooy bij de finish. “We konden de snelheid hoog houden, maar vanwege de velgen die we aan het testen zijn, konden we in de duinen de banden niet aflaten zoals we gewend zijn. Ik moest dus met iets te veel bandendruk door de duinen en daarom moest ik zeker met draaien voorzichtig zijn.”

Na de duinensectie kon De Rooy het gas weer intrappen, maar dat betekende ook dat hij in het stof van een ander kwam te rijden. “In het stof zag ik een grote zandbult een fractie te laat en moest ik vol in de remmen. Daarmee schoot de band van de velg. Het wisselen kostte 9 minuten. In de slotfase verloren we nog wat tijd omdat mijn gordel kapot ging en we dat wel even moesten repareren.”
De Rooy kon niet heel erg zitten met het tijdverlies. “We hadden met andere velgen moeten rijden, maar die waren te laat. We weten wat de reden van het tijdverlies is en zo lang dat geen grote of technische problemen, vind ik het niet zo erg. Het hoort bij testen. We rijden wel iets harder dan normaal in een test, maar ik kan ook weer niet te hard gaan, omdat we na deze rally nog maar zes weken hebben om de auto op te bouwen en Dakar-klaar te maken. Ik wil mezelf geen problemen op de hals halen.”

Net als De Rooy had Ton van Genugten het prima naar zijn zin in de tweede etappe. “Na de start moest ik even tien minuten op de baas wachten, maar toen Gerard eenmaal voorbij was, hebben we geprobeerd aan te pikken. De proef was een mooie mix van paden, oueds en duinen en opnieuw was ik verrast door het vermogen van de Iveco. In de duinen moet je het gas erop houden om boven te komen en niet vast te rijden, maar met deze auto is dat een fluitje van een cent.”
Iveco Trakker
De derde etappe, de lus M’Hamid, is een proef van 274 km met zand- en stenenpaden, wat duinen en de oversteek van het zoutmeer Iriki.

Uitslag #2
1. Loprais 2.39.39
2. Villagra + 06.32
3. Van den Brink + 11.30
4. De Rooy +12.18
5. Van Genugten +20.13

Stand na #2
1. Villagra
2. Van den Brink
3. Loprais
4. Van Genugten
5. De Rooy

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *