Mammoet wint Lybia Rally 2016

Alhoewel Martin van den Brink met zijn Mammoet-Renault dagen lang kansloos leek voor de eind-overwinning, heeft het team niet opgegeven en is men er vol voor blijven gaan. Een terechte keuze, zo bleek bij de finish, men heeft de winst in de truck-klasse gehaald, maar niet met overmacht.
Renault K-serie
De eerste etappe was direct al verwarrend. De organisatie had een fut gemaakt met de waypoints, waardoor enkele zo goed als niet te bereiken waren. Tot tevredenheid van Mammoet heeft de organisatie besloten de resultaten voor deze eerste dag dan maar niet mee te tellen.

De eerste dag voor het klassement werd gereden was dus etappe twee. De Renault kreeg onderweg drie lekke banden. Dat kost normaal al meer tijd dan je lief is, maar nu was het extra zuur, men had maar twee reserve-banden mee genomen in de wedstrijd-truck. De derde keer moest de band dus met een prop provisorisch gerepareerd worden. 
Renault K-serie
In etappe drie kon men geen tijd goed maken. Sterker nog, door wederom een worsteling met de waypoints liep de achterstand nog meer op. Er was ook nog korte tijd sprake van een tijdstraf, wegens het overschrijden van de maximum snelheid. Dit is echter buiten de rally om gebeurd, tijdens een test door de bouwer van de truck, Mario Kress, dus is weer terug gedraaid. 

Van den Brink leek de vierde etappe lang op zijn naam te kunnen zetten, totdat hij vast kwam te staan. Gelukkig kreeg hij hulp van koploper Jos Smink, zodat de achterstand op de Ginaf nog enigszins beperkt bleef.
Renault K-serie
Ook tijdens de vijfde etappe was de Harskamper weer het snelst, dit keer werd die echter ook om gezet in een etappe-overwinning. Tot ergernis van enkele andere deelnemers overigens, die vonden dat hij wel erg hard ging. Martin zijn commentaar daar op: “We doen mee aan een rally. We betalen inschrijfgeld en zijn hier om te testen voor de Dakar Rally. We hebben toch niet ingeschreven voor een optocht of een 45 kilometer-ritje?”

Nadat dag zes weer voortreffelijk ging, werd het op de laatste dag werd het toch wel erg spannend. Dat de Renault die dag weer het snelste was, had men wel verwacht. Maar of de voorsprong groot genoeg was? Bij de finish startte het lange wachten. Uiteindelijk had men in het totaal klassement een kwartier voorsprong op debutant Bouwens met zijn Iveco. 
Renault K-serie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *