Geachte Shirley, week 11 2016


MAN TGS 2nd gen
Geachte Shirley, nadat ik zondag de suikerdip van de brunch had verwerkt tussen de koeien in de stal, mocht ik maandag weer met jou op pad om caloriën te verbranden. Ook nu weer mochten we beginnen bij de loswal in Hoorn, waarvandaan we zand gingen rijden naar Spierdijk. Vanaf 6 uur word er geladen, het is dan nog een beetje schemerig, maar gelukkig is alles rondom de trechter en in de keet goed verlicht. Met een TVO’tje (Thee Voor Onderweg) gingen we op pad naar het stort rondom kruispunt De Braken/Spierdijk. Ook daar was het goed verlicht, met lantaarnpalen pal langs het werk, en een lampje in de keet, zodat we konden zien dat de machinisten nog binnen zaten. Ja de schafttijden zijn redelijk op elkaar afgestemd, maar de begintijden nog niet. Gelukkig stond er nu een grotere shovel dan vorige week, en had ie er ook een bakkie in, dus ging het bij het tweede rondje al een stuk vloeiender. We moesten een werkweggetje erin rijden, bij het gronddepot aan de andere kant van de weg. Tenminste, ik denk dat het een gronddepot is, maar voor hetzelfde geld word het een geluidswal om het nieuwe kruispunt heen. Terwijl we rustig heen en weer reden, hoorde ik op het nieuws dat er het afgelopen weekend een zelfmoordaanslag in Ankara was geweest, waarbij zo’n 34 doden en vele gewonden waren gevallen. Gek genoeg kwam ik later op veesboek maar weinig profielfoto’s tegen met een Turkse vlag. Blijkbaar zat de aanslag in Frankrijk net boven de minimumgrens van aantal-doden-bij-aanslag-om-het-zielig-te-vinden, want toen waren de Franse vlaggetjes niet aan te slepen. Na zo’n dagje stoeien in het zand konden we mooi nog even naar de garage, waarna ik jou met gesmeerde kleppen weer op rust kon zetten.

Dinsdag konden we namelijk weer vol aan de bak. Wederom zand rijden naar Spierdijk. Gelukkig doen ze er vanalles aan om ons scherp te houden, om de paar 100 meter veranderd de maximumsnelheid, en aangezien jij niet zo heel hard kan optrekken met 30 ton zand in je rugzak, en ik het zonde vind om steeds hard te moeten remmen, zijn we eigenlijk continu bezig met accelereren en uitrollen. En natuurlijk even achterstevoren in de stoel zitten, toen die Lexus IS coupé voorbij kwam. De scherpgelijnde neus en de metallic donkerrode kleur waren een aangename afwisseling op het industrieterrein, waar verder voornamelijk bedrijfsauto’s langs komen. Maar waar het tijdens de schaft eigenlijk om draaide, was de vraag: heb je gister nog steak gegeten? Als je nu denkt “Wuh?”, googel dan maar even wat voor feestdag het maandag was *smiley die knipoogt* *smiley met een vunzige grijns* Ook vandaag liep het, afgezien van de file op de A7 ’s ochtends waardoor het ook op de provinciale wegen aardig vast liep, lekker door. Wederom konden we 10 vrachten op de bon noteren *smiley die druk zit te schrijven* want dat rekent zo lekker makkelijk. Maar in tegenstelling tot vandaag mochten we daarna nog even een vrachtje zand laden voor de sierbestrating in Winkel. Hoewel het vandaag niet zo zonnig was als gisteren, zit het voorjaar er toch wel weer aan te komen, en wat kun je dan beter doen dan lekker de tuin opknappen?

Nou, zand rijden misschien? Het zal je niet verbazen, maar ook woensdag mochten we weer laden in Hoorn. Dit keer niet voor Spierdijk, maar voor Wogmeer, een verkeerslicht verder. Ja voor ons wel een uitdaging, want tijdens het vlinders tellen zou ik zomaar eens kunnen afslaan naar het verkeerde stort. Behalve vlinders tellen, konden we ook Lincolns tellen. Nee het waren er niet veel, na 2 Navigators waren we uitgeteld, maar zoveel big size SUV’s van dat merk kom je normaal gesproken niet tegen. Tussen het tellen door, hoorden we op de radio dat Amsterdam de tweetakt scooters wil verbieden *smileys die juichen* eindelijk! Na al dat autootje pesten in de stad, zijn eindelijk die stinkende pruttelaars aan de beurt! Waar voor auto’s nog veel wegenbelasting en parkeergeld moet worden betaald, is dat voor scooters weinig tot niets. Maar terwijl auto’s netjes in rijtjes zacht staan te pruttelen voor de verkeerslichten, rijden die scooters met een hoop herrie links en rechts voorbij. Rode lichten, stoepen, eenrichtingsverkeer, allemaal regels waar ze zich niet aan hoeven te houden *smiley die z’n middelvinger opsteekt* helaas is het alternatief een fiets (wat ik niet denk dat veel van die scooteraars gaan doen) of een electrische scooter. En in tegenstelling tot die tweetakters, hoor je de electrische variant bijna niet. Het is wachten op de eerste aanrijdingen, voordat de gemeente beslist dat die dingen een piepertje moeten hebben. Ondertussen waren wij netjes aan het rijden. Echt netjes, 53 waar je 50 mag, beetje gas geven waar je 80 mag. Vlak achter ons reed een politieauto. Niet goed voor mijn bloeddruk, want op de een of andere manier voel ik me dan toch altijd een beetje betrapt, maar wel erg goed voor jouw verbruik.

Donderdag, niet schrikken, hadden we een ander ritje. Korrel laden in Alkmaar, voor de geluidswal constructie bij op-/afrit Avenhorn, bij de A7. Wel hetzelfde werk, maar dan een ander ritje. De oubollige kokosmatjes lagen tot aan het plafond aan toe opgestapeld bij de Blokker, en dus maken ze er tegenwoordig geluidswallen van. Een ijzeren bekisting waarin de korrel word gestort, moet stevig genoeg staan om de matjes en de begroeiïng die er straks tegenop klimt, omhoog te houden. Fijn voor de mensen die erachter wonen, want zij hebben straks minder last van autolichten, geluid en stof. Maar als het aan de PvdA ligt, hebben mensen daar in de nabije toekomst sowieso minder last van. Zij willen namelijk dat er over 10 jaar geen auto’s met benzine- of dieselmotor meer worden verkocht. Wat natuurlijk een mooi streven is. Maar over 14 jaar moeten alle auto’s met zo’n motor helemaal zijn verdwenen *smiley met opengesperde ogen* zijn ze nu helemaal gek geworden! Dus over 14 jaar moet ik de Kadett volhangen met accu’s en het motorblok als bijzettafel gebruiken ofzo? Wat een idioten! *smiley die staat te stampvoeten* mafkezen. Nu is schelden op internet wel heel makkelijk, daarom zal ik ook een aantal argumenten geven waarom het niet gaat werken: de electrische auto’s hebben (nu nog) een te kleine actieradius, vergeleken met dieselauto’s. Waterstofauto’s dan? Hyundai gaat in 2018 waarschijnlijk de eerste zijn die zo’n auto op de markt brengt, en die zou dan in minder dan 10 jaar de conventioneel aangedreven auto’s moeten vervangen. Zo snel kunnen consumenten er niet aan wennen, zeker niet als er maar 2 tankstations zijn. En daarbij zijn er te weinig oplaadpunten, zeker in stedelijk gebied. Mensen met een oprit kunnen thuis laden, mensen die ergens langs de kant van de weg moeten parkeren, zijn afhankelijk van laadpalen die de gemeente neerzet. Natuurlijk kun je bij grote tankstations langs de snelweg al laden, maar wanneer je binnendoor rijd kom je die laadstations nergens tegen. Kortom: leuk plan van de PvdA, maar de praktische uitwerking, de infrastructuur en de alternatieven zijn nog niet helemaal op orde. Na de vrachten korrel voor de kokosmattenmuur, mochten we 2 vrachten zand naar Heerhugowaard brengen, en daarna snel naar huis, voor CV monteur deel 2. Ergens tussen 12 en 5 zou ie verschijnen, en ik had me er al op verheugd dat ie er pas om half 5 zou zijn, zodat ik lekker kon foeteren op hun planning, en dat ik de hele middag voor niks vrij was. Maar helaas, even over 12 werd ik al gebeld dat ie onderweg was *smiley die met z’n nagels in het stuur zit* en terwijl ik nog na zat te hijgen tijdens de lunch, was de monteur bezig met de technische dingen. Amper een uurtje verder kreeg ik te horen dat er een paar kleine dingetjes zijn vervangen, en dat ie er weer een paar jaar tegenaan aan. Heel fijn. Kon ik mooi verder met gebruik maken van deze vrije middag, om alvast wat in het huishouden te rommelen.

Want vrijdag mochten we weer op pad. Inderdaad Hoorn ja, hoe raad je het! Niet naar Wogmeer, maar weer naar Spierdijk. Het word steeds drukker daar, met sloten die worden dichtgegooid, nieuwe sloten die worden gegraven, duikers die geplaatst zijn en een tijdelijk fietspad wat word aangelegd. En daar tussendoor moesten wij dan met 6 auto’s zand komen brengen. Hectiek alom. Gelukkig was er ook nog een ongeluk op de A7 gebeurt, ergens richting Zaandam, en konden we tijdens het filerijden even rustig naar de radio luisteren. Het proces tegen Geert Wilders is namelijk begonnen. Jazeker, hij is aangeklaagd omdat er in 2014 (als ik het goed heb onthouden) een menigte was die “Minder! Minder!” riep, toen hij vroeg of er meer of minder Marokkanen moesten komen. Ja dat is wel een klein beetje opruiïng, wanneer je iets vraagt, waarop je eigenlijk al weet wat de menigte daarop gaat antwoorden. De Marokkaanse gemeenschap, en ook veel blanke autochtonen, vonden dit te ver gaan. Terwijl er juist zoveel onderwerpen zijn waarbij dit antwoord wel goed zou hebben gepast: willen wij meer of minder regeltjes? “Minder! Minder!” *smileys die staan te juichen* willen wij meer of minder uitstoot van kolencentrales? “Minder! Minder!” *smileys die confetti strooien* willen wij meer of minder belastingen? “Minder! Minder!” *smileys die uit hun dak gaan* “Nog minder! Nog minder!” Maar er was ook goed nieuws, zeker voor alle mensen met minder minder goede motoriek, want de zelfstrikkende schoen, die we in Back to the Future zagen, gaat nu daadwerkelijk op de markt gebracht worden. Tevens was het vandaag de Dag van de Pannenkoek en Nationale Diabetesdag. Kun je tijdens het eten van een spekpannenkoek met stroop stilstaan bij het voorkomen van suikerziekte, een geweldig idee *smiley die een bordje SARCASME omhoog houd* maar belangrijker nog, vrijdag is natuurlijk ook visdag. Terwijl ik in de keet thee stond te maken, kwam de uitvoerder met een grote grijns binnenstappen, en sprak hij de legendarische woorden “Aaahhh heerlijk, die vislucht!” Niet veel later werd de vis gebracht, en konden we eten. Om toch een beetje stil te staan bij diabetes, had ik een broodje met krabsalade en eentje met zalmsalade uitgekozen. Op witbrood, zodat er ook nog iets pannenkoekerigs aan zat. Blijkbaar had de uitvoerder ook “Minder! Minder!” in gedachten, want na 2 vrachten was het feest alweer over. Terwijl de machinisten op het werk rondom Hoorn de laatste brokken gladstreken, toerden wij richting Schagen, om daarna met een vrachtje zand voor Anna Paulowna Blanca (het dorp dat is vernoemd naar George Baker) de werkweek af te sluiten.

Zaterdag was het dan echt weekend. Lekker uitslapen, op het gemakkie ontbijten, boodschapjes doen en daarna heerlijk op de bank hangen met een boekie. ’s Avonds werd er aandacht besteed aan de opening van het Formule 1 seizoen, met de film Rush, die de strijd tussen Lauda en Hunt liet zien. De serieuze man versus de playboy. In een tijd dat er nog met enige regelmaat coureurs sneuvelden. Daarna volgde nog een documentaire-achtige film over hoe de Formule 1 toen begon, tot en met hoe het nu is. Maar helaas, na zo’n drukke dag begonnen mijn ogen langzaam dicht te zakken, en dus ben ik genoodzaakt om de zwartwit beelden van de vroegere races maar een keer op internet op te zoeken.

Ja en dan is het alweer zondag. Net te laat *smiley die z’n horloge terug draait* om de race van Australië te zien. Nouja, dan de herhaling maar ergens vandaan tevoorschijn toveren. Nu hoef ik in ieder geval niet op het puntje van m’n stoel te zitten terwijl ik half herkauwend het ontbijt naar binnen werk. Voor degene die wel vroeg hun bed uit zijn gegaan: respect!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *