Van den Brink slaat keihard terug

Martin van den Brink heeft in de vijfde etappe van de Silk Way Rally flink huis gehouden. Naast de etappezege klom de rijder van Mammoet Rallysport naar de tweede plaats in het klassement.

In de klassementsproef over 568 kilometer was de equipe van Martin van den Brink, Peter Willemsen en Daniel Kozlovsky in de Renault Sherpa 9 minuten en 8 seconden sneller dan de Rus Eduard Nikolaev. De indrukwekkende race bracht de mannen van Mammoet Rallysport op een tweede plaats in het algemeen klassement. ,,We tellen weer mee.´´

De problemen met de koeling van de Renault-truck waren ook in de vijfde etappe nog niet helemaal verdwenen. ,,In de slotfase hebben we weer ingehouden gereden.´´
Ondanks dat Van den Brink in de laatste 150 kilometer bewust van het gas ging was dat ruim voldoende voor de winst. Achter Nikolaev eindigde zijn Kamaz-teamgenoot Shibalov als derde op ruim 17 minuten. De overige concurrenten volgden op meer dan 20 minuten. De etappe in Kazachstan ging van Astana naar Balkhash.

,,We hebben de hele dag alles gegeven. We reden vol in het stof. We hebben acht trucks en 30 auto´s ingehaald. Ik ben heel blij met deze etappezege. We hebben in de slotfase wel weer ingehouden gereden. De problemen met de koeling staken de kop weer op, maar bracht de winst niet in gevaar.´´

Martin van den Brink, navigator Peter Willemsen en monteur Daniel Kozlovsky klommen via de ritwinst naar de tweede plaats in het klassement. De achterstand op koploper Nikolaev bedraagt nog 11 minuten en 42 seconden. ,,We doen weer mee en dat geeft een goed gevoel. Er zijn nieuwe onderdelen voor de koeling onderweg naar het bivak. Het ziet er weer goed uit,´´ aldus een tevreden Van den Brink.

Nieuwe ventilatoren in aantocht
Maandag en dinsdag werd de formatie geplaagd door grote problemen met de koeling. ,,De ventilatoren zijn niet sterk genoeg. Er zijn nieuwe koelers onderweg vanuit Nederland naar het bivak,´’ zo vertelde Martin vanmiddag vanuit het bivak in Kazachstan. ,,Er komen 15 nieuwe ventilatoren. Van der Burg Automaterialen uit Woudenberg heeft dat geregeld en Hans Erren brengt ze vandaag nog naar Balkhash. Hopelijk kunnen we daar de rally mee uitrijden. We hebben gisteren zeven van de negen ventilatoren vervangen. Uit de testen in Slowakije bleek dat ze zeker een week mee kunnen gaan. Dus dat moeten we maar hopen.´´

Buiten de problemen met de koeling bleef de equipe uit de ellende. ,,Het was wel heel zwaar. We hebben alles gegeven en door al het stof heb ik nauwelijks iets van de omgeving op de route kunnen zien. Maar nogmaals, we zijn heel blij met dit resultaat. Het geeft aan dat we op de goede weg zitten.´´

Opmerkelijk is dat de Mammoet-formatie in de etappe als tweede algemeen (auto´s en trucks samen) eindigde. Alleen de Peugeot fabriekscoureur Cyril Despres was sneller dan de trucker in de Renault. ,,Heel bijzonder, maar leuk om te constateren,´´ aldus de Harskamper, die onder andere Yazeed Al Rahji (Mini) en Sebastien Loeb (Peugeot) ruim voorbleef.

Boer met kiespijn
Pascal de Baar, de tweede rijder van Mammoet Rallysport, werd woensdag achtste en is na vijf etappes ook achtste in het algemeen klassement. De snelle assistent uit Beekbergen heeft bijna 50 minuten achterstand op koploper Nikolaev. Pascal de Baar, navigator Wouter de Graaff en monteur Martin Roesink deelden in de vreugde na afloop van de vijfde etappe. Zelfs de boete van 200 euro die De Baar kreeg (wegens een lichte snelheidsovertreding) kon zijn humeur niet verpesten. De stuurman van de Renault fronttruck lachte na het horen van die straf echter wel als een boer met kiespijn. Maar dat kan ook komen omdat Pascal in de cabine op zoek moest naar de vulling van één van zijn kiezen…
Renault meerdere
Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *