Van Genugten tevreden over rol als back-up

De OiLibya Rally is een goede test vooor Ton van Genugten in zijn rol als back-up voor de kopmannen van Team Petronas Iveco De Rooy. In de vierde etappe, een verplaatsing van de omgeving van Zagora naar Agadir, eindigde hij als zesde, kort achter Ales Loprais (vierde), Gerard de Rooy (derde) en etappewinnaar Federico Villagra.
Iveco Trakker
De verschillen waren opmerkelijk klein in de proef van vandaag (293 km). De Rooy had exact dezelfde tijd als Martin van den Brink (2.58.17 – 1.05 achter Villagra) en Van Genugten had één seconde meer nodig dan Pascal de Baar (3.06.25 om 3.06.26).
Van Genugten had De Baar kunnen hebben, als hij in de openingsfase iets minder voorzichtig had gereden. “Op de stenige piste wilden we de banden sparen, want je weet nooit wat je nog tegenkomt, maar achteraf gezien was dat niet nodig geweest en hadden we best sneller gekund. Maar ja, achteraf is het makkelijk. Het tweede deel van de special was veel beter en meer mijn terrein, met een paar duintjes en zachtere paden, zonder stenen.”
Iveco Powerstar
Dat de verschillen zo klein zijn, is goed nieuws voor Van Genugten, wiens taak het is zo kort mogelijk achter De Rooy en Loprais te blijven om snel te kunnen helpen als dat nodig is. “Kort achter zulke topcoureurs blijven, is al een taak op zich. Maar wat dat betreft mogen we heel tevreden zijn met de rally tot nu toe. Ik heb een boel opgestoken en heb de Iveco weer beter leren kennen.”
“Deze rally is pittiger dan de Dakar,” meent Van Genugten. “De proeven zijn verre van gemakkelijk en het terrein is ruw met talloze stenen en rotsen. Het mag dan maar een weekje zijn, we hebben onze handen vol om elke dag zonder schade de finish te halen.”
Iveco Powerstar
Gelukkig voor Van Genugten en zijn crew – navigator Anton van Limpt en monteur Peter van Eerd – hebben ze nog weinig te doen gehad aan reparaties en assistentie verlenen onderweg.
“Vandaag is alleen Ales een keer uit de auto gemoeten en daardoor heeft hij wat tijd verloren,” rapporteerde Gerard de Rooy. “Federico heeft het super gedaan met de etappewinst. Ikzelf had een seconde sneller moeten zijn om Van den Brink te pakken, maar ik kon hem niet voorbij in het stof. In het eerste deel van de special reed ik naar hem toe, maar ik kon net niet dichtbij genoeg komen om er langs te gaan. Mijn banden deden ook niet precies wat ik wou en dat is jammer, want we hadden deze etappe kunnen winnen. We hebben deze week verschillende types banden getest en we hebben veel geleerd waar we in de Dakar profijt van kunnen hebben. Het is een goede week tot nu toe. Morgen nog één dagje, hopelijk zonder schade of problemen.”
Iveco Powerstar
Uitslag #4
1. Villagra 2.57.12
2. Van den Brink + 01.05
3. De Rooy + 01.05
4. Loprais + 03.45
5. De Baar + 09.13
6. Van Genugten + 09.14

Stand na #4
1. Van den Brink 13.16.55
2. Loprais + 04.05
3. Villagra + 06.25
4. De Rooy + 40.11
5. Van Genugten + 48.22

Dit bericht wordt verzorgd door Rallymaniacs en M-Press Productions.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *