De Kimsi zelf gereden

Vandaag had ik de mogelijkheid in de Kimsi te rijden, en dat in mijn eigen straat. De Kimsi is een elektrische brommobiel waar je met een rolstoel achter het stuur kan zitten. Een rolstoeler kan de auto helemaal alleen bedienen en ook zelf in- en uitstappen. Helemaal onafhankelijk en vrij dus, ook als je aan een rolstoel gebonden bent.

Uiteraard gaat alles bij zo’n voertuig automatisch. Van de elektrische ramen tot de achterklep/oprijplaat en de achterdeur. Deze laatste werken met een afstandbediening.

De Kimsi is extreem stil, zoals ook in het filmpje te horen is. De kinderen op het voetbalveld in de verte en het knisperen van de schelpen onder de banden maken meer geluid dan de motor. Ook vergeleken met bijvoorbeeld een elektrische heftruck is hij erg stil. Het enige wat echt hoorbaar geluid maakt is de luchtvering, maar dat hoor je eigenlijk alleen bij het stijgen en dalen van de auto. En de radio natuurlijk…

Op dit moment is er (naast deze demo natuurlijk) één exemplaar in Nederland, verkocht aan een tevreden mevrouw in een rolstoel. Mijn verwachting is dat er op de korte termijn nog zeker enkele exemplaren bij zullen komen, hij is verrassend comfortabel. Uiteraard is met alles rekening gehouden dat de bestuurder wat minder kracht in zijn of haar lichaam heeft, de bediening is erg licht. In de demo is ook handbediening voor het gas en rempedaal aangebracht. Schakelen is uiteraard ook niet nodig.

De actieradius is 80 tot 100 kilometer. Als je constant 45 rijdt is dat 80, in de ‘economic’ stand gaat de Kimsi maximaal 30 kilometer per uur en moet de 100 kilometer gemakkelijk te halen zijn. Hij weegt, inclusief accu’s 850 kilo.

Misschien vind je het raar dat ik een ‘rolstoelbus’ test. Ik zit inderdaad niet in een rolstoel, maar er is ook een bedrijfswagenversie van, de Streeter, die binnenkort naar Nederland komt. Ideaal voor stadscentra waar je steeds vaker niet met een diesel in mag komen. Als deze uitgerust kan worden met de rolstoelramp is dat helemaal fijn, dan kan je een rolcontainer met bijvoorbeeld vieze (of schone) was direct in of uit de Kimsi rijden.

De Kimsi is een model van Ellectra, een Franse fabrikant van elektrische voertuigen die met AM rijbewijs bestuurd mogen worden.


De passagiersstoel.

Achteruitrijcamera.


Het laadpunt en het ruitenwissersproeiervloeistofreservoir zitten achter het klepje in de neus.


De spiegels zijn uiteraard ook elektrisch verstelbaar

Wil je Kimsi zelf in het echt zien? Kom dan naar de Support Expo die van 25 tot en met 28 mei 2016 in de Jaarbeurs van Utrecht gehouden wordt, daar staat hij op stand 7.F071. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met Slim-Mobiel, de importeur.

No Responses

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *