Scania viert haar 125e verjaardag

In 2016 viert Scania 125 jaar innovatie. Van haar oprichting in 1891 als privéonderneming die spoorwagons produceerde tot de connected vehicles van vandaag heeft Scania vijandige overnamepogingen en financiële crisissen doorstaan en is het al die tijd overeind gebleven. Ook vandaag gaat dat succesverhaal nog steeds voort.

Hieronder volgt een kort overzicht van de geschiedenis van Scania, van de start in 1891 tot vandaag:

1891: De privéonderneming Vabis wordt opgericht in Södertälje en begint met de productie van open goederenwagens en transportwagons. Zo’n twintig jaar later bundelt Vabis de krachten met fietsen- en machinebouwer Scania, een privébedrijf uit Malmö. Zo ontstaat Scania-Vabis.

1923: August Nilsson, ontwerper bij Scania-Vabis, ontwikkelt een viercilinder-kopklepmotor. Die motor is erg krachtig en betrouwbaar, wat bijzonder belangrijk is voor trucks en bussen.

1936: Scania-Vabis ontwikkelt zijn eerste dieselmotor, die tijdens testritten veel indruk maakt op de vakpers. “Tot mijn grote verbazing kon ik de motor amper horen”, schrijft een journalist. “Maar ik voelde wél hoe de bus als een pijl uit een boog vooruit schoot.”

1946: Er wordt voor het eerst naar Nederland geëxporteerd.

1961: Scania-Vabis bouwt voort op zijn succes in Brazilië en opent in São Bernardo do Campo, niet ver van São Paulo, zijn allereerste productie-eenheid buiten Zweden.

1964: Prins Bernhard opent de productie-eenheid Scania Production Zwolle in Nederland.
Scania 140
1969: Een nieuwe legende is geboren! Scania lanceert een 14-liter V8-turbomotor met 350 pk. Het is op dat moment de krachtigste truckmotor in Europa, een voorbode op Scania’s filosofie om een laag toerental te combineren met een hoog koppel.
Scania T112
1980: Scania lanceert de 2-serie, de eerste reeks modulaire bedrijfsvoertuigen.
Scania 113 Streamline
1988: De nieuwe 3-serie wordt geïntroduceerd en wordt het daaropvolgende jaar uitgeroepen tot International Truck of the Year. Scania slaagt er nu in trucks af te stemmen op de specificaties van de klant.
Scania 94
1995: De 4-serie wordt gelanceerd en wordt het daaropvolgende jaar ook uitgeroepen tot International Truck of the Year.

2000: Scania’s miljoenste voertuig rolt van de band.

2003: Scania organiseert voor het eerst de Young European Truck Driver competition. Sindsdien zijn al tal van winnaars gekroond.
Scania touring
2009: Scania lanceert de Scania Touring, een nieuwe bus die gebouwd wordt in samenwerking met de Chinese busbouwer Higer. Scania en Higer slaan de handen in elkaar om in China bussen te produceren voor de wereldmarkt, een primeur en een grote stap voorwaarts in de busproductie. 
Scania R730
2010: Met maar liefst 730 pk is Scania’s nieuwe V8-motor de krachtigste ter wereld zonder in te boeten aan brandstofefficiëntie.

2011: Twee jaar voor de wet het voorschrijft, introduceert Scania de eerste Euro 6 truck in Europa.
Scania R-serie Streamline
2013: Nieuwe Streamline-modellen voor langeafstandstransport worden gelanceerd.

2015: Scania levert zijn 150.000e truck met geactiveerde connectiviteit.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *