Klein probleem kost Van den Brink tijd

In de derde etappe van de Silk Way Rally heeft Martin van den Brink de leiding af moeten staan aan de Rus Andrey Karginov. Een klein probleem met de koeling kostte de formatie van Mammoet Rallysport veel tijd.

Van den Brink eindigde uiteindelijk als zesde en verloor bijna 4½ minuut op de etappewinnaar. ,,Jammer, maar het is niet anders,’’ zo liet Martin van den Brink vanavond (plaatselijke tijd) net na de finish van de etappe naar Kostanay weten. In Kazachstan is het tijdverschil met Nederland overigens vier uur.
,,We hebben 150 kilometer ingehouden moeten rijden om de temperatuur niet te hoog op te laten lopen. Zonder dat probleem hadden we denk ik wel enkele minuten voorsprong gehad.’’

De equipe in de Renault Sherpa had buiten het koelingsprobleem verder geen reden tot klagen. ,,Het liep uitstekend. Het was een prachtige en vooral technische proef. Deze route lag ons zeker wel. Nu hebben we ingehouden gereden en moeten tevreden zijn met de zesde plaats.’’

Voor Martin van den Brink en zijn technische ploeg is het zaak om vanavond de oorzaak van het probleem te achterhalen. ,,Ja, dat is voor ons nu het belangrijkste. Het is frustrerend als je weet dat je zo veel sneller kunt, maar steeds van het gas moet om de temperatuur te laten zakken. Hopelijk kunnen we het oplossen en dan gaan we morgen weer een nieuwe poging wagen om een etappe te winnen.’’

In de 200 kilometer tellende proef naar Kostanay was Karginov in de Kamaz de snelste. De Rus klopte de Bulgaar Viazovich in de MAZ (+1.36) en zijn Kamaz teamgenoten Nikolaev en Mardeev. Martin eindigde achter Sotnikov als zesde. De Harskamper verloor ondanks de gedwongen snelheidsvermindering slechts 4.28 minuten. In het klassement bedraagt de achterstand van Martin van den Brink, Peter Willemsen en Daniel Kozlovsky 4 minuten en 18 seconden.
Pascal de Baar stuurde de tweede Renault van Mammoet Rallysport als elfde richting het bivak. De Baar, die met Martin Roesink en Wouter Rosegaar een team vormt, leverde 13.39 in. Dat is ook zijn achterstand in het klassement.

Dinsdag gaat de rally verder met een rit naar Astana. De special gaat dan over een lengte van 345 kilometer. In de hoofdstad van Kazachstan wacht de rallyrijders na afloop van de proef een warm welkom.
Renault Sherpa

Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *