Mammoet deelt nieuwe mokerslag uit

Martin van den Brink heeft de concurrentie in de Silk Way Rally opnieuw een mokerslag van formaat toegediend. De Harskamper won na de zevende rit ook de achtste etappe. De equipe van Mammoet Rallysport heeft in het algemeen klassement 18.40 minuten voorsprong op nummer twee Dimitry Sotnikov.

Naast Sotnikov kregen ook de overige rijders van het Russische Kamaz-team vandaag een flinke tik op de neus. Martin van den Brink wilde in de eerste etappe op Chinese bodem direct een slag slaan. ,,Het was de bedoeling om zo hard mogelijk te rijden om daarmee onze voorsprong uit te breiden. Dat het verschil zo groot zou zijn had ik ook niet verwacht.’’

‘Mooie en uitdagende proef’
Met navigator Peter Willemsen en de Tsjechische monteur Daniel Kozlovsky aan zijn zijde reed Van den Brink een degelijke etappe. De special telde 257 kilometers. ,,Het was een prachtige proef. Het was vooral erg technisch met veel zand en een groot deel off-piste. Het was een uitdagende proef.’’

De rallyrijder uit Harskamp stuurde de Renault Sherpa zonder overdreven risico’s over het traject. ,,We reden wel redelijk tegen de limiet aan. Het was belangrijk om de temparatuur goed in de gaten te houden. Af en toe hebben we iets gas terug genomen om de truck te koelen.’’

’Heerlijk duel met een Mini’

Het trio in de Renault genoot van het rechtstreekse duel op de route met de Kazach Issabayev. ,,We zijn steeds in duel geweest met die mannen in de Mini. Dat was heerlijk. Wij hebben ze ingehaald en later haalden zij ons weer in en dat ging zo een paar keer. Erg leuk!’’

Aan het einde van de special stage zag Van den Brink tot zijn grote tevredenheid dat de Russen opnieuw veel terrein hadden verloren. ,,We hebben goede zaken gedaan. We hebben lekker doorgereden en de voorsprong op de nummer twee in het klassement is behoorlijk gegroeid. Het is de bedoeling om de komende dagen op deze manier door te gaan. Zoals het nu gaat hebben we geen reden tot klagen,’’ aldus Martin die om 19.45 uur (plaatselijke tijd) de Sherpa in het bivak in Urmqi parkeerde.

Achter de mannen in de Renault eindigde vandaag de complete vloot van Kamaz. Mardeev (5.47), Sotnikov (6.11), Shibalov (18.02), Hongning (18.28) en voormalig koploper Eduard Nikolaev (20.47) kregen een flinke dreun te verwerken.

In het algemeen klassement is Sotnikov de eerste van de vier Kamazzen die op gepaste afstand van Martin van den Brink volgen. Shibalov (derde op 24.37), Mardeev (30.32) en Hongning (56.40) moeten na acht etappes plaats nemen in de wachtkamer. Maar ook de Russen weten dat de weg naar Beijing nog lang is. Dat geldt ook voor Martin van den Brink. ,,We gaan de komende dagen geen gekke dingen. Als we dit door kunnen trekken dan zien we vanzelf wel waar het eindigt.’’

Ook Pascal de Baar maakte een prima indruk in de achtste etappe. De snelle assistent parkeerde de Renault fronttruck als tiende aan de finish. In het klassement is Pascal achtste.
Renault Sherpa
Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Rallymaniacs.com

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *