Dubbelslag voor Van den Brink in etappe ‘Russisch roulette’

Martin van den Brink heeft de macht gegrepen in de Silk Way Rally. De Harskamper was vanochtend de snelste in de 76 km lange bergproef tussen Almaty en het Chinese Bortala. ,,Hier zijn we heel blij. Het is een mooi begin van de tweede week,’’ aldus een enthousiaste Van den Brink net na de finish van de special.

De, voor rallybegrippen, ultra korte etappe was voor de rijders echter lang genoeg. ,,Het was een hele zware proef in de bergen. Het had ook hier volop geregend. Het parcours was glad en glibberig. Het was gewoon gevaarlijk,’’ aldus de winnaar van de zevende etappe.

Martin van den Brink, Peter Willemsen en monteur Daniel Kozlovsky besloten om in deze eerste proef na de rustdag alles te geven om zodoende opnieuw achterstand goed te maken op koploper Nikolaev. ,,We zijn er serieus voor gaan zitten. De drie uitroeptekens in het routeboek maakten op voorhand al duidelijk dat het pittig zou worden. We zijn uit de problemen gebleven en de truck functioneerde uitstekend.’’

Op de rustdag in Almaty (Kazachstan) hadden de mannen van Mario Kress de Renault Sherpa flink onder handen genomen. ,,De truck was weer als nieuw. De problemen met de koeling lijken verholpen, maar dat wordt later deze week pas echt duidelijk. Deze etappe was daar iets te kort voor. De lagers van de reactiestang zijn vervangen en we reden met nieuwe banden.’’

‘Vooral veel te verliezen’
Martin verklaarde net na de finish (7.15 uur Nederlandse tijd) dat de mannen van Mammoet Rallysport blij waren met het resultaat, maar ook met het einde van de etappe. ,,Dit was lang genoeg. We reden op glibberige wegen langs afgronden en veel paden waren echt slecht of spekglad. In deze etappe kon je eigenlijk meer verliezen dan winnen. Maar wij hebben gewonnen en daar ben ik heel blij mee.’’

Koploper Nikolaev valt weg
In het klassement deed de 45-jarige Harskamper uitstekende zaken. Koploper Nikolaev is het grote slachtoffer in de zevende etappe. De Russische Kamaz-rijder is met onbekende problemen op de proef blijf steken. Martin van den Brink is nu de nieuwe koploper. De Rus Anton Shibalov eindigde vandaag als tweede (op slechts 7 seconden) en is nu ook de eerste achtervolger van het Mammoet-team. De Rus heeft 6.35 minuten achterstand op de equipe van Van den Brink. De Renault-formatie weet zich verder achtervolgd door nog twee trucks van Kamaz. Sotnikov (12.29) en Airat Mardeev (24.45) moeten voorlopig echter buigen voor de Renault-mannen.

,,Het is een mooi begin en geeft hoop voor de rest van de tweede week. We staan er goed voor, maar het doel blijft om hier te testen. Dat het tot nu toe zo goed gaat maakt het natuurlijk wel heel erg prettig,’’ aldus Martin.

De kopman van Mammoet Rallysport zag tevreden aan dat ook Pascal de Baar zonder grote problemen de lastige bergproef afwerkte. Pascal, vergezeld door navigator Wouter Rosegaar en monteur Martin Roesink, eindigde vandaag als 11e op bijna 20 minuten van zijn winnende teamgenoot. In het klassement maakte De Baar een sprongetje naar de zevende plaats. De snelle assistent staat net voor Andrey Karginov die, net als zijn Kamaz-teamgenoot Eduard Nikolaev, vandaag ook veel tijd verloor.

Zondag gaat de Silk Way Rally verder. ,,We zijn nu op weg naar het bivak in Bortala en passeren vandaag de grens met China,’’ zo meldde Van den Brink vanochtend. ,,We rijden morgen een proef van 257 kilometer. Naast een deel met veel zand is het laatste deel behoorlijk snel. Ook lijkt de rol van de navigator belangrijk te worden door de extra waypoints in de route.’’

De Silk Way Rally is vanavond in samenvatting te zien op Eurosport. De uitzending op Eurosport2 begint om 22.45 uur. Op Eursport1 start de uitzending om 23.54 uur.
Renault Sherpa
Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *